Tag Archives: slujba Sfintilor Inchisorilor

Slujba Sfintilor Romani din temnitele comuniste

Praznicul Sfintilor Inchisorilor – 14 MAI

(Sarbatoarea sfintilor cade numai in perioada Penticostarului si poate incepe din sambata din Saptamana Lumina – cand Sfintele Pasti cad la 8 mai – si poate urca pana in vinerea din Saptamana a 6-a dupa Pasti, a doua zi de Inaltare – cand Sfintele Pasti cad la 4 aprilie)

La Vecernia Mica

La Doamne strigat-am…, se pun stihirile sfintilor pe 4, glasul 1.

Podobie: Ceea ce esti bucuria…

Pe ostasii cei dumnezeiesti cu adevarat si urmatorii lui Hristos, frumusetea curatiei, izvorul minunilor, care in temnite au patimit, toti credinciosii cu cantari sa ii cinstim, trupurile si sufletele sfintindu-ne intru pomenirea patimirii lor.

Pamantul romanesc salta intru pomenirea voastra si impreuna cheama pe toti fii sai, de trei ori fericitilor, sa savarseasca praznicul vostru cel de lumina purtator; cu care impreuna adunandu-ne si noi, cu cantari laudam patimirea voastra.

Lepadata-ti avere, cinstiri, familii si intreaga tinerete lui Hristos urmand. In foame, in frig, in golatate si multe umiliri, la munci grele si tradari de frate fiind siliti; sub acoperamantul Maicii Domnului locas bun v-ati aflat, toata nadejdea spre Dansa punandu-va.

Veniti, credinciosii, adunandu-ne, sa laudam pe ostasii lui Hristos, pe cei ce cu pretul vietii fiara rosie au infruntat; si asa sa zicem: Rugati-va pentru noi lui Hristos, sfintilor mucenici, cei ce in vremurile cele de pe urma ati rasarit.

Slava…, glasul al 6-lea:

Ca niste stele mult luminatoare duhovniceste rasarind pe bolta Bisericii, luminati toata zidirea, bunilor biruitori mucenici, cu lumina luptelor si cu stralucirile minunilor. Pentru aceasta, veselindu-ne, savarsim astazi pomenirea voastra cea plina de lumina si sfanta, purtatorilor de cununi preafericiti.

Si acum…, a Praznicului. continuare »