Premierul Victor Ponta a declarat luni ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana “este inchis” si ca protestele de strada si-au atins scopul. Victor Ponta a precizat, vizibil suparat, ca nu a existat in USL o discutie despre respingerea acestui proiect, “dar s-au antepronuntat liderii”. Primul ministru a precizat ca s-a deplasat la Parlament pentru a se “asigura ca dl Antonescu pune rapid pe ordinea de zi (proiectul de lege privind Rosia Montana), se respinge, la fel va fi si la camera”. Anuntul premierului vine la o ora dupa ce Crin Antonescu a declarat sa se opune proiectului. Sedinta birourilor permanente ale Senatului si Camerei pentru infiintarea unei comisii speciale pentru Rosia Montana, programata pentru luni, a fost anulata dupa declaratiile celor doi lideri USL.
–––––––––––-
UPDATE 14:48: Victor Ponta: “Nu vrem sa prostim oamenii, la 11:00 sa anunta ca sustinem si la 1:00 sa nu mai sustinem proiectul. (…) Domnul Blaga si Antonescu au spus dinainte ca sunt contra. Atunci trebuie sa intram rapid la Senat – sigur, pe procedura normala, la comisii. O decizie pe un proiect atat de controversat trebuie luat de institutia suprema a tarii – de aceea am trimis proiectul la Parlament. Sa discute cu proiectul de lege pe masa. Din moment ce nu exista sprijin parlamentar, nu are rost sa tinem oamenii incurcati. Intra la Senat, se respinde, intra in procedura de urgenta si la Camera.”
––––––––––––
UPDATE 14.37: Victor Ponta a declarat ulterior ca vor exista cereri de despagubiri din partea companiei de la Rosia Montana, dar “in mod sigur nu va exista raspunderea Guvernului daca va exista un proces”. “Eu nu stiu cit vor cere despagubiri, dar probabil ca vor cere. La PSD fiecare voteaza cum crede de cuviinta”.
––––––––––––
Declaratiile acordate de prim ministru ziaristilor aflati la Parlament vin la cateva ore dupa ce Crin Antonescu, co-presedinte al USL, a anuntat ca se opune proiectului Rosia Montana.
“Am vazut declaratia (lui Crin Antonescu, n.r.), cred practic ca in acest moment proiectul este inchis”, in conditiile in care si Vasile Blaga, liderul PDL, s-a pronuntat impotriva si “nici in PSD nu eram foarte clar intr-o directie sau in alta”.
Primul ministru a precizat ca s-a deplasat la Parlament pentru a se “asigura ca dl Antonescu pune rapid pe ordinea de zi (proiectul de lege privind Rosia Montana), se respinge, la fel va fi si la camera”.
Victor Ponta a avertizat insa ca “in mod cert vor exista procese” cu investitorii de la Rosia Montana: “Nu vreau ca eu personal sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Vreau ca Parlamentul sa decida”.
Intrebat daca liderul PNL, Crin Antonescu, s-a consultat cu el inainte de a anunta public ca se opune proiectului Rosia Montana, Ponta a raspuns: “Nu, nu ne-a consultat”.
“Sunt convins ca presedintele senatului va lua toate masurile, initiem rapid … In momentul in care e clar majoritatea impotriva, nu mai are rost sa lungim lucrurile. Este foarte clar ca acum decizia a e luata si haideti atunci la Senat sa inchidem cat mai repede proiectul. Senatul in procedura de urgenta sa respinga proiectul, il trimite la Camera (Deputatilor), il respinge si Camera si cu asta basta”, a subliniat el.
Gabriel Resources avertizează că ar putea da statul în judecată
ROŞIA MONTANĂ. Compania Gabriel Resources va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă, anunţă un comunicat al companiei.
ROŞIA MONTANĂ. Compania Gabriel Resources ameninţă că ar putea da statul în judecată, după declaraţiile formulate luni de premierul Victor Ponta şi alţi miniştri, care au precizat că propunerea legislativă privind dezvoltarea proiectului minier ar putea fi respinsă înainte de dezbatere de cele două camere ale parlamentului.
“Fără a lua în calcul că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament”, notează Gabriel Resources.
“Gabriel încearcă să obţină rapid confirmări privind declaraţiile făcute şi clarificări asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un litigiu ca urmare a multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale referitoare la investiţii”, se arată în comunicat.
Compania a recomandat, în comunicat, precauţie investitorilor care tranzacţionează acţiunile Gabriel Resources până la o nouă notificare.
2 miliarde de dolari despagubire pentru canadienii de la rmgc ?
Deci, sa inteleg bine, castigam 500 de milioane de dolari din redevente si platim despagubiri de 2 miliarde? Cine a putu semna asa ceva?! Actul de tradare nationala de coruptie si jaf este clar! sa plateasca cei care si-au pus semnatura nu noi, poporul. Si uite asa fara sa faca nimic si cu complicitatea gastii baasisto- pontisete canadienii castiga bine!
Popor nefericit, politicienii te-au nenorocit!