Dacă adulţii sunt mai rezistenţi, copiii sunt victime aproape sigure ale acestor sucuri carbogazoase. „Nu doar că astfel de băuturi ne aduc kilograme în plus, dar ne şi îmbolnăvesc. Sunt îndulcite cu sirop de porumb, foarte bogat în fructoză care, aşa cum s-a dovedit în urma unor studii, activează lipogeneza şi duce la insulino-rezistenţă. Mai mult, favorizează dezvoltarea steatozei hepatice şi a diabetului de tip 2. Sucurile carbogazoase, în special cola, cresc şi riscul de cancer”, susţine Marie Vrânceanu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.
„În California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer»”
„Sucurile carbogazoase denaturează gustul copilului pentru alimentele naturale, astfel încât nu va mai consuma cu plăcere fructe şi legume. În plus, Coca-Cola, din cauza conţinutului de cola, fructoză şi cofeină, poate duce şi la hipopotasemie dacă o consumăm în cantităţi mari. De asemenea, conţine şi acid ortofosforic, care demobilizează calciul din oase, crescând riscul de rahitism la copii şi cel de osteoporoză la adulţi. Pentru că această băutură este cancerigenă, din cauza colorantului 4 methylimidazol, de pe 21 decembrie 2012, preşedintele Boliviei a interzis-o în ţara sa, iar în California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer». În acest moment există o petiţie a Center for Science in the Public Interest ce propune interzicerea folosirii coloranţilor pe bază de sulfiţi amoniacali. Însă firma Coca-Cola a precizat că, exceptând California, nu va modifica procesul de producţie a băuturii în Europa şi niciunde în lume”, susţine nutriţionista.
Pericol de steatoză hepatică
Maladiile hepatice sunt asociate, de obicei, cu abuzul de alcool, însă cercetătorii israelieni susţin că şi băuturile nealcoolice cu un conţinut ridicat de zahăr pot genera steatoza hepatică. Ei au descoperit că persoanele care beau în fiecare zi un litru de băuturi gazoase sau de sucuri de fructe sunt predispuse la steatoză hepatică.
7.000 de britanici, majoritatea trecuţi de 60 de ani, se îmbolnăvesc, anual, de cancer pancreatic din cauza consumului de băuturi carbogazoase.
Colorantul 4-MI, periculos
Oamenii de ştiinţă cercetează colorantul 4-MI, care se poate găsi în băuturile de culoare închisă ce conţin urme de caramel. 4-MI este un cancerigen cunoscut, ce poate fi găsit şi în băuturile de tip cola. Potrivit unor studii pe animale, acest ingredient provoacă leucemie, precum şi cancer de plămâni, tiroidă şi ficat.
MARIE VRÂNCEANU, nutriţionist: „Coca-Cola este corozivă, având un pH de 2,4, adică între cel al sucului gastric (1,5) şi cel al oţetului (3 ).”
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Controlaţi de microcip: Un implant ar putea controla pofta de mâncare sub falsul pretext că ar combate obezitatea.- O minciună,se doreste controlul total al omului
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au proiectat un microcip inteligent care, afirmă ei, poate suprima apetitul, putând deveni astfel un ajutor eficient pentru scăderea în greutate şi o alternativă la operaţiile de chirurgie bariatrică. În curând va începe testarea noului dispozitiv pe animale de laborator.
Microcipul este ataşat de nervul vag, unul din cei 12 nervi cranieni (de fapt, sunt 12 perechi, simetrice, de asemenea nervi, care fac parte din sistemul nervos periferic.)
Nervul vag are, printre alte funcţii importante, un rol în reglarea apetitului.
Dacă testele pe animale vor da rezultatele aşteptate, peste 3 ani ar putea începe testarea dispozitivului pe oameni.
Cercetările sunt realizate de specialişti de la Imperial College London, sub conducerea prof. Chris Toumazou şi a prof. Sir Stephen Bloom.
Este vorba despre un „modulator inteligent implantabil”, cum îl numesc inventatorii săi, un mic dispozitiv de numai câţiva mm lungime, ataşat cu ajutorul unor electrozi-manşon de nervul vag, în interiorul cavităţii peritoneale din abdomen.
Cipul şi electrozii „citesc” şi procesează semnalele electrice şi chimice ale apetitului, semnale percepute de nervul vag.
Apoi, microcipul poate acţiona în funcţie de aceste date, trimiţând semnale electrice creierului penru a reduce sau a elimina impulsul de a mânca.
Specialiştii de la aceeaşi instituţie au realizat deja un dispozitiv similar menit să controleze crizele epileptice, tot prin acţiune asupra nervului vag.
Cercetătorii spera ca, prin noul dispozitiv, să poată controla semnalele neurale care controlează apetitul, nu neapărat suprimându-l complet, ci făcându-i, de exemplu, pe oameni să mănânce mai încet.
Creierul va primi de la microcip aceleaşi semnale pe care le primeşte, în mod normal (în cazul oamenilor fără tulburări de alimentaţie), de la intestin, semnale care îi „spun” organismului să se oprească, deoarece a mâncat suficient.
Există şi alte proiecte de acest gen. O companie americană, EnteroMedics, a dezvoltat un implant care blochează intermitent nervul vag, cu ajutorul unor implusuri electrice. Dispozitivul a fost deja testat pe 239 de pacienţi; mai mult de jumătate dintre aceştia au pierdut cel puţin 20% din greutatea corporală, deşi compania recunoaşte că rezultatele nu sunt atât de bune cum s-a aşteptat.
O altă compnaie din SUA, IntraPace, a căpătat recent aprobarea din partea Uniunii Europene pentru utilizarea unui dispozitiv produs de ea, numit Abiliti, care utilizează aceeaşi metodă – stimularea nervului vag pentru a reduce consumul alimentar.Sursa: BBC News
http://www.bbc.co.uk/news/health-21852062