Trusturile de presa au primit in ultimii 4 ani peste 15 milioane de euro prin contracte de publicitate de la compania care intentioneaza sa exploateze metalele pretioase de la Rosia Montana folosind cianuri.
Clauzele secrete ale contractelor de publicitate obliga televiziunile sa nu vorbeasca proiectul minier de rau si chiar sa il sustina in dezbateri prin fabricarea unei opozitii convenabile.
Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.
Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.
Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.
In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona, germaniu – 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.
Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.
Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.
26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.
Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.
Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnilogi de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.
La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.
Galeriile romane de la Rosia Montana
Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.
Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei. Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.
Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori români din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane în Patrimoniul UNESCO.
Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.
Va aflati printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile, de aceea va solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana. Promovati petitia online, dati acest mesaj mai departe!
Petitia noastra de pe www.rosiamontana.net a strans peste 30.000 de semnaturi, la care se adauga alte 27.000 de semnaturi pe hartie stranse in Bucuresti prin actiunea “la corturi” din ultimele 3 saptamani.
Eforturile noastre au fost remarcate si amintite intr-o recenta dezbatere din Parlamentul European. In urma dezbaterii, Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a anuntat ca se va deplasa in Romania la inceputul lunii noiembrie pentru o ancheta asupra proiectului de la Rosia Montana. Va propunem ca pana atunci, doar cu ajutorul dvs. sa strangem 100.000 de semnaturi din toata tara, iar in preajma vizitei CE sa organizam de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene in Bucuresti cel mai mare mars de protest pentru Rosia Montana, la care vom putea invita toti semnatarii petitiei.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Şi un butic creează locuri de muncă
Şi un bordel creează locuri de muncă
Scandalul Roşia Montana nu este comentat doar de specialişti, politicieni şi ONG-uri. În blogosferă numărul celor care susţin sau resping proiectul RM este în creştere pe zi ce trece. Am selectat pentru cititorii cotidianul.ro o analiză de excepţie a unui blogger nealiniat - Moshe & Mordechai Blog. Autorul cântăreşte argumentele celor care promovează proiectul Roşia Montană, dar şi argumentele celor care resping proiectul, şi în final trage concluziile. Redăm integral textul de pe blogul respectiv. (L.G.)
Trebuia s-o spun !
Până acum n-am vorbit despre Roşia Montană. Nicicum. Mi s-a sugerat, discret, în câteva ocazii, că aş fi putut să o fac, contra cost, în termeni favorabili celor care vor să dea drumul exploatării. La cât de porcos mai vorbesc, pe blogul ăsta, aş putea reproduce răspunsul pe care l-am dat, dar n-are rost. Am tot amânat să scriu ce cred despre această afacere, pentru bunul motiv că subiectul nu mă tenta nicicum. Dacă preşedintele binetrăitorilor, campion la plantat ţepe în Piaţă Victoriei, starostele "arde-i"-lor pe corupţi şi cârmaci al marei vidanje naţionale s-a hotărât să se bage în ciorbă, până la urmă pot să trag şi eu câteva rânduri la rândea, pe acest subiect.
Argumentele celor care se screm să susţină proiectul celor de la Gold Corporation sună cam astfel:
1) Se creează locuri de muncă.
2) Statul român primeşte o redevenţă.
3) Statul român încasează taxe şi impozite din veniturile de acolo ( salarii etc.)
Cam astea ar fi argumentele. Nimic despre impactul asupra mediului,distrugerea sitului istoric şi aşa mai departe. Nu-i esenţial, carevasăzică, aşa că nu insistăm.
Hai să vedem, acum, în ce constă, de fapt, afacerea. O luăm metodic:
- Statul român este stăpân peste un important filon de aur ( estimat la circa 300 de tone de aur sau circa 15 miliarde de euro, la preţul actual al aurului). Acolo mai există importante resurese de argint şi probabil alte metale rare.
- Statul român decide că nu-i prinde bine să fie stăpân de unul singur peste atâta bănet, aşa că se asociază cu nişte şmenari, pentru exploatarea acelui filon. Asta deşi statul avea deja propriile regii specializate în exploatarea metalelor preţioase, regii care aveau atât tehnologia cât şi specialiştii cu care să realizeze această exploatare.
- Şmenarii, asociaţi ai statului, decid să majoreze capitalul companiei nou create, aşa că statul român – proprietarul aurului despre care vorbim- rămâne cu un procent scăzut participare la această companie. ( UPDATE: Minvest deţine 19,3 %). Evident, niciun reprezentant al statului nu a avut niciun deranj când asta s-a întâmplat.
- Conform contractului, statului român urmează să-i revină, sub formă de redevenţă, 4 % din aurul obţinut din exploatare.
- Începerea exploatării şi ulterior derularea ei presupun distrugerea aşezării Roşia Montană, otrăvirea pământului pentru o foarte lunga perioadă de timp. După încheierea exploatării ( adică circa 15 ani) acolo nu va rămâne, pentru foarte mult timp, decât pământ răscolit şi otrăvit.
- Avizele ministerului culturii şi ministerului mediului întârzie să vină şi exploatare nu poate începe. Există numeroase proteste din zona organizaţiilor civice, care se opun proiectului.
- Sume importante sunt cheltuite pentru susţinerea proiectului. Aceste sume pleacă către presă, online, oameni politici sau organizaţii neguvernamentale, în schimbul susţinerii proiectului.
- Preşedintele României (oh!) ... ăla care e... se introduce tot mai insistent în subiect, făcând presiuni pentru demararea exploatării.
Cam ăsta e, rezumat, scheletul afacerii. Ca să fie şi mai bine înţeles, lucrurile stau aşa: unor şmecheri li s-a făcut pur şi simplu cadou aurul de la Roşia Montana. În schimbul acelui aur, "afaceriştii" susţinuţi de Băsescu, se obligă să le ia oamenilor pământurile, pe care le vor da înapoi, otrăvite, peste nişte ani.. Ba mai mult! Oamenilor de acolo "li se vor crea locuri de muncă", adică vor fi puşi să muncească pe pământurile lor, la otrăvirea pământurilor lor, în schimbul unor salarii de nimic. Pentru chestia asta, statul român primeşte... 4%! Grozavă afacere!
Să revedem argumentele partizanilor proiectului. "Se creează locuri de muncă." Da. Puţine, foarte puţine şi prost plătite. Din banii care se pot obţine pe aurul de acolo s-ar putea crea mult mai multe locuri de muncă, dacă nu ar fi vorba de jaf. Dacă în clădirea Academiei s-ar deschide tractir s-ar crea locuri de muncă. Sau dacă am deschide bodegă pe Masa Tăcerii. Dar n-o facem.
"Statul român primeşte o redevenţă". Vă rog să-mi explicaţi care e marea şmecherie când din ceva care îmi aparţine am voie să primesc 4%? Că mie îmi scapă. E drept că nu sunt aşa de priceput că Băsescu. La chestiile la care se pricepe el. Şi nici nu-mi doresc să devin. Ca să fie şi mai clar, imaginaţi-vă că mâine vine un golan şi spune că el a devenit "concesionar" pe ce aveţi voi mai de preţ în casă. Televizor, frigider,mobilier, scaunul de la WC sau ce naiba o fi. Că e un fel de asociat cu voi. Şi pentru că sunteţi asociaţi, acum toate alea sunt ale lui, iar voi primiţi 4 % din ce scoate după ce vă vinde lucrurile. Hei! Nu vă grăbiţi! E o afacere bună! Că mai puteţi face nişte bani dacă sunteţi dispuşi să lucraţi ca hamali, adică să căraţi tot voi toate lucrurile alea până la maşină, că dă omul o ţuică! Adică v-a creat loc de muncă. Şi mai aveţi avantajul că, după ce se termină afacerea, casa voastră o să arate ca după cutremur: parchet smuls, pereţi distruşi, instalaţiile făcute pulbere şi un miros insuportabil. Hai, că e o afacere super-tare, vă garantează Băsescu.
"Statul român încasează impozite şi taxe". Băi să fie! Păi şi care e marea şmecherie? Dacă funcţionezi în ţara asta nu eşti obligat să plăteşti impozite? Vecinul Hossein, care are şaormărie, plăteşte impozite. Ba a creat şi locuri de muncă: fata care vinde şi băiatul care toacă varza. Şi nu i-a dat nimeni aurul ţării pe mână. Toţi ăştia care aveţi o mică prăvălie plătiţi impozite. Toţi cei care munciţi plătiţi impozite. Angajatorii voştri plătesc impozite ( sau aşa ar trebui). Şi nu le-a dat nici dracu' pe mână 300 de tone de aur! Deci care e marele favor pe care ni-l fac ăia? Care?
În fine, s-a susţinut că statul român nu ar avea resursele necesare "punerii în valoare" a exploatării. Fals! Am spus deja, statul are regii specializate care dispun de absolut tot ce le trebuie. Iar dacă statul are bani de săli de sport şi patinoare la Bubuieni, sigur are şi bani pentru o afacere mai mult decât profitabilă. Totuşi, de amorul discuţiei, cam cât credeţi că îl va costa pe "investitor" afacerea? Umflând considerabil cifrele, să ne imaginăm că acolo vor lucra 500 de oameni ( doar de dragul discuţiei!). Să ne mai imaginăm că oamenii aceia vor fi plătiţi, în medie, cu 1000 de euro net! Net! Deci, rotunjind, cheltuiala pe cap de salariat ar fi undeva la vreo 2000 de euro lunar. Adică... fix un milion de euro lunar. Sau 12 milioane anual. Adică, pentru 10 ani 120, 180 pentru 15 ani. Tot aşa, pentru a vă amuza, faceţi un calcul, văzând care pot fi costurile de exploatare. Luaţi ca model costurile oricărei exploatări miniere comparabile. Aveţi aici mai multe modele de calcul. Acestea au o valoare mai mult teoretică, asa că puteţi compara cu costurile unei exploatări miniere similare. Ca să vă scutesc de căutări, am să vă spun că aceste costuri despre care vorbim, se situau, în 2009, între 300 şi 500 US$/uncie. Admiţând că aceste costuri ar fi crescut, nu uitaţi că preţul aurului a depăşit 1900 US$/uncie. Calculaţi profitul. Dar intrăm deja în nişte socoteli care nu-şi au rostul.
Deci, cine crede că afacerea asta e o mare pricopseală pe statul român, să mă anunţe când pot veni să-i iau lucrurile din casă. Şi-i dau 4%.
Nu înţeleg de ce aurul ăsta nu putea fi exploatat de statul român. Sau măcar de un capitalist român, în condiţii corecte de participare a statului român. Aşa că "în numele comunităţii, domnu' Băsescu pot să vă..." scuip? Desigur, Băsescu şi toţi susţinătorii proiectului sunt dezinteresaţi. Că trăim în ţara în care pentru o chiftea nu doar ne vindem mama, dar o şi livrăm la uşa cumpărătorului.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Vasile!
Foaaarte TARE ca ai postat ce-a scris acel blogger nealiniat – Moshe & Mordechai Blog;
Concluzia e simpla: pentru 4% (ce ieftini suntem!!!) ne dam ceea ce avem si trebuie sa mai spunem si sarut-mana cui te-ndoaie!
Ordinarul asta de Basescu, impreuna cu cloaca lui au dat ORDIN prin mass/media sa bage fitilul cu Rosia Montana ca fiind un lucru benefic pentru romani!
N-ati vazut la pauzele de publicitate - chiar la TVR 1, 2 - cum e elogiat proiectul?!
Televiziunii nationale sa-i fie rusine - ei si berbecului care-o conduce;
Asta DA - TUPEU obraznic, de cea mai joasa speta...
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Chiorul nu se lasa doar cu Rosia Montana, vrea sa vanda si cuprul!
Ati mai pomenit asa VANZATOR ORDINAR DE TARA?!
Asta a facut pact cu dracu' sa ne vanda....
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Pe Basescu il intereseaza doar sa fure tot din tara. Ca doar VANZATORUL ASTA DE TARA isi ia si el o parte din bogatiile tarii. Iar dupa ce o fura tot, o sa stea linistit si o sa traiasca ca un imparat si el pana la stranepotii lui
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Cati mai sunteti credinciosi rugati-va lui Dumnezeu sa nu ii lase sa distruga tara asta. Se intampla toate dupa cata credinta avem. Daca ne-am ruga toti cati mergem la Sfanta Liturghie, poate n-am muta Apusenii mai la adapost, dar sigur i-am alunga pe tradatori si pe toti profitorii de oriunde ar veni.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
ce ne putem astepta de la un pres... in capul caruia exista numai aburii alcoolului !! ar da si pe muma-sa pe-o tuica ! dar cand zacamintele nu-s ale lui ! da ! ca nu da de la el ! ca la crasma, mai da un rand celui care-l lauda,si-i zice o manea la ureche ! ca deh ! are balta peste ! pina, ce o seca de tot ! si apropo"s de reclamele idioate ; un nene, cu varsta de pensionar si figura de bolnav cronic !, cere sa poata lucra. ma intreb ??? ( sa ma scuze persoanele in varsta ) cine l-ar mai angaja ??! la angajare se cer oameni in floarea varstei, sanatosi si buni de munca ! la fel si clipul cu doamna de varsta medie, singura si cu grija copiilor cine ar angaja-o !?? , cand se cauta de angajatori doar persoane fara obligatii !!! lpentru a angaja patronii cauta doar oameni sanatosi , calificati , si bine pregatiti profesional cu varsta in jurul a 30-40 ani, fara obligatii, cu domicilui in localitate, eventual sa posede carnet de conducere si sa cunoasca limba engleza ! asa ca; mai multa inspiratie la alegerea reclamelor! cele prezentate starnesc poate doar mila ! sau se doreste impamantenirea faptului ca romanii sunt doar .. un popor de milogi !
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Nu uitati, ca afacerea cu Gold Corporation a inceput pe vremea PSD cu prim ministru Adrian Nastase. Sa nu uitam de ei! Ca astia cred ca ne spala creierii si noi nu mai stim ce s-a intamplat din 1990 pana acum.