La 8.047 m, în memoria luptătorilor anticomuniști din munți: Alex Găvan și-a dedicat ascensiunea de pe Broad Peak

Alpinistul român Alex Găvan a dedicat ascensiunea sa pe Broad Peak (8.047 m) din masivul Karakorum (Pakistan), reușită în data de 23 iulie, memoriei luptătorilor anticomuniști din munți.

Alex Găvan a escaladat vârful amintit fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor, acesta fiind al șaselea vârf de peste 8.000 de metri pe care l-a urcat în cariera sa sportivă, toate ascensiunile realizate fiind fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine sau șerpași.Alpinistul român, care a făcut echipă cu alpiniștii bulgari Boian Petrov, Mladen Dankov și Ivan Tomov, a dedicat ascensiunea vârfului Broad Peak memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții.

Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acționezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anti-comunistă, consideră alpinistul. De asemenea, Alex Găvan dedică această ascensiune tuturor celor care cred în puterea gândurilor, a faptelor și a lucrurilor bune, precum și a transformării pozitive care începe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simplă nu reprezintă neapărat și opțiunea aleasă; celor care vor să lase o lume mai bună decât cea pe care au găsit-o”, se mai arată în comunicat.

Aceasta a fost a doua ascensiune românească pe Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lăcătușu, în 1992, care a reușit atunci să aducă primul optmiar României.

În 2014, Alex Găvan a mai avut o expediție, în Nepal: în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8.850 m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8.167 m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. În cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile. Ultimul vârf de peste 8.000 m urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar și fără șerpași era Shisha Pangma (8.027 m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.

AGERPRES (AS — autor: Mihai Țenea, editor: Vlad Constantinescu)

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frumoasă dedicație este aceasta.Luptătorii anticomuniști,pentru jertfa lor,au devenit vii în cer cât și în sufletele noastre ,în inimile noastre,a celor mai neînsemnați dintre români.Mă bucur că mai sunt români care își aduc aminte de CEI DE UN NEAM CU EI.Ce vreau să spun? Vreau să folosesc același sens pe care Maica Domnului l-a folosit atunci când a zis despre Sfântul Serafim de Sarov, ,,că acesta este din neamul nostru" .Am folosit scrierea cu majuscule ca să pun în evidență plata celor recunoscători.Închei cu o urare: Urmați exemplul(adică cel al aducerii aminte,fiecare în domeniul lui) !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*