„Offshore Leaks“, istoria marilor evaziuni fiscale abia începe să fie povestită. Nu ar fi suprinzător dacă aceste dezvăluiri ar provoca prăbuşirea multor miniştri şi chiar a unor guverne, scrie Deutsche Welle. Comisia Europeană a cerut statelor membre să lucreze la o definiţie comună pentru ceea ce înseamnă paradis fiscal, pentru a putea lupta mai bine împotriva evaziunii fiscale, care costă UE peste o mie de miliarde de euro în fiecare an.
Această anchetă ar putea zgudui din temelii establishmentul financiar şi politic al mai multor state. Potrivit presei germane, e posibil ca mari bănci precum Deutsche Bank din Germania şi UBS din Elveţia să le fi facilitat clienţilor lor accesul la firme fantomă din astfel de oaze fiscale.
Aceste dezvăluiri de informaţii bancare, e un fenomen de-o amploare globală şi de dimensiuni fără precedent. E vorba de cea mai mare divulgare de date confidenţiale din istorie. Partea bună a chestiunii este că, în siajul acestor dezvăluiri, se va putea face lumină într-o sumedenie de afaceri tenebroase nu doar de evaziune fiscală, ci şi de spălare de bani murdari.
Partea proastă este că secretul bancar nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Concomitent, anonimul sau anonimii constituind sursa divulgărilor vor profita de nişte demersuri ilegale într-un mod deocamdată misterios şi în scopuri, de asemenea, problematice, scrie presa germană.
Chiar şi ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat vineri că a face toate ţările din lume să coopereze pentru a eradica evaziunea fiscală este o muncă titanică, relatează AFP. „Este uşor să formulezi revendicări, însă infinit de laborios să le aplici la nivel internaţional“, a afirmat ministrul conservator într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.
„Salut publicarea acestor informaţii“, a afirmat Schaeuble, „pentru că acestea vor mări presiunea în lupta împotriva evaziunii fiscale. Însă vedeţi bine cât de dificil este, nu numai în cadrul Uniunii Europene“, a adăugat ministrul german. În acest domeniu, doar cooperarea tuturor ţărilor interesate ar putea avea success“ a subliniat Schaeuble.
„Chiar dacă Germania ar decide să se arate mai strictă cu evazioniştii fiscali, nu putem descoperi aceste fraude fără să primim informaţii, depindem de cooperarea altora, în special a băncilor“, a spus Schaeuble. Ministrul german de Finanţe a cerut publicaţiilor implicate în investigaţie să trimită toate documentele autorităţilor fiscale din ţările respective, pentru a se putea face pasul spre anchete oficiale.
Comisia Europeană şi Parlamentul European cer măsuri
Descoperirile referitoare la paradisurile fiscale provoacă primele repercursiuni: “Comisia Europeană şi Parlamentul European au cerut statelor membre să se sesizeze”, scrie cotidianul grec grec „Ta Nea“.
“Valoarea estimată a evaziunii fiscale doar pentru Uniunea Europeană este estimată la 1 000 de miliarde de euro pe an“ scrie cotidianul, care a investigat partea grecească a anchetei referitoare la „Offshore Leaks“şi dezvăluie numele personajelor-cheie din Grecia care au conturi în societăţile offshore din Insulele Virgine Britanice, şi Cipru. De altfel, o mare parte a operaţiunilor greceşti trec prin Cipru.
Paradisurile fiscale, pericol pentru democraţie
Presa europeană scrie că ar fi vorba de 96 de paradisuri fiscale, iar lista abia acum e actualizată. Într-un editorial dedicat acestei scheme financiare,2 Le Monde“ precizează că subiectul nu pleacă de la ultimele scandaluri, cvasi-falimentul Ciprului şi afacerea Cahuzac la Paris, ci este o anchetă începută acum mai multe luni. Paradisurile fiscale sunt un pericol pentru democraţie şi favorizează deturnarea fondurilor publice în ţări unde corupţia e în floare. Astfel că în paradisurile fiscale sunt ascunşi bani cât produsul intern brut al Statelor Unite şi Japoniei, luate împreună, scrie „Le Monde“ În muntele de documente care au fost cercetate de un consorţiu internaţional de jurnalişti, peste 2,5 milioane, apar şi două bănci din Franţa. Publicaţia franceză notează că acum a venit momentul acţiunii, că trebuie întărite regulile care conduc lumea financiară, metodele de control şi cooperarea internaţională. Iar în eventualele anchete, băncile din occident, amatoare de operaţiuni opace, nu vor putea să scape de întrebări. Asta dacă vor să îşi păstreze o imagine bună, concluzionează „Le Monde“.
Peste 200 de miliarde pierdute de UE
“Fără paradisuri fiscale, ţările UE ar putea să preleveze [în fiecare an] de la 200 la 250 de miliarde de euro din taxe fiscale suplimentare”, asigură Ekonom. “Dar paradisurile fiscale nu constituie singura opţiune pentru multinaţionalele hotărâte să evite impozitul”.
Săptămânalul ceh detaliază practica foarte utilizată a “preţului de transfer”. Este vorba de preţuri la care îşi vinde o companie produsele sau serviciile companiilor asociate, deseori sucursale străine a unei singure societăţi mamă. Asta permite “ajustarea preţurilor pentru ca profiturile să fie conduse spre ţările cu o fiscalitate slabă, şi pierderile spre cele unde taxele sunt mai ridicate”.
Pentru Ekonom,
acest sistem este avantajos mai ales pentru companiile tehnologice care dispun de proprietate intelectuală a cărei exploatare este vândută scump celorlalte filiale. Astfel Google a putut să economisească 2 miliarde de dolari în impozite în 2011.
Potrivit unui sondaj Ernst & Young citat de săptămânal, două sferturi din tranzacţiile financiare mondiale sunt realizate între companii înrudite. Exploatarea preţului de transfer nu este totuşi atât de simplă, avertizează săptămânalul, deoarece tranzacţiile între sucursale trebuie să fie evaluate la preţul pieţei. În caz de transgresiune, societăţile riscă să fie aspru sancţionate.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Se pare ca este grav sa apari pe o asemenea lista..
Iti poti pierde calitatea de membru de partid, te pot da afara din Ordinul Medicilor ( daca esti doctor, desigur) si mai ales, te pot exclude din insusi Marele Ordin de Orient... Cazul actualului-fost ministru francez, Jérome Cahuzac!
http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/04/05/le-grand-orient-veut-suspendre-jerome-cahuzac_3154788_823448.html
Credeti ca delincventii ( ca asta-i delict) romani vor trece prin astfel de incercari, ca li se vor confisca sortuletele, privilegiile de gasca si paralele?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Vor globalizarea informațiilor, controlul mai strict până la nivel de persoană. E greu, dar, se va face. Vor fi și victime colaterale, mai ales din cauza celor foarte sus poziționați.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Asa de mult ii costa? Inseamna ca nu au un CSM care sa-si faca treaba, si nici un ANI care sa vegheze la compatibilitati...Ia sa le faca Macovei o procedura! Da' poate ii trimitem acolo pe Morar si Kovessy, ca tot le plac lor astia doi! Cu o singura conditie: Sa dispara de acolo Rompuy, Barosu' si Reading!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
DERANJ MARE Neaprobarea manifestatiei împotriva exploatãrii gazelor de sist în municipiul Bârlad a supãrat rãu pe unii bârlãdeni, astfel cã dupã slujba de la Biserica Sf. Ilie au plecat în fata Primãriei, unde au strigat sloganuri împotriva Chevron si a alesilor locali, de pe trotuar. Politistii si jandarmii au fost prezenti si ei în numãr impresionant, poate chiar mai mare decât al protestatarilor.
https://www.google.ro/search?q=NU+NE+GAZATI!+%28foto%2C+video%29&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=rcs
Îmbrânceli cu jandarmii la protestul din 4 aprilie la Bârlad
http://www.youtube.com/watch?v=wFuIeTGNRwM
Barlad – Marsul din 4 Aprilie 2013, impotriva extragerii gazelor de sist
min: 3:35
http://www.youtube.com/watch?v=Frbpn65PB-8
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Fraudele fiscale incep in statele din vest. Aici vointa populara este redusa la tacere si anihilata prin santajul joburilor. Misti in front te dam afara. Sistemul bancar bazata pe depozitul direct in cont al salariului si pe cartile de crdit transforma conturile bancare personale in "open Houses". Nici nu ai timp si nici nu ai energia sa verifici sa vezi citi bani ti-au furat companiile in fiecare luna din cont. Cotizezi cu cel putin un dolar pe viata de compane cu care intri in orice tranzactie fianciara. Este frauda istitutionalizata, stiuta, organizata, iar mentalitatea "blaming the Victim" face prctic imposibila procesarea oricarei sesizari. Nu se schimba nimic. Daca zici ceva prin vest iti baga cu propaganda holocaustului..." dar stii citi evrei au fost deposedati de averi, ucisi, etc???" ...Raspuns: " Dar voi stiti citi evrei au alergat la comunism si au ucis si au furat in numele statului de drept"??? Conform acestei mentalitati noi toti trebuie sa contribuim cu catel, cu purcel, la construirea socialismului in Israel. Daca intrebi un israelian de rand cit de mult il ajuta pe el aceasta "contributie"...o sa-ti spuna ca ii creste sansa de a urca in urmatorul autobuz si a fi propulsat ca o racheta spre noi trepte de civilizatie si bunastare. Aceasi propaganda abjecta ca pe vremea bolsevicilor, acum se baga placa rasiala cu "poporul ales", iar ingineria bancara este de la desantare in sus geniala. Nu mai este productie de bunuri, decit servicii si smecherii bancare, si bineinteles psihologia incriminarii--"tragete-te singur de sireturile de la pantofi" , " nu mai da vina pe sistem" etc.
Ce e de facut ? Solutia lui Codreanu este buna : nationalism constructiv si zbai la ...urve.
Cu Dumnezeu inainte,
Vestachele e full of maro, democratia este o poveste pentru bunicutele din El Salvador. Ei vin acum la amarastenii din est, si cu mainile pline de sange si gurile pline de noile lozinci ii acuza de "terorism", de "nazism" si altele intre 2 furturi bancare cu parafa legala cu tot.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Frauda fiscala nu este frauda decit in mintea unor escroci. Sa urmarim firul banilor. Sa zicem ca Google a evitat plata unor impozite de 2 miliarde. Bun. De ce a facut Google asta? Pentru ca impozitele sint absurd de mari? De ce sint impozitele absurd de mari? Pentru ca Lockheed Martin si altii sa primeasca moca bani de la guvern? Pentru ca aparatul birocratic sa fie imens? Poate si pentru ca toti politicienii sa aiba de unde fura?
Citesc in ziar ca guvernul Statelor Unite a daruit Egiptului 110 avioane de vinatoare cu niste ani in urma. Poftim? Pentru asta plateste contribuabilul impozit? Pentru ca guvernul sa faca daruri altora? Si atunci sa-i mai condamn pe cei de la Google ca isi ascund banisorii pe unde pot? De ce s-ar inghesui la fisc? Ca sa aiba Kosovo bani sa lupte impotriva sirbilor? Prin asta se justifica impozitele si nivelul lor?
Romania nu are bani sa-si doteze armata dar isi permite sa tina 588 de parlamentari plus o liota de atirnatori de partid si de familie. Si atunci pot sa-i mai condamn pe cei ce-si dosesc banii prin locuri indepartate? De ce ar plati impozite? Ca sa creasca leafa doamnei consilier? Sau poate ne trebuie niste borduri noi pe trotuarele patriei?
Uniunea Sovietica pierde 1000 de miliarde...Mi-e o mila de Barosu' de mi se rupe sufletul.