Definiţiile cuvintelor “rom” şi “ţigan” au fost modificate în noua ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), iar prin această revizuire s-a făcut “un pas către normalitate şi corectitudine”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, citat de Mediafax. Modificările au fost cerute de mai multe organizaţii etnice ţigăneşti deoarece vechea definiţie caracteriza ţiganul ca fiind o “persoană cu apucături rele”.
Potrivit aceleiaşi surse, directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, Marius Sala, a precizat că la începutul acestui an a fost tipărit un nou tiraj al DEX, în care au fost făcute o serie de modificări, negociate cu reprezentanţii comunităţii ţigăneşti, în urma doleanţelor acestora. El nu a precizat în mod concret care sunt modificările aduse. Însă, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” spune că în noul tiraj al DEX au fost revizuite definiţiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directă sau indirectă la cea mai numeroasă minoritate etnică din România.
Noua definiţie a substantivului “rom” este următoarea: “termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuind denumirea de ţigan, considerată peiorativă”, potrivit comunicatului citat.
De asemenea, în ediţia nouă a DEX au fost modificate cuvintele: “balaoacheş”, “baragladină”, “bulibaşă”, “chivuţă”, “corturar”, “faraon”, “gitană”, “jude”, “laie”, “lăieţ”, “lingurar”, “puradel”, “rom”, “rudar”, “sălaş”, “ţigan”, “ţigănaş”, “ţigănatic”, “ţigăncuşă”, “ţigăncuţă”, “ţigăneală”, “ţigănel”, “ţigănesc”, “ţigăneşte”, “ţigănie”, “ţigănime”, “ţigănos”, “ţigănuş”, “ursar”, astfel încât caracterul deseori peiorativ al acestor cuvinte să fie clar adus la cunoştinţă cititorului, mai precizează reprezentanţii agenţiei.
Definiţia cuvântului “jidan”, un alt termen considerat “incorect politic”, a fost şi ea modificată după presiunile exercitate de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).