1.) Infectiile cu meningococi
Meningococii sunt bacterii care se gasesc la aproximativ 20% dintre oamenii sanatosi la nivelul tractului respirator. De obicei sunt bacterii inofensive si nu provoaca boli grave. Sunt insa si tulpini patogene care pot provoca boli grave precum meningite sau septicemie. La fel ca si pneumococii sau bacteriile Hib ( H.Influenzae tip b), prezinta in exterior o capsula care este foarte greu de distrus. In afara organismului uman, bacteriile nu supravietuiesc. De aceea, ele se transmit doar printr-un contact direct si intim cu omul bolnav, in special prin intermediul sarutului, prin saliva infectata. (Martin Hirte, Impfen, Pro & Contra, MensSana 2008, p. 235-236).
Sunt cunoscute 12 familii de meningococ, notate cu litere, cele mai frecvente fiind grupurile A,B si C. Fiecare grup cuprinde mai multe tipuri de meningococ, fiecare avand propriul antigen. Majoritatea infectiilor din Africa sunt date de grupul A. In Germania predomina cele din grupul B pentru care nu exista vaccin, iar grupul C este responsabil de doar 20% din infectii. In alte tari europene precum Spania, Cehia sau Grecia predomina tipurile de meningococ din grupul C, pentru care exista mai multe tipuri de vaccin. (ibidem, p.237)
Infectia meningococica . Tablou clinic. Evolutie. Profilaxie
Incubatia, respectiv perioada de la infectie si pana la aparitia primelor simptome, dureaza in medie 4 zile, maxim 10 zile. La persoanele care vin in contact intim cu bolnavul, cu posibilitatea de a se fi infectat prin intermediul salivei, se face profilaxia cu Rifampicina (antibiotic). Nu este pericol de contaminare la cei care vin in contact cu bolnavul aflat in aceeasi piscina, sau la toaleta sau in curtea scolii (la elevi). (ibidem, p. 237-238). continuare »