Manastirea Mraconia la un nou inceput

Vara aceasta am vizitat zona de sud a tarii si una dintre manastirile care m-au impresionat in mod deosebit prin frumusetea si istoricul ei a fost manastirea Mraconia. Aici am avut bucuria de a fi intampinata de maica stareta Teodora, care prin felul ei de-a fi mi-a odihnit sufletul.

Manastirea Mraconia se afla pe malul stang al Dunarii, la 15 km de Orsova, intre satele Ieselnita si Dubova. A fost contruita dupa 1999 in apropiere de fosta Manastire Maracuna (Mracovia), care a fost demolata de comunisti in 1967. Azi, din vechea manastire au mai ramas doar fundatiile de la biserica si chilii, acoperite de apele raului Mraconia, care se varsa in Dunare. Situata la varsarea raului Mraconia in Dunare, manastirea atrage multi pelerini dar si turisti, datorita zonei foarte frumoase din punct de vedere geografic. Mai concret,  in acel loc se formeaza cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.

Anul trecut manastirea a trecut printr-o intamplare neplacuta. Datorita lipsei de personal, Episcopia de Severin in locul unui ieromonah, a angajat preotul de mir Cristian Tartea (ctitor), stareta de atunci fiind monahia Filofteia Brandea. Acesti doi au ajuns la un conflict, datorita practicilor ei neortodoxe (de a sfinti apa cu un craniu, pe care pretindea ca sunt moaste),  care au fost furnizate presei de catre preotul Cristian impreuna cu un grup de localnici.

La Mraconia lucrurile au reintrat in normalitate

In urma scandalului din iarna anului trecut (ianuarie-februarie) 2010 Episcopia Severinului si Strehaiei a efectuat o ancheta. In urma finalizarii anchetei episcopia a decis ca prima faza a rezolvarii problemelor sa fie aducerea la manastirea Mraconia a unei alte obsti.

In martie 2010, Episcopia Severinului a instalat in functia de stareta a manastirii pe monahia Teodora Angheluta care impreuna cu obstea de maici ce a venit la Mraconia au reusit sa reabiliteze situatia facand chiar progrese atat pe plan administrativ cat si in plan duhovnicesc.

In prezent la Mraconia sunt cinci vietuitoare si preotul de mir, angajat al schitului pentru a savarsi slujbele pana va fi desemnat un ieromonah. Stareta Teodora e venita de la manastirea Sfanta Treime, jud. Gorj.

Episcopia Severinului are incredere ca noua obste de la Mraconia, calauzita de maica Teodora, va fi un far de lumina duhovniceasca pentru credinciosii din zona.

Mariana Pop

Cititi si:
Mănăstirea Mraconia – un loc al rugăciunii

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu cred ca merita sa publicati aceasta emisiune: http://www.youtube.com/watch?v=KZrQZkpu6Lw

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frumos reportajul. Am cunoscut-o si eu pe maica Teodora. E o maica deosebita.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna ziua
    Este frumos din partea dumneavoastra sa scrieti despre aceasta manastire, dar nu cunoasteti sau nu a-ti vrut sa scrieti cum a fost ridicata aceasta manastire si cu eforturile cui. Maicutele au venit acolo cand a fost aproape totul gata. Preotul Tartea nu a fost angajat cand spuneti dumneavoastra ci el este acolo de cand s-a pus prima piatra de temelie a acestei manastiri deoarece el este cel care a construit manastirea si toate laudele trebuie aduse lui. Inainte de venirea maicutelor manastirea statea descuiata zi si noapte si cine dorea sa se roage putea intra oricand si la orice ora in manastire si nu s-a intamplat sa se fure nimic din ea, pe cand acum nu mai este asa, totul ingradit de parca este o fortareata si acces in manastire numai la anumite ore, este c-am neplacut avand in vedere ca si eu am contribuit cum am putut la ridicarea manastirii. Pe viitor daca mai veniti in zona poate ajungeti sa vorbiti si cu parintele Tartea sa va spuna dansul cum a ridicat aceasta manastire si prin ce eforturi el fiind cel mai in masura sa va spuna asta si nu maicutele venite acolo de un an de zile trimise cu anumite scopuri de catre episcopie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*