Asociaţia Română de Dezbateri Oratorie şi Retorică va organiza joi, 3 aprilie, în Timişoara o discuţie pe tema paradelor publice de propagandă ale minorităţilor sexuale. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 18.00 la Librăria Cartea de Nisip de pe strada Alba Iulia şi este finanţat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, condusă de miliardarul George Soroş. Printre partenerii media se numără Radio România Cultural şi portalul de ştiri HotNews.
Dezbatera pe tema paradelor LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transexuali) face parte din programul “educaţional” Closer to Oxford.
În cadrul evenimentului de joi, sarcina de a aduce “argumente pro” temei îi revine echipei afirmatoare formată din: Iulia Vladu, studentă a Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, şi Silviu Iacob, reprezentant LGBTeam – organizaţia a cărei misiune este promovarea homosexualilor. De partea cealaltă a moţiunii, responsabili de a combate echipa afirmatoare şi de a susţine că paradele gay nu mai sunt necesare se află echipa negatoare format din: Dragoş Nistor, student al Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara, şi Oana Barbu – specialist în comunicare de brand şi PR. Participanţii vor fi invitaţi să voteze la începutul şi la finalulul întâlnirii care este poziţia lor asupra subiectului, aminteşte VoceaTimişului. Discuţiile vor fi moderate de sociologul Bogdan Nadolu.
Paradele “Mândriei homosexuale” sunt organizate în majoritatea oraşelor mari din Occident, prima paradă din România fiind organizată în 2005 la Bucureşti, ca parte a festivalului Gay Fest. De-a lungul anilor, manifestaţia a atras nu doar critici din partea organizaţiilor religioase, conservatoare şi naţionaliste, contra-demonstraţii stradale (precum “Marşul pentru viaţă” organizat de Noua Dreaptă), cât şi contestări în instanţă, pe motivul aducerii de „afront la moralitate şi de pericol în educarea celor tineri”.
În Timişoara, singurii care au luat o poziţie publică intransigentă împotriva propagandei minorităţilor sexuale şi în favoarea familiei tradiţionale au fost tot naţionaliştii de la Noua Dreaptă. În 2010 a fost organizat în oraşul de pe Bega primul “Marş al normalităţii”, desfăşurat simultan cu acţiunea militanţilor bucureşteni şi concomitent cu parada gay din capitală.