Tag Archives: Sfantul Neagoe Basarab

O carte-jurnal duhovnicesc: Maria sa, Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

Pentru comenzi: Editura Bonifaciu. Tel. 0755 276 934

Am invatat din viata Mariei Sale ca nu este sfarsit pocaintei, nici dragostei dumnezeiesti, si ca sufletul insetat dupa Domnul se vede pururea la inceputul caii, si nu stie ca se inalta din putere in putere si ca pune suisuri in inima sa…

(Monahia Platonida – Schitul Ostrov, 1551).

Doamna Despina Miliţa [Elena] (n. sfârşitul sec. XV, Serbia – d. 1554). Soţia lui Neagoe Basarab, regenta fiului său Teodosie, ctitor.

Biografie

Descendentă a familiei imperiale bizantine Cantacuzino, fiica lui Iovan Brancovič, din familia despoţilor sârbi, nepoata mitropolitului Maxim Brancovič şi soră vitregă cu Doamna Elena, soţia lui Petru Rareş. S-a căsătorit cu postelnicul Neagoe, rudă cu marii boieri Craioveşti, in 1504. Au avut împreună şase copii, Ion, Petre şi Anghelina, morţi înainte de vreme, Teodosie, Ruxandra şi Stana. „Viaţa împreună a acestor doi soţi, care s-au înţeles şi s-au iubit, a fost închinată Bisericii şi artei … au strâns, în timpul domniei lor, o întreagă comoară: Evanghelii de aur, căţui de argint, sfeşnice, cruci, inele, paftale, ceşti, toate podoabele ce se puteau culege sau face la noi sau aiurea. Dar din câte au strâns şi din câte au făcut, podoaba cea mai măreaţă a rămas biserica Curtea de Argeş…” (Constantin Gane). continuare »

Sfântul Neagoe Basarab, om de cultură isihastă și voievod al păcii

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=VRRaNN81IGA]

Argumente ale sfințeniei marelui voievod:

– Neagoe Basarab făcea parte din marea familie a banilor Craiovei şi s-a căsătorit, în 1505, cu Miliţa, nepoată de frate a despotului sârb Gheorghe Brancovici.

– Poliglot şi la curent cu scrierile vremii, el a ajuns, la doar 20 şi ceva de ani, un soi de ministru de externe al predecesorului său pe tronul Ţării Româneşti, Radu cel Mare.

– Neagoe Basarab i-a fost ucenic Mitropolitului Nifon, fost patriarh al Constantinopolului, care avea să fie canonizat de Biserica Ortodoxă şi este prăznuit în 11 august. (Acest sfânt are, la rândul său, o istorie fascinantă legată de români: surghiunit de la Constantinopol, el a fost chemat de Radu cel Mare să fie Mitropolit şi să organizeze viaţa religioasă din Ţara Românească, însă a rezistat doar vreo 6-7 ani… A intrat într-un conflict ireconciliabil tocmai cu voievodul, din cauza unui boier care îşi lăsase familia în Moldova şi se căsătorise cu propria soră. Radu cel Mare i-a luat apărarea incestuosului, însă Nifon l-a afurisit şi apoi a părăsit Muntenia, retrăgându-se la Athos). continuare »

26 septembrie – Sfantul Voievod Neagoe Basarab

“Domnitor preaintelept intre capeteniile neamului romanesc,
ctitor de locasuri sfinte, prieten al sfintilor parinti,
invatator luminat de Duhul Sfant si mare iubitor de pace,
Sfinte Neagoe Voivod roaga pe Hristos Dumnezeu
sa mantuiasca sufletele noastre.”
Troparul Sf. Voievod Neagoe Basarab

Fericitul Voievod Neagoe Basarab a fost vlastar domnesc, nascut intr-o familie evlavioasa de parinti crestini. Tatal sau era din neamul Basarabilor, iar mama sa, tematoare de Dumnezeu, se tragea din familia Craiovestilor. Neagoe, darul lui Dumnezeu al familiei dreptmari-toare, a fost unul din cei patru copii ai parintilor. inraurit de credinta maicii sale, acest minunat copil a de­prins din frageda varsta invataturile mantuitoare si virtutile credintei ortodoxe. Pentru ca a cunoscut viata imbunatatita a parintilor de la manastirea Bistrita Valcii continuare »