CNN: UE și SUA au avut în vedere conflictul cu Rusia, când au început presiunile pentru exploatarea gazelor de șist în întreaga Europa

shale-gas-europe-620xa

Europa, căutând să-și reducă dependența de gazele naturale rusești, încurajează liderii politici să-și intensifice eforturile pentru a exploata depozitele de gaze de șist din regiune.

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, organul executiv al UE, a declarat că tensiunea în creștere cu Rusia din cauza acțiunilor sale în Ucraina va servi ca un “foarte puternic apel de trezire pentru Europa”, cu privire la aspectele legate de energie. “Europa lucrează foarte activ pentru a reduce dependența de energie”, a declarat săptămâna trecută, la Summit-ul UE-SUA de la Bruxelles.

Europa poate urmări mai multe opțiuni pe termen lung, cum ar fi creșterea ritmului producției de energie din surse regenerabile și importul de gaze naturale lichefiate, ambele propuneri scumpe. Dar gazele de șist continuă să fie în primul rând în atenția miniștrilor energiei și factorilor de decizie. Accesarea resurselor de gaze de șist din regiune ar fi mai ieftină decât alte opțiuni și ar putea crea până la un milion de locuri de muncă în următorii ani, potrivit unui studiu comandat de Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol si Gaze.

“Perspectivele [de șist] sunt, fără îndoială, mai optimiste acum decât erau în urmă cu un an”, au declarat analiștii de la Eurasia Group.

Conform cifrelor de la US Energy Information Administration, țările europene stau pe aproximativ 470 bilioane de metri cubi de resurse de gaze de șist recuperabile – o sumă uriașă având în vedere că cererea de gaz în Europa este de aproximativ 18 bilioane de metri cubi pe an. Dar nu va fi un proces ușor : producția de gaze de șist din Europa este, în esență zero, în acest moment, și va lua un efort coordonat pentru a o pune în mișcare. Pavel Molchanov, un analist de energie la Raymond James, spune că întregul proces va dura ani de zile.

“In urmatorii cinci ani, țările [ europene ] vor trebui să identifice cazul resursele lor și să construiască infrastructura pentru această industrie. “Acest lucru înseamnă, de asemenea, proiectarea de platforme necesare pentru a fora pentru gaze de șist, care sunt în SUA și Canada, dar nu există cu adevărat în Europa. “

Pe deasupra, o mulțime de reglementări încetinesc progresul, și preocupările legate de mediu cu privire la procesul de extragere a gazelor de șist au determinat unele țări europene să interzică practic totul. Procesul de extracție controversat – numit fracturare hidraulică, sau fracking – presupune injectarea de apă, nisip și chimicale adânc în pământ, la presiune ridicată pentru a sparge roca de șisturi, permițând eliberarea petrolului și a gazelor naturale. Această practică a stimulat boom-ul de energie din America, dar oponenții argumentează că fracturarea hidraulică poate contamina apa locală, crează cutremure și face ravagii asupra mediului.

Locuri din lume unde se exploatează gazele de șist

În ciuda obstacolelor, Marea Britanie și Polonia fac cei mai mari pași în cercetarea și producția gazelor de șist. “Polonia este cel mai avansat stat în această privință. Este posibil ca în următorii cinci ani să vedem o producție semnificativă”, a declarat Will Pearson, director de energie la nivel global și a resurselor naturale, la Eurasia Group. Lituania, România și Ucraina sunt, de asemenea, dornice de a exploata gaze de șist, a spus el.

Între timp, alte țări sunt mai puțin entuziaste. Germania, Danemarca, Irlanda și Olanda au interdicții neoficiale asupra fracturării hidraulice, care implică o vastă documentare și cercetare pre-foraj, drept pentru care companiile de energie sunt ezitante. Bulgaria și Franța au interzis pur și simplu fracturarea hidraulică.

“Va fi nevoie de ceva timp înainte ca Franța și Germania să-și schimbe politicile lor față de gazele de șist “, a declarat Pearson, dar “ostilitate față de acest sector se va risipi “ca Europa încearcă să reducă dependența de energia față de Rusia.

Sugestii : Adevăratele motive pentru a exporta gaz din SUA

Există o dezbatere, atunci când producția europeană de gaze de șist ar putea să înceapă a da o lovitură în piața de gaz, dar experții nu așteaptă nimic semnificativ până în 2020, cel mai devreme.

“Producția de gaze de șist în Europa este efectiv zero. Douăsprezece luni de acum va fi în continuare zero. Cinci ani de acum, acesta va fi mai mult decât zero”, a declarat Raymond James analist Molchanov. Pe termen mediu, Europa va lucra la construirea de legături interconectate și facilități de depozitare pentru a oferi o mai mare flexibilitate pentru livrările de gaze naturale. Procesul “nu este fenomenal”, spune Pearson, dar va ajuta Europa să atingă obiectivul de independență energetică mai mare.

traducere după Russia fallout pushes Europe to develop shale gas

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca e sa ne gandim din punct de vedere financiar si militar, asa o fi. Dar, principalul motiv este reducerea numarului populatiei globului, prin otravirea apei potabile si crearea unei dependente totale de sistem, care ne va impune cipul ca "moneda" si pentru apa.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      al doilea motiv, la fel de principal, este eliminarea centrelor de depozitare a deşeurilor toxice prin inserarea lor chiar în panza de apa de mare adâncime odată cu celelalte chimicale necesare fracturării rocilor, ceea ce va face ca apa potabilă să devină un lux.

  2. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    dar nu L-a avut în vedere pe Dumnezeu!
    cam atâta poate comunitatea asta europeană - să scormonească în pământ. sunt ca niste popândăi, dar în Sus la Dumnezeu nu mai vor să se uite nici un pic.
    Doamne Ajută!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CĂUTAŢI PE GOOGLE "FREE ENERGY"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*