9 Mai – Ziua Independenţei României

În ultimii ani, mai ales de când furăm aruncaţi în aşa-zisa familie europeană, în fiecare an pe 9 mai, majoritatea celor pe care-i întreb dacă ştiu ce serbează în această zi, îmi zic că serbează ziua Europei… şi atât! Vă spun sincer că mă trec nişte…, și ca s-o spun mai plastic…, palpitații neuronice, de-mi vine a-i dărui părintește o șeptică ca să se trezească omu’ la realitate!

Fraţi români şi fraţi creştini, 9 mai este Ziua Independenţei României. PE 9 MAI 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare[1]. Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. În aceași zi, după amiaza, s-a strâns în jurul clădirii Adunării, un mare număr de bucureșteni, care au primit cu entuziasm vestea proclamării independenței, manifestând până târziu. Acestei mulțimi i s-a alăturat și „vreo mie de studenți”, după aprecierea lui Nicolae Iorga, având drapele și torțe aprinse, cântând „Deșteaptă-te române!”. Tot în aceași seară, de 9 mai 1877, au avut loc manifestații de bucurie și la Craiova și Iași.

A doua zi, după ce principele Carol I a semnat actul de independență, guvernul român a încetat plata tributului de 914.000 lei către Poarta Otomană, suma fiind direcționată în bugetul ministerului apărării. Aceasta este o mică parte din jertfa materială și de sânge a înaintașilor noștri, astfel că pentru echiparea și întreținerea armatei române s-au adunat din donațiile poporului suma de 1.639.798 lei, din care cu 1.212.661 lei s-au plătit armele achiziționate. De asemenea poporul a oferit pentru nevoile armatei române: 91.436 pâini; 32.363 obiecte de îmbrăcăminte și încălţăminte; 10.967 feșe; 6.724 vite, oi cai; 93.789 kilograme de alimente; 8.649 hectolitri de cereale și fasole și multe altele. Întreaga valoare a donațiilor primite de autoritățile române însumează suma de 9.247.000 lei. Pe lângă toate acestea poporul român a prestat 1.045.747 de zile de muncă pentru transporturi și 53.676 zile lucrătoare în construcții.

Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine. Iar noi, cei de astăzi, obidienți puterilor apusene, îi uităm, ca să plăcem celor care ne asupresc! Halal neam românesc!

În ultimii ani sărbătorim cu fast ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”, facem tot felul de proiecte și concursuri școlare, în acest sens; însă pentru 9 mai „Ziua Independenței Naționale” abia schițăm două-trei cuvinte, așa în treacăt…, șoapte în vânt!

Marele defect al acestui popor este acela că-i place a se linguși pe lângă puternicii zilei, spre uitarea înaintașilor și spre amuțirea urmașilor, fără a lua la cunoștință faptul că facem exact cum se dorește: dintr-un popor cu rădăcini adânci înfipte în aceste locuri și-o istorie tumultoasă cu voievozi și domnitori neîmpăcați cu jugurile străine ce ne-au asuprit, și încă mai doresc s-o facă, devenim o populație, riscând a ne pierde identitatea națională și cea de credință! Am ajuns să ne dăm țara străinilor, bucată cu bucată, de bună voie! De tristă amintire fiind tratatul dintre România și Ucraina din 2 iunie 1997, prin care am renunțat de bună voie la „drepturile românești asupra nordului Bucovinei, nordului și sudului Basarabiei, ținutului Herței, insulelor de pe brațul Chilia și Insulei Șerpilor”[2] sub pretextul unui „sacrificiu istoric”! Acum care este pretextul prin care lăsăm urmașilor noștri Pusta Bărăganului, Cheliile Munților Noștri și burta goală a Pământului Strămoșesc? Unde este Grânarul Europei, dar pădurile noastre în care țări le-am dus…, aurul, argintul…, cui le vom mai da? Sufletul și credința noastră străbună Ortodoxă cui le vom vinde? Urmașilor noștri ce le vom lăsa…, sau… cui îi vom lăsa?

„O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!” (Mihai Viteazul)

Fie ca Bunul Dumnezeu şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, pe care-i serbăm tot în această lună, să ne deschidă ochii minţii şi ai trupului pentru a cunoaşte Adevărul şi-a împlini Dreptatea şi-a da cinstirea cuvenită eroilor acestui neam şi aşa oropsit de soartă!

Închei tot cu cuvintele Marelui Voievod Mihai Viteazul: „Europa? Unde era Europa când am avut nevoie?”.

Cu Dumnezeu înainte!

Rugă pentru noi

de preot profesor Gabriel – Karol Iakab

Eroilor ce aţi căzut sub plumbii otomani,
Urmaşii voştri v-au uitat pentru un pumn de bani;

Iar astăzi, ei, pe 9 Mai, serbează-nflăcăraţi
O zi, din care, ca popor, noi fost-am înfieraţi!

Independenţa României vor mulţi ca s-o uităm,
Să nu mai fim români creştini şi-aici să nu mai stăm!

La cât suntem de păcătoşi, cu viciul în sânge,
Doar Tu, Doamne, Vei putea ca lanţu’ a ni-l frânge!

Eroilor ce v-aţi jertfit pentru această ţară
Rugaţi-vă să fim din nou ce-am fost odinioară.

Să fim din nou acel neam bun, Creştin şi Ortodox,
Iubind Dreptatea şi-Adevărul… ce mulţi nu recunosc!

Cu umilinţă, Scump Părinte, eu te-aş ruga ceva:
Ca-n orice vreme şi-orice-am face, Te Rog Nu Ne Uita!

Oare când ne vom recâștiga independența de sub jugul evreopean?


[1] Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român; editura Univers Enciclopedic, 1999, București;
[2]
Idem.

16 comments

  1. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DOAMNE , oare de ce nu mai traim , macar odata acea zi ! acea zi BINECUVANTATA DE DUMNEZEU peste acest popor incercat mult ;insa , azi in vremea noastra sa o traim !
    si ce sarbatorim ?nu sarbatorim INDEPENDENTA ROMANIEI ! ci dependenta de alte popoare ,de bocancul altora , tara noastra este sluga umila la cheremul altor natii care ani si ani, secole si secole ne-au lasat de izbeliste ,singuri in luptele cu paganii la Dunare , Nistru si Tisa .
    astfel se spune sau am fost invatati sa sarbatorim Europa , care Europa ? ROMANIA oare NU INSASI PRIN VOIA LUI DUMNEZEU este asezata CU MAINILE SALE SFINTE in Europa , ei au nevoie de noi , nu noi de ei ! caci au avut nevoie de noi pentru instrainare de neam si tara , de obarsie ,pentru acei "ochi ai dracului " fluturati sub ochii nostri , pentru sclavie, pentru a fi argat la curtea strainului iar aici in Tara noastra ,sa joace dracu cum vrea si sa traga sforile cum vrea in politichia de ieri si azi ,caci tot ei isi spun , adica " Europa", noi romanii dormim "in somnul cel de moarte " si nu vom vedea ! nu vom auzi ,cum se arunca zarurile pentru Tara aceasta !
    imi doresc sa vad macar un roman crestin-ortodox din cei ce ne conduc la ora actuala ,sa aiba coloana vertebrala si sa nu faca plecaciuni din nou , iarasi si iarasi aducand ofrande si aurul tarii la poarta " sultanului de azi "numit ue
    SI SA TINEM MINTE !!! TOTI CEI CE SE NUMESC ROMANI CRESTINI cu CREDINTA ORTODOXA , Si VOR A FI ROMANI ADEVARATI , ISTORIA CE SE UITA SAU NU SE INVATA SE VA REPETA INCA ODATA , INCA ODATA ... PINA SE VA LUA AMINTE SI SE VA INVATA .
    Amin!

  2. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    io nu cred că de la Dumnezeu s-a câștigat independența.
    Sunt sigur că oamenii ăia gen Mihail Kogălniceanu sau Nicolae Iorga au fost începutul distrugerii românilor.

  3. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    s-ar fi cuvenit să curețe tot ce însemna masonerie - atunci da, ar fi fost țara liberă până-n ziua de azi

  4. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    N-au făcut la fel ca Ștefan cel Mare, ei au fost niște mișei care au pus mâna pe averi

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Halal neam romanesc"? "Marele defect"? Pai ori suntem romani, ori nu mai suntem? Ori tinem cu neamul, ori ne plangem (in continuare) ca facem parte din el? Suntem de acord ca de zeci (chiar sute) de ani suntem educati - cu agresivitate, chiar - sa ascultam de bici, suntem de acord ca rabdam multe, dar continuam sa ne denigram? Noi pe noi? Toti facem greseli, dar ortodoxia inseamna iertare. Si rugaciune. Hai sa ne rugam pentru poporul asta greu incercat, pe care vor unii sa-l indobitoceasca mai rau decat e. Pe care vor sa-l stearga, sa-l treaca in uitare. Si pe mine ma deranjeaza multe lucruri la poporul meu (atentie,nu la neam!) Dar ceea ce vad acum, nu este decat rezultatul multiplelor tavaluguri care au trecut peste el si i-au distrus constiinta neamului. Capitanul spunea ca daca distrugi credinta unui popor, e ca si cum ai lasa copacul cu radacina in aer. Si de aici concluzia ca ce am trait pana acum douazeci de ani, n-a fost deloc un experiment esuat. Dimpotriva experimentul continua, cu un succes foarte mare. Intrucat "zvarcolirile" unor madulare ale acestui popor sunt repede puse la punct, sau ignorate, cred ca singura cale ramane rugaciunea. Mai ales ca avem o intreaga armata de sfinti, care pentru Hristos si neam si-au dat sangele. Dar, de cele mai multe ori, uitam de ei. Hai sa ne aducem aminte de toata jertfa inainte sa rostim cuvinte ca cele de mai sus...

    Doamne-ajuta. apara, lumineaza-ne si intelepteste-ne! Amin.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin, In treacat fiind spus, Carol a semnat independenta pe 10 Mai, deci aceasta e data corecta a independentei si nu ziua declaratiei lui Kogalniceanu,dar comunistii au ascuns bine acest lucru si au mutat-o pe 9 mai, lesne de inteles de ce.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Flavian
      Uite ca am preferat sa amintim de Independenta Romaniei, decat sa fim in ton cu Europa. Iar independenta consider ca ne-am castigat-o cu terminarea razboiului, nu cand a semnat-o Carol.

  7. BASARABEANU LILIANA

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A INVIAT!
    Domnule Admin, FELICITARI!
    Stau si ma intreb de ce eu nu am stiut nimic despre tratatul dintre Romania si Ucraina din 2 iunie 1997... Si cati nu sunt ca mine...
    Domnule,va rugam sa fiti neobosit in a striga adevarul cat de mult puteti pentru ca intr-adevar, mult vi s-a dat si mult vi se va cere!!!
    Eu din pacate,nu am competenta dumneavoastra dar ceva,tot pot si eu sa fac: voi xeroxa articolul in multe exemplare si il voi impartii la Biserica Ortodoxa din orasul in care ma aflu.
    Poate cine stie, se vor mai trezii constiinte!
    Va salut cu multa bucurie!!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/3779-9-Mai-–-Ziua-Independenţei-României

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Articolul a fost scris de preot profesor Gabriel - Karol Iakab: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/05/135-de-ani-de-la-independenta-romaniei.html

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Valentin Dorneanu
    Cam asa e cum zici! Tot asa si la vecini, in Rusia tarista. Cand guvernatorul moscovei (marele duce al rusiei) i-a sugerat tarului sa scoata jidanii din Moscova, caci ei sunt samanta discordiilor antitariste/anticrestine. Nu l-a ascultat ! Daca intra tare in ei inca din faza incipienta nu se mai ajungea la nici un razboi bolsevic, el si vita lui ar fi dainuit in ciuda masinatiunilor jidanesti. Comunismul nu ar fi luat fiinta. Lumea ar fi fost salvata. Si România desigur! Plaga jidaneasca trebuia extirpata inca din fasa! Ce se mai poate face acum? Deja experienta fostului bloc comunist si a actualei Chine, sta la baza noii ordini mondiale...intr-o forma mult, mult, mult mai vicleana ...

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ADEVARATA STEMA A ROMANIEI,ESTE SIGILIUL LUI MIHAI VITEAZUL!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Traiasca Romania !!!
    Traiasca Poporul Roman !!!
    Doamne ajuta-ne, trezeste-ne cum stii Tu, ca sa nu ne pierdem si sa facem cinste inaintasilor nostri care s-au jertfit pentru Glie, Neam si Tara !

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca as avea putere, as pune pe steagul Romaniei icoana Maicii Domnului ,,Prodromiţa". Aceasta icoana reprezintă chipul romanesc al Maicii Domnului pentru noi, romanii. Aceasta icoana s-a pictat prin minune dumnezeiasca ne e de mare folos noua, romanilor.
    http://ro.orthodoxwiki.org/Icoana_Maicii_Domnului_Prodromi%C8%9Ba

    Bineinteles, pe langa aceasta sunt necesare rugaciuni catre Maica Domnului. Psaltirea Maici Domnului este de mare folos in aceste vremuri:
    http://www.maicadomnului.ro/psaltirea-maicii-domnului_l185_p0.html

  1. Pingback: 9 mai, ZIUA INDEPENDENTEI VS ZIUA NOULUI IMPERIU. „Europa? Unde era Europa când am avut nevoie?” In plus: filmul INDEPENDENTA ROMANIEI [1912] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*