Elitele si “jocul de glezne”
– Domnule profesor, in momentele de rascruce ale istoriei noastre nationale, elitele au iesit la rampa avand un cuvant greu de spus cu privire la derularea ulterioara a evenimentelor sociale si politice. Unde ne sunt astazi adevaratii oameni de stiinta si cultura?
– Din cate stiu, avem elite in toate domeniile, dar nu sunt sprijinite de catre autoritatile statului. In aria umanistica ele sunt impartite in trei. Unii, nu multi, considera politica guvernamentala ca fiind foarte benefica si o lauda de cate ori au ocazia. Majoritatea insa prefera sa nu spuna nimic. Exista si o a treia categorie care a ales sa spuna lucrurilor pe nume si sa dea in vileag trista realitate cu care ne confruntam. De ce se abtin cei mai multi? Ar fi bine sa-i intrebam!
Astazi nu mai poti fi impiedicat sa vorbesti decat daca ti-e frica sau daca esti santajabil. Si nu e bine, deoarece suntem intr-un moment de rascruce. Ne paste destramarea teritoriala. Inca din secolul al nouasprezecelea si pana la Unirea cea Mare, in toate provinciile romanesti, elitele au format opinia publica si au ajuns la un rezultat bun, indiferent de ,,haraielile” dintre oameni sau partide. Fara aceste elite, nu am fi ajuns nici la Unirea Principatelor nici la Romania Mare. Acum traim momente la fel de tensionate ca atunci, iar elitele noastre ar trebui sa se pronunte fara a mai face ,,joc de glezne”. continuare »