Tag Archives: supraveghere

Curtea de Justiţie a UE a invalidat Directiva Big Brother, ce permitea colectarea datelor din comunicațiile telefonice și electronice

big brother is watching 3Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat, marţi, Directiva 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informaţional, cunoscută şi ca Directiva Big Brother. Autorităţilor române ar trebui să abroge legea care transpune acestă directivă.

Directiva Europeană 2006/24/EC impunea obligaţia statelor de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni.

Directiva a fost transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Acestă lege a fost adoptată în ciuda opoziţiei societăţii civile şi cu toate că o lege similară fusese declarată neconstituţională, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258 din 8 octombrie 2009.

Legea adoptată în iunie 2012 nu a fost însă contestată la Curtea Constituţională, nici de opoziţia politică, nici de Avocatul Poporului. Dată fiind decizia CJUE, care este general valabilă în UE, rămâne ca statele membre să ia măsuri pentru eliminarea din legislaţie a prevederilor care transpun Directiva Big Brother. Cel mai uşor şi mai rezonabil ar fi ca Guvernul să iniţieze un proiect de lege care să propună abrogarea Legii 82/2012.

Prin decizia de marţi, CJUE a statuat că, prin impunerea păstrării datelor şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. În plus, faptul că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate, fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat, poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante.

Admiţând că motivele care au stat la baza adoptării directivei sunt legitime, scopul urmărit fiind combaterea criminalităţii şi siguranţa publică, Curtea a constatat că legiuitorul UE a depăşit limitele impuse de respectarea principiului proporţionalităţii.

Curtea a precizat că păstrarea datelor de trafic (şi implicit directiva) reprezintă o interferenţă serioasă cu dreptul fundamental la viaţă privată statuat în articolul 7 din Carta drepturilor fundamantale a UE, precizând faptul că tratatele internaţionale de drepturile omului, deci inclusiv Carta drepturilor fundamantale a UE la care Romania este parte, au prioritate în faţa legilor interne, în conformitate cu articolul 20 din Constituţia României.

“Decizia CJUE din 8 aprilie 2014 consfinţeşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană. Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să se alinieze acestei decizii şi să adopte de urgenţă măsurile care se impun pentru abogarea Legii nr. 82/2012 şi a celorlalte reglementări derivate din aceasta”, se mai spune într-un comunicat semnat de reprezentanţii Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet şi Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor.

| gandul.info

Mii de manifestanţi au participat sâmbătă la Berlin împotriva supravegherii generalizate

Atac-la-SUA-China-si-Rusia-acuzate-de-spionaj-ciberneticMii de manifestanţi au participat sâmbătă la Berlin la o manifestaţie pentru a denunţa atingerile la viaţa privată, în special prin supravegherea telecomunicaţiilor de către serviciile secrete, precum agenţia americană NSA, relatează AFP.
Colectivul organizaţiilor care a lansat apelul la manifestaţia sub sloganul ‘Libertate mai degrabă decât teamă’, printre care figurează Verzii, partidul de stânga radical Die Linke şi partidul Pirat, a revendicat 20.000 de manifestanţi.

Poliţia din Berlin a refuzat totuşi să comenteze această cifră sau să comunice o estimare, mulţumindu-se să declare că ‘metodele sale de contabilizare sunt diferite de cele ale organizatorilor’.

Deşi declarată împotriva tuturor atingerilor la viaţa privată, manifestaţia a luat în vizor agenţia americană de supraveghere electronică NSA, dar şi guvernul german, considerat prea îngăduitor şi timorat în reacţia sa faţă de spionajul de mare amploare, relevat de presă, datorită fostului consultant american Edward Snowden.

În coloana manifestanţilor puteau fi văzute pancarte cu mesaje clare ca ‘Încetaţi să ne spionaţi!’ sau de o ironie muşcătoare:’Merci Prism (programul de spionaj aplicat de agenţia americană NSA), datorită ţie guvernul ştie, în fine, ce vrea populaţia’.

‘Serviciile secrete ca NSA spionează neobosite conversaţiile telefonice şi traficul pe internet la scară mondială (şi) guvernul nostru, al cărui unul din rolurile fundamentale este de a ne proteja de orice daune, se mulţumeşte cu explicaţii liniştitoare’, a denunţat unul dintre oratori, Kai-Uwe Steffens, care militează împotriva înregistrărilor preventive ale datelor electronice de către autorităţi.

Joi, presa internaţională a evocat o nouă serie de documente livrate de Snowden, care demonstrau că NSA şi omologul său britanic GCHQ pot decripta aproape orice este codat pe internet, fie că este vorba de mesaje sau de tranzacţii bancare.

Londonezii, spionati din… pubele

 pubelaIn Londra, un nou spion şi-a făcut apariţia. Este vorba despre pubele care pot accesa cu uşurinţă şi înregistra datele din telefoanele inteligente. Pubelele sunt dotate cu tehnologii avansate care oferă totodată informaţii despre vreme, circulaţia mijloacelor de transport în comun şi de unde doritorii se pot pune la curent cu ultimele ştiri.

Compania de publicitate The Renew foloseste de cateva saptamani o noua tehnologie incorporata in unele recipiente pentru colectarea gunoiului din Londra pentru a masura semnalele Wi-Fi emise de smartphone-urile trecatorilor, potrivit paginii online a CBS News.

Aşa-numitele pubele-spion au fost amplasate pe străzile capitalei Marii Britanii de o companie de publicitate, fiind destinate reciclării hârtiei. Numai că pubelele nu sunt unele obişnuite, ci au fost dotate cu tehnologie de ultimă oră. Aceasta permite detectarea telefoanelor inteligente şi colectarea de date din acestea.

Reprezentanţii companiei spun că informaţiile sunt folosite strict cu scop publicitar şi nu pentru a afla detalii personale despre utilizatorii de smart-phone-uri.

| Ziua Veche

Cum erau ascultaţi românii înainte de 1989. Securitatea înregistra şi ce vorbeai în somn!

centrala securitateUn fost şef de Securitate a povestit pentru „Adevărul” cum şi cu ce mijloace tehnice se făceau interceptările telefonice înainte de 1989.
În urmă cu câteva luni s-a aflat că Statele Unite ale Americii derulează, de aproape şase ani, un program secret denumit PRISM, prin care are acces la serverele celor mai mari reţele sociale şi servicii de email şi date din lume. În România, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a anunţat că va depune o iniţiativă legislativă prin care Serviciul Român de Informaţii (SRI) să primească permisiunea de a asculta şi convorbirile telefonice care se fac de pe cartele pre-plătite.

Toate acestea au deschis noi discuţii despre cât de supravegheaţi suntem de serviciile secrete. Iar românii sunt sensibili la astfel de subiecte după decenii în care au trăit sub teroarea că Securitatea vede şi aude tot. Aurel Ţambrea, fostul şef al Securităţii din judeţul Vrancea, a dezvăluit pentru „Adevărul” cum era supravegheată populaţia României înainte de Revoluţie.

“Adevărul”: Cum era înainte de 1989? Sunt atâtea poveşti despre ascultările făcute de  Securitate, interceptări telefonice, microfoane puse în locuinţe…

Aurel Ţambrea: Domnule, după Revoluţie au fost atâţia care s-au bătut cu pumnul în piept: „M-aţi ascultat, mi-aţi făcut, mi-aţi dres”. Ca să înţelegeţi cum stătea treaba, noi, la Vrancea, nu aveam decât zece magnetofoane incorporate cu care făceam ascultările. Plus că noi nu puteam asculta fără aprobarea procurorului şi nici nu-mi dădea voie să ies cu ascultarea ca probă în justiţie. Nu ţi-o lua în considerare.

Mulţi n-o să vă creadă când spuneţi că ascultaţi numai cu aprobarea procurorului.

Aşa era, eu nu spun minciuni. Trebuia să faci un raport, să documentezi, să arăţi care e situaţia. La vreme aceea procurorul era cel care aproba, nu judecătorul. Şi având numai zece magnetofoane erai obligat să selectezi ce e mai important, nu aveai cum să asculţi tot judeţul. Astea sunt legende. continuare »

XKeyscore, un alt program american de supraveghere a Internetului

internet_web_new1Un program american secret de supraveghere a Internetului, denumit XKeyscore, le permite serviciilor americane de informaţii să urmărească ”aproape tot ceea ce un utilizator obişnuit” face pe reţea, potrivit unor documente publicate miercuri de cotidianul britanic The Guardian, relatează AFP.
Citând documente furnizate de Edward Snowden, aflat la originea recentelor dezvăluiri privind amploarea supravegherii americane a comunicaţiilor, cotidianul britanic dă asigurări că XKeyscore este programul Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA care permite supravegherea cea mai largă a Internetului.

Pe site-ul său, cotidianul reproduce o serie de pagini, aparent provenite de la o şedinţă de pregătire destinată agenţilor secreţi americani. Patru din cele 32 de pagini nu au fost reproduse, deoarece ele ”dezvăluie elemente privind operaţiuni specifice ale NSA”.

Potrivit acestor documente, XKeyscore le permite agenţilor care-l utilizează să supravegheze în timp real email-urile, căutările, utilizarea reţelelor sociale sau orice altă operaţiune efectuată pe Internet pentru a ajunge la o persoană.

Programul se bazează pe utilizarea a circa 500 de servere răspândite în lume, inclusiv în Rusia, China sau Venezuela.
Contrar altor sisteme de supraveghere, a căror existenţă a fost deja dezvăluită, el oferă posibilitatea de a lucra fără a cunoaşte un element precis de identificare a unei persoane, precum adresa sa de mail. XKeyscore permite, de exemplu, să se ajungă la acea persoană pornind doar de la o singură căutare pe care ea o face pe Internet.

Printre exemplele oferite de Guardian pentru această funcţionare, este cazul unei persoane care dă căutare într-o limbă puţin folosită într-o anumită regiune – în germană, în Pakistan – sau cel al unui utilizator de Google Maps care se informează în legătură cu configuraţia unor eventuale ţinte pentru un atentat.

Potrivit documentelor, programul informatic le-a permis agenţilor americani să captureze ”peste 300 de terorişti”.

Libertatea pe cartelă

carteleDictatura comunistă ne dădea mâncare în raţii pe cartele. Azi, “noua democraţie capitalistă” vrea să ne raţionalizeze libertatea pe cartelele pre-plătite la serviciile de telefonie mobilă. Aflăm abia după un an că USL-ul a decis în CSAT să se treacă la interceptarea, înregistrarea și urmărirea milioanelor de cartele pre-plătite ale utilizatorilor din România.

Mass-media românești sunt foarte discrete în acoperirea “cazului Snowden”, dar în realitate este vorba de un uriaș scandal internațional care depășește cu mult granițele unui simplu conflict diplomatic. Și ce descoperim? Că chiar și după ce Snowden a dezvăluit lumii întregi că libertățile omului sunt încălcate de serviciile secrete americane – și în mod sigur și de cele ale altor state -, după ce The Guardian este principalul aliat din mass-media al fostului agent CIA, după ce Merkel, Hollande și alți politicieni grei europeni cer socoteală USA pentru activitatea de spionaj asupra unor guverne și instituții din Europa, Dl. Ponta declară senin: “Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite (…). Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, (…) erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite”. continuare »

VIDEO : Romania in pericol de a deveni NATIUNE SUSPECTA

[googlevideo=https://video.google.com/videoplay?docid=3681177675165999777]

DOWNLOAD download_fisier
(click dreapta pe imagine si alegeti save target as/ save link as)

Noi tehnici de supraveghere au pătruns în vieţile noastre. Iar noi nici măcar nu ştim. În toată ţara, milioane de camere ne privesc. Poliţia va putea în curând să înregistreze toate călătoriile pe care le facem. Iar statul va dori în curând amprentele digitale şi scanările irişilor tuturor.

Ce ar trebui să facem? Eu cred că o dezbatere naţională despre supravegherea din societatea noastră. Cred că trebuie să luăm controlul asupra viitorului nostru, în loc să-l lăsăm să vină de la sine. Suntem deja în stadiul în care supravegherea în masă a populaţiei e o realitate. Ne reduce pe toţi la statutul de suspecţi. Dar nu e vorba numai de intimitate. Aşa cum am văzut, lipsa securizării acestor noi sisteme e un risc în faţa celor de care ar trebui să ne protejeze. O imagine înspăimântătoare ia contur în mintea mea, a unei societăţi a supravegherii totale.

Este asta chiar ceea ce ne dorim?