Biruitoarea ereziei monofizite: Sfanta Mare Mucenita Eufimia(praznuita la 16 sept.)

steuphemiafullVarianta noua a Acatistului Sfintei Mari Mucenite Eufimiadownload

În zilele binecredincioşilor împăraţi Marcian şi Pulheria (450-457), s-a făcut la Calcedon, Sinod mare (451), de 630 de Sfinţi Părinţi, din toată lumea, şi au osândit erezia lui Dioscor şi al lui Eutihie, care învăţau că Hristos, Mântuitorul lumii, este o Persoană numai cu o fire şi o lucrare şi nu primeau dreapta credinţă, care învaţă că Dumnezeu cel întrupat, Mântuitorul lumii, este Persoana Fiului, din Sfânta Treime, având două firi, o fire de om şi o fire de Dumnezeu, unite între ele şi lucrând împreună la mântuirea noastră.

Astăzi, (11 iulie – n. n.) prăznuim minunea ce s-a făcut de cinstitele Moaşte ale Sfintei Muceniţe Eufimia, din vremea acestui al IV-lea mare Sinod a toată lumea, de la Calcedon. Căci, de vreme ce ereticii nu voiau să primească dogmele dreptei credinţe, Sfinţii Părinţi ai Sinodului au zis către eretici: «Scrieţi, într-o carte, mărturisirea credinţei voastre şi vom scrie, şi noi, mărturisirea noastră. Şi amândouă scrierile să le pecetluim şi să le punem la racla cu preacinstitele moaşte ale marii Muceniţe Eufimia. Apoi, să ne rugăm, cu post, lui Dumnezeu, ca prin ea să ne descopere credinţa cea dreaptă.» Şi, pecetluind racla cu pecete împărătească, au pus păzitori. Şi, după trei zile de post şi rugăciune, deschizând racla, au găsit scrierea dreptcredincioşilor în mâna dreaptă a Sfintei, iar pe cea a ereticilor răucredincioşi la picioarele ei. Spre aducerea aminte despre această prea-slăvită minune din timpul Sinodului, Sfânta Mare Muceniţă Eufimia se zugrăveşte cu o scrisoare în mâna drea-ptă.

Ea s-a născut şi a crescut la Calcedon, în ţinutul Bitiniei, lângă Bosfor şi, tot în acest loc, a primit şi cununa muceniciei, în anul 307, pe vremea sângerosului împărat Galeriu (305-311). Era fiica lui Filofron şi a Teodosianei şi se purta, în viaţă, ca o tânără fecioară, care îşi închinase viaţa lui Hristos. Şi pârâtă fiind că este creştină, a fost pedepsită cu roata, dată la fiare şi la alte măiestrite chinuri şi şi-a luat cununa muceniciei prin foc, fiind arsă de vie.

Sfânta Biserică serbează pomenirea ei şi astăzi 11 iulie, la prăznuirea minunii de la Calcedon, a Sfintelor Moaşte, dar şi la 16 sep-tembrie, ziua ei de mucenicească pătimire.”

(Proloagele, 11 iulie)

Despre erezia monofizismului

Monofizismul este o erezie care, de peste 1500 de ani, vatămă sufletele oal patrulea sinod ecumenicamenilor cuprinşi de ea. În secolul al V-lea, Eutihie, un eretic din Constantinopol, susţinea că Domnul Iisus Hristos nu ar avea două firi (dumnezeiască şi omenească), ci una singură – cea dumnezeiască. Prin lucrarea vrăjmaşului, Eutihie a dus în rătăcire pe mulţi credincioşi. Patriarhul Dioscor al Alexandriei a căzut şi el în această erezie.

Împotriva acestei erezii, şase sute treizeci de Sfinţi Părinţi s-au adunat la cel de-al patrulea Sfânt Sinod Ecumenic, care a avut loc la Calcedon, în anul 451. Ei au anatematizat monofizismul şi pe susţinătorii lui. Luminaţi de harul lui Dumnezeu, Sfinţii Părinţi au arătat că Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, cunoscându-se în două firi, fără amestecare, fără schimbare, fără împărţire, fără despărţire. El este o singură Persoană cu două firi (dumnezeiască şi omenească).

Mai tîrziu a apărut şi un „monofizism moderat”, al patriarhului eretic Sever al Antiohiei, care considera că cele două firi din care este Hristos sunt amestecate într-o nouă fire. Sfinţii Părinţi au luptat şi împotriva acestei erezii.

Dintre Sfinţii care au luptat împotriva monofizismului şi monotelismului, cei mai cunoscuţi sunt: Flavian Patriarhul Constantinopolului, Proteriu Arhiepiscopul Alexandriei, Leon Arhiepiscopul Romei, Martin Mărturisitorul Arhiepiscopul Romei, Dometian Episcopul Meletinei, Agapit Arhiepiscopul Romei, Sofronie Patriarhul Ierusalimului, Maxim Mărturisitorul, Ioan Damaschin, Anastasie Sinaitul, Simeon Stâlpnicul, Auxenţiu cel din Munte, Leonţiu de Bizanţ, Fotie cel Mare, Maxim Grecul.

Deşi au fost anatematizaţi, născocitorii ereziilor nu s-au îndreptat, ci au format adunări eretice numite pe nedrept „Biserici”. Astfel de adunări eretice sunt numite necalcedoniene sau anticalcedoniene, deoarece nu acceptă hotărârile dogmatice ale celui de-al patrulea Sfânt Sinod Ecumenic de la Calcedon. Dar ele însele se consideră a fi ortodoxe şi se autointitulează „Biserici Ortodoxe Vechi Orientale” sau „Biserici Orientale Ortodoxe”. Una din acestea este „Biserica Coptă” din Egipt, o adunare monofizită care nu acceptă al patrulea, al cincilea, al şaselea şi al şaptelea Sfânt Sinod Ecumenic.

În ultimii zeci de ani, unii ierarhi şi preoţi ortodocşi, lepădând comuniunea cu Sfinţii Părinţi, au intrat în ecumenism (mişcarea de amestecare a religiilor). Ei au participat la întâlniri oficiale şi neoficiale cu reprezentanţi ai „Bisericilor” anticalcedoniene, spunând că şi aceia sunt ortodocşi. Au îndrăznit chiar să afirme că anatemele date de Sfinţii Părinţi împotriva monofiziţilor trebuie ridicate, că ereticii respectivi trebuie cinstiţi ca sfinţi şi că numele lor trebuie introduse în Calendarul Bisericii Ortodoxe. S-a mai propus modificarea cărţilor de Istorie Bisericească şi a cărţilor de cult ortodoxe, prin eliminarea textelor referitoare la monofiziţi. S-a hotărât organizarea unui „program educativ” prin care credincioşii să fie pregătiţi să accepte textele „revizuite”.[2]

Toate acestea sunt pregătiri pentru unirea ecumenistă cu monofiziţii (adică slujirea şi împărtăşirea împreună cu ei, trecând cu vederea că aceia sunt eretici).

Sfinţii Părinţi ne învaţă că împărtăşirea împreună cu ereticii este foarte periculoasă. Sfântul Theodor Studitul spune că „împărtăşania de la eretic înstrăinează pe om de Dumnezeu şi îl predă diavolului. După măsura deosebirii dintre lumină şi întuneric, aşa e şi deosebirea dintre împărtăşania drept slăvitoare (ortodoxă) şi cea ereticească: cea drept slăvitoare luminează, cea ereticească întunecă; una îl uneşte cu Hristos, cealaltă – cu diavolul; una dă viaţă sufletului, cealaltă îl ucide. Împărtăşania din mână eretică este otravă, nu simplă pâine.” [3]

Situaţia actuală fiind foarte gravă, este necesar ca binecredincioşii creştini să cunoască pericolul unirii ecumeniste cu monofiziţii. Cei care se împărtăşesc cu ereticii sau acceptă ereziile lor, nu au nădejde de mântuire, dacă nu se întorc la Ortodoxie. Iar cei care se întorc la Ortodoxie, au datoria să anatematizeze ereziile în care au căzut, şi să primească întreaga învăţătură ortodoxă.

Datoria noastră este să păstrăm dreapta credinţă primită de la Dumnezeu prin Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi. Numai aşa vom intra în comuniunea veşnică a Sfinţilor.


[1] Sfântul Paisie de la Neamţ, Cuvinte şi scrisori duhovniceşti, vol I, 1998.

[2] cf. Ion Grădincea, Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile Vechi Orientale din anul 1964 până în anul 2001, Carte tipărită cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Sitech, Craiova.

[3] cf. Sfântul Iustin Popovici, Biserica Ortodoxă şi ecumenismul, p. 123.

Sfintele moaşte din Catedrala Patriarhiei Ecumenice Ortodoxe – Constantinopol

Mai jos aveti troparul, cantari din vecernie (cantate) si paraclisul
https://dl.transfer.ro/Transfer_ro-3727c53d7a8dbbb6a1.zip

racla-cu-moastele-sfintei-evphymia_a hpim0738a

6 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SFANTA MARE MUCENITA EUFIMIA SA AIBA MILA DE NOI, SA MIJLOCEASCA LA TRONUL IMPARATULUI NOSTRU HRISTOS SI SA NE AJUTE CU MAREA EI PUTERE SA NE PUTEM MANTUI SI NOI IN ACESTE VREMURI GRELE SI POATE CELE DIN URMA! AMIN!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iubite frate, daca tot postezi pe site despre erezia monofizita, ia cauta atent si vei gasi ca BOR, in persoanele lui Teoctist, Teofan, Irineu, Nestor etc. au semnat in' 91 parca recunoasterea acestor eretici..documentele sunt bomba, originale, semnate de ei si cu stampila patriarhiei, si numai un analfabet nu poate vedea ca prin aceste acte ei au apostat! Asta de ce oare nu postezi?! Nu ai acele documente? Da-mi de stire pe mail si ti le trimit imediat!
    Sau de fapt nu postezi asa ceva, pt ca vrei sa slujesti la doi domni deodata! Iarta-ma dca fac acuzatii nefondate la adresa ta, apreciez ce faci pe site, insa, te rog, sincer pana la capat!
    In nadejdea ca vei posta si commentul meu, ca Dumnezeu vede tot, toti si toate, astept reply tau! catalin
    Ortodoxie sau moarte, iubite frate!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Proteste fara efect. Primele pasapoarte biometrice se elibereaza, de ieri, in Arges
    16-09-2009

    Noul model de pasaport biometric a fost eliberat, ieri, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din Pitesti, judetul Arges fiind zona-pilot pentru implementarea programului, transmite corespondentul Mediafax.

    Prefectul judetului Arges, Marcel Proca, a fost primul cetatean amprentat si fotografiat, urmând sa intre în posesia pasaportului în maximum 30 de zile lucratoare. “Îmi expira pasaportul într-o luna si jumatate si am zis sa dau un exemplu personal. Noua aparatura instalata este functionala, iar activitatea de eliberare a pasapoartelor biometrice se desfasoara într-un spatiu amenajat conform standardelor europene. Argesul este judet-pilot pentru introducerea pasapoartelor biometrice, care vor fi eliberate în maximum 30 de zile lucratoare de la solicitare si vor fi valabile cinci ani pentru adulti si trei ani pentru copiii sub sase ani”, a declarat prefectul Marcel Proca. Proca a mai spus ca eliberarea de pasapoarte simple va continua, dar ca activitatea va avea caracter de exceptie, realizându-se doar în cazuri de urgenta, atunci când solicitantii nu pot veni la sediu pentru a li se prelua datele. Termenul de valabilitate al unor astfel de documente este de un an. Prezent la inaugurarea noii aparaturi de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Arges, seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Aurel Vasile Sime, a precizat ca timp de opt luni aplicatia a fost testata cu succes în judetul Ilfov, iar în acest moment aria de aplicare trebuie marita treptat în toata tara. “Noi am experimentat în Ilfov si a fost foarte bine, iar acum am ales Argesul ca judet-pilot pentru ca este foarte aproape de Bucuresti si pot fi remediate rapid eventualele deficiente. Este o activitate care se deruleaza conform asteptarilor noastre. Acum îl eliberam în 30 de zile lucratoare, dar în scurt timp vom reduce termenul de asteptare”, a declarat chestorul Aurel Vasile Sime.
    Noul pasaport biometric are, ca principal element de noutate, un microcip care stocheaza datele personale ale posesorului: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia, imaginea faciala si amprentele a doua degete pereche de la ambele mâini. Pasaportul va fi valabil cinci ani si va fi eliberat în maximum 30 de zile, în baza cartii de identitate si a chitantelor care sa ateste achitarea taxei de eliberare, în valoare de 234 lei si a taxei consulare, de 32 de lei.
    Mediafax
    A inceput dansul pecetluirii. Doamne ajuta-ne sa ne ferim de el

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Catalin

    Daca nu te deranjeaza te rog trimite-mi mie acele materiale .
    [email protected]

    Multumesc

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna ziua Catalin,
    Te rog mult, trimite-mi pe mail acele documente care arata apostazia BOR.
    Stiam acest lucru cutremurator, dar nu am reusit sa gasesc nici o urma, secretul BOR este bine ascuns credinciosilor.
    Multumesc

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Biserica "ortodoxa" nu mai e ortodoxa de mult asa ca nu ma mir de ce au semnat incornoratii care conduc aceasta biserica vanduta statului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*