VIDEO – În premieră: Sfinţii închisorilor

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=PLMf0gPq-Ag]

Un reportaj care se referă la tăcerea suspectă care învăluie un subiect delicat: miile de preoţi şi de credincioşi martiri ucişi în închisorile comuniste. Echipa “În premieră” a aflat cine vrea să ascundă adevărul şi ce interese se află în spatele acestei tăceri.

“Unii dintre aceştia au caracteristici de sfinţi şi chiar sunt cinstiţi ca atare de prelaţi şi mii de români cu credinţă în Dumnezeu. Însă cineva vrea neapărat să păstreze tăcerea asupra acestui fenomen şi, mai ales, ignoră demersurile care s-au făcut de către unele cercuri ale Bisericii, pentru canonizarea martirilor. Mai grav, adevărul despre ce s-a întâmplat cu oamenii condamnaţi pentru credinţă e în continuare ascuns, victimele zac şi astăzi în gropi comune, neidentificate, în număr necunoscut şi fără cruci la căpătâi’, spune Carmen Avram.

| antena3.ro

19 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Extraordinar, foarte bine facut, nu-ti vine sa crezi ca e de la antena 3 (care nu are o atitudine tocmai crestina, la fel si celelalte antene care promoveaza prostul gust, desfranarea, insira in unele emisiuni patimile si obiceiurile rele ale unor asa zise vedete, ca un exemplu prost pentru tineri, au o atitudine impotriva unor preoti venind cu argumentul legat de bani, induc ideea ca oamenii nu mai au incredere in biserica etc) DAR acest film e o exceptie, este o mare realizare , a atins multe aspecte care se cer spuse oamenilor, despre acea prigoana impotriva, crestinilor din Romania. Asteptam partea a doua, dar cu speranta ca nu va fi o propaganda impotriva preotilor in general ci doar aratat cum au zis ei, cine nu vrea sa se vorbeasca de acele vremuri de persecutie ce au avut loc chiar in tara noastra.

  2. Ungureanu Catalin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cine nu-si cunoaste istoria merita sa i se intample ceea ce i se intampla !!!!!!!!!!!!

    toate evenimentele care au fost insotite de cuvantul " Revolutie" de la revolutia franceza in coace au dus la progonirea crestinilor si a pastorilor acestora. In ultimii 200 de ani biserica si monarhia cele care au si sunt in stricta legatura cuDumezeu sunt supuse unui atac concertat.
    Cele mai multe victime la revolutia franceza au fost din randul preotilor si a calugarilor.

    Una din cele mai radicale reforme ale lui Cuza Voda a fost Secularizarea averilor manastiresti ( un fel de nationalizare). Primul razboi mondial a dus la disparitia monarhiilor. Revolutia comunista a dus la diparitia Tarilor si la ruperea omului de biserica. Omul fara Dumnezeu est o persoana care vine de nicaieri si se duce nicaieri.

    Asta e . Din pacate actiunea raului se bazeaza pe lipsa de educatie religioasa si pe lipsa educatiei crestine in familie precum si pe memoria scurta a oamenilor.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vă rog să postaţi şi partea a 2-a cînd va apărea. Mulţumesc pentru difuzarea primei părţi!
    Doamne ajută!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ceas mai anticrestina "revolutie" a fost cea din 1917 din Rusia, unde au murit mult mai multi oameni decat in orice alta tara controlata de comunisti, doar in primul an 1918 numarandu-se peste 5 MILIOANE de rusi ortodocsi aruncati in gropi comune. Consecintele si modul diabolic de actiune le vedem si in Romania,( prin intermediul unor indivizi veniti chiar din Rusia), au fost arestati masiv cei mai educati, curati, credinciosi oameni pe care i-am avut. Si asa cum in Rusia la inceput au fost distruse cu totul f. multe biserici construite din greu cu banii credinciosilor, asa s-a intamplat si la noi unde in primul rand preotii, care aveau cunostiinta scopului omului pe pamant, au fost persecutati, iar mai apoi in modul cel mai violent arestati de la casa fiecaruia si trimisi sa sape pamantul cu mainile 20 de ore pe zi, in regim de exterminare, mai rau ca in lagarele naziste, unde nu mai aveai mult de trait. Toti au facut facultatea de teologie la Sibiu sau Bucuresti, au slujit in biserica Sf. Ecaterina, se cunosteau cu ceilalti, iar apoi au fost arestati in acele masini negre si trimisi sa moara mai rau ca pe front, sapand un interminabil canal de navigatie, deci de dimensiuni f. mari, asta MAI MULT PENTRU A FI MOTIVATA MOARTEA LOR. Oare aceste fapte nu trebuie cunoscute, anchetate, nu au fost facute crime impotriva umanitatii?
    Vreau sa arat o situatie care poate fi de fapt o mare problema.
    MI-E FRICA, CA INDIFERENTA LA ACESTE ATROCITATI POATE INSEMNA PIERDEREA MANTUIRII CUIVA. NU ESTE ACEASTA O PROBLEMA PENTRU PREOTII DE AZI URMASI ai colegilor MASACRATI IN LAGARE DE MUNCA. Cum se va considera la judecata infricosatoare aceasta indiferenta. Daca este facuta pentru a nu supara anumite autoritati. Se considera ca cineva a iubit mai mult slava care vine de la oameni, decat cea care vine de la Dumnezeu. Prietenia cu autoritatile poate fi vrajmasie cu cele sfinte.
    Spun aceasta ca o intrebare, ( nu ca o judecata ci ca o nelamurire) despre una din ispitele mari cu care ne confruntam, pentru ca ma ingrozeste gandul ca vom da socoteala de aceasta lipsa de reactie facuta pentru a nu supara asa zisele autoritati. Mi-e mila de necunostiinta unora care se preocupa excesiv de anumite activitati, nestiind despre aspectul martiric al colegilor de meserie. Nu judec nimic si pe nimeni, ci doar vin cu o problema ce poate deveni f. grava la judecata sau la vamile prin care orice om trece.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    grigore spui:
    "Extraordinar, foarte bine facut, nu-ti vine sa crezi ca e de la antena 3 (care nu are o atitudine tocmai crestina, la fel si celelalte antene care promoveaza prostul gust, desfranarea, insira in unele emisiuni patimile si obiceiurile rele ale unor asa zise vedete, ca un exemplu prost pentru tineri, au o atitudine impotriva unor preoti venind cu argumentul legat de bani, induc ideea ca oamenii nu mai au incredere in biserica etc)"

    antenele au directori si manageri diferiti, si doar un singur sef suprem, Voiculescu. antena3 nu e post de rugaciuni ca sa faca asemenea materiale pe banda rulanta, ci de stiri. nu tot voi pana mai ieri dadeati cu pietre in ei ca-s antihristi si bla bla? asta e o dovada ca acolo se lucreaza liber iar fiecare redactor scrie ce vrea atata timp cat exista surse. ca unele subiecte sunt nemultumitoare tie si altora, puteti schimba postul. ma uit la antena3 de 2 ani si e cel mai bun din grila. si tine cont ca asta nu e prima emisiune cu referire la Sfinti. iar ca se leaga de preoti, se leaga cu probe si pe buna dreptate. le mai taie unora macaroana, celor ahtiati numai dupa bani. sau tu ai impresia ca toti preotii si-au ales meseria ca pe o vocatie si nu ca pe o sursa de imbogatire?? albul intotdeauna e manjit de negru, in orice paradis de pe Pamant.
    si apropo, poate ati fi curiosi sa vedeti si materialele Illuminati de pe siteul antena3. apoi daca asta nu e libertate....

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Jurnalista Carmen Avram nu este la prima realizare de acest gen, mai are materiale despre ortodoxie, o parte pe youtube, "Intre cer si pamant" e alt material frumos cu mult suflet scris. Parca a facut un material si despre Parintele Arsenie Boca, Sfantul Ardealului. Multumire pentru postare!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    În ziua de 28 februarie 2013, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei s-au luat mai multe hotărâri, două dintre ele fiind importante atât pentru preoţi cât, deopotrivă, pentru enoriaşi: oficierea Tainei Botezului şi a Tainei Cununiei se vor săvârşi numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice pentru păstrarea sacralităţii şi solemnităţii acestor Sfinte Taine; sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici, prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare.

    Sfântul Sinod a mai hotărât ca sărbătorirea Zilei Culturii Române (15 ianuarie) să se oficieze la Patriarhia Română şi în toate eparhiile, cu scopul evidenţierii legăturii dintre cult şi cultură, dintre Biserică şi societate în viaţa poporului român.

    tg

  8. ghimpele Adevarului

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pun sub semnul scepticismului, orice vine din partea trusturilor de televiziune, oricât de ortodox ar prezenta aceştia un material despre prigoana fiarei comuniste.

    Pun sub semnul sceptiscimului orice hotărâri şi acte filantropice, caritabile, umanitare venite din partea Patriarhiei Române, care nu-şi apără Credinţa , ba mai mult o strâmbă ....iar în schimb încearcă să compenseze pe partea materială, a pântecelui.
    Cu partea materială (denumită şi "ajutoare") foarte mulţi ortodocşi slabi cu duhul, au trecut la secte pactizând cu Iscarioteanul care s-a lăsat robit de o pungă de arginţi.

    Trezvie, altfel pierim !

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sa vedem unde ne situam acum ? s-a mai marcat o borna in drumul spre dictatura biometrica anti-hristica. Chavez a murit. Aceasta era o "etapa" in randul dezvaluirilor lui Aaron Russo, in celebrul videoclip, cu privire la panurile diabolice ale lui rockeffeler & co.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/venezuela-inamicii-tarii-acuzati-ca-au-provocat-cancerul-lui-chavez-1026870.html

    altfel ,

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/mama-tuturor-bulelor-poate-exploda-intr-o-catastrofa-in-2-3-ani-178951.html

    .

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va rog sa reluati vizionarea filmului de la minutul 13:11 .

    Carmen Avram :
    "Mai mult decat atat , preotii inlantuiti devenisera atat de liberi in gandire incat acolo , in inchisoare , nu se mai tinea cont de religia fiecaruia si toata lumea vorbea despre UN SINGUR DUMNEZEU . "
    ( nu zau !)

    un preot tanar :

    " In inschisori se aduna oamenii de diverse confesiuni care , pana in mediul lumesc , se confruntau foarte mult , adica , ortodocsii cu catolicii se dispretuiau , acolo , in spatiul acesta neutru , sa spunem , al inchisorii lucrurile acestea dispar , oamenii se aduna , oamenii dialogheaza , exista slujbe in comun
    se boteaza unul pe celalalt chiar daca sunt de confesiuni diferite , isi acorda ultima impartasanie ."

    CHIAR ASA ???!!!!!!!!!!!!!!!!!! OARE NU SEAMANA A ECUMENISM MASCAT ????
    Scopul filmului este sa semene confuzie .

    APOI , Carmen Avram intervine cu un comentariu mai limpede un pic :
    "Asa a ajuns un preot roman sa crestineze un evreu "... referirea era la Pr Nicolae Steinhard dar a omis sa spuna la ce religie crestina se convertise N. Steinhard . Adica nu era important sa se specifice ca era vorba de religia ortodoxa ?

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    imi cer scuze , era un istoric nu un preot tanar ......

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu va lasati inselati de TV, sunt pusi tot pe discreditarea Bisericii si a preotilor ortodocsi, o sa vedeti in episoadele urmatoare... biserica tace, nu face, e corupta, face afaceri etc, doar no sa-l vedeti pe voiculescu promovand crestinismul...

  13. Mircea Puşcaşu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    28 februarie: Cuviosul Mărturisitor Marcu Dumitrescu, monahul (1910-1999)

    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/03/07/28-februarie-cuviosul-marturisitor-marcu-dumitrescu-monahul-1910-1999/

    Fragmente:

    [...]

    “Am fost adus la Bucureşti, la anchetă. Aici, printre multele mijloace de tortură s-a folosit următorul: mă întindeau pe o masă mai lungă şi mai lată, unul mă ţinea de cap, doi de mâini, doi băteau cu două cauciucuri foarte grele pe tot corpul, şi doi cu două răngi de fier peste tălpile încălţate. Dar nici nu am răsuflat, nici nu m-am văitat în vreun chip, încât cei ce mă băteau au crezut că am murit. Şi ca să-mi revin, mă luau de păr şi mă băgau într-un lighean cu apă şi mă dădeau cu capul de pereţi. Tot ca să-mi revin… Sistemul ăsta l-au folosit două-trei zile. Văzând că rezist, mă chinuiau într-un demisol al Siguranţei: au scos paturile de scândură care erau acolo şi a rămas un fel de gunoi de sub priciuri. M-au legat de mâini şi de picioare cu lanţuri, cu mâinile la spate şi mi-au băgat o putină cu murdării pentru necesităţi. Dar cum puteam s-o folosesc când eram legat de mâini şi de picioare? Şi aşa m-au ţinut câteva zile legat”.

    Pentru că nu vorbea, a fost bătut fără număr: „Am numărat până la 200, după care am pierdut numărătoarea. Însă n-am scos nici un geamăt. Dar, spre diferenţă de Părintele Dimitrie Bejan, care era preot şi pe care îl acoperea Darul, nesimţind nici o durere de la lovituri, eu le-am simţit pe toate până în vârful creierului. N-am scos însă nici un cuvânt, având, şi atunci, şi după aceea, marea grijă să nu pârăsc pe cineva. De aceasta mi-a fost cel mai frică: să nu scap un cuvânt despre cineva. Atât de mult m-au bătut, că, deşi fiecare dintre ei băuse câte o sticlă de votcă înainte de a mă tortura, au obosit, căzând neputincioşi. Darul lui Dumnezeu m-a ţinut. De atunci am primit porecla de «Fachirul»”.

    Un chin groaznic a fost acesta: văzând că nu spune nimic, au luat un cuţit cu vârful foarte ascuţit şi, ţinându-l de lamă, au început să-l străpungă peste tot, pe abdomen, pe torace, pe mâini, pe picioare cu vârful cuţitului, dar n-a scos nici un cuvânt.

    Scăpând de torturi şi-a revenit încât se mirau toţi. Aceasta era puterea rugăciunii, ajutorul lui Hristos Care era cu el.

    A doua arestare a suferit-o la Chişinău, tot pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară şi puţin a lipsit să nu fie executat după cedarea Basarabiei, 1940. După lovitura de stat a lui Antonescu în ianuarie 1941, când legionarii au fost înlăturaţi şi arestaţi în masă, Constantin Dumitru a fost închis din nou, ca ajutor al şefului de judeţ Prahova.

    [...]

    în primăvara lui 1956 a fost pus în libertate şi a intrat în mănăstirea Cernica, recomandat de părintele Benedict Ghiuş. Face ascultare la vite, la porci, la oi, la seră, la vie şi la grădină. Ajunge la Slatina la 15 august 1957 unde se afla duhovnicul său, părintele Arsenie Papacioc. În 1958 a fost însă din nou arestat alături de părintele Arsenie şi dus la Ploieşti în procesul prahovenilor (legat de Miti Dumitrescu). L-au anchetat 18 luni. Condamnat şi închis la Aiud.

    La sfârşitul lui iulie 1964, printre ultimii care a părăsit Aiudul a fost şi fratele Constantin Dumitru. De aici a plecat la Sihăstria. A fost rânduit chelar, iar apoi stuparul mănăstirii. A fost călugărit prin 1972-73.

    Se spune că iubita lui l-a aşteptat nestrămutat, iar când a ieşit din închisoare şi a intrat în mânăstire din dragoste pentru Hristos şi oameni, a făcut şi ea asemenea, tot din iubire.

    La Sihăstria şi-a continuat viaţa de nevoinţe, fiind prezent la toate slujbele, până prin 1994-95, când nu a mai putut face zilnic efortul acesta. De atunci şi-a luat ca nevoinţă să împlinească pravila Bisericii la chilie, pe lângă Psaltirea ce o citea într-o zi. Stătea 13 ore pe zi la pravilă, iar restul zilei şi al nopţii petrecea cu rugăciunea minţii şi cu ostenelile stupăritului.

    Din două în două ceasuri pomenea câteva sute de pomelnice la Psaltire, cam un sfert din totalul pomelnicelor din Sihăstria. Lângă cuvioşia sa duhurile rele nu mai aveau putere. Sfinţea locul unde trăia sau unde apărea prin simpla prezenţă.

    Părintele spunea: „Trei lucruri m-au ţinut: firea, pe care am moştenit-o de la mama…, voinţa personală şi, mai mult decât acestea două, Darul lui Dumnezeu… Dar am cedat totuşi, leşinând, când, altădată, l-au adus pe un camarad şi l-au bătut în faţa mea…”.

    Zicea că i s-a arătat Mântuitorul Hristos de trei ori în viaţă. Spovedindu-se la părintele Cleopa, cu vreo lună înainte de moartea acestuia, părintele Cleopa l-a petrecut câţiva paşi pe părintele Marcu şi a spus celor de faţă: „Îl vedeţi? Aista-i cel mai mare duhovnic al Săhăstriei!”.

    Ucenicul său, monahul Filotheu, spune despre el:

    „Dacă mă întreabă cineva cum mi-l aduc aminte pe Părintele Marcu, primul lucru pe care îl pot spune este că niciodată nu l-am găsit pe acest Sfânt, fie că era zi, fie că era noapte, fie că era pe cerdacul chiliei ori printre stupii din faţa casei, fie că era în chilie pomenind pomelnice ori citindu-şi pravila, fără lacrimi în ochi. De fiecare dată când veneam, îl vedeam cum i se luminează faţa, mă binecuvântează şi apoi, cu un gest discret, îşi ştergea lacrimile de pe obraz” (din vol. „Mărturisirea unui creştin. Părintele Marcu de la Sihăstria”, de m. Filotheu Bălan).

    Părintele Marcu dobândise darul înainte-vederii. Astfel, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, trăind izolat ca de obicei, când a coborât la biserică, dintr-o discuţie cu un monah s-a dovedit a şti prea bine ce se întâmplase cu ţara aceasta.

    A trecut la Domnul senin la suflet şi chip în ziua de 28 februarie 1999, ca un sfânt. A fost printre cei mai prigoniţi şi mai chinuiţi dintre victimele martirice ale României secolului XX. A fost aşezat undeva lângă mormântul fostului stareţ ieroschim. Ioanichie Moroi, îngropat fără sicriu, doar în rasă.

    [...]

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Două observaţii în completarea a ceea ce a scris Angheliky:
    1. La un moment dat în film Părintele Iustin Pârvu spune că se spovedeau tinând mâna căuş şi arată spre exemplificare doi oameni, între care unul (care probabil este preotul) face semn de binecuvântare peste perete greşit. (minutele 16:17 - 16:20)
    2. Comentatoarea spune că "Părintelui Bordaşiu i s-a permis să îmbrace haina monahală"!!!??? (minutele 21:40 - 21:43)

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Voi nu vedeti ca astia va mint sub masca ortodoxiei? Voi chiar credeti ca o sa va dea dracu' dreptate?

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ma bucur foarte mult sa vad oameni asa destepti si cu spirit de observatie atat de ascutit. exemplu Angheliky. sesizasem si eu ceva suspect in acest reportaj dar unele comentarii de-ale voastre chiar m au ajutat sa mi dau raspunsul perfect.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    bravo Carmen Avram,o adevarata profesionista ,imi pare rau ca PRO TV a renuntata la tine,nu stiu exact ce sa intamplat... oricum ,felicitari

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna seara,
    as dori sa vad acest reportaj pe care l-am ratat la momentul respectiv, dar nu il afiseaza. Imi puteti spune, va rog, cum sa fac?

    Multumesc anticipat,
    anca

  1. Pingback: VIDEO: partea a II-a – Sfinții închisorilor. Emisiunea În premieră | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*