SCANDAL IMENS: UE, supravegheată de SUA, prin NSA

nsa ESPIONAGE

“Dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”. Cum era SPIONATĂ Ambasada de la Washington

Der Spiegel îşi întemeiază acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre PRISM.

Într-unul dintre aceste documente, datat în septembrie 2010 şi clasat “strict confidenţial”, NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.

Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne.

Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca “ţinte de atacat”.

NSA şi-a extins operaţiunile până la Bruxelles. În urmă cu “peste cinci ani”, scrie Der Spiegel, experţi în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a reţelei telefonice şi de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.

În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania.

Însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.

Publicaţia germană a postat pe site şi reacţii din partea unor personalităţi europene, ca preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciază că “dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”.

“Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”, a adăugat el.

În opinia ministrului luxemburghez de Externe Jean Asselbron,”Statele Unite ar face mai bine să îşi supravegheze serviciile lor de informaţii decât pe aliaţii lor”.

Spionajul american este “scăpat de sub orice control”, apreciază el, subliniind că activităţile în domeniul informaţiilor “sunt justificate de lupta împotriva terorismului (…). UE şi diplomaţii săi nu sunt terorişti”.

Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamnă la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cât nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecţiei datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.

Uniunea Europeană a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze “cât mai rapid posibil” răspunsuri la întrebări despre programul american de supraveghere PRISM.

| Mediafax

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu stiu ce scandal va fi, caci si tarile UE spioneaza la fel pe toata lumea, dar nu au fost inca prinsi. Sunt oameni necredinciosi si logic ca nu au incredere unii in altii. Si in plus conlcreaza la acelasi Big Brother is watching you. UE vrea adica sa spuna ca nu face la fel, dar daca cauta teroristi ascunsi in simpli oameni ( pentru ei terorist e oricine nu adeptul politicii si necredintei lor ) e logic ca asculta tot. Atata doar ca nu spun. Ma mir ca mai exista si documente in care sa se spuna ce fac ei. Probabil ca acest tip de documente vor disparea pana la urma de tot, sau vor deveni mult mai greu de descoperit.
    Asta inseamna tehnologia si puterea in mana omului necredincios, era de asteptat.

  2. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ce va mira , fiara antihristica din apus vine ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*