IMPORTANŢA DREPTEI CREDINŢE

 

Numai cel ce trăieşte în Credinţa Ortodoxă îşi va mântui sufletul

O singură credinţă este adevărată; un singur Botez este adevărat:

„Este un singur Domn, o singură Credinţă, un singur Botez.” (Efeseni 4, 5)

 

Învăţăturile heterodoxe provin din îngâmfare:

„Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă, acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte”. (I Timotei 6, 3-4)

 

Se cuvine să păstrăm dreapta credinţă pe care am învăţat-o de la înaintaşii noştri binecredincioşi:

„Tu însă rămâi în cele ce ai învăţat şi de care eşti încredinţat, deoarece ştii de la cine le-ai învăţat”. (II Timotei 3, 14)

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi. Nu vă lăsaţi furaţi de învăţăturile străine cele de multe feluri”. (Evrei 13, 7-9)

 

Sfântul Paisie de la Neamţ spune foarte clar: „Dumnezeu Preamilostivul, prin credinţa ortodoxă şi fapte bune, şi darul Său, lucrează mântuirea sufletelor creştinilor ortodocşi. Credinţa ortodoxă este aceea pe care o ţine Una Sfânta Soborniceasca şi Apostoliceasca Biserică a Răsăritului, iar fără ea, adică fără credinţa ortodoxă, nicidecum nu este cu putinţă nimănui a se mântui. Credinţa ortodoxă fără fapte bune moartă este, precum şi faptele cele bune fără credinţa ortodoxă sunt moarte. Iar cel ce vrea să se mântuie, trebuie să unească întotdeauna credinţa ortodoxă cu faptele cele bune şi să aibă fapte bune întru credinţa ortodoxă.” [1]

 

Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov spune că „Ortodoxia este învăţătura Sfântului Duh, dată de Dumnezeu oamenilor spre mântuire. Unde nu este Ortodoxie, acolo nu este mântuire.[2]

 

Sfântul Teodosie de la Pecerska spune: „Numai cel ce trăieşte în Credinţa Ortodoxă îşi va mântui sufletul.[3]


[1] Cuvinte şi scrisori duhovniceşti, vol I, 1998.

[2] Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov, Predici la Triod şi Penticostar, Ed. Sophia, Bucureşti, 2003, p. 99.

[3] cf. preot Vasile Sorescu, Biserica Ortodoxă stâlp şi temelie a Adevărului, Tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Calinic Episcopul Argeşului şi Muscelului, Ed. Credinţa Strămoşească, 2002, p.113.

5 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Interesanta opinie, dar in intregima falsa. Doar cel care crede in Domnul Isus Hristos, in Sfanta Treime, In jertfa de pe Golgota si face Voia lui Dumnezeu va fi mantuit. Majoritatea sunt ortodoxi ...puscariile sunt pline de ortodoxi, barurile sunt pline de ortodoxi, ortodoxii traiesc in desfrau , nu-si respecta familia.... mai spun? chiar preoti ortodoxi daca nu le dai bani grei nu vin sa tina slujba la o inmormantare... Ii numeri pe degete pe acei preoti care isi fac slujba cu adevarat.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Subscriu la ce a zis Inarazvan.Ortodoxia nu e in nici un caz,in mom.de fata in situatia de a-si afirma suprematia asupra tuturor celorlalte factiuni ale religiei crestine.Poate cand va disparea zicala:"sa faci ce zice popa,nu ce face popa"...

 3. Alexandru_ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  pt Inarazvan:
  Inainte de Toate "Isus" se scrie cu de de "Ii", in al doilea rand, spune Ap. Pavel: "Credinta fara fapte este moarta!", atunci cum poti sune tu ca trebuie doar sa crezi? Daca tu esti in stare sa judeci ortodocsii, eu iti spun ca mai inainte, sa te judeci pe tine. De eretici din acestia ca si tine sunt satul pana peste cap. Si mai ceva: Ortodoxia nu reprezinta opinia ceva, ci reprezinta Dogma Adevarului, care nu este parerea cuiva, ci reprezinta ADEVARUL, pe care L-a lasat Hristos, de aceea ORTODOXIA este egala cu DREAPTA CREDINTA!!!

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  INTRADEVAR ,ortodoxia este o cale corecta si mantuitoare dar atat timp cat eu,personal, ma simt nevrednic prin fapte si virtuti fata de invatatura si modelul SFINTILOR PARINTI, nu m-as incumeta sa-i judec pe altii,pentru credinta in care s-au nascut,din motive numai de Dumnezeu stiute.Dumnezeu e singurul care ne judeca,nu ne facem noi judecatori in locul Lui.Ne placem sa spunem acest lucru,poate ca avem dreptate dar noi,mai intai, trebuie sa lucram asupra noastra pentru a deveni modele demne de urmat,altfel nu suntem decat,,chimvale sunatoare,,. Ce folos daca sustinem acest lucru si noi nu suntem in stare sa fim otodocsi adevarati?Daca am fi,s-ar cunoaste in lume.Intr-o societate cu adevarat crestina ar fi o bucurie si o mangaiere sa vietuiesti .n-ar exista saracie,furturi,crime,inselaciuni si conducatorii ar face voia CELUI DE SUS.Ce folos ca ne numim orodocsi si inaltii nostii ierarhi fac voia celui de jos si nu asculta jelania norodului care i-a imbracat in vesminte stralucitoare si le-a pus pe cap insemne ale pretuirii.Asa se va prabusi aceasta lume,tot contestandu-ne unii pe altii si tinand nasul pe sus,uitand sa mai fim sinceri ,nici fata de noi insine si fara dragoste de aproapele.POATE CINEVA SA-SI ASUME RESPONSABILITATEA IN FATA JUDECATII LUI DUMNEZEU SI SA SPUNA CA TOT RESTUL OMENIRII NEORODOXE A FOST FACUTA DOAR PENTRU A ARDE IN FOCUL VESNIC AL IADULUI? DACA NU,atunci hai sa terminam cu asemene enormitati care fac mai mult rau ortodoxiei si tin de primitivismul de tipul :cine nu e cu noi e impotriva noastra.APROAPELE MEU E APROAPE CHIAR DACA NU GANDESTE CA MINE.IN FOND DOAR COMUNISTII SE GANDEAU LA O UNIFORMIZARE TOTALA.HAI SA GANDIM FIECARE CU CAPUL LUI,FIINCA SUNTEM PERSOANE DIFERENTIATE PRIN DIFERITE DARURI SI PARERI CA ACESTEA INDUC JENA SI RUSINE CELOR CARE NU SUNT IN TABARA HABOTNICILOR.Astfel de oameni ar trimite in iad ,din exces de zel si crezand ca asa fac dovada credintei,mai multe suflete decat ar face-o DUMNEZEU .Orodoxiei ii este straina orice alunecare INCHIZITORIALA.Ea este mai aproape de atitudinea orientala CARE NU TE INVATA DOCTRINA CI TE INVATA S-O TRAIESTI.STAI LANGA MINE SI TACI.LASA INIMA SA SE ROAGE IN LOCUL MINTII CARE ZBURDA SI TE INSEALA.NU NE FOLOSESTE LA NIMIC SA-I PRIVIM PE ALTII DE SUS CI SA NE SMERIM.IN FOND SUNTEM NIMENI,O FLOARE A CAMPULUI,O ROUA A DIMINETII,O ADIERE CARE NICI EA NU STIE INCOTRO ...

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vai si eu sunt satul de eretici...dar ce sa le faci....Domnul a luat asupra Sa si pacatele lor.....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*