Organizatia UDMR din judetul Alba considera ca proiectul expoatarii miniere prin cianurare de la Rosia Montana este singura posibilitate pentru salvarea localitatii Rosia Montana si a acestei zone, scrie agentia nationala de presa maghiara, MTI.
UDMR Alba il va invita la Rosia Montana pe europarlamentarul ungar, János Áder – informeaza, in editia sa de miercuri, cotidianul clujean de limba maghiara, Krónika. Ziarul amintit scrie ca presedintele organizatiei UDMR din judetul Alba, Krisztián Kováts, a adresat o scrisoare lui János Áder, in care europralamentarul FIDESZ este invitat sa efectueze o vizita la Rosia Montana. La sfarsitul lunii octombrie, grupul de europarlamentari ai FIDESZ a solicitat Uniunii Democrate Maghiare din Romania sa faca uz de influenta sa politica si guvernamentala, in vederea stoparii proiectului expolatarii aurifere de la Rosia Montana. In raspunsul sau, dat publicittii pe 1 noiembrie, presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a anuntat ca, in cazul in care comisia desemnata pentru avizarea studiului de impact asupra mediului va constata ca proiectul Rosia Montana este in concordanta cu normele europene si cu indicatorii stabiliti de Ministerul Mediului, atunci UDMR se va gandi bine ce pozitie sa adopte.
Presdintele UDMR Alba, Krisztián Kováts, a amintit ca, la initiativa europarlamentarilor János Áder si László Tökés, Parlamentul European a votat o recomandare cu privire la interzicerea cianurilor in minerit, insa Comisia Europeana nu este dispusa sa respecte aceasta recomandare. Krisztián Kováts ii atrage atentia europarlamentarului János Áder ca, dupa inchiderea exploatarii miniere de stat, locuitorii zonei au ramas fara locuri de minca, iar singura sansa pentru crearea de noi locuri de munca este realizarea proiectului Rosia Montana.
“Nu exista alternative, nimeni dintre cei care se opun proiectului nu a venit cu solutii realiste, care ar putea fi puse in parctica. Acest proiect minier reperezinta o sansa pentru economia judetului Alba si pentru cresterea PIB-ului Romaniei. Este vorba despre o problema de existenta pentru familiile din zona Rosia Montana, unde rata somajului este de peste 80%.” – a declarat presedintele UDMR Alba. Krisztián Kováts a adaugat ca, in opinia sa, salvarea patrimoniului arhitectural al regiunii si stoparea poluarii mediului se pot realiza numai prin deschiderea acestei mine. Liderul UDMR Alba este de parere ca ministrul culturii si patrimoniului national, Hunor Kelemen, si ministrul mediului, László Borbély, trateza “cu multa competenta si buna credinta” aceasta chestiune, lucru demonstrat prin vizitele efectuate la Rosia Montana de cei doi ministri, pentru a evalua situatia, chiar daca “nu au la inima” respectivul proiect. Krisztián Kováts constata ca nimeni nu doreste reptarea catstrofelor ecologice produse langa Baia Mare si in localitatea Kolontár din Ungaria. Presedintele UDMR Alba afirma ca reluarea activitaii Mal S.A., intreprindrerea care a produs deversarea de reziduuri alcaline din Ungaria, este un exemplu foarte bun. In opinia lui Krisztián Kováts, la fel trebuie tratata si investitia de la Rosia Montana, tinandu-se cont si de aspectele economice, sociale si de mediu.
Cotidianul Krónika mai informeaza si ca Politia nu i-a amendat pe ecologistii care au ocupat luni cladirea lasata in paragina a fostului hotel Continental din Cluj-Napoca, protestand astfel impotriva proiectului Rosia Montana, insa a confiscat portavocea si amplificatotrul de sunet utilizate de protestateri, fara a motiva respectiva masura. Aceasta informatie a fost furnizata de fostul consilier prezidential Péter Eckstein-Kovács, care este reprezentantul juridic al activistilor ecologisti. In opinia lui Péter Eckstein-Kovács, politistii au dat dovada de exces de zel, deoarece i-au tratat pe protestatari ca pe niste infractori si i-au amptrentat, de acest caz ocupandu-se chestori de politie si comandati de inspectorate. “Acesata atitudine ne arata ca politia nu este indepndenta si nu actioneaza numai in favoarea cetateanului” – a subliniat Péter Eckstein-Kovács.
Cititi si:
- Dupa ordinul lui Basescu, Parlamentul incearca schimbarea Legii minelor, care va permite exproprierea locuitorilor din Rosia Montana ce nu vor sa-si paraseasca locuintele
- Desfiintarea judetelor, o idee de inspiratie sovietica, folosita si de Gh. Dej. Este inspirat Traian Basescu de politica lui Stalin? Este presedintele comunist?
- Specialisti ai Academiei de Studii Economice despre Rosia Montana: Aurul trebuie si poate sa ramana in Romania!
- Parintele Justin – Aurul este un bun al romanilor, este proprietatea noastra si nu a strainilor. Nu ne dicteaza nimeni cat la suta…
- Parintele Justin Parvu despre cazul Rosia Montana: “Burghezia occidentala” vrea sa ne ia si sufletele. Toata manevra este in mana strainilor – masoneria care dirijeaza lumea. Biserica ar trebui sa se opuna!
- Mitropolitul Bartolomeu Anania: pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur. Rosia Montana trebuie sa ramana a romanilor. Este un foarte pretios patrimoniu istoric, cultural si economic. Opriti procesul “criminal asupra Muntilor Apuseni”!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Cu siguranta, liderul UDMR-ist din Alba si-a primit comisionul pentru pozitia sa criminala, pro-cianuri. Astia sunt opozanti de catifea: se declara impotriva cianurilor pentru ca sa vina cineva sa le inchida gura cu un pumn de bani.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
@prconstantin
consider ca aceasta este si politica intregului UDMR.. care are in comun cu actuala conducere a tarii, pe langa instrainarea avutiei nationale, si distrugerea integritatii teritoriale si istorice...