Despre ACTA, pe romaneste

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=qHnBZthsZ-E]

ACTA – 10 Mituri si implicatii

S-a vorbit in ultima vreme destul de mult despre ACTA si despre implicatiile acestui proiect, insa am observat ca nu prea multa lume intelege despre ce este vorba. Am citit o multime de materiale publicate la noi in tara si nici unul dintre ele nu explica in mod clar ce este ACTA si ce efecte ar putea avea asupra libertatii de circulatie a informatiei. Motivele sunt in primul rand lipsa interesului pentru documentare a celor care au scris aceste articole si in al doilea rand faptul ca s-au dezvaluit foarte putine informatii legate de acest subiect.

ACTA – AntiCounterfeiting Trade Agreement – reprezinta un acord plurilateral ce are ca scop stabilirea unor standarde internationale in ceea ce priveste proprietatile intelectuale si a legislatiei care le protejeaza.  Discutiile preliminare au inceput in octombrie 2007 iar cele oficiale abia in iunie 2008. Acordul a fost propus de catre Japonia in prima faza, imediat dupa aceasta Statele Unite, Comunitatea Europeana si Suedia, precum si alte 22 state si-au exprimat interesul de a participa la discuti.

Acest act prevede in principal stabilirea unor cadre si organizatii legislative la care tarile pot adera in mod voluntar si vor crea o unitate inafara istitutiilor internationale ca WTO – World Trade OrganizationWIPO – World Intelectual Property Organization sau Natiunile Unite. Descrierea oferita de tarile care participa la discutii este “un raspuns la cresterea globala de comert cu bunuri piratate si bunuri ce detin materiale protejate de drepturile de autor”.

Ce ati citit mai sus a fost o descriere pe scurt a ceea ce inseamna ACTA. Avand in vedere ca vorbim de un document complex va voi invita sa il cititi in intregime la urmatoarele linkuri. Nu are rost sa il traduc in intregime in cadrul acestui articol pentru ca vreau sa ma axez pe aberatiile ce umbla pe internet si bineinteles in baza carora se fondeaza o gramada de suspiciuni si petitii care implora “in genunghi” sa fie semnate pentru binele tuturor.

Va recomand cu caldura sa cititi documentul in cauza pentru a lua la cunostinta de masurile pe care le implica acesta si de asemenea pe cele pe care nu le implica din start.

In teorie acordul pleaca de la ipoteza ca vrea sa impiedice si/sau sa pedepseasca comertul cu materiale, bunuri sau informatii protejate de drepturi de autor. Principalele produse la care se refera ACTA sunt medicamentele si materialele informationale (documente, clipuri video, filme, muzica). Nu cred ca si-ar dori nimeni sa cumpere medicamente care sa nu isi faca efectul sau mai rau, sa nu fie ceea ce au cerut. Comertul ilegal cu medicamente se practica la nivel inalt, iar tarile cele mai vizate sunt cele sarace si fara putere de cumparare. Cat priveste furtul si distribuirea de informatii ne aflam mai mult intr-o zona “gri” in care statele membre care au semnat acest tratat incearca sa faca ceva curatenie.

In primul rand industria video si audio valoreaza sute de miliarde de dolari, si aici am mentionat doar pierderile pe care acestia le-au asumat din cauza pirateriei. Companiile care produc aceste materiale si nu voi da nume pentru ca sunt prea multe, vor sa limiteze aceste pierderi prin semnarea tratatului de care vorbeste toata lumea.

Exista o serie de mituri care circula mai nou pe internet, in baza carora se semneaza o serie de petitii interesante. Sunt curios daca numarul celor care semneaza se cumuleaza de la o petitie la alta sau daca exista doar o singura petitie oficiala care va fi eventual recunoscuta. Sunteti liberi sa semnati petitia respectiva insa ma simt dator sa va explic ca motivele respective nu sunt tocmai reale si intemeiate. Ce vreau sa spun este ca acordul respectiv nu prevede in mod clar si concis, in unele cazuri chiar nu mentioneaza nici unul din aceste motive.

1. ACTA va lmita accesul la internet si va cenzura website-urile

Daca cititi textul intelegerii veti observa ca nu exista un singur paragraf legat de aceasta idee. ACTA se refera la neutralizarea activitatilor ilegale in special urmarite de organizatii criminale. Nu se refera la modul cum folosesc utilizatorii de rand in vietile de zi cu zi. Utilizatorii pot continua sa faca schimb de informatii atata vreme cat continutul nu este unul ilegal. In aceasta privinta sunt de acord cu ei, un material piratat nu trebuie distribuit. Nu cred ca v-ar conveni ca un clip realizat de voi sa fie copiat si redistribuit pe internet fara dorinta si castigul dumneavoastra. Aceeasi idee cred ca o impartasesc si creatorii serialului Robotzi, sau orice alti creatori de continut media.

Veti spune acum ca totul se desfasoara la o scara larga. Companiile vor castiga mai mult de pe urma pirateriei. Si, care este problema, este pana la urma produsul lor nu? Daca doriti sa castigati si voi mai mult, piata de desfacere este in continua cautare de ceva nou. Puteti realiza si voi clipuri sau piese muzicale si le puteti vinde mai tarziu. Sigur, va fi ceva mai greu la inceput insa ce va opreste sa incepeti de acum?

2. ACTA va duce la controlul laptopurilor pasagerilor traficului aerian si va monitoriza traficul de internet

Respectul pentru confidentialitate si libertatea de expresie este in mod expres mentionat ca si un principiu de baza al ACTA. Acordul de asemenea specifica ca utilizatorii nu vor fi opriti si nu li se va verifica computerul daca nu fac parte dintr-o organizatie de contrabanda de mari dimensiuni. Veti crede ca aceasta informatie poate fi interpretata in orice fel doreste guvernul sau autoritatea repsectiva, insa citit bine acordul si segmentul in care acesta precizeaza ca nu implica nici un fel de actiune directa in baza acestuia. Chiar credeti ca fiecare computer care trece prin aeroport va fi verificat? Pentru un zbor de 120 de persoane veti fi probabil chemat cu 24 de ore la aeroport inainte de imbarcare. Sa fim seriosi nu este utilizator de PC care sa nu detina cateva filme sau muzica piratata, deci stai linistit. Nu o sa faci 5 ani de inchisoare pentru un amarat de mp3, si nu vei plati amenzi de sute de mii de dolari. Cat despre distrugerea sau confiscarea dispozitivului, no comment. Cine a venit cu ideea asta inseamna ca nu stie nici o boaba din legile ce protejeaza bunurile cetateanului.

3. ISP-ul va fi obligat sa monitorizeze traficul de internet al fiecarui utilizator si va intocmi rapoarte constante despre acestia

Hai sa fim seriosi! Cine credeti ca va sta cu ochii pe voi in fiecare zi sa vada ce site-uri porno viziteaza fiecare. Trebuie sa va ganditi in primul rand ca in ciuda sistemelor de verificare automat si de filtrare, tot va fi nevoie de un operator uman pentru a sorta aceste date. Sa zicem ca un operator uman poate verifica 20-30 de clienti, avand in vedere faptul ca multi dintre noi folosim peste 200 de site-uri zilnic. Va puteti imagina ce mobilizare de oameni trebuie sa detina ISP-ul pentru aceasta activitate? Compania nu este obligata sa urmareasca si sa dea raportul (observati lipsa ghilimelelor) in tot ceea ce faci tu pe net. Este imposibil sa realizeze acest lucru in mod constant. ISP-ul are si asa multe probleme si lasa clientii fara internet cu saptamanile pentru ca nu are logistica necesara pentru o interventie rapida. In cazul semnalarii unei probleme de genul “utilizatorul X detine un site cu mii si zeci de mii de seriale TV si muzica piratata”, din partea proprietarului licentelor, acesta este doar obligat sa instiinteze organele in masura de IP-ul respectiv, fapt ce este deja de mult posibil. Si nu in ultimul rand ACTA prevede implicarea ISP-ului ca si un canal de a afla detinatorul respectivului IP si site-ul ce distribuie materiale video sau audio ilegale doar in cazul in care institutia judecatoreasca va cere acest lucru.

4. Daca te filmezi la o petrecere sau concert si pe fundal ruleaza o melodie cunoscuta risti acelasi pedepse pentru piraterie

Hai ma, pe bune? Atata vreme cat nu va opreste nimeni sa intrati cu camere video sau foto, sau telefoane mobile la concerte, cum se intampla de exemplu in unele institutii publice, nu exista nici o lege care sa te impiedice sa distribui acel material. Cat despre petrecere nu poate dovedi nimeni ca asculti un mp3 si este inregistrat in fundal pe timpul filmarii clipului. Pana la urma exista sute de mii de posturi de radio online de unde iti poti face rost de muzica necesara. Nu vei fi vizat tu, consumatorul de rand, ci aceia care fac bani din aceasta piraterie la nivel inalt. Probabil ca vei fi tras la raspundere daca detii un post de televiziune si nu iti platesti cuantumul necesar pentru drepturile de autor si fiecare material difuzat de tine are pe fundal melodii cunoscute. Iar asta doar dupa ce se autosesizeaza proprietarul de drept. Iar situatia nu e valabila cand si televiziunile de la noi din tara platesc in mod constant aceste drepturi.

5. ACTA va ingradi si limita dreptul la exprimare chiar si in cazul domeniului politic

Gresit! Nu se specifica absolut nimic in documentul oficial sau  in discutiile neoficiale despre ingradirea dreptului public specificat prin constitutie in toate statele semnatar. Ai pica pe vreun parlamentar sau pe presedinte? Iesi in strada si tipa pana nu mai ai voce. Inregistreaza-te facand acest lucru si publica-l pe fiecare site posibil din internet. Probabil doar persoana in cauza va avea dreptul sa actioneze in instanta, si asta in baza legislatiei existente.

6. ACTA va duce la eliminarea site-urilor de sharing de materiale si informatii gen YouTube, Vimeo, Twitter sau Facebook.

In primul rand trebuie sa cititi din nou documentul oficial, apoi toate punctele de la 1 la 5 mentionate mai devreme pentru a realiza ca acest lucru este imposibil. Da este posibil ca si contul tau de YouTube sa fie inchis daca detii pe el o multime de clipuri video copiate de la alti utilizatori. Si asta se intampla deja de multi ani atunci cand ceilalti utilizatori isi revendica propriul produs. La fel se intampla si in cazul clipurilor muzicale. Pe vimeo cel putin nu dai decat de productii proprii, iar fiecare utilizator se respecta si pastreaza regulile de bun simt. Facebook si Twitter… nu au nici o legatura cu aceasta discutie. Probabil daca te numesti Megaupload vei avea ceva probleme in a iti crea sau administra un cont de Facebook din inchisoare.

 7. ACTA a fost un act negociat si discutat cu usile inchise si nu au fost prezente decat statele semnatare.

In momentul in care faci un acord de chirie al apartamentului, inafara de tine, chiriasul si eventual un martor cine mai vrei sa asiste la semnarea acelui act? Taximetristul din colt, batrana de la etajul 3 care locuieste mai mult pe scara sau tipul care iti ia gunoiul din fata usii in fiecare luni dimineata? La semnarea acordului si la discutarea acestuia au fost prezenti membrii tarilor respective, membrii parlamentului European, membrii ai comitetului pentru drepturile omului, iar presa a fost informata. Textul ACTA este disponibil pe internet de la ratificarea acestuia. Daca Romania si-a permis sa trimita doar un singur om la aceste discutii aici putem sa demonstram doar cat de mult ne intereseaza fiecare subiect si cu cata superficialitate se trateaza acestea. Daca te intereseaza acest subiect, mergi la reprezentantii uniunii europene, trage-i de mana si cere-le explicatii. Nu te astepta sa bata ei la usa ca la recensamant sa te informeze.

8. ACTA elimina necesitatea implicarii altor organizatii si in baza acestui act se pot lua masuri de pedepsire a faptasilor

Gresit din nou! ACTA nu modifica nici una din legislatiile curente si este doar un document care va fi citat de proprietarul de drept al materialului cu copyright in momentul in care acesta va fi la proces. Este implicata atat procuratura, politia, judecatoria si avocatii in tot acest proces minutios care poate duce la pedepsirea proprietarilor unui site (atentie a unui SITE) ce DISTRIBUIE continut ilegal. Nu vorbim despre consumatorul direct. Inca o data, semnarea acordului nu modifica in nici un fel legislatia sau constitutia statului care l-a semnat.

9. Comunitatea Europeana va impune acest act catre tarile care nu l-au semnat inca

Of… Nu scrie nicaieri in mod oficial acest lucru, si de asemenea nu este nici o intentie in acest sens. In primul rand este un act plurilateral. Asta inseamna ca fiecare tara trebuie sa isi dea acordul personal pentru semnarea lui. Daca o tara considera ca nu il va semna si nu vrea sa il semneze atunci nu o va fece si atat.

10. ACTA va duce la distrugerea internetului asa cum il stiam pana acum

Daca stau bine sa ma gandesc, cei care au o varsta apropiata de a mea mai tin minte cum era internetul atunci cand a inceput sa creasca. Vorbesc aici de toti utilizatorii cu varsta minima de 25-27 ani, care isi pierdeau vremea acum 10-15 ani pe mIRC. Cine credeti ca are puterea de a schimba ceva in internet acum? Probabil ca nu veti mai gasi pe toate drumurile DVD-uri cu filme piratate si nu veti mai downloada atata de multe clipuri ca si pana acum. Preferati sa vedeti un film la cinema pe un ecran de 15 metri si cu o sonorizare decenta sau ghemuit in pat cu telefonul mobil in mana?

Exista o multime de idei de-a dreptul fara sens si toata lumea instiga la o revolta. Semnati petitia, sincer nu am nimic impotriva; insa semnati-o in cunostinta de cauza. Cititi acel acord si nu mai incercati sa vedeti viitorul internetului, si nu mai credeti ca “puterea politica” atat de rauvoitoare si nefasta va detine controlul complet asupra vietii voastre. Au trecut mai bine de 20 de ani de la revolutie si acum vreti sa iesiti din nou din casa pentru a mai starni inca o revolutie? Sunt de acord cu inlaturarea omenilor corupti si fara scrupule din politica, insa poate ati vrea sa va documentati asupra acestora, sau riscati sa ii aveti pe constiinta. Vreti sa iesiti in strada pe 11 Februarie si sa militati impotriva acestui acord? Va sustin in mod complet, documentati-va si faceti asta in mod civilizat. Ce vina au proprietarii de chioscuri vandalizate de curand, sau acei oameni care indura frigul intr-o colivie 14 ore pe zi ca sa va ofere voua ziarul de dimineata sau cafeaua de la pranz?

11 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu merge filmul...

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    L-au scos...cine?Se banuieste...Cine vrea sa-l vada,sa intre pe CM.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vezi filmul la sursa: http://creativemonkeyz.com/roboti/robotzi-s02-ep-special-acta/

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pakat k nu merge 🙁

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @d-fens cum pot intra pe CM

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    interesant video ca de obicei bilderberg si restul ishi bat joc de noi hai sa luptam pt ce ii al nostru LIKE

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ca de obicei guvernu' aproba tot si fara acordu' POPORULUI ,oare exista vrun singur lucru bun la politicienii din Romania ??????

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    NU, NU EXISTA, NICIUN LUCRU BUN, LA POLITCIENII DIN ROMANIA!:)))))))))))))))))))))

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cam asa fu si cu terorismul: "ai fata de terorist!" E de ajuns sa te suspecteze, fara sa vina cu vreo dovada de vreun fel si esti luat in tinta, eventual torturat omorat, de ochii lumii ca ei combat terorismul. I s-a aprut cuiva ca SUA avea vreo treaba cu Irakul, de la mama n***ii? Nu avea, insa au aruncat-o pe aia cu: "Aveti bombe nucleare! Sunteti teroristi!" si au intrat peste ei sa le ia petrolul. Nu ca dovezile acelea ale existentei materialelor radioactive ar fi existat, ci doar din auzite, de la "surse sigure", auzi! Ca apoi sa delcare TOT EI ca s-au inselat. Acum urmeaza Iranul...
    Asa si cu ACTA asta... vine ca o lege pesemne buna, in apararea unor drepturi, dar pentru acel drept, ne mai iau altele cateva, ca sa fim in siguranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*