[slideshow] sursa foto: basilica.ro
Parintele Petroniu Tanase care ultimii 33 de ani din viata i-a petrecut in obstea romaneasca a Schitului Podromu din Muntele Athos, din care 25 de ani a fost egumenul acestui asezamant romanesc din Sfantul Munte, dependent de Manastirea Marea Lavra, a fost inmormantat astazi in cimitirul schitului. Slujba de inmormantare a fost savarsita in biserica mare a schitului romanesc Prodromu, conform traditiilor din Sfantul Munte Athos, de Preasfintitul Episcop Hrisostom.
Slujba de inmormantare a inceput la orele 14:15 si s-a incheiat la orele 17:30. Soborul slujitor format din aproximativ cincizeci de ieromonahi, preoti si diaconi s-au aflat sub protia Preasfintitului Hrisostom, ierarh rezident in Manastirea Marea Lavra, fost conducator al scolii athonite de teologie Athoniada. In soborul de slujitori s-au aflat parintii care il reprezinta pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si care au venit special in aceste zile la Sfantul Munte […] La sfarsitul slujbei am prezentat mesajul pe care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a trimis soborului Schitului Prodromu si tuturor celor care l-au pretuit pe parintele protosinghel Petroniu Tanase […] Foarte multi romani aflati in pelerinaj sau la lucru in Muntele Athos au venit in aceasta zi pentru a se ruga impreuna cu monahii din Prodromu si din celelalte asezari monahale romanesti, raspandite pe intreg cuprinsul Muntelui Athos, in aceasta zi in care avem nadejdea ca sufletul sau s-a inaltat la Cel pe care l-a slujit cu statornicie, cu multa evlavie, cu frica de Dumnezeu si cu iubire pentru toti cei pe care i-a intalnit.
Parintele protosinghel Petroniu Tanase a trecut la cele vesnice pe 22 februarie la varsta de 94 de ani. El s-a nascut in localitatea Farcasa din judetul Neamt, intrand in obstea Manastirii Neamt, unde a fost calugarit la data de 22 septembrie 1942, informeaza TRINITAS TV. De la Neamt a fost chemat la Manastirea Antim din Bucuresti unde si-a continuat formarea intelectuala, absolvind Facultatea de Teologie Ortodoxa, urmand apoi si cursuri de Matematica si Filozofie. In anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale si apoi trimis profesor la Seminarul monahal de la Manastirea Neamt, la Catedra de Omiletica, Catehetica si Pedagogie. In continuare, a urmat o perioada grea pentru calugarul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar, fiind nevoit sa plece de la Neamtu, in anul 1959. Cu mult curaj si acelasi zel fata de Biserica Mantuitorului Hristos, cu aceeasi nestinsa dragoste pentru viata monahala, se retrage in obstea Manastirii Sihastria in anul 1964, unde a vietuit pana in anul 1978, cand si-a indreptat pasii spre Schitul Romanesc „Prodromu” din Sfantul Munte Athos, dupa sapte ani fiind ales egumen de parintii din obste
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeu sa-l Odihneasca si sa se roage pentru de sus pentru cei de jos!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa se roage pentru noi!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Dumnezeul sa-l odihneasca si cu dreptii sa-l numere!