Persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune, a afirmat purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.
Recensamantul populatiei si locuintelor: Declararea CNP-ului nu este obligatorie. Inregistrarea se poate face si fara el (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
“Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.
De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile “exceptionale” in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.
“Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri “, a declarat purtatorul de cuvant al INS.
Reprezentantul institutiei a precizat ca au fost cateva situatii in care recenzorii au gasit portile curtilor incuiate si cainii liberi de cealalta parte a gardului, motiv pentru care “nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, insa, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sa revina “de cate ori va fi nevoie, pana vor reusi sa discute cu cei de-acolo”.
Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie “ultimativa” la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.
Reprezentantii PSD au cerut in mod repetat populatiei sa nu-si divulge codul numeric personal cu ocazia recensamantului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgica Severin, partidul si-a acuzat adversarii de la PDL ca, prin solicitarea “ilegala” a CNP, ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile.
Severin a afirmat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.
Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput joi si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.
Vizionati va rog si inregistrarea de la:
Comentariu saccsiv:
Iata asadar ca daca s-a produs agitatie, au lasat-o mai moale. E un motiv de bucurie? Nu. Doar dovedeste ca daca mai multi se opuneau mai hotarat, SISTEMUL ar fi avut probleme. Avea dreptate cetateanul acela din inregistrarea de pe site-ul Pro TV: daca 20 de milioane nu vor sa declare CNP-ul, vor amenda 20 de milioane? Iata ca nici n-a fost nevoie de 20 de milioane si deja au cedat. Daca la fel procedau romanii si pentru majoritatea restului intrebarilor, era bine. SISTEMUL ar fi fost nevoit sa reduca actualul recensamant la ceea ce trebuia sa fie de fapt un recensamat.
Pentru noi ortodocsii acest recensamnt este si un soi de examen. Sa vedem in ce masura suntem in stare sa ne eschivam sau macar sa nu raspundem la toate intrebarile.
| saccsiv
Traiasca Legiunea si Capitanul!
foarte bun articolul. este important ca oamenii sa fie informati. iar cu intrebarile din ce stiu nu e chiar atat de rau. Sa fim crestini!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Daca toti preotii ar fi uniti si s-ar opune acestei silnicii impuse de episcip, chiar cu riscul de a fi mutati la tara, ciocoiul n-ar mai avea cum sa-i santajeze. Dar s-au obisnuit sa aprobe orice, fara cracnire, mai abitir ca in armata. Ce vor face cand ii vor obliga sa-l pomeneasca pe papa la liturghie ? Vor accepta de teama sa nu-si piarda serviciul ? E adevarat ca toata lumea vrea la oras, nu in satele prapadite, insa si acolo este nevoie de pastoratie. Amaratii din satele neasfaltate care traiesc din alocatiile copiilor au si ei nevoie de duhovnic, nu doar doamnele cu gulere de blana si cu ruj pe buze de la orase. De ce majoritatea preotimii fuge de parohiile sarace ? Hristos a venit cumva doar pentru bogatasi ?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
As preciza urmatorul aspect: CNP-ul fiecaruia dintre noi este emis de catre autoritatile in drept ale statului roman; recenzorii, sunt reprezentantii autorizati ai statului roman (cel care a emis CNP-ul).
A nu-ti declara CNP-ul in fata recenzorului este ca si cum nu vrei sa spui statului un nr. care ti l-a acordat chiar el :); e ca si cum la o legitimare (pt. eliberarea unor acte, de exemplu) refuzi sa declari seria si nr. de buletin (acordate tot de catre stat).
Sincer, nu prea inteleg rationamentul ....
Traiasca Legiunea si Capitanul!
art 26 Constitutia Romaniei
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.