Evolutia fenomenului sectant – sectologie. Daca n-ar fi mandria nu am avea sectanti

Astazi, exista cu adevarat istoria sectelor. Si vorbim de secta atunci cand eroarea de credinta, erezia organizata, are o activitate. Nu trebuie confundata istoria sectelor cu geneza si evolutia lor. Istoria este aceea care inregistreaza faptele asa cum sunt sau ar trebui sa fie, or, geneza trebuie cercetata si delimitata.

Sectele de acum, ,,moderne” si cu ,,credinta noua”, au acelasi arbore genealogic: minciuna, falsitatea, dezordinea, ruptura si chiar crima, deoarece stapanul lor ,,dintru inceput a fost ucigas de oameni” (Ioan VIII, 44). De aceea, tot arsenalul raului isi are originea in stapanitorul intunericului cel mai din afara (Matei VIII, 12, Apoc.XX, 10).

Curentele rationaliste, mistice, care au aparut in sanul Bisericii sau in afara ei contestand adevarul evanghelic nu sunt decat palete ale aceleiasi forte a vrajmasului. Multi dintre reprezentantii sectelor fac uz de asa-zisa ,,libertate religioasa”. Aceasta libertate, pentru a fi recunoscuta, are insa nevoie de garantii, si cea mai sigura garantie este adevarul: ,,…numai adevarul va va face liberi…” (Ioan VIII 32) asemenea, perescutiile fara cercetarea si demonstrarea raului duc la intarirea fenomenului sectar. Trebuie deci lamurite lucrurile in ambele sensuri. Cei fara ,,libertate” relogioasa sunt in afara preocuparilor zilnice, n-au patrie, n-au comunitate si nici chiar mijloace de existenta. Or, parazitismul, lenea, refuzul muncii sunt medii de unde sectele ,,convertesc” adepti, desi Cuvantul bibliei este categoric: ,,…cine nu vrea sa munceasca, nici sa nu manance…” (II Tes.III, 10).

Sectele apar acolo unde frica si teroarea stapanesc pe om: ele misuna inainte de catastrofe ,cum a fost cazul razboaielor mondiale, si se regrupeaza in timp de pace ,,profetind” sau indicand ,,ce va fi maine”. De aceea, majoritatea sectelor moderne au in doctrina lor spectrul ,,mileniului”, iar adeptii fortatei parusii justifica ,,programarea” prin Biblie.

Alte izvoare ale ,,noului” fenomen sectar pot fi indentificate in:

1) neintelegerea Vechiului Testamant prin implinirea in Noul Testament, ramanerea la ceremonii depasite, sau Noul Testament este considerat o ingramadire de carti fara logica, fara importanta in credinta;

2) folosirea cartilor apocrife drept inspirate si cu autoritate (Evanghelia lui Toma, Apocalipsa lui Pavel etc.);

3) implinirea nereusita a culturii cu religia, sau contrazicerea ,,religiei” cu filosofia din care a purces pretentia unor cercuri religioase de ,,a corecta” texte ale Bibliei sau a decreta noi principii religioase sau politice ,,nedescoperite” de Iisus Hristos;

4) adaptarea unor reguli, formule sau teorii stiintifice (vechi sau noi) in explicarea ,,Cuvantului” lui Dumnezeu- practica terapeutica a nazireilor, indeletnicirile masoretilor, preocuparile esenienilor si chiar, mai recent, teoriile geocentrismului, rezultatele astronomice etc;

5) justificarea credintei de catre secte prin diferite doctrine filosofice: idealismul platonic, gnosticismul, sofismul, , epicureismul, neoplatonismul, materialismul, categoriile de gandire aristotelice, universaliile sau, mai recent, teoriile tomiste si neotomiste, curentele ,,teologice” moderne, practicile spiritiste si justificarile teozofice, miscarile relogioase scientiste, teorii nihiliste ale disperatilor secolului si multe altele;

6) unele rezultate sau explicatii date de autoritati stintifice speculate de creatorii de religii sau ,,alesii si profetii” timpurilor;

7) necunoasterea tainelor vietii si disperarea in fata mortii

Sunt si alte surse ale sectelor si gruparilor anarhice. Acestea apar ca ciupercile dupa ploaie in medii dezechilibrate social, oprimate politic si stresate psihic. Sectantii nu inteleg pacatul stramasosesc si refuza sa-l inlature prin botezul cu apa si duh Sfant (Ioan III, 3). Mai mult, starea de pacat sustine religia naturii – evoluata sau statica: animismul, totemismul, fetisismul, samanismul, idolatria si zeitatile de tot felul, pe cand ,,cercetarea adevarului” (Matei VII, 7) lumineaza mintea, inlatura frica in fata fenomenelor naturii, trezeste constiinta omului, il determina la curatie, il reintegreaza in har, ii reface chipul lui Dumnezeu cel pierdut prin pacat, cu alte cuvinte devine om, fiu al Imparatiei lui Dumnezeu. ,,Dumnezeu este iubire” (I Ioan IV; 8) si nu crede nimeni in El din frica (II Tim.1, 7) sau necunoastere: ,,Dumnezeu este lumina” (Ioan III, 19 si I, 5).

In concluzie, nebunia religioasa, cum zice psalmistul, duce la nihilism (Ps.II, 10): erezia este fiica minciunii (Ioan VIII, 44) si daca n-ar fi mandria nu am avea sectanti (Fericitul Augustin)

Daca mintea intuneca de pacat a dus la religia naturii, sectele, gruparile anarhice, organizatiile religioase violente duc la obscurism, la victime ale misticismului bolnavicios.

Invazia Sectelor – P.I. David – Editura Crist-1 – Bucuresti 1997

 sursa: catehetica.ro


 

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!
    Portalul nostru crestin ortodox va posta la rubrica http://www.catehetica.ro/sectologie articole legate de fenomenul sectar, atitudini, manipulari, perversiuni samd.
    Astazi mai mult ca oricand este nevoie de o catehizare a crestinilor si de aceea am purces la realizarea acestui proiect.
    Catehetica.ro va pune la dispozitie cititorilor cat mai multe articole pe cat se poate de scurte si lamuritoare pentru o buna intelegere a lucrurilor in dreptul credintei ortodoxe!

    Multumim pentru colaborare!

    Cristian Stavriu http://www.catehetica.ro/

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarul sta in picioare prin sine Insusi nu-i trebuie surogate sau proptele, nu trebuie Sa-L apar eu sau tu sau altii, Adevarul este Adevar iar eu sau tu sau alti ,nu facem alceva decat sa ne impartasim din El uni mai mult ,alti mai putin, unitatea va ramane defiecare data cu cei ce marturisesc adevarul si acest Adevar nu_l stabilesc eu si nici tu, nu il stabilleste nici macar Sfintii sau alesi lui Dumnezeu numai Dumnezeu Insusi il poate stabili fiind atribut Dumnezeiesc, Sfintii si alesi lui Dumnezeu doar se impartasesc de El si asa cum un lemn in timp poate fi petrificat tot asa si omul in credinta si in fapte bune si in vetuire cu Dumnezeu poate fi Indumnezeit dar atributele sunt doar ale Lui Dumnezeu asa cum este si Slava Lui, Marirea , Gloria , Slava sunt ale lui Dumnezeu, oricine incerca sa fure din Gloria lui Dumnezeu din Slava lui Dumnezeu si din Marirea Lui Dumnezeu cade in mandrie. Nu degeaba zicea Parintele Cleopa ca este un putregai, El nu spunea asta ca sa para smerit sau ca sa para ca e vai de El sau dintr-un alt motiv . El chiar o spunea sa ramana in Adevar sa stea in Adevar sa insotiasca Adevarul sa fie una cu Adevarul nu o spunea doar ca sa ne smereasca pe noi sau pe el . El o spunea pentru ca El chiar stia pentru ce o spune. Adevarul va misca din loc intodeauna omul pentru ca Dumnezeu a creat pe Om. Si Dumnezeu glorifica pe Om. Asa cum si Hristos va Glorifica Biserica, in mana lui Dumnezeu este Adevarul si nu in mana mea sau a altuia, sa-mi fie mie iertate cuvintele acestea mai indraznete, ca poate nu mi se cade sa le vorbesc eu. Adevarat ca Hristos a inviat.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!

    Ptr Dinu:
    Noi nu ne propunem sa-L sprijinim pe Dumnezeu ci doar incercam sa facem ceea ce suntem datori. Fiind o datorie nu avem nici-un merit. Dar eu am inteles ca Dumnezeu este cel ce spijina intentiile bune ale oamenilor, iar ceea ce este cu putinta la om sa si faca prin conlucrare si inspiratie de Sus. Dumnezeu vrea sa biruie prin Om, creatia lui care-I este dupa chip si dupa asemanare in virtute. Este nevoie de catehizare si de aceea aducem informatii utile celor doritori de cunoastere. Iar Adevarul nu poate fi decat unul singur precum spunea batranul Tutea: „Mai multe adevaruri - nici-un adevar!”
    De aceea am purces la acest proiect pe mai multe categorii care sa aduca lamuriri http://www.catehetica.ro/catehism-ortodox, sau http://www.catehetica.ro/pravila-bisericeasca sau http://www.catehetica.ro/sfanta-scriptura-biblia si multe altele care vor veni la vremea potrivita. Ramane fiecarui suflet in parte sa-si agoniseasca hrana ptr desavarsire.
    Doamne ajuta!

    Cristian Stavriu http://www.catehetica.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*