În timpul zborului de Rio la Roma, Papa Francisc a răspuns la o serie de întrebări adresate de către jurnaliști, pronunțându-se și în legătură cu Biserica Ortodoxă.
„Bisericile ortodoxe au păstrat o Liturghie care este foarte frumoasă. Noi ne-am pierdut puțin simțul adorării. Acestea Îl cinstesc pe Dumnezeu și Îi cântă cântece de preamărire fără să țină seama de timp.
Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus „ex Oriente lux, ex Occidente luxus,” adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului și a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocșii au păstrat frumusețea a lui Dumnezeu în centru. Când citim opera lui Dostoievski luăm contact cu spiritul Rusiei și al lumii răsăritene. Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului și de această lumină pe care o emană!”
Din pacate il lauda, dar uita de problemele de doctrina, anume ca traditia veche a Biserciii, pastrata de Ortodoxie, neaga primatul universal si infailibilitatea papei de la Roma, precum si erezie trinitara Filioque, tinuta de Roma (si care a ajuns sa justifice teologia eretica a locului papei in Biserica, ca sa nu ma vorbim, din nou, de celeleate erezii medievale sau moderne, Inchiziție etc), care a dus la Marea Schisma si au intretinut caderea spirituala a Romei…
Sa nu uitam ca in Grecia se spune ca actualul papa ar putea veni in Sf. Munte Athos (se pot da trimiteri la articole in acest sens, in care se vorbeste despre santajarea economica a conducerii Sf. Munte de catre guvernantii internationalisti ai statului grec aflat in colaps economic) si ca din aceasta cauza sunt tulburarile din Athos actuale (ati vazut in presa, unde iarasi s-a aberat pe langa subiect si in necunostinta de cauza, situatia fiind, din cate se stie, nelamurita pana si pentru alte Biserici Ortodoxe Oficiale?!)!
Degeaba Papa lauda forma, daca pierde fondul… Dar tot este bine, ca sa se trezeasca si pseudo-ortodocsii complexati de propria identitate ortodoxa.
Sa nu uitam ca destui sfinti athoniți din calendarul Ortodox au murit fiind martirizați de către romano-catolici și acoliții lor ex-ortodocși pentru că nu au vrut să slujească că romano-catolicii, sa-l pomeneasca pe papa ca episcop al Romei canonic etc. A se vedea Sf. Cosma, conducătorul („protosul”) Sf. Munte (alătui de mulți călugări ortodocși, del a diferite mănăstiri athonite), la sfârșitul sec. XIII, după minciuno-unirea dintre Roma și Constantinopol de la „Sinodul” de la Lyon (1274).