In Grecia, presa antihristica a pus tunurile pe averea Bisericii. Urmeaza Romania?

Atacurile presei elene asupra averii Bisericii au inceput de mai bine de jumatate de an, cand criza era fara solutie si trebuia gasit un tap ispasitor. Dar prin aceste atacuri se intrevede de fapt ca tinta principala era Biserica, increderea oamenilor in ea si in slujitorii ei, ca astfel Ortodoxia sa nu mai reprezinte o problema pentru adeptii globalizarii.

Articolul de mai jos, aparut in presa romaneasca, pregateste terenul pentru atacuri de acelasi gen si la noi, cu toate ca s-au mai scris astfel de articole, dar nu la fel de documentate. Ca se scrie nu-i bai. Insa ce vor face cei vizati, unii pe buna dreptate, cu averi personale ce sfideaza credinciosul de rand, care isi duce traiul in modestie, mult mai placuta lui Dumnezeu. Sa nu cumva sa se ceara ceva la schimb in locul tacerii, mai cu seama ceva legat de renuntarea la dogmele ortodoxe. Mai jos puteti citi articolul cu pricina:

Masurile de austeritate au venit in valuri peste greci, care s-au vazut nevoiti sa stranga cureaua. Protestele violente nu au avut niciun efect asupra creditorilor si asupra guvernantilor.

Exista insa o institutie care o duce “regeste” pe timp de criza in Grecia: Biserica. Discutiile despre bogatiile pe care le detine sunt insa tabu. “Daca statul si-ar fi administrat conturile la fel ca Biserica, nu ar fi exista datorii acum”, spune purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod.

Atotputernica Biserica din Grecia este protejata prin Constitutie, finantata de stat si scutita de impozite, scrie publicatia franceza “Le Point”, intr-o ampla analiza dedicata acestui subiect.

Nimic nu misca in Grecia fara stirea si blagoslovirea prelatilor. De pilda, scena investirii noului Guvern, in urma cu aproximativ o luna. Episodul pare desprins din Rusia tarista. Un arhiepiscop, trei episcopi si un diacon, in haine de purpura cusute cu fir de aur, cu mitre aurite, intoneaza rugaciuni si psalmi si cadelniteaza asupra membrilor noului Guvern. Tehnocrati, tehnocrati, dar tot nu aveau cum sa fie instalati fara ritualul bisericesc.

Toate televiziunile si posturile de radio nationale si-au intrerupt programele pentru a retransmite ceremonia de intronizare. Imaginile puteau parea ciudate, dar ele dau dovada de puterea pe care o detine Biserica ortodoxa in Grecia moderna.

Mai mult decat un simbol, autoritatea ei se intinde peste tot, de la viata politica pana la viata sociala. Si asta de secole la rand. A jucat un rol-cheie in timpul razboiului de independenta (1821-1830), a fost un factor esential al identitatii nationale. E protejata de articolul 3 al Constitutiei care precizeaza ca “religia dominanta in Republica Elena e cea a Bisericii ortodoxe orientale a lui Hristos”.

Influenta asupra vietii politice si sociale

In viata de zi cu zi, nu exista deschidere de an scolar ori inaugurare care sa se desfasoare fara o fata bisericeasca. La fel, exercitarea unei functii politice e imposibila fara binecuvantarea clerului.

Pentru ca puterea sa se impleteste cu cea a Statului (nefiind separate nici teoretic, nici practic), Biserica ortodoxa autocefala a Greciei e omniprezenta si atotputernica. Nu este supusa impozitelor, ramanand astfel singura institutie care scapa programului de austeritate impus populatiei de 18 luni incoace. Acest statut privilegiat a inceput sa-i deranjeze pe greci, mai ales ca traverseaza una dintre cele mai dureroase crize economice.

Care sunt privilegiile

Biserica este exceptata de la majoritatea taxelor, inclusiv de una dintre cele mai importante: taxa funciara, care este perceputa fiecarui grec prin intermediul facturii de electricitate. Si chiar daca preotii si-au pierdut 30% din salariu, ca orice functionar public, veniturile lor sunt inca uriase. Averea funciara si imobiliara a Bisericii este estimata la un miliard de euro. Astfel, desi a cedat o parte din bunuri statului in 1987, Biserica ortodoxa ramane ce de-al doilea proprietar funciar al tarii.

Biserica detine peste 130.000 de hectare de terenuri agricole, paduri, mii de kilometri de litoral, spitale, pensiuni, hoteluri, parcari si restaurante de lux. In plus, mai e si proprietara a sase milioane de actiuni la Banca Nationala a Greciei. Patrimoniul total se situeaza undeva in jurul valorii de trei miliarde de euro. Doar in 2008, Biserica a publicat un profit de sapte milioane de euro, la care s-au adaugat 4,5 milioane de venituri din imobile si 20 de milioane de euro din donatii, scrie “Le Point”. Iar cifrele sunt poate mult mai mari, de vreme ce contabilitatea Bisericii este extrem de opaca. Biserica ortodoxa greceasca numara 8.500 de preoti, iar din cuferele statului pleaca anual pentru plata clerului 350 de milioane de euro.

“Doar Dumnezeu stie care e adevarata avere a Bisericii”, recunoaste vicepremierul Theodorus Pangalos.

Totusi, dezbaterea pe tema austeritatii careia ar trebui sa i se supuna si clerul nu a fost demarata decat in cateva cercuri restranse. Peste 80% dintre greci se declara credinciosi ortodocsi si prefera sa-si intoarca privirea, mai ales daca statutul privilegiat al Bisericii le poate aduce si lor profituri. Explicatia: in anumite suburbii si insule, unde pretul pe metru patrat e prohibitiv, Biserica dispune de un serviciu de urbanism recunoscut de lege si poate emite permise de constructie pentru parohii si temple. Pe acelasi teren insa, alaturi de aceste locuri de cult, e posibila construirea unor mici cladiri auxiliare. Dar multi dintre cei care obtin un asemenea permis si-au construit vile, desi regulile de urbanism interzic asta.

Pentru a elimina asemenea derapaje, si Biserica, la fel ca si statul grec, trebuie sa se doteze cu un cadastru. Dar asta va dura mult si bine. Cadastrul Atenei de pilda va fi ga abia in 2015.

Fetele bisericesti se apara si fac apel la bunul simt al grecilor. “Bunurile imobiliare trebuie sa aiba o valoare spirituala”, sfatuieste arhiepiscopul Atenei, Ieronimos, considerat de altfel una dintre figurile moderate ale clerului grec. Prelatul ii sfatuieste totusi pe confratii sai sa adopte un stil de viata mai moderat si “sa puna deoparte agapele bizantine care infurie poporul”. Cu alte cuvinte, sa renunte la masinile Jaguar, la avioanele private si la cheltuirea a zecii de mii de euro pentru organizarea de festinuri.

“Cea mai mare parte dintre preoti nu fac asemenea excese”, spune, indignat, parintele Timotheos Anthis, purtator de cuvant al Sfantului Sinod, care reuneste cei 85 de arhiepiscopi ai tarii. Satul de critici, purtatorul de cuvant da vina pe stat: “Toata lumea sufera din cauza crizei, dar noi suntem aratati cu degetul pentru ca suntem manageri mai buni. Daca statul si-ar fi administrat conturile la fel ca Biserica, nu ar fi exista datorii acum”.

Opere de binefacere

Exista un “totusi”. Biserica este un actor social extrem de important si face numeroase actiuni de caritate. In primul rand, imparte mese gratuite celor mai putin favorizati. Numarul celor care apeleaza la mesele gratuite a crescut cu 25% doar in ultimele luni. Biserica asigura si functionarea a 750 de spitale, azile si orfelinate. In afara de asta, ajuta financiar numeroase familii nevoiase si dispune de retele de binefacere a caror eficacitate e recunoscuta de toata lumea.

“Biserica face gesturi de caritate pentru a scapa de impozite”, comenteaza scriitorul Petros Tatsopoulos. “E un tabu. Nimeni nu indrazneste sa controleze declaratiile pe proprie raspundere ale preotilor, pentru ca sunt foarte influenti in viata politica. Au un cuvant de spus la orice capitol. Slujbele de duminica sunt uneori diatribe de propaganda populista. Anumiti preoti isi incita chiar enoriasii sa se revolte fata de ordinele asa-numitilor “noi dictatori”, adica germanii si troica (FMI, UE). Si odata cu intrarea extremei drepte la guvernare, influenta clerului va creste, ceea ce e ingrijorator”, crede Tatsopoulos.

Atotputernica si in tara, si peste hotare

Separarea puterii Bisericii de cea a statului pare asadar o misiune imposibila. Iar subiectul este tot mai putin discutat in cercurile politice. “Biserica e prea influenta pentru a avea detractori puternici. In 2000, cand premierul a cerut stergerea mentiunii referitoare la religie de pe cartile de identitate, o mare parte a opiniei publice s-a mobilizat contra lui. Astazi, mare parte din deputati se afla sub influenta clerului”, comenteaza analistul politic Giorgios Kirtsos.

Biserica stie exact cum sa intretina aceasta putere. Constiinta religioasa se cultiva inca de la scoala. Ceea ce explica decizia noului viceministru al Educatiei, Kostas Arvanitopoulos de a restabili cursurile obligatorii de instruire religioasa in scoli.

Autoritatea Bisericii ortodoxe elene depaseste granitele Greciei. Se exercita asupra comunitatilor ortodoxe din intreaga lume, fiind in consecinta un vector de influenta pentru Grecia. Recent, trei milioane de credinciosi din Rusia s-au recules, timp de o luna, in fata unei relicve ortodoxe (o centura despre care se spune ca i-ar fi apartinut Fecioarei Maria si care se afla in posesia Bisericii elene). Vladimir Putin insusi s-a deplasat pe muntele Athos, cel mai sacru loc al ortodoxiei, pentru a multumi Bisericii grecesti ca a imprumutat relicva Rusiei. Un gest pe care Putin nu il face pentru oricine.

stiri.rol.ro

22 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In Romania , averea BOR este cu mult superioara celei din Grecia. Si lacomia de asemenea . Stilul de conducere mafiot din sanul bisericii a fost externalizat catre societatea civila.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lica,
    tu faci parte din BOR sau esti in afara Bisericii Ortodoxe Romane? esti de partea ortodoxiei romanesti sau impotriva ei? Consideri si tu asemenea dusmanilor Bisericii ca sunt prea multe averi in BOR si statul nu a prigonit destul crestinismul ortodox?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta si la multi ani tuturor romanilor de pretutindeni ! . Oameni buni unde este lucrarea lui Dumnezeu ,este normal ca ,exista un menenger bun ,deoarece ei pun pe primul loc pe bunul DUMNEZEU ,adica sa ne ajute DUMNEZEU sa avem chibzuinta la cheltuiei , s/au sa ne aduca Dumnezeu oameni buni ,in afaceri ,in orice se poate castiga existenta . Stiu ca ,se da mancare in aceste timpuri le peste 5oo.ooo de suflete ,plus haine etc.etc. etc. Am trait 10 ani in Grecia ,acesti oameni in general sant foarte sufletisti ,nu te lasa sa faci foamea ,DAR ce sa mai spunem de oamenii Bisericii ,nu am cuvinte ......? . Daca politicul in toata lumea ar avea bune intelegeri intre Ei si ar pune intotdea/un pe primul loc pe bunul DUMNEZEU / CREATORUL NOSTRU AL TUTUROR ?/ ,toate ar fi bune pe acest Pamant ,;nici foame ,nici ura ,nici crize ,nici razboaie nu am avea . DAR exista acest DAR cine este acela care ne incurca pe toti ,s/au vrea sa ne pacaleasca pana la moarte .........???.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Alexandra, inteleg ca tu faci parte din BOR iar in opinia ta. te numeri printre cei buni iar dusmanii tai sunt, desigur, rai...Nu crezi ca e vremea, in anul 2012 sa renuntam la primitiva conceptie maniheista cum ca cine nu e cu noi e impotriva noastra?
    Cand coboara din limuzine de lux sau cand ii vedem imbracati in aur precum cocotele, capii BOR nu imi par prigoniti decat eventual in ceea ce priveste bunul-simt...Dar oamenii au o scuza: ceea ce predica nu e pentru ei, ci pentru oitze, nu?
    Poate te numeri printre cei care il injura pe domnitorul fauritor de tara Cuza pentru ca si-a permis sa secularizeze 25% din terenul arabil care se afla in ograda saracei biserici si sa-l dea celor care il munceau?
    Trebuie sa intelegeti, chiar si voi din BOR, ca nu sunteti pe alta planeta si ca trebuie sa respectati normele legale cat si pe cele minime de bun-simt. O cugetare spune sa te feresti de omul al carui dumnezeu e departe in cer.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Urmeaza Putna!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu urmeaza Putna.
    Parintelui staret i-am comunicat prin intermediul site-ului bucovina profunda ce are de facut.
    daca imi ia in considerare sfatul, la care se adauga cu siguranta si in primul rand rugaciunea, se va respinge contestatia in anulare ca inadmisibila.
    Imi permit sa reiau acel mesaj
    Potrivit art. 6 din HG 53/2008 privind Statutul de Organizare si functionare a BOR,
    ART. 6
    (1) Biserica Ortodoxă Română este organizată ca patriarhie, cu titulatura "Patriarhia Română".
    (2) Patriarhia Română cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii), grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi, în interiorul sau în afara graniţelor României, după cum urmează:
    A. În interiorul graniţelor României:
    …….
    II. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cuprinzând:
    11. Arhiepiscopia Iaşilor, cu sediul în municipiul Iaşi;
    12. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu sediul în municipiul Suceava;

    Mai mult , potrivit Cap. 2 din acelaşi act normativ privind Organizarea locală:
    ART. 40
    (1) Unităţile componente ale Bisericii Ortodoxe Române, organizată ca Patriarhie, sunt:
    a) parohia;
    b) mânăstirea;
    c) protopopiatul (protoieria);
    d) vicariatul;
    e) eparhia (arhiepiscopia şi episcopia);
    f) mitropolia.
    (2) Fiecare din unităţile componente ale Bisericii, în conformitate cu dispoziţiile prezentului statut, are dreptul de a se conduce şi de a se administra autonom faţă de altă parte componentă de acelaşi rang şi de a participa, prin reprezentanţii săi aleşi, clerici şi mireni - în cazul parohiilor şi eparhiilor, la lucrările unităţilor componente superioare.
    (3) Modul de constituire şi funcţionare a unităţilor componente şi a organismelor locale de acelaşi grad este identic pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

    Despre personalitatea juridică
    ART. 41
    (1) Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mânăstirea şi parohia sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul statut.
    Asta in ceea ce priveste calitatea procesuala activă si capacitatea de exercitiu, exceptii invocate in mod aiuristic, şicanator, de DGFPS Suceava.

    În ceea ce priveşte achitarea taxei judiciare de timbru de către reclamanta Mânăstirea Putna, în acţiunea având ca obiect “ uzucapiune”, potrivit alin. 1 al articolului unic din Legea 455/6 decembrie 2006, act in vigoare si in prezent,
    „Acţiunile şi cererile în justiţie formulate de cultele religioase recunoscute din România pentru constatarea, în condiţiile legii, a dobândirii prin uzucapiune a dreptului de proprietate, cele de revendicare care privesc construcţii şi terenurile aferente sau terenuri libere situate în intravilanul localităţilor, precum şi cele pentru constatarea existenţei dreptului de proprietate asupra unor asemenea bunuri sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru şi de timbru judiciar”.

    Cam asta trebuie sa invoce parintele staret in intampinarea ce trebuie depusa la dosarul avand ca obiect contestatie in anulare.
    Oricum, pana in toamna cand are termen de judecata cotnestatia in anulare, exista si posibilitatea ca Finantele sa renunte la cerere.

    Cat priveste averea BOR, exista multe aspecte care trebuie coroborate pentru a exprima un punct de vedere.
    Din intamplare sau poate nu, cunosc cateva aspecte in ceea ce priveste averea Bisericii si un lucru e clar. Biserica Ortodoxa Romana NU A PRIMIT AVEREA PE CARE A AVUT-O si asta o spun in cunostinta de cauza.
    Daca Biserica va avea juristi cu coloana vertebrala si preoti care sa se roage pentru ei si sa-i lumineze in hatisul juridic, isi va recupera averea si nu va avea nici problemele din alte parti. Parerea mea.
    un trecator....

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parinte, ai atins un subiect foarte dureros, nu BOR are o avere uriasa, ci unii preoti ai nostri. O rog deci pe preoteasa Alexandra sa-si tina parerile pentru ea, ca eu, personal, cunosc preoti foarte bogati si care n-ar ajuta un credincios aflat la ananghie. A spune adevarul, fie si neplacut, despre un preot nu e totuna cu a ataca Adevarul detinut de Biserica Ortodoxa in intregul ei.
    Despre Biserica Greciei nu stiu nimic, deci nu comentez.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cum să se comporte preoţii. Ce spune Apostulul Petru

    http://iisusestedomnul.wordpress.com/2012/01/02/cum-sa-se-comporte-preotii-ce-spune-apostulul-petru/

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este un subiect sensibil ! Patriarhul Daniel e inconjurat de un alai impresionant , platit din bani publici Sunt sute de functionari care il slugaresc , are masini, trust de presa pentru care nu plateste nici un impozit ! Ziarul lumina e o maculatura pe care nu o citeste nimeni ! Protoieriile au sute de abonamente iar ziarele sunt date gratuit la functionarii statului !Parohiile cu cimitire au si mai multe abonament , de parca mortii ar citi ziare ! Vinde tamaie , vin, lumanari , vesminte , obiecte de colportaj bisericilor si are venituri uriase ! Nifon , la Targoviste , are Audi A6 ! Cat costa masina aceea ? El e calugar !!!! Statul ii plateste soferul , secretarul , consilierii etc ! Chiar si camerista , bucatareasa sunt platite de la stat ! Veniturile de la parohii platite Arhiepiscopiei sub diverse taxe de protectie , sunt banii lui ! Vicentiu de la Slobozia vinde kg. de lumanari cu 80(optzeci)Ron Kg.!!!!!!! Preotii sunt obligati sa cumpere cantitati mari de lumanari ! Lumanarea nu mai e un simbol liturgic , ci o afacere profitabila ! Stiti ce doreste Vicentiu sa manance cand merge la o biserica ! Muschiulet de vita din ...Australia sau Argentina !!! Are gusturi , nu-i asa ? La masa cu el stau si ziaristi , si functionari ai statului si cand vad ce cheltuieli sunt , ce mai pot spune ? Si multe , multe altele ! Cand un preot sparge tacerea , imediat e executat !

  10. Stefana Acsania

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parintele Arsenie Boca spune ca vor intra multi preoti in iad cu Biblia in mana , asta e, niciunde nu exista padure fara uscaturi, iar la noi si poate si in alte parti uscaturile fac regulile si tot ele sunt modele pentru ceilalti. Nu trebuie sa stam indiferenti, trebuie sa luam atitudine fiecare pe portiunea unde avem posibilitatea de a ne face ascultati. Daca trecem de hotarul nostru vom fi eliminati. In primul rand "EDUCATIA COPIILOR NOSTRI" si apoi exemplul care il dam noi insine. Dar una din izbanzile satanei este aceasta stare de individualism si indiferenta fata de aproapele. Dumnezeu sa ne ajute sa ne trezim la timp.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce usor ne este sa judecam greselile celor din jur.Ne deranjeaza cand un preot are Audi dar mergem cu ochii inchisi si ii realegem mereu pe aceeasi politicieni care s-au imbogatit subit dupa '89 si nu au numai un Audi!Ce ipocriti suntem! ....si in gandul nostru ii admiram si ne dorim aceeasi pozitie sociala!
    Daca suntem atat de destoinici in a judeca lucrurile de ce nu ne aratam dragostea crestineasca pe care pretindem ca NOI O AVEM si sa ne punem cenusa in cap si sa ne plangem pacatele noastre si ale celor pe care ii judecam!
    Precum spunea parintele Ioanichie Balan :daca toata populatia Romaniei s-ar pocai de pacatele facute in plans si rugaciune ,macar 3 zile ,cu siguranta s-ar schimba ceva in tara noastra!
    Dar suntem prea orgoliosi;preferam sa filozofam zilnic despre averea bisericii si despre pacatele preotilor,si sa blestemam partidul care nu ne convine!
    Sa ne fie rusine! Fara celebrarea Sfintei Liturghii pe care o fac Preotii( asa cum sunt ei ,ca nici noi nu suntem mai buni),ar pierii maine lumea aceasta!

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ioan, adevar ai grait!
    cred ca se impun cateva precizari-
    1. in articol era vorba despre averea Bisericii si nu averea personala a unuia sau altuia din cei ce slujesc la Altar.
    2. a face comparatii intre sfintii inchisorilor - si aici ma gandesc cu cel mai mare respect la printul Ghika, la valeriu gafencu, dumitru bordeianu, caraza, parintele staniloaie si multi, multi altii ale caror nume nu din nestiinta dar din lipsa spatiului nu-i voi enumera - deci a face comparatie intre acesti sfinti si actualii slujitori la Altar, cu mici exceptii, este fortata in conditiile in care primii au marturisit si suferit pentru credinta, iar cei de acum..... mai putin, cu mici exceptii cum spuneam.
    Exceptiile le gasiti chiar in cuprinsul acestui site si sunt slujitori care nu doar au luat atitudine, dar au pus si pun in practica tot ceea ce spun. Din pacate, sunt putini si nu ne putem compara nici macar cu ei. Trist dar adevarat !
    3. averea slujitorilor la Altar ? sa fie sanatosi si sa le dea Domnul cel putin inca pe atata. Cu cat au mai mult cu atat vor avea de unde ajuta si pe cel in nevoie.
    Apoi, exceptand o anumita categorie profesionala, nimeni nu a primit mandat sa judece si mai ales slujitorii Altarului.
    4. Averea Bisericii Ortodoxe Romane e in cea mai mare parte la Statul neocomunist si ateu care nu pierde nici o ocazie de a o subtia pe zi ce trece.
    In schimb, acelasi Stat a avut grija sa retrocedeze in cea mai mare parte fostele proprietati ale ereticilor de tot neamul !
    Stiu ca atunci cand faci milostenie, nu trebuie sa stii decat tu, cel ce o faci si Mantuitorul iti va rasplati. Poate unul din cei cu 4x4 a ajutat mai mult decat ar putea-o face o intreaga comunitate de credinciosi, ori daca nu a dat la postul local stirea cu binefacerea asta nu inseamna ca nu a facut o asemea fapta.

    un trecator.....

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa intelegem Ioane ca dumneata stai in plans si rugaciune pentru ca esti constient de propria ipocrizie, tolerant fata de arivismul politicienilor si preotilor, dispretuitor fata de cei cu convingeri morale stricte.
    Pot presupune ca iesi din Biserica atunci cand se canta: "Bogatii au saracit..." simtind ca esti inconjurat doar de ipocriti. Traiesti o drama.
    Este mai simplu pentru cei ce se simt linistiti fara o masina de lux, fara a participa la receptii indecente, fara a vota, fara a da curs tentatiilor la care sunt supusi in pelerinaje de catre negustorii patriarhali care au batut palma cu fabricantii de posete si ghiuluri.
    Am sentimentul ca esti departe de a realiza cat de multi sunt crestinii romani care nu au vanitatea puterii date de bani sau pozitia sociala. Acesti oameni au dreptul de a pretinde din partea Bisericii moderatie si decenta in modul in care se comporta reprezentantii sai si in felul in care sunt gerate bunurile acesteia . Nu au dreptul sa condamne, dar au legitimitate, ca parte a trupului Bisericii, sa vegheze la sanatatea acestui trup.
    Si inca un detaliu, Sfanta Liturghie nu se celebreaza contra cost si Harul nu ramane neconditionat asupra slujitorului Sfintei Treimi.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Ady
    Dupa cum esti de agitat, ma indoiesc ca esti ortodox, mai de crezut ca esti papistas. E o duhoare specifica emanata de greco-catolici. Daca esti nebotezat sau tremurici, se explica si mai bine.
    Plus indragirea masoneriei si a tartorului ei de baza, Cuza.
    Daca vrei sa te dai ortodox, fii mai cu grija.
    Pentru cine vrea sa stie cine au fost indracitii "pasoptisti", poate afla de aici:
    http://www.scritube.com/istorie/Cronica-inedit-a-lui-Andronic-12315151618.php

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vesmintele preotilor si arhiereilor trebuie sa fie frumoase, bogate, chiar cusute cu fir de aur pentru ca il reprezinta pe Hristos, dar ei, in viata de zi cu zi ar trebui sa fie modesti, dedicati Domnului, fara ambitii personale, fara pretentii la mancaruri fine. Clericii trebuie sa fie un exemplu de umilinta si smerenie pentru laici. Dar duhul lumii i-a cucerit, din pacate pe multi. Sa ne rugam mai mult pentru cler si pentru popor.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Clement @ daca ai muri maine nu stiu ce folos ai avea de la toate pretentiile pe care le ai fata de cei din biserica sau de la cei laici!...dar din plangerea pacatelor cu siguranta te-ai incununa!

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Averile Biserici Ortodoxe daca sunt confiscate sunt confiscate pentru ca Dumnezeu lasa sa fie asa , aceste averi ale Biserici nu au fost investite la timp in oameni de catre uni Iconomi nresponsabili si neprevazatori au strans averi pe acest pamant . Sfatul crestinilor este sa fie o investitie in oameni in cresterea copiilor in credinta ortodoxa in lupta dreapta a adevarului. O mare mare bucurie am ca Parintele nostru drag si iubit Parintele Iustin Parvul a luat o initiativa si o atitudine colosala punand piciorul in prag cu privire la cipuri, e cea mai mare binecuvantare pe care a dat-o Dumnezeu acestei Tari , si acestui neam. Atata timp cat pastram pe Dumnezeu in inimile noastre nu avem temeri de razboaie care tinde sa se ridice asupra noastra .Trebuie neaparat sa investim in oameni sa le crestem calitatea de om si de crestini , sa daruim credinta celor de langa noi , pentru noi crestini nepasarea este cel mai aprig dusman al nostru .

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Citisem ieri ca Sfantul vasile avea haina peticita cu 100 de petice si mi-a fost rusine de mine ca am sifonierul plin (cu haIne din capatat ce-i drept).
    Desi stiu ca nu avem dreptul sa judecam pe cineva, mai ales pe preoti, mi-au placut vorbele lui Clement: "cat de multi sunt crestinii romani care nu au vanitatea puterii date de bani sau pozitia sociala. Acesti oameni au dreptul de a pretinde din partea Bisericii moderatie si decenta in modul in care se comporta reprezentantii sai si in felul in care sunt gerate bunurile acesteia . Nu au dreptul sa condamne, dar au legitimitate, ca parte a trupului Bisericii, sa vegheze la sanatatea acestui trup." Si, ii dau dreptate, in mare parte.
    Banuiesc ca se fac afaceri cu lumanarile si ca unii preoti o duc mai bine material decat restul romanilor dar sunt si constienta ca exista o judecata a lui Dumnezeu care rasplateste/pedepseste.
    Si nici nu sunt de acord cu umilirea preotilor printr-o salarizare mult sub povara pacatelor pe care ni le poata si ei in spinare. Si sa nu uitam ca preotii sunt la urma urmei soldatii din linia intai in acest razboi duhovnicesc...Ar trebui sa ne rugam mai mult pentru ei.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfantul Vasile-imi cer scuze ca am scris cu litera mica numele acestui mare sfant al ortodoxiei.

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Misionarii lui Hristos ,care incalca legile dumnezeiesti ,vor intra fratilor cu papuci cu totul in IADUL VESNIC , si in intunericul .intunericului ca ,doar legile sant in mainile lor si sub ochii lor . DAR este judecata DOMNULUI ,noi sa ne intarim in credinta si sa nu cadem si noi in groapa ,ca multe capcane are DIAVOLUL ,pt. noi toti . ? . Spunea P.A. Papacioc

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Unde, unde scrie ca biserica trebuie sa aiba averi ?
    ... avea Iisus averi ? NU ... insa avea o meserie frumoasa, era tamplar.
    ... avea Iisus cont in banca ? NU ... insa cred ca nici nu avea nevoie !
    El a spus sa dam cezarului ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.
    Cine face altfel, nu face voia lui Hristos si deci nu va avea parte de harul Sau.
    In lipsa credintei, lumea se reduce la matematica. In lipsa harului, orbii vor calauzi pe orbi.
    In curand Grecia va plati pretul propriei sale lacomii si nesabuinte.

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Talharii,pe vremea Mantuitorului,erau rastigniti pe cruce acum crucile sunt la gatul talharilor Bisericii.Nu este vinovata Biserica ci FARISEII,imbracati in porfira si vison, care o conduc si OBLIGA enoriasii la felurite taxe,care se inmultesc mereu pentru satisfacerea voilor personale.Pestele de la cap se impute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*