Specialisti ai Academiei de Studii Economice despre Rosia Montana: Aurul trebuie si poate sa ramana in Romania!

Conform Constitutiei, aurul (si argintul) aflat in subsol apartine Statului, deci noua tuturor.

Proiectul Rosia Montana nu este favorabil Statului, din toate punctele de vedere, economic, cultural, al mediului. Iar in rapoartele sale anuale, inclusiv in raportul pe trimestrul 2 al anului 2011, Gabriel (Canada) recunoste ca nu are bani sa faca constructia minei, daca ar primi aprobarea pentru proiectul Rosia Montana; si atunci, de care “mare investitor strategic” vorbim ? Afacerea trebuie deci abandonata; sustinem acest lucru inca din 2002.

Criza mondiala actuala ne-a adus insa in atentie problema aurului in general:

– Aurul este o resursa cotata la bursa si uzanta este, intr-o economie de piata, ca atunci cand pretul aurului este mic, sa inchizi mina si sa o pui in conservare, iar atunci cand pretul aurului creste, sa o redeschizi.

– Statul a inchis in 2006 toate minele sale de aur ca fiind nerentabile si le-a dezafectat, pregatindu-se pentru cedarea afacerii catre canadieni, actiune premeditata de anumite persoane inca din 4 septembrie 1995, daca nu chiar mai devreme.

– Daca minele de aur ale Statului erau nerentabile poate in 2006, cand au fost inchise, acum, cand datorita crizei mondiale pretul aurului a crescut de la circa 300 USD/uncie in 2003 la circa 1.900 USD/uncie in august 2011 si se preconizeaza ca va ajunge la 2.300 USD/uncie in scurta vreme, Statul trebuia sa redeschida cel putin o mina a sa. Dar minele Statului raman inchise, ca sa provoace presiune, prin muncitorii lasati fara locuri de munca, pentru aprobarea proiectelor RMGC si Deva Gold. Ar trebui facut un calcul: cat pierde Statul roman acum, ca tine minele de aur inchise, in favoarea RMGC si Deva Gold ? si ar trebui imputata suma cuiva.

– BNR are 103 tone de aur in rezerva pentru ca regulile internationale spun ca rezerva in aur trebuie sa fie circa 10% din rezerva totala a bancii centrale. De aceea BNR nu mai cumpara aur.

– Redeventa infima de 4% prevazuta de Legea Minelor este in bani, nu in aur.

– Romania nu are o industrie de prelucrare a aurului.

Deci, practic aurul va iesi din tara, daca este scos din pamant !

Dar “aurul este o manta de vreme rea”, cum afirma recent domnul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pentru noi si pentru generatiile viitoare, am adauga noi. Tocmai acum vor Guvernul Romaniei si domnul Presedinte sa dea aurul? Li se pare ca este ‘vreme buna’ afara ?

Deci, primul lucru care trebuie analizat este daca este necesar sa scoatem aurul acum:

– Are lumea nevoie de aur ? Studiul prezentat de Ad-Astra (Asociatie a oamenilor de stiinta romani din intreaga lume www.ad-astra.ro) la 15 mai 2010 spune ca nu are:

Consideram ca nu exista nici o justificare bazata pe necesitati sociale generale pentru deschiderea de noi exploatari de aur, singura motivatie fiind interesul pur speculativ al beneficiarilor imediati ai acestora. In sprijinul acestei opinii, facem observatia ca productia globala de aur este de aproximativ 2600 tone pe an. Consumul industrial este sub 400 tone pe an. https://www.galmarley.com/FAQs_pages/production_consumption_faqs.htm

In rest, aurul este folosit doar in scopuri speculative, pretul de piata (datorita tezaurizarii in diverse feluri, inclusiv in bijuterii) fiind de cateva ori mai mare decat cel de productie (adica 500 USD costul de productie pe uncie fata de 1160 USD costul de piata) https://www.commodityonline.com/news/Average-gold-production-cost-likely-to-be-$400-500-24530-3-1.html

Prin aceste particularitati aurul este diferit de resurse cum ar fi litiul (necesar acumulatorilor), platina si paladium-ul (necesare catalizatorilor), si altele, care sunt intr-adevar deficitare si in lipsa carora industrii importante sunt impiedicate sa se dezvolte. Pentru acele resurse, dar nu pentru aur, poate fi mai justificata asumarea unor riscuri de mediu.

Pe scara mondiala statele detin peste 25000 de tone de aur, suficient industriei pentru peste 60 de ani la ritmul de consum actual, chiar daca nu s-ar recupera nimic din aurul folosit industrial (insa gradul de recuperare este de aproape 100%) si chiar daca toate exploatarile ar inceta acum (desi ele depasesc cu mult nevoile). https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

– Are Romania nevoie de aur ? Banca Nationala zice ca nu are. Guvernul nu a spus nimic oficial, dar a sprijinit tacit proiectul RMGC (compania privata Gabriel (Canada) 80,69%, compania de stat Minvest 19,31% – in iulie 2011) , care scoate practic tot aurul obtinut din tara. De ce nu sprijina Guvernul intreprinderea de stat sa scoata aurul, acum cand ar fi rentabil ?

Credem ca in situatii exceptionale trebuie luate masuri exceptionale !

In situatia exceptionala creata de criza mondiala, care ne-a amintit importanta strategica a aurului, credem ca, daca totusi se considera necesar sa fie scos aur, atunci exploatarea sa fie facuta de Stat (ca avem specialisti), iar aurul sa ramana in Romania. Cum ? prin emisia de monede: Statul face astfel rost de bani, iar aurul ramane in tara, in cea mai mare parte la populatie, sporind astfel avutia nationala !

27 august 2011
Grupul pentru salvarea Rosiei Montane din Academia de Studii Economice
prof.univ.dr. Marin Andreica, prof.univ.dr. Afrodita Iorgulescu, ec. ing. Gheorghe Manea

| Cotidianul

3 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CELE ZECE PORUNCI

    I. ” Eu sunt Domnul Dumnezeul tău (…). Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!” ( Ieşirea 20: 2- 3);
    II. ” Să nu-ţi faci chip cioplit” ( Ieşirea 20: 4);
    III. ” Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert” ( Ieşirea 20: 7);
    IV. ” Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti.” ( Ieşirea 20: 8);
    V. ” Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.” ( Ieşirea 20: 12);
    VI. ” Să nu ucizi!” ( Ieşirea 20: 13);
    VII. ” Să nu fii desfrânat!” ( Ieşirea 20: 14);
    VIII. ” Să nu furi!” ( Ieşirea 20: 15);
    IX. ” Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!” ( Ieşirea 20: 16);
    X. ” Să nu doreşti (…) nimic din câte are aproapele tău!” ( Ieşirea 20: 17).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*