PĂRINTELE DAN BADULESCU DESPRE DUHUL ŞTIINŢEI ŞI CERN-EREA CREDINŢEI

Părintele Dan Bădulescu

Părintele Dan Bădulescu

„Şi să nu ne bagi pre noi în ispită, ci ne izbăveşte pre noi de vicleanul”. 

Zilele acestea şi cele următoare asistăm la o veritabilă cernere a credincioşiei noastre la care suntem supuşi de către aşa numitul “CERN the world’s largest particle physics laboratory“. Savanţii astro-fizicieni declară ca şi tatăl lor că vor să fie asemenea Celui Preaînalt scormonind în tainele crearii universului. Dar acela numai a gândit a fi deopotrivă cu Dumnezeu şi s-a prăbuşit din cer ca un fulger devenind din Înger luminat diavol întunecat. Beneficiind de tehnologia globalizantă a televiziunii prin satelit şi internetului, acest eveniment a fost mediatizat pe larg, însoţit fiind şi de comentarii ale diferitelor redacţii tv. Nu au lipsit şi reacţii ortodoxe, dar acelea venite pe căile mai neoficiale ale blogurilor şi siteurilor de net, ce tind să devină adevărate “catacombe” mediatice…

Intrând pe blogul părintelui Savatie Baştovoi şi urmărind comentariile legate de articolul Adio, a venit sfârşitul lumii! am dat de următorul comentariu:

Parcă simt o anumită tendinţă în răspunsurile la acest post, sau poate mă înşel: Ortodoxia nu are nici o contradicţie cu ştiinţa modernă, nici nu o dispretuieşte, nici nu o respinge. Pretenţiile ştiinţei de a deţine adevarul absolut sunt singurele pe care le contestăm, căci tot ce e omenesc e supus unei permanente revizuiri şi îmbunătăţiri. Conflictul dintre religie şi ştiinţă a existat în Apus, şi adesea a fost sprijinit mai degrabă de o parte a comunităţii ştiinţifice, care le socotea pe cele doua incompatibile tocmai din pricina pretenţiei ştiinţei menţionate mai sus. Deci nu ştiinţa e rea – ci bună, căci foloseste aptitudinile sădite în om de Dumnezeu – ci doar culoarea ideologică pe care i-o imprimă unii, într-un mod, de altfel, foarte neştiinţific“.

Cel care a scris acestea este un băiat credincios şi bine intenţionat, dar el emite aici o părere răspândită în zilele noastre printre noi, care trebuia la un moment dat discutată mai în profunzime. Dacă vom cerceta duhurile şi lucrarea lor, vom vedea că între ştiinţa modernă aşa cum este ea definită începând temporal din renaştere şi spaţial în occident, ce a dat ştiinţa contemporană (cu sediul euro-atlantic, sovietic şi japonez) şi Ortodoxie nu numai că e un conflict ci chiar unul pe viaţă şi pe moarte! Duhuri diametral şi radical opuse!

Fraţilor, nu vă mai amăgiţi cu aceste perdele irenice de reconcilieri ale Vărsătorului de tip Conciliul Vatican II! Începând cu sec. XIX şi culminând cu cel trecut „ştiinţa” a dat cele mai grele lovituri credinţei creştine, a constituit arma nr. 1 a ateismului masonic şi marxist! Noi nu suntem în apus, ci în Răsărit şi am suferit pe pielea noastră această bombă cu mult mai cumplită decât cea de la Hiroshima (creată exact de către această ştiinţă „care nu e rea – ci bună!” – Doamne, câtă naivitate…), căci a atacat sufletele, nu numai trupurile. De pe băncile şcolilor din răsăritul ortodox am fost învăţaţi să credem cu argumentele ştiinţei că Dumnezeu nu există, spaţiul şi materia sunt infinite, omul se trage din maimuţă şi este doar un animal evoluat, totul se transformă şi evoluează, sufletul nu este nemuritor, pământul este o biată planetă ce se roteşte în jurul soarelui, iar mai nou, big-bang, găuri negre, univers în expansiune, viaţă extraterestră şi alte minciunării drăceşti. Ştiinţa a luptat cu toate puterile ca să ia locul religiei şi savanţii să devină noii preoţi cunoscători ai tainelor omului şi universului, cu „dogmele” lor: teorii şi ipoteze ştiinţifice, care trebuie neapărat crezute, chiar şi axiomatic, pe cuvântul şi autoritatea lor!

Toate acestea au început în „renaşterea” păgânismului cu Copernic, Bruno, Galilei, Kepler, Newton şi toţi ceilalţi savanţi cabalişti şi astrologi mai mult sau mai puţin ascunşi, ce au elaborat prin teoriile lor o lume virtuală, un univers al omului cu legi astrofizice şi chimice omeneşti şi mincinoase! Acestea sunt printre altele heliocentrismul, gravitaţia, chimiile, biologia şi geologia evoluţionistă şi în zilele noastre noua astrofizică, bazată pe rătăcirile lui Einstein, Sagan, Hawking şi ceilalţi rătăciţi şi înşelaţi de cel rău. Cum putem oare noi ortodocşii să spunem că aceste concepţii nu se contrazic cu revelaţia, ba chiar să găsim compatibilităţi între big-bangul nălucirii drăceşti şi cosmologia Sf. Maxim să zicem?

De nu ne vom trezi şi întoarce la adevărata ştiinţă, cea a Scripturii şi Sfinţilor Părinţi, vom cădea cu uşurinţă pradă acestor „experimente” satanice, fie şi gândind că „aceia se pricep”, sau „ar putea fi ceva în teoriile” lor. Iar „experiment” este în greceşte pirasmon şi s-a tradus în româneşte… „ispită”! Domnul îngăduie din când în când aceste ispite pentru încercarea, lămurirea şi întărirea noastră, dar ne-a învăţat şi să ne rugăm a nu fi duşi în ele pentru neputinţele noastre.

Şi de cei îi credem pe acei savanţi? Pentru că inventează tot felul de aparate şi instalaţii care funcţionează? Credeţi oare că aceasta confirmă justeţea teoriilor lor? Sfântul Vasile a spus că nici nu e nevoie să ne ostenim în a-i combate, ci este de ajuns războiul dintre ei, deoarece ultimul savant va veni cu noi idei care vor răsturna pe cei dinainte, ş.a.m.d. Cam tot în acest fel se omoară acum la noi capii lumii interlope, aşa cum o făceau în America interbelică.

Să nu vă smintească comparaţia, pentru că aceşti savanţi aşa şi sunt: nişte infractori ai legilor lui Dumnezeu pe care le calcă, străduindu-se să creeze propriile lor legi şi propria lume „nouă” cu „omul nou”. Dar să ia aminte că Dumnezeu va lăsa lucrarea lor liberă până la o vreme doar. Acum „cine sfinţeşte mai sfinţească, cine spurcă mai spurce“.

Domnului să ne rugăm să ne ţie în aceste vremuri de urmă, în care vâltoarea ispitelor ne va copleşi! Vom mai fi CERN-uţi în fel şi chip, sita e deasă şi vremurile de pe urmă au şi început (It’s later than you think cum zicea părintele Serafim Rose!) Dar ştim că tot El a zis „Îndrăzniţi Eu am biruit lumea”!…

Pr. Dan Bădulescu on Război întru Cuvânt 

Laboratoarele CERN

Laboratoarele CERN

10 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Atat dumneavoastra parinte cat si cel pe care l-ati citat aveti dreptate, insa parerea ma e ca in nuante diferite: dumnealui in principiu, dumneavoastra in fapt (nu in totalitate, stiinta nu a fost doar marxist-ateista). Cat despre tainele Universului.......adevarul este oricum unul. Tot ceea ce pot sa gaseasca (in sensul ca Dumnezeu a facut cognoscibil ratiunii) vor gasi, atata vreme cat nu exista o deficienta in metoda. Plus, stiinta nu poate si nici nu va putea trece niciodata de domeniul sensibilului, fiind experienta imbogatita teoretic. Domeniul cunoasterii apriorice este accesibil doar speculatiei filosofice si cunoasterii mistice. Deci nu exista nicio posibilitate ca ei sa incerce vreodata sa cunoasca principiile Universului dincolo de ceea ce Dumnezeu ii lasa sa vada. Un alt fel de a spune ca Dumnezeu are totul sub control. In parerea mea, pe ei nu ii pierde preocuparea lor de baza, adica cercetarea. Pe ei ii poate pierde doar o evaluare eronata a propriilor capacitati. Iar aceasta nu necesita neaparat o constiinta crestina (intr-adevar, poti sa nu fii crestin si sa te prinzi ca exista o limita), ci doar o pura sinceritate a spiritului. De fapt, tot acest exercitiu este opera lui Kant. Iar conflictul dintre savanti nu ii va distruge in niciun caz cu crede Sf Vasile, caci asta este de fapt baza cercetarii umane: acceptarea ca poti gresi, iar aceasta este cheia progresului.
  Dumnezeu cunoaste ceea ce este inutil in munca lor, dar cunoaste si dedicatia lor. Plus, exista destul de multe marturii ale savantilor care sunt convinsi de existenta lui Dumnezeu. Si asta din experienta, nu neaparat din crez. Iar eu raman cu ideea (tot gen Sf. Ap. Toma) ca o convingere puternica (acea idee clara si distincta a lui Descartes), rezultata ori din speculatie ori din experienta, bate de departe orice carti.

  "Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut"

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Iar dogma savantului este indoiala de propriile teorii.

 3. Pr Dan Badulescu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Conceptele formulate de ştiinţa marxist-ateista şi non marxist-ateistă sunt simple explicaţii omeneşti pieritoare şi supuse înşelării şi corecţiilor, schimbătoare la câţiva zeci de ani! Aşa crezi că sunt legile firii date de Dumnezeu?
  Şi ca să nu crezi că vorbim aşa pe dinafară popeşte, uite cum descrie fenomenul elaborării teoriilor astrofizice unul din corifeii necontestaţi ai acestei “ştiinţe”:
  “Cei care înfăptuiesc realmente progresele din fizica teoretică nu gândesc în categoriile pe care filozofii şi istoricii ştiinţei le inventează a posteriori. Sunt sigur că lui Einstein, Heisenberg şi Dirac nu le păsa dacă erau realişti sau instrumentalişti. Ei erau preocupaţi pur şi simplu de faptul că teoriile existente nu se potriveau între ele. Căutarea consistenţei logice intrinseci în fizica teoretică a fost totdeauna mai importantă pentru realizarea progreselor decât rezultatele experimentale. Teorii de altfel elegante şi estetice au fost respinse, deoarece nu concordau cu observaţia, dar nu cunosc nici o teorie care să fi fost avansată doar pe baza experimentului. Teoria a venit totdeauna prima, ieşind în faţă din dorinţa de a avea un model matematic elegant şi consistent. Teoria face apoi predicţii care pot fi testate prin observaţie. Dacă observaţiile confirmă predicţiile, teoria nu este validată, dar supravieţuieşte ca să facă alte predicţii, care sunt confruntate din nou cu observaţia. Dar dacă observaţiile nu concordă cu predicţiile, teoria este abandonată.
  Dar mai degrabă aşa se presupune că se întâmplă. În practică însă, oamenii sunt foarte reticenţi să renunţe la o teorie în care au învestit mult timp şi eforturi. Ei încep de obicei prin a pune la îndoială acurateţea observaţiilor. Dacă eşuează, ei încearcă să modifice ad hoc teoria. In cele din urmă, teoria devine un edificiu urât care scârţâie. Apoi cineva sugerează o teorie nouă, în care toate observaţiile incomode sunt explicate într-un mod elegant şi natural…” (Stephen W. Hawking Visul lui Einstein şi alte eseuri) Ce mai spui?
  “Mi se pare ca si Sfintii Parinti au preluat unele de la Platon si Aristotel, care se stie ca erau politeisti.”
  Dar Platon şi Aristotel ştii de unde le-au luat, ia să te văd! Dacă nu, i-auzi colea: „Atât de mult i-a întrecut Moise în înţelepciune pe înaintaşii săi, încât până şi înţelepţii şi filosofii atât de la preţ la popoarele de alt neam au ajuns, cu timpul, adepţi ai învăţăturii lui.
  Aşa a fost cazul cu Pitagora, care adoptându-i gândirea, a ajuns să se bucure de o atât de mare faimă încât a devenit o pildă de chibzuinţă până şi pentru Platon, înţeleptul între înţelepţi!” („Cuvântul adresat de Sfântul Constantin cel Mare adunării Sfinţilor”)

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Privitor la primatul teoriei: este absolut adevarat ceea ce ziceti, pe cat este si de necesar. Observatia si experimentul neindreptate de metoda si speculatie teoretica sunt nule. Altfel spus, sunt imposibl de interpretat.
  Despre politeismul lui Platon si Aristotel: relativ si discutabil. Cel mult formal, spun eu, pentru ca atat Platon cat si Aristotel au inteles ca sunt plasmuiri omenesti. De unde? De la Xenofan: "Insa muritorii cred ca zeii se nasc si poarta vesminte, au voce si sunt alcatuiti asemenea lor. Daca boii si caii si leii ar avea maini sau ar putea desena si crea opere, atunci caii ar desena zeii asemenea cailor, iar boii i-ar desena asemenea boilor, si ar crea trupuri precum cele ale speciei lor.". Atat Platon cat si Aristotel ajung la concluzia existentei unui Zeu absolut (la Platon in bine, la Aristotel in fiinta). Cat despre provenienta acestei idei din Moise, mi se pare total absurd sa cred ca Pitagora (care lucra cu cifrele intr-un fel asemanator cu kabbalistii de azi) preia aceasta idee de la Moise, poate cel mult realizeaza validitatea confuza a acesteia. Cat depre Platon si Aristotel, ei urmeaza o cale pur rationala in cercetarea lor. Da, nu intotdeauna istoria poate fi sincera, iar Sf. constantin cel Mare nu era filosof. Si mai sesizez si aceasta tendinta integratoare a crestinismului in ceea ce-i priveste pe filosofii pagani prin niste argumente care nu merita a fi sustinute. Este o practica comuna in filosofie ca atunci cand analizezi opera unui autor sa-i izolezi gandul de tot ce se afla in afara operei sale. Platon si Aristotel au o valoare imensa pentru umanitate, nu numai crestinismul imprumuta din baza lor rationala, ci si Islamul. Comentariile lui Averroes erau foarte apreciate in Occident in scolastica, desi uneori excesiv.

  Si totusi, postul meu initial era despre validitatea metodei stiintei.
  Cat despre legile firii date de Dumnezeu, nimeni nu a ajuns inca sa le cunoasca in intregime dupa cum nici savantii nu au ajuns sa cunoasca legile naturii in totalitate. Nu uitam ca au existat sinoade ecumenice si concilii in care ce au facut teologii? S-au certat. Au disputat opinii si au stabilit-o pe una drept dogma. Stiinta nu are dogme pentru ca isi accepta failibilitatea intrinsec umana. Si teologia nu este o constructie totalmente divina, ci si umana. Iar partea umana este failibila. Nu doar de la Moise, prooroci vine adevarul. Dovada: Platon si Aristotel. Nu sunt in esenta lor "ortodocsi", dar sa nu uitam ca sistemele lor, destul de acceptabile pentru ogandire crestina, au fost elaborate de pagani in o epoca cand cuvantul Domnului nu se auzise.

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ştiam că vei putea găsi şi la asta obiecţii şi continuări, dar în ce mă priveşte găsesc că ţi-am răspuns de ajuns. Cine primeşte primească, cine nu, nu, ce-i prea mult strică.
  Doamne ajută!

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Stiinta este un lucru care se face din mandria omului considerandu-se chiar "dumnezeu",adica prin intelpciunea sa nebuneasca lipsita de DUHUL SFANT care cerceteaza chiar adancurile Firi dumnezesti al celorlalte doua PERSOANE ALE SFINTEI TREIMI il face pe credincios sa se departeze de Dumnezeu facandu-l pe om sa se increada in puterea sa rationala care si-l face idol ducandu-l in moartea sufleteasca inca fiind viu.Caci Sf. scriptura zice;"Iar noi n-am primit duhul lumii,ci Duhul cel de la Dumnezeu ,ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu;pe care le si graim nu in cuvinte invatate din intelepciunea lumeasca,ci in cuvinte invatate de la Duhul Sfant,lamurind lucruri duhovnicesti oamenilor duhovnicesti."Nici a teologhisi cele dumnezeiesti fara DUHUL SFANT care se dobandeste prin curatirea de patimi si prin botezul lacrimilor."(Sf.Simeon Noul Teolog).Doamne ajuta!

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  BINE CA A VENIT SFARSITUL LUMII.AL UNEI LUMI CARE IESEA CA BABELE LA POARTA.NE PIERDEAM TIMPUL ORICUM

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Un articol minunat ! Si atat !

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  sunte-ti pierduti in spatiu,voi cei care credeti ca lumea a fost creata in 6 zile,cu pamantul in centru,cu soarele care se misca in jurul lui.daca ajungi sa contesti pana si legea gravitatiei..ce sa mai zic...nu am cuvinte sa-mi exprim uimirea.nu credeam sa existe oameni in sec 21 ,cu acces la internet si stiinta,care stiu sa foloseasca un calculator dar nu cred ca exista legea gravitatiei.halal inteligenta...

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Problema se pune atunci asa: daca un preot intr-adevar crede aceste lucruri si anume ca cercetarea e bazata pe "pirasmon"/ispita si in consecinta stiinta e bazata pe ispita exclusiv, atunci pentru a fi consecvent si fara fatarnicie ar trebui de asemeni sa nu utilizeze de exemplu: LUMINA ELECTRICA, INTERNETUL, MASINA MICA, AVIONUL, MEDICAMENTELE, samd. De exemplu curentul alternativ este bazat pe cercetarile lui TESLA, care (pentru oricine cunoaste cat de cat istoria tehnologica) erau mai avansate sau mai periculoase chiar decat bomba atomica (dealtfel insusi Tesla a recunoscut). De asemeni internetul este demonstrabil o scula care poate duce direct la controlul total identificabil cu Megatherion, astfel chiar acest articol publicat pe net este periculos ca mediu de vehiculare, ducandu-i (via mediu) pe cititori in ispita. Etc, etc, etc.
  In masura in care un preot poate respecta aceste privatiuni, o astfel de pozitie poate fi considerata acceptabila; macar in sinceritatea ei. Dar cati fac asta?
  Apoi, in fapt, cei care au descoperit cate ceva, chiar nu doreau sa faca din asta niste teorii cosmologice; este faimoasa asertiunea lui Newton (un alchimist dovedit) care zicea: "hypotheses non fingo" - nu-mi dau cu parerea asupra sursei gravitatiei. El explica faptul ca "legea" nu se refera decat la un calcul necesar ca o "unealta" (mereu perfectibila) si nimic mai mult. Altiii (incapabili) au facut din asta "o teorie fundamentala", fiindca ei insisi n-au putut descoperi nimic... Dupa mine astia sunt pericolul real...
  Lucrurile sunt intr-adevar complicate si in mod sigur stiinta atinge azi ZONE PERICULOASE, insa... o solutie prin interdictie (identica INCHIZITIEI) este ea mai buna? Ne apucam in cativa ani sa ardem oameni in piata orasului, pentru a ne feri de pirasmon? Pentru ca un astfel de drum.. acolo duce - deja verificat istoric.... Intai se ard carti, dup-aia oameni (fiindca dupa ce cartile sunt arse, singura "baza de date stiintifice" ramane in creierul alora)
  Lucrurile sunt mai complicate decat niste simple afirmatii pausale. E clar; omenirea a luat-o razna; poate insa cineva ARUNCA PRIMUL PIATRA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*