DESCĂRCAŢI PLIANT
A început şi în România campania de vaccinare cu Silgard. În mod eronat acest vaccin este denumit “vaccin împotriva cancerului de col uterin”, fiindcă nu există şi nu a existat niciodată un vaccin îndreptat împotriva vreunui cancer, inclusiv de col uterin. Acest vaccin este destinat prevenirii infecţiilor cu virusul papiloma uman (HPV), respectiv vaccinul Cervirax îndreptat împotriva a 2 tulpini de HPV:16 şi 18 sau vaccinul Silgard îndreptat împotriva a 4 tulpini de HPV: 6,11,16 şi 18. Dintre acestea, tipurile 16 şi 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin. Dar există cel puţin încă 11 alte tipuri de HPV numite oncogene, responsabile de apariţia cancerului de col uterin.(1) Până la ora actuală au fost depistate peste 100 de tipuri de virus HPV, dintre care afceţiuni ano-genitale sunt produse de aproximativ 15-20 de tipuri. Dintre acestea aproximativ 15-20 de tipuri sunt oncogenice ( producătoare de cancer).
Grupele de HPV cu potenţial oncogenic:
potenţial oncogenic scăzut: tipurile 6,11,41,42,43,44:
potenţial oncogenic înalt: tipurile 16,18,45,56:
potenţial oncogenic intermediar ( mediu): tipurile 31,33,35,51,52.
(Lorincz 1992:De Villiers 1997).(2)
Nu se face o diferenţiere clară între infecţia cu virusul papiloma şi cancerul de col uterin. Se vorbeşte de “locul doi al cancerului de col uterin la femeile tinere” (15-44 ani) – ceea ce este corect dar nu se spune faptul că la această vârsta cancerul ( în general) are o frecventă foarte scăzută, el fiind apanajul vârstei înaintate!(3)
Vaccinul se doreşte a fi administrat fetelor sub 13 ani. Am putea crede că la această vârstă este foarte frecvent cancerul de col uterin. Dar de fapt el are o frecventă de doar 3,16% din toate cancerele şi doar un procent de 1,8% din toate decesele sunt datorate acestui tip de cancer . ( Aceste cifre sunt din Germania dar în România sunt asemănătoare, ba chiar mai mici). Infecţia cu HPV în schimb este foarte frecventă : cira 80% din oameni o fac în timpul vietii, fără să fie observată în majoritatea cazurilor deoarece sistemul imun o face inofensivă. Doar 10% din aceste infecţii rămân şi pot provoca modificări celulare ( displazii) la nivelul colului uterin. Doar în 1-3% din cazuri evoluţia va fi spre un cancer de col uterin într-o perioadă îndelungată de timp, respectiv 12-15 ani. Dar aceste modificări ( displazii) de la nivelul colului uterin sunt de obicei detectabile la un test Papanicolau şi tratabile.(4) Şi fără vaccin, există statistic o protecţie de peste 99% ! Sigur că ne mirăm atunci dacă se spune despre vaccin că ar asigura o protecţie de aproape 100% ! Rămâne un procent de doar 0,03-0,05% pentru care vaccinăm fetele. Deci din 200 de fetiţe vaccinate, probabil 1 singură va dezvolta la bătrâneţe un cancer de col uterin, şi acela nu neapărat cu una din tulpinile cuprinse în vaccin.
O prevenire a cancerului de col uterin cu ajutorul vaccinului se face deci la un procent foarte mic de femei tinere. Până acum nu se poate dovedi dacă va scădea rata cancerului de col uterin. Studiile au o vechime de doar 6 ani. Dar atât de repede nu se dezvoltă un cancer de col uterin. Dacă imunitatea va dura mai mult de 6 ani încă nu se ştie.La fel de nesigur este faptul că vor fi fetele afectate sau nu între timp de alte tipuri oncogene decât cele două:16 şi 18. .(5)
Dacă s-ar vaccina toate fetele de 10 ani de acum încolo( la anul, peste 2 ani, etc.) costurile vor creşte enorm şi se pune întrebarea “De ce Ministerul Sănătăţii suportă aceste cheltuieli atât de mari când banii lipsesc atât de mult în altă parte ( ca tratament, nu preventiv)?” Să fie interese financiare?
Propaganda agresivă a unei injecţii duce la realizarea unei stări de panică şi o îndoctrinare .(6)
De ce acest vaccin este periculos?
Are foarte multe reacţii adverse. Ele apar la un procent de 83% din cazuri! Care sunt acestea?
greţuri : 26% ; cefalee: 20%; ameţeli: 18%; astenie: 16%; dureri: 13%; infecţii: 11%; tulburări senzitive: 10%; somnolenţă: 7%; dureri abdominale: 7%; tulburări circulatorii: 7%; crampe abdominale: 4%; vărsături: 4%; căderea părului: 3%; diaree: 3%; erupţii cutanate: 3%; tulburări de concentrare: 3%; dureri de spate : 3%; tuburări de vedere: 3%; dureri pelviene: 3%; lipsa poftei de mâncare : 2%; lipotimii (leşin): 2%; depresii : 2%; febră: 2%; dureri articulare : 2%; tahicardie: 2%; adenopatie : 2%; Dureri de stomac: 2%; Dureri musculare : 2%; Tremurături: 2%; Tulburări de ciclu menstrual: 2%; Reacţii alergice: 1%; Amenore: 1%; Crize de astm: 1%; Hipertensiune arterială: 1%; Balonări: 1%; Exanteme: 1%; Gastrite: 1%; Condiloame 1%; Crize epileptice 1%; Edem ale feţei ( alergic) 1%; Tulburări de echilibru 1%; Convulsii 1%; Tulburări de auz 1%; Modificări ale probelor hepatice 1%; Fotofobie 1%; Tuse 1%; Paralizii 1%; Migrene 1%; Mâncărimi ale pielii 1%; Acufene ( zgomote în urechi) 1%; Tulburări de personalitate 1%; Atacuri de panică 1%; Hipotiroidism 1%; Şoc anafilactic 1%; Tinnitus 1%; Tromboze 1%; metroragii 1%; bufeuri 1%; tulburari de deglutiţie 1%; tulburări de orientare 1%; transpiraţii 1%; tulburări de ritm cardiac 1%; crampe musculare, etc 1%
(7)
Doar la un procent de 17% nu au apărut reacţii adverse. Până acum nu a existat nici un vaccin pe piaţă care să manifeste atât de multe reacţii adverse şi de o variabilitate atât de mare , putând fi afectate aproape toate aparate şi sisteme ale organismului.
Au fost cazuri de decese!
În urma autopsiilor s-a evidenţiat că trombembolismul ar fi cauza a două decese iar miocardita cauza celui de-al treilea deces.Nu s-a putu face o legătură directă între cauza de deces şi vaccin dar nici nu a fost exclus ca fiind o posibilă cauză vaccinarea!
De ce s-a interzis vaccinarea în unele state din SUA dar în România ne bucurăm de el?
Nu este sacrificiul prea mare? Pentru ce? O afacere a Companiilor Farmaceutice…în ţări sărace ca România?
Dr. Christa Todea-Gross, coordonatorul Proiectului “Pentru Viaţă” Cluj-Napoca
Bibliografie:
1.), 3.), 4.), 5.), 6.)- Bundesverband der Frauengesundheitszentren e.V.( 9.11.2007), www.frauengesundheitszentren.de
2.)-www.gineco.pulsmedia.ro/article-xx-Ginecologie-Cancerul_de_col_uterin__epidemiolog…11/21/2008
Dr. Bogdan Alexandru Riga, Spitalul Clinic de Obstetrică –Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sârbu”, Bucureşti
7.)- Sanego- Die Gesundheits-Community, www.sanego.de/Medicament_Gardasil