Viata necenzurata a Parintelui Arsenie Papacioc. Cititi, doar in ATITUDINI

Copilaria – “Eram eu mic, dar gandeam mai batraneste”

Parintele Arsenie, pe numele de botez Anghel, s-a nascut in anul 1914, intr-o zi de mare praznic, la 15 august, praznicul Adormirii Maicii Domnului. S-a nascut din parintii binecredinciosi,Vasile si Stanca, in comuna Perieti, satul Misleanu, judetul Ialomita. Tatal, Vasile, era agent sanitar peste sase sate si unul dintre principalii ctitori ai bisericii din sat. Numele de Papacioc i se trage de la tatal bunicului, care a fost preot in Macedonia, in nordul Greciei. Si pentru ca era „popa” cu cioc, i s-a spus Papacioc, dar numele original era Albu.

Inca din copilarie Parintele Arsenie era foarte evlavios, fiind atras de bogatia spirituala a Bisericii. Parintele insusi marturiseste: „Datorita educatiei din familie am constientizat inca de mic prezenta lui Dumnezeu langa noi. Si asta mi-a ajutat enorm. Eram eu mic, dar gandeam mai batraneste. Mergeam la biserica, eram singur din familie care postea…”.

Micul Anghel nu era un copil ca oricare, el se deosebea de ceilalti printr-un comportament smerit si care nu cauta sa iasa in evidenta cu nimic, ba de cele mai multe ori cedand in fata lor. Parintele povesteste cum intr-una din zile, copiii din satele vecine, care obisnuiau sa sara la bataie, l-au incoltit si cu o crenguta de salcam cu ghimpi i-au insangerat picioarele. Cu toate ca putea sa profite de autoritatea tatalui sau, micul Anghel nu s-a grabit sa-i parasca pe rau-facatorii lui. Si-a zis intru sine ca mai bine sa rabde decat sa se indreptateasca, simtind, de la acea tanara varsta, ca razbunarea nu este placuta lui Dumnezeu. Talentul sau de artist i se contureaza inca de pe acum. Caci fiind in clasa I a scolii primare, unde a luat premiul I, compune poezii si invata mestesugul sculpturii. Tot in scoala primara este primit ca membru al revistei Vraja unde fratele sau mai mare era redactor.

Pana la varsta de 20 de ani, tanarul Anghel practica diverse sporturi si obtine unele medalii la intrecerile interscolare din Bucuresti, fiind primul la viteza si al doilea la sarituri. Parintele marturiseste ca miscarea din tinerete l-a ajutat foarte mult in viata, antrenandu-i spiritul vigilent si o stare de prezenta continua pe care o recomanda tuturor. Renumit fiind pentru viteza sa la alergari, Anghel este poreclit Pantera blonda deoarece intr-un meci de fotbal, fiind in mare viteza, a sarit peste un jucator neputand sa-l ocoleasca altfel.

Tinerete legionara

Dupa ce absolva Școala de Arte si Meserii din Bucuresti, patruns de un puternic sentiment nationalist, inflacaratul Anghel intra in Miscare a Legionara, fiind captivat de personalitatea capitanului Codreanu si de multi alti intelectuali mistici ai Miscarii. Doritor de lupta pentru frumusetea unui adevar, in fruntea caruia se afla Arhanghelul Mihail, Parintele Arsenie se implica trup si suflet in cadrul Miscarii Legionare, evidentiindu-se printr-un deosebit simt organizatoric si calitati de bun strateg. Este repede remarcat de Codreanu, capitanul Miscarii, si primeste rang de instructor legionar. Adeseori cand era intrebat despre Miscarea Legionara, Parintele Arsenie obisnuia sa raspunda: „N-ai sa pricepi, dar un lucru trebuie sa intelegi si sa te temi: patronul Miscarii Legionare este Arhanghelul Mihail si i-am spus troparul: Unde umbreaza darul tau, Mihaile Arhanghele, de acolo se goneste toata lucrarea diavolului, ca nu sufera sa ramana langa lumina ta Lucifer, care a cazut din cer. De aceea ne rugam tie: sagetile lui cele de foc indreptate cu viclesug impotriva noastra, stinge-le prin mijlocirea ta, vrednicule de lauda, Mihaile Arhanghele”.

Raspunderea de roman il costa

Dupa terminarea stagiului militar, Anghel pleaca la Brasov, si se angajeaza la fabrica de armament Melaxa, unde maistru sef era chiar fratele sau, Radu. Datorita activitatii sale legionare, in decembrie 1938 este arestat sub Carol al II-lea si trimis in lagarul de la Miercurea Ciuc, unde era inchisa toata floarea intelectualitatii romanesti. Este eliberat in 1940 si participa la inlaturarea lui Carol al II-lea de la putere. Activeaza ca secretar al unui avocat in comuna Zarnesti din judetul Brasov. Datorita darului sau oratoric, neinfricatul Anghel ajunge degraba simpatizat de locuitorii comunei care il si aleg primar. „In trei zile am scos toti ungurii de acolo, asta am facut in primul rand” – povesteste Parintele Arsenie. „Revenise axa: Budapesta-Bucuresti-Zarnesti. Bineinteles ca nu m-am jucat cu viata mea, dar aveam o raspundere de roman”.

Aceasta raspundere de roman avea sa-l coste insa enorm de mult pe acest tanar innobilat cu calitati crestinesti, capabil de un sacrificiu si jertfa fara margini.

Continuare pe site-ul ATITUDINI

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DUMNEZEU sa te odihneasca, sfinte Arsenie, printre ingerii si arhanghelii sai, lucrare sa-ti dea ca vrednic esti. Slava lui Dumnezeu sa dam cu totii in tot timpul si tot locul!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Un sfant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*