În vestul Ungariei, lângă lacul Balaton s-a deschis o nouă mănăstire ortodoxă greacă. Frăția ei a înfăptuit desinestătător toate lucrările de construcție în mănăstirea, care a devenit prima mănăstire ortodoxă din Ungaria, construită după cel de la al doilea Război Mondial.
Creștinismul ortodox pe teritoriul Ungariei de astăzi a fost prezent chiar și după ce majoritatea locuitorilor acestei ţări s-a convertit la catolicism în secolul XI. Până în secolul al XIV-lea aici au existat 9 mănăstiri ortodoxe. Pe malurile Balatonului și Dunării şi astăzi pot fi încă găsite rămășițele mănăstirilor unde trăiau călugării. După eliberarea Ungariei de sub imperiul otoman aici a crescut afluxul imigranților ortodocși. La sfârşitul sec. XVIII- început sec. XIX existau 26 de biserici ortodoxe, 8 paraclise, 33 de parohii și 23 de școli parohiale.
Până la 1868 comunitățile ortodoxe din Ungaria aparţineau de Patriarhia Constantinopolului, apoi Arhiepiscopiei Ortodoxe Sârbe din Sremski. În 1963, Constantinopolul a creat Exarhatul pentru Ungaria, care este condus de către Mitropolitul de Austria.
| sedmitza.ru, traducere de ortodox.md