Trei milioane de persoane din lumea întreagă au petrecut noaptea pe plaja Copacabana, unde s-au rugat şi l-au primit duminică pe Papa Francisc într-o atmosferă de finală de Cupă Mondială, la mesa de încheiere a Zilelor Mondiale ale Tineretului, relatează AFP.
În faţa podiumului unde Papa Francisc a oficiat această mesă la care au participat trei milioane de persoane, potrivit primarului oraşului Eduardo Paes, “un record istoric pentru plajă”, tinerii au desfăşurat un imens drapel alb cu portretul Papei, deasupra capetelor lor. Ei voiau ca acesta să fie vizibil din elicopterul care l-a adus pe papă la Fortul din Copacabana.
În apropierea podiumului, credincioşii şi clericii se antrenau pentru a realiza o reuniune gigantică.
“Acest lucru ne încălzeşte!”, declară pentru AFP braziliencele Anyne Karolina Romano, în vârstă de 19 ani, şi Nathalia de Carvalho, în vârstă de 17 ani, deoarece dimineaţa este răcoroasă.
Papa Francisc a purtat pe cap o podoabă din pene oferită de un indian Pataxo
Papa Francisc a purtat, sâmbătă, o podoapă din pene pe care un indian de etnie Pataxo i-a oferit-o şi a pozat zâmbind pentru fotografi, pe scena Operei din Rio, relatează AFP.
Scena a avut loc în timp ce Papa tocmai rostise un discurs în faţa clasei conducătoare a Braziliei şi a reprezentanţilor societăţii civile.
Suveranul Pontif a salutat un grup de indieni Pataxo, originari din Coroa Vermelha, în apropiere de Porto Seguro (nord-est), satul în care a fost celebrată prima mesă catolică din Brazilia, la 26 aprilie 1500.
Ubirai Pataxo, care avea nările străpunse de o mică bucată de lemn şi purta veşminte tradiţionale, şi-a scos podoaba de pene şi i-a înmânat-o Papei, care şi-a aşezat-o imediat pe cap.
De naţionalitate argentiniană, Francisc este primul papă sud-american din istorie, dar şi primul din Ordinul Iezuiţilor, care a jucat un rol central în evanghelizarea indienilor din Lumea Nouă.
“Această podoabă din pene este o amuletă care face legătura între spirit şi pământ. Nu există o persoană mai bună pentru a primi această podoabă decât Papa”, a declarat indigenul presei, la ieşirea de la Operă.
“Mă simt foarte onorat. Noi suntem catolici şi Papa este un lider spirituale al tuturor popoarelor”, a adăugat Ubirai Pataxo.
Pentru a intra în Operă, indienii au fost nevoiţi să îmbrace tricouri cu Zilele Mondiale ale Tineretului peste podoabele lor tradiţionale de perle şi pene.
“Este un pic jenant. Noi suntem obişnuiţi să stăm cu pieptul gol şi cu picioarele goale”, a declarat Suturiana Pataxo, citat de site-ul G1.
În momentul în care au urcat pe scenă pentru a se întâlni cu Papa, indienii Pataxo s-au dezbrăcat de tricouri.
În anul 2000, în cadrul unor ceremonii organizate cu ocazia a 500 de ani de la evanghelizarea Braziliei, Biserica braziliană a cerut oficial “iertare” pentru abuzurile comise împotriva indienilor şi populaţiei de culoare în timpul colonizării.
Populaţia indigenă reprezintă în prezent mai puţin de 1 la sută din cei 194 de milioane de locuitori ai Braziliei şi ocupă 12 la sută din teritoriul ţării, în principal în Amazonia.
| gandul.info