Strainii ne cumpara tara bucata cu bucata! 500 000 de hectare sunt oficial ale strainilor

“Nu pot sa nu remarc pericolul cumpararii masive de teren agricol de catre cetateni ai altor state. Asistam la o confiscare a proprietatii. Exista interese imobiliare ori se doreste concesionarea acestora pentru autostrazi. Ar trebui sa franam acest proces”, a spus ministrul de externe Theodor Baconschi.

Potrivit estimarilor presedintului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) Nicolae Sitaru, circa un milion de hectare de teren agricol sunt in proprietatea unor cetateni straini. O statistica publicata in primavara anului trecut arata ca strainii detineau, la acea vreme aproape jumatate de milion de hectare de teren arabil in Romania. Cei mai mari investitori straini sunt italienii, danezii si olandezii.

“Sunt un adversar al instrainarii terenurilor catre nerezidenti, dar nu sunt impotriva investitiilor in agricultura”, a declarat ministrul Agriculturii Valeriu Tabara.

In ultimii cinci-sase ani, investitori americani, suedezi, finlandezi, germani au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite in Romania.

Din 2005 pana acum, Harvard a tot cumparat paduri in tara noastra, iar investitiile totale depasesc 100 de milioane de euro. Pe langa cele 35.000 de hectare de padure, compania mai detine alte 2.500 de teren agricol, precum si o fabrica de placaj la Calarasi cu circa 550 de angajati, care a fost cumparata in 2010.

Mai detaliat, Harvard detine compania de administrare Harvard Management Company, care este actionarul majoritar al fondului Phemus Corporation, care la randul sau detine firma Scolopax SRL din Focsani, proprietarul unei suprafete impadurite de 35.000 de hectare de padure in Romania, din care cea mai mare parte se afla in zona Vrancea.

Suprafata arabila a Romaniei s-a redus fata de anul 2003 cu 1,2 milioane hectare

Suprafata arabila a Romaniei s-a redus fata de anul 2003 cu 1,2 milioane hectare, la aproximativ 8,2 milioane hectare, potrivit datelor recensamantului agricol 2010-2011.

“La aceasta data nu mai discutam de 9,4 milioane hectare de teren arabil, ci de 8,1-8,2 milioane hectare. Practic, in mai putin de zece ani, daca luam in calcul recensamantul general agricol din 2003, vedem ca suprafata arabila a Romaniei a scazut cu aproape 1,2 milioane hectare. Nu este o suprafata oarecare”, a spus Tabara, intr-o conferinta de presa.

De ce investesc fondurile in paduri?

„Lemnul este marfa care este ceruta la nivel global. In viitor, suprafetele impadurite ale lumii vor scadea. Iar investitorii institutionali au realizat valoarea padurilor si a terenurilor agricole“, spune Wolfgang Wetzel, directorul general al Nordcapital New Energy, un fond german care a investit de asemenea 60 de milioane de euro in achizitia de 18.000 de hectare de padure in Romania si cauta in continuare sa faca noi achizitii. Fondul, cu un volum total de investitii de circa 6,6 miliarde de euro, mai are plasamente si in industria navala, real estate si energii regenerabile. De ce aleg fondurile Romania cand vine vorba de paduri? Rutgersson spune ca investitorii straini sunt atrasi de Romania datorita pretului redus al padurilor si ofertei relativ mari de terenuri impadurite scoase la vanzare – este vorba de terenurile retrocedate. In tari precum Polonia sau Republica Ceha, spre exemplu, nu exista suprafete importante de paduri scoase la vanzare. Pretul mediu al unui hectar de padure in Romania este de circa 2.500–3000 de euro, in timp ce in tarile nordice poate ajunge si la 10.000 de euro. Romania a devenit o tinta predilecta pentru investitorii straini in paduri incepand cu 2007, o data cu intrarea in Uniunea Europeana.

Strainii trebuie sa mai astepte 3 ani ca sa cumpere pamant romanesc pe persoana fizica

“Am vrea sa prelungim macar cu trei ani interdictia persoanelor fizice din strainatate de a cumpara teren agricol in Romania. Am inteles de la comisarul european Ciolos ca Ungaria si Lituania au obtinut de la CE o prelungire a acestei interdictii pana in 2017. Asta ne dorim si noi”, a declarat Valeriu Steriu, presedinte al Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania. Potrivit acestuia, strainii au cumparat masiv terenuri, mai ales in regiunea de Vest a tarii, la adapostul unor firme. Chiar si acum exista un interes major din partea unor seici sau emiri din Orientul Mijlociu de a cumpara teren agricol in Romania.

sursa: DaciaLibera.ro

9 comments

  1. prconstantin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca tot le-a permis sa cumpere terenuri, Statul Roman ar trebui sa le ceara si impozite mai substantiale. Smecherii si mafiotii straini sa fie descurajati astfel de a mai incerca saracirea Romaniei.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pai da, daca romanii nu vor sa munceasca pamantul, clar ca ajungem iobagi in propria tara...

    Totusi lucrurile nu sunt chiar asa grave, oricand poate ajunge la putere un partid ultra-nationalist care sa nationalizeze inapoi tot ce s-a vandut in acesti ani. Intrebarea este insa cu ce bani vor fi despagubiti proprietarii straini in caz de nationalizare, sau ce se va intampla cu Romania in cazul in care nu vor fi despagubiti... Ar putea fi despagubiti cu lei tipariti fara acoperire, se creaza inflatie, dar macar ne recuperam tara...

    Bogdan.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,
    Asa cum l-au cumparat, la fel pot ramane fara el intr-o clipa.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bine ar fi ca romanii sa se gandeasca mai bine inainte de a instraina pamantul tarii. Dumnezeu ingaduie sa ni se imputineze mintea din cauza pacatelor noastre. Numai oameni fara de minte, de care-si bate joc necuratul isi pierd cu usurinta orice urma de patriotism si vand pamantul romanesc unor straini. Daca tot il vand , macar sa-l vanda unor romani, nu unor straini. Strainul poate si el sa refuze sa-l cultive, sa-l cultive cu ce vrea si sa vanda cui doreste. Ce va simti un strain cand va calca pe oasele stramosilor nostri care au aparat acest pamant? Nimic.

    Acesti oameni ar trebui sa constientizeze ca pamantul romanesc stropit cu sangele stramosilor nostri nu este al lor, chiar daca momentan detin pentru acesta acte de posesie, ci este al urmasilor lor. N-ar fi ajuns sa fie acum al lor daca altii nu s-ar fi luptat pentru el.

    Daca nu ne pocaim, s-ar putea sa ne pasca foametea, conform spuselor unui parinte induhovnicit. S-ar putea ca prin aceasta sa starnim mania lui Dumnezeu. Doar asa vom intelege si pretui ce mare binecuvantare am avut de la Dumnezeu am avut.

    Romanul nici nu este sprijinit si incurajat sa munceasca pamantul si sa-si vanda produsele pe piata interna si externa. Distrugerea sistemelor de irigatie a reprezentat o palma grea data agriculturii romanesti. Subminarea acesteia prin importuri a reprezentat o alta lovitura. Si totusi, unei vaduve sarace si bolnave nu-i mai dai un pumn ca s-o vezi in sant si pe urma sa zici ca-i beata. Asa a ajuns Romania: ca o vaduva saraca si bolnava. Cine altii daca nu romanii ii vor sari in ajutor?

    Avem romani imbogatiti raspanditi pe tot globul. Unii se bucura spunandu-si ,,Cine mi-s!" si incearca sa uite cine-au fost, asociind romanismul cu saracia. Si totusi, chiar daca nu ne mai cheama nimeni sa luptam cu arma pentru a ne apara tara, trebuie s-o aparam cu mintile noastre, cu intelepciunea in luarea deciziilor, cu altruismul dirijat spre binele tarii noastre.Dumnezeu sa ne ajute.

  5. Iustina Bacosca

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Scriam si mai demult in alte articole si spun in continuare: tinerii ar trebui sa se indrepte spre glia stramoseasca, fie ca stau la oras sau in mediul rural. Sa nu mai fie atat de snobi cu plecarile in tari straine si exploatatoare, iar dac o fac sa se intoarca in Romania, sa cumpere nitel pamant mai mult sau mai putin, dupa buget si sa-l cultive.
    Eu cu sotul ne-am cumparat teren si muncim dupa serviciu si nu ne este rusine chiar daca avem facultati, mastere si alte studii postuniversitare. Cred ca acesta este unul din lucrurile care trebuie sa-l urmeze familiile de tineri care doresc sa fie stapani in tara lor. Nu doar constatarile ne ajuta sa luptam in Adevar, ci si puterea exemplului, faptele concrete.
    Ce facem noi pentru tara asta?

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si eu as cumpara pamant ca sa-mi fac o casa, si ca sa cultiv o bucata, dar este foarte scump pentru posibilitatile mele materiale... Visez si sper ca intr-o zi voi reusi.

  7. DJ Azbociment

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lucrez in Danemarca si am constatat cu stupoare odata ajuns aici ca danezii sunt de un nationalism inimaginabil. Ei descurajeaza tot ce e strain. Iar in supermarketuri majoritatea produselor au eticheta mare care specifica "Produs danez", iar poporul cumpara majoritar aceste produse pt. a-si sustine compatriotii.... Daca vrei sa aduci din afara Danemarcei o masina in Danemarca ( de ex. un logan din Romania sau orice altceva din Germania de ex. sau de oriunde), taxa de inregistrare a masinii in Dk este de 180% din pretul masinii ca noua. Am cunoscuti care au vrut sa aduca masini de 300 de euro din Germania in dk si la un calcul al taxei de catre autoritati li s-a zis ca trebuie sa plateasca 22000 dkk (2902 euro) cu toate taxele in Dk.
    Exact asa ar trebuisa se procedeze cu strainii care ne iau pamanturile. Ok, esti strain dar vrei pamant in Romania? No problem, 200% - 300% impozit fatza de un roman. Sunt foarte sigur ca, chiar si in conditiile astea, unii n-ar refuza, ca doar au bani doldora...
    Dar sa iti vinzi tara pe 2 lei este o crima inexplicabila si prin care ii tarasti si pe cei din jur in mizerie mai adanca... Un om normal nu face asa ceva...
    Si macar daca am avea soluri de slaba calitate, dar avem pamanturi de o calitate greu de egalat de catre alte tari! Cu atat mai mare este crima de a-l da pe nimic unora care nici macar nu lasa productia in tara mai apoi, ci o vand in Iran, Israel, etc...
    Si macar daca ar face si ei la fel cu noi... Dar incercati voi sa cumparati pamanturi la aceleasi preturi in vest... Vi se va da undeva aceeasi calitate la aceleasi preturi? Nu cred...
    Crima maxima! In iad vor ajunge!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @LuxDesign28.ro
    Exista si zone unde pamantul e mai ieftin, stiu de exemplu niste sate la 15-20 km distanta de Botosani unde e si sub o mie de euro pe hectar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*