Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost numit in cursul serii de ieri primul presedinte al Uniunii Europene, in cursul unui summit al liderilor europeni. De acum inainte, principala misiune a presedintelui UE este aceea de a reprezenta organismul in cadrul summit-urilor si reuniunilor internationale.
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=J1QTlKYNe80]
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene a tinut sa precizeze ca, in ciuda faptului ca UE are acum un lider unic, nu se poate spune ca suntem un singur stat, asa cum sunt Statele Unite.
Practic, de acum este rezolvata problema modului in care Uniunea Europeana este reprezentata pe plan international si a modului in care aceasta raspunde provocarilor externe.
Este important de remarcat faptul ca, in discusul tinut dupa ce a fost desemnat, Herman Van Rompuy a declarat ca odata cu aparitia functiei de presedinte al UE, s-a mai facut un pas in procesul de formare a unicei guvernari mondiale.
In varsta de 62 de ani, Van Rompuy, un politician crestin-democrat (de dreapta), este premier de numai 11 luni. El este un mare iubitor de poezie, dar altfel are unele vederi care i-au atras simpatia extremistilor de dreapta, cea mai edificatoare in acest sens fiind opozitia vehementa fata de aderarea Turciei la UE. De asemenea, Van Rompuy este favorabil crearii unui imn „national” al Uniunii Europene, precum si inlaturarii unor simboluri nationale, precum stemele de pe euro, cele de pe placutele de inmatriculare, dar si pe cele din cartile de identitate sau pasapoarte.
Intr-un manifest „federalist”, politicianul flamand mai cerea „cresterea masiva a prezentei UE” pe teritoriile statelor membre, cum ar fi arborarea drapelelor Uniunii in toate scolile, liceele, facultatile si stadioanele din spatiul european.
De asemenea, Van Rompuy vrea sa finanteze UE printr-o pleiada de taxe impuse la nivel national, intre care una pe combustibil si una pe calatoriile cu avionul. Van Rompuy a devenit recent membru al exclusivistului grup Bilderberg, alcatuit din oameni de afaceri, aristocrati si politicieni suspectati si acuzati ca „trag sforile” din umbra. Din acest motiv, Van Rompuy a fost ridiculizat pe Internet drept „presedintele Bilderberg”, in sensul ca el ar fi fost impus de grup la presedintia UE.
sursa: Capital.ro