Incepand din 2012, va trebui sa returnam finantatorilor de la Washington 13,4 miliarde de euro. Daca nu va avea fonduri, Guvernul va fi nevoit sa creasca taxele, iar leul se va deprecia. A venit si anul de gratie 2012, in care vom incepe sa rambursam banii luati prin controversatul imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare totala de aproximativ 13,4 miliarde de euro. Dincolo de discutiile privind (in)eficienta cu care au fost folositi acesti bani, adevarata problema pe care o vom avea de rezolvat in urmatorii patru ani este de unde vom face rost de fonduri pentru a ne plati ratele, dobanzile si comisioanele aferente acestui imprumut. Problema nu pare a fi, deocamdata, insurmontabila, avand in vedere ca partea cea mai mare a rambursarii (peste 9 miliarde de euro) ii revine Bancii Nationale, care – dupa cum stim cu totii – are destui bani in rezervele sale (oare asa sa fie -n.bp).
La nivelul Guvernului, insa, calculele vor fi ceva mai complicate: Executivul a fost nevoit sa taie din salariile bugetarilor si sa mareasca Taxa pe Valoarea Adaugata intr-o perioada in care banii FMI erau prezenti in Romania – cum se va descurca in viitorul apropiat, cand aceiasi bani ar trebui dati inapoi?
Intrebati de „Adevarul”, analistii economici arata ca, in cazul in care Guvernul nu va avea la dispozitie bani pentru a-si plati partea catre FMI, ar putea fi nevoit sa mareasca in continuare taxele ori sa aplice noi reduceri de cheltuieli, inclusiv cu salariile. Sau sa se imprumute din banci pentru a trece, punctual, fiecare „hop” in parte, dar acest imprumut ar insemna o noua rostogolire a datoriilor care, pana la urma, tot pe spezele populatiei vor fi rambursate. O alta sursa de bani ar putea proveni din deprecierea leului (adica, in oglinda, scumpirea euro, cu intregul cortegiu de consecinte asupra popu¬latiei care are de platit rate in valuta) sau chiar din revenirea pe crestere a inflatiei.
Nivelul de trai va scadea „inevitabil”
„Guvernul are, intr-adevar, o parte mica de rambursat, astfel ca am putea spera sa inghete, nu sa scada salariile si pensiile. Dar cu veniturile inghetate si cu o rata a inflatiei, sa zicem, de 5% pe an, oamenii vor avea de infruntat o scadere cu 40% a puterii de cumparare. Este vorba de efectul numit «proratio temporis», care se va evidentia in acesti patru-cinci ani de rambursare”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
El a mai aratat ca economia nu mai poate creste, pentru ca PIB-ul e influentat in proportie de 65% de consum, iar consumul se va plafona, pe fondul crizei de bani. „Oricat de mult ar creste celelalte componente, agricultura, industria, exporturile – care impreuna inseamna doar 35% din PIB, acestea nu vor putea trage in sus restul de 65%. Iar cand economia nu mai creste sau are doar avansuri timide, nivelul de trai scade inevitabil”, conchide analistul.
Atentie la cursul valutar
Asadar, in acest an, Guvernul -prin Ministerul Finantelor – si Banca Nationala incep sa plateasca primele rate din banii de la Fondul Monetar International, urmand ca, din 2015, sa incepem sa rambursam sumele primite de la Comisia Europeana, iar in 2022 sa achitam si creditul de la Banca Mondiala. Concret, Romania a primit de la FMI aproximativ 12 miliarde de euro. Acordul era semnat pentru 13 miliarde de euro, dar Bucurestiul a decis sa nu mai traga si ultima transa, in valoare de un miliard de euro, asa ca datoria noastra este, catre FMI (cu tot cu dobanzi si comisioane), de 13,38 miliarde de euro.
In cadrul acordului incheiat la inceputul anului 2009, Comisia Europeana ne-a acordat cinci miliarde de euro, bani care au fost utilizati in totalitate pentru acoperirea deficitului bugetar, iar prin credite ale Bancii Mondiale, am atras 600 de milioane de euro. Atentie, insa, ca aceste sume se calculeaza, de fapt, in Drepturi Speciale de Tragere (DST), o „moneda” care s-a cam scumpit in ultimii ani. Daca in mai 2009 – cand Romania a incheiat acordul cu finantatorii – DST era cotat la 4,6 lei (1,1 euro), acum a ajuns la 5,1 lei (1,2 euro).
13,4 miliarde de euro este suma totala pe care trebuie sa o rambursam la FMI pana in 2015.
| Adevarul
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Simplu : De la prostii de romani care li se va imputa prin taxe si aerul pe care il respira. De asemeni tara este vanduta inclusiv subsolul tarii .
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Măi fraților, mai lăsați politica si faceți apologia credinței. Hristos nu a adus niciodată în discuție problemele împăratului de la Roma.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Mai simplu: De la desteptii de romani care au furat 22 de ani si nu pot justifica miliarde de euro-exact cat trebuie returnat.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
@Gherasim
Hai sa nu visam, aia care se stiu cu musca pe caciula vor disparea din tara cu tot cu bani in momentul in care vor vedea castigand alegerile un partid care e pus sa faca dreptate.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Nici eu nu imi explic de unde vom da banii inapoi, nici daca am vrea sa mai vindem ceva...nu avem ce...
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Ioan,
Un partid care sa faca dreptate nu exista.
Partidele nu fac dreptate,doar Dumnezeu face.
Chiar daca ar exista un partid asa.. oleaca mai inspre normal... nu ar ajunge acolo incat sa poate face ceva bun.
"Alegerile" sunt un miraj. Daca vopsesti doua oua ,unul rosu altul abastru - iar apoi le spargi, tot albus si galbenus gasesti in ele nu?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
@Stefan nu fi asa de pesimist, nadajduiesc ca poporul roman, in viitorul apropiat va fi carmuit de un om al lui Dumnezeu. Si asa va fi, pentru ca sunt multe flori in Gradina Maicii Domnului, si pentru acelea, se va milostivi Dumnezeu de tara aceasta...
Pe multe site-uri vad ca se scrie despre faptul ca sunt datorii mari... eu, ca om as vrea propuneri pentru solutii, nu doar sa mi se atraga atentia... Ca si cum un medic mi-ar spune ca-s bolnav, dar nu-mi da tratament, asa sunt articolele de genul... (sa nu fie nimanui cu suparare)
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Simplu plateste prin programul Rosia Montana , deci cred ca sunt hotarati sa faca muntIi de acolo desert ,Neaparat trebuie sa protestam si sa aparam Rosia Montana , trebuie facut un cont unde sa se stranga bani pentru transport sunt multi care vor sa protesteze sa merga si sa apere Rosia Montana. Fac si Eu APEL SA NU LASAM ROSIA MONTANA PE MANA LUI BASESCU, SI NU NUMAI PE MANA STRAINILOR . STRAMOSI NOSTRI AU PLATIT CU SANGE FIECARE PETEC DE PAMANT DIN ACEASTA TARA.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Victor,
Simplu, apasam 2-3 taste pe PC si le dam banii sub forma de numere virtuale, asa cum au facut si ei cand cica ne-au imprumutat.
România nu are nici o datorie.
Totul e la nivel declarativ. Adica vine FMI si zice: nu-i asa ca v-am imprumutat? "Ai nostri" cica DA...
Pai unde-s banii, daca ne-ati imprumutat? De fapt de ce nu ne-ati imprumutat in aur, barem vedeam si noi ceva palpabil...
Dar nu, ei cica: Luati niste numere, vi le-am trimis pe calculatorul de la BNR .....cica imprumut....cica bani...
Si acuma vor totul in contul "datoriei"....
E simplu, le dam inapoi ce ne-au dat: niste numere pe calculatorul de la BNR.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=anmmpAhD3Ig
POATE DE AICI VOR PLATI DATORIA? NENOROCIND VIITORUL COPIILOR SI NEPOTILOR NOSTRI!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
LgMihail ,
Nu sunt pesimist , sunt realist.
Si eu am nadejde si presupun ca asta ma face optimist.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Teoretic ar trebui sa avem suficienti bani. Conform declaratiei domnului Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale in 2009:
http://www.formula-as.ro/2009/899/spectator-38/adrian-vasilescu-banca-nationala-are-astazi-o-rezerva-de-30-de-miliarde-de-euro-un-record-istoric-11940
"-Guvernul se roaga de FMI si de banci sa-i imprumute sume mult mai mici decat rezerva Bancii Centrale. De ce nu-i da BNR banii de care are atata nevoie?
- In afara impozitelor pe profit si pe salarii, BNR nu poate alimenta direct Ministerul Finantelor. Nu ne permite Uniunea Europeana. Au fost ani in care legea permitea sa finantam direct deficitul bugetar; pe urma, pe masura ce ne-am emancipat, Romania a avut o lege care ne permitea finantarea a numai 7% din deficit, iar in cele din urma, dupa aderarea la UE, nu mai avem dreptul sa viram nici un leu la bugetul statului. "