Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezoluţie privind Siria, potrivit diplomaţilor, citaţi de AFP. SUA şi Marea Britanie au subliniat că nu va exista o intervenţie militară unilaterială şi, mai mult, că statele aliate vor aştepta rezultatele anchetei ONU.
UPDATE: Guvernul britanic nu va lansa o acţiune militară în Siria înainte de a afla rezultatele experţilor ONU care anchetează la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei moţiuni care va fi supusă joi Parlamentului, relatează AFP.
“Secretarul general al ONU trebuie să se poată adresa Consiliului de Securitate imediat după încheierea misiunii echipei”, afirmă textul, adăugând: “Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să aibă oportunitatea de a avea acest rezumat şi trebuie depuse toate eforturile pentru a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate care susţine o acţiune militară înainte ca o astfel de acţiune să fie luată”.
UPDATE: Statele Unite au apreciat miercuri că proiectul de rezoluţie britanic ce justifică un atac în Siria, dezbătut la Consiliul de Securitate al ONU, probabil că nu va fi aprobat, relatează AFP.
“Nu vedem nicio rezolvare posibilă pentru acest vot, dată fiind opoziţia continuă a ruşilor”, a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
“Nu avem niciun motiv să credem că eforturile Consiliului de Securitate ar conduce la un rezultat diferit de eforturile precedente, care au eşuat toate”, a adăugat ea, amintind trei vetouri trecute ale Rusiei la proiecte de rezoluţie.
“Statele Unite vor continua consultările şi vor lua măsuri corespunzătoare pentru a răspunde în zilele următoare”, a declarat ea. “Răspunsul nostru nu poate să întârzie din cauza intransigenţei continue a Rusiei la Naţiunile Unite şi, franc, situaţia este atât de gravă, încât necesită un răspuns”.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit miercuri la New York pentru a discuta rezoluţia britanică ce justifică un eventual atac în Siria, dar s-au despărţit fără a ajunge la o concluzie, Moscova şi Beijingul continuând să respingă o opţiune militară.
Reuniune la ONU
Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezoluţie privind Siria, potrivit diplomaţilor, citaţi de AFP.
Aceste consultări cu uşile închise au loc între Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China. Premierul britanic David Cameron a anunţat miercuri că Londra va prezenta o rezoluţie “care condamnă atacul chimic” din 21 august din Siria şi “autorizează măsurile necesare pentru protejarea civililor”, inclusiv folosirea forţei armate.
“Reuniunea P5 este în curs”, a afirmat un diplomat. “Va fi prezentată propunerea britanică”.
Potrivit Guvernului britanic, această rezoluţie “va autoriza toate măsurile necesare în virtutea capitolului VII al Cartei ONU pentru protejarea civililor împotriva armelor chimice” în Siria. Capitolul VII prevede măsuri coercitive în caz de ameninţări împotriva păcii şi securităţii internaţionale, care pot merge de la sancţiuni la o operaţiune militară.
Această rezoluţie, dacă va fi adoptată, va oferi o mai mare legitimitate unui eventual atac militar împotriva regimului Bashar al-Assad.
Dar Rusia, aliat fidel al regimului sirian, a afirmat deja că va trebui să aştepte revenirea anchetatorilor ONU, în prezent aflaţi în Siria, înainte de a discuta o rezoluţie. Moscova s-a folosit de dreptul său de veto în cazul a trei proiecte de rezoluţie occidentale care urmăreau să facă presiune asupra Damascului de la începutul crizei, siriene, în martie 2011.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat miercuri că experţii ONU au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia misiunea la faţa locului.
SUA exclud o intervenţie unilaterală
Statele Unite au exclus posibilitatea unei intervenţii militare unilaterale în Siria şi au discutat cu aliaţii lor despre posibile atacuri care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de AFP.
“Nici o acţiune militară nu va fi unilaterală. Aceasta ar trebui să-i includă pe aliaţii noştri internaţionali”, a afirmat acest oficial, sub protecţia anonimatului.
Oficiali din cadrul administraţiei Obama au avut discuţii şi cu Turcia, Iordania şi alte ţări partenere cu privire la eventualitatea unor represalii ale regimului Assad în caz de atacuri, a afirmat sursa citată.
“Este posibil ca Guvernul sirian să facă din nou uz de arme chimice. Nu se poate exclude această ipoteză”, a adăugat el.
În acelaşi timp, dacă Statele Unite nu intervin militar, vor transmite un semnal periculos altor regimuri ce dispun de stocuri de arme chimice, în special Coreea de Nord, a adăugat el.
“Există o dimensiune umană aici”, a declarat oficialul citat. “Ce mesaj se transmite lumii dacă un guvern poate folosi nepedepsit armele cele mai abominabile, armele chimice împotriva propriului popor?”.
Acest oficial nu a vrut să precizeze dacă planul de atac prevede să se meargă dincolo de folosirea rachetelor de croazieră şi dacă va fi necesară trimiterea de avioane de luptă în spaţiul aerian sirian.
“Analizăm toate opţiunile”, a adăugat el.
Un al doilea oficial a precizat că administraţia Obama va continua să lucreze pentru a defini obiectivele precise ale unei intervenţii al cărei obiectiv ar fi să îl descurajeze pe Bachar al-Assad să folosească încă o dată armele chimice şi să neutralizeze mijloacele acestuia.
Această sursă a confirmat că Statele Unite şi aliaţii lor ar fi pregătiţi pentru represaliile siriene. “Credem că putem gestiona orice ripostă siriană” sau orice reacţie “a părţilor externe, precum Iranul sau Hezbollah din Liban”.
NATO: Folosirea armelor chimice este inacceptabilă
În vreme ce aliaţii occidentali şi statele din Orientul Mijlociu cântăresc implicaţiile unei intervenţii militare în Siria, NATO a subliniat că folosirea armelor chimice de către regimul de la Damasc nu poate rămâne fără răspuns .
Folosirea armelor chimice este ‘inacceptabilă’ şi ‘nu poate rămâne fără răspuns’, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la sfârşitul unei reuniuni la Bruxelles a ambasadorilor ţărilor membre ale Alianţei nord-atlantice, consacrată situaţiei din Siria, transmite AFP, citată de Agerpres.
‘Informaţiile disponibile, provenite de la un număr mare de surse, indică regimul sirian drept responsabil de folosirea de arme chimice’ în timpul atacurilor înregistrate în apropiere de Damasc, la 21 august, a adăugat Rasmussen.
Oficialul NATO a dat totodată asigurări că ‘responsabilii vor fi traşi la răspundere’.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: https://www.realitatea.net/reuniune-cruciala-pentru-soarta-siriei-la-sediul-onu_1257818.html#ixzz2dJYoJoft
Follow us: @realitatea on Twitter
Traiasca Legiunea si Capitanul!
AFP minte! Cititi presa rusa si vedeti ca deja vor sa atace in aceasta noapte, cel mai tarziu maine, chiar fara acordul Rusiei. In timp ce Rusia a declarat deja ca are dovezi privind autorii atacului chimic, mica britanie prin David Cameron urla in parlament ca "ei" ar avea niste dovezi. E deja haos si in mod clar multa minciuna. Oare cine este regele minciunii?...
Pentru mai multa informatie, cititi si presa rusa (Vocea Rusiei): http://romanian.ruvr.ru/ , care are articole in foarte multe limbi. Celor care cunosc alte limbi straine, le recomand sa citeasca presa lor si in acea limba, pentru ca nu toate articolele scrise (spre exemplu) in romana sunt traduse in alte limbi si invers. Veti gasi articole in romana care nu sunt traduse in engleza si articole scrise in engleza care nu se regasesc pe pagina romana. Va recomand acest site nu neaparat ca tot ce scriu ei ar fi si adevarat, ci pentru ca au foarte multa informatie si puteti in acest fel sa comparati/verificati informatiile oferite de presa din Romania sau de oriunde.
Oricat am vrea sa fugim de razboi, el ne va ajunge mereu din urma.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Atentie! Nu doar Rusia este impotriva rezolutiei, ci si China. Sunt deja 3 la 2 si este suficient un singur vot impotriva pentru a nu fi adoptata. Si lucrul cel mai important din toata tarasenia asta, este ca atacarea Siriei in conditiile in care Rusia si China isi vor impune dreptul de veto, va anula definitiv legimitatea ONU.
Dumnezeu sa ne ajuta! Rugati-va, rugati-va, rugati-va!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
erata - legitimitatea ONU.