Limba română va intra oficial în Constituţia Republicii Moldova şi astfel se va corecta eroarea de terminologie impusă politic. Acest lucru a fost solicitat Curţii Constituţionale de către Academia Republicii Moldova şi de către deputatul liberal Ana Guţu.
Sute de mii de abţibilduri cu Moldoveni, deci români! se află lipite în toată Republica Moldova iar graffituri cu acest mesaj se află peste tot. Este mesajul pe care moldovenii l-au înţeles foarte clar de la cei mai tineri şi care au ales să nu mai promoveze minciuna: moldovean nu este diferit de român. Sunt aceiaşi tineri care în 2009 au dat jos pe comunişti ca primă etapă necesară a fi realizată în calea Unirii. Ei sunt cei care lipesc abţibilduri în Republica Moldova şi tot ei sunt cei care au arborat steagul României pe clădirile oficiale din Republica Moldova în 2009. Este efectul sistemului de burse care a permis ca românii de dincolo să cunoască adevărul şi să nu mai accepte minciuna.
Parlamentul României a aprobat în acest an o lege prin care s-a stabilit deja că moldovean înseamnă de fapt român, sau că basarabean înseamnă tot român. Este o lege cu valoare simbolică, dar care a avut menirea de a stabili juridic ceea ce ştinţific s-a precizat deja.
Preşedintele României a îndemnat pe românii de dincolo de Prut să se declare români. Eu îi îndemn să se declare români sau moldoveni, deci români. Avem o lege care stipulează clar relaţia dintre cele două şi este absurd ca acum să reiei o polemică care deja s-a încheiat.
După 200 de ani de astfel de terminologie să ceri oamenilor, care mulţi dintre ei nici nu te aud, să o înlocuiască subit este extrem de greu, ba chiar imposibil. Preşedintele Traian Băsescu fie s-a repezit, cuprins de emoţie, fie a fost în mod greşit sfătuit. Nu e nimic, se mai întâmplă când ai multe probleme pe cap.
Ei se simt moldoveni, dar nu ca ceva diferit de români ci ca o parte componentă, dar mulţi dintre ei se vor declara din instinct moldoveni. Nu mai pun aici faptul că alţii îi vor declara moldoveni, aşa cum s-a întâmplat în timpul ultimului recesământ făcut de către comuniştii de la Chişinău. Indiferent ce spuneai ei te treceau oricum ca fiind moldovean.
Şi în România dacă te duci la Neamţ şi îl întrebi pe român dacă e moldovean el va spune că DA, fără ca gândul său să se ducă la ceva diferit ci la o componentă a poporului român. Cam aşa sunt puse întrebările de către cei care realizează recesământul, astfel încât cei care răspund să nu aibe ocazia de a înţelege întrebarea cu adevărat. Ea nu este dusă până la capăt în mod intenţionat.
După 200 de ani, deşi se simt români, oamenilor acestora li s-a spus moldoveni. Aşa au învăţat ei la şcoală. Să te lupţi cu peste 70 de ani de discurs este imposibil. Gradul de pregătire a multora dintre ei este scăzut, aşa cum se întâmplă şi în zonele rurale ale României, iar capacitatea de a absorbi o informaţie diferită este scăzută. Binenţeles că intelectualitatea va putea, dar marea majoritate NU în timp util.
Da, noi suntem moldoveni, dar în acelaşi timp suntem şi români iar cei de dincolo de Prut au înţeles şi ei acest lucru.
România trebuie să facă mai multe pentru ei şi nu trebuie să aşteptăm ca cei din afara graniţelor să se lupte singuri. Este imposibil şi au nevoie de sprijin deoarece de multe ori se luptă cu statul şi poate de mai multe ori cu un sistem educaţional deja implimentat.
O veste bună vine de dincolo de Prut: în septembrie Curtea Constituţională a Republicii Moldova va aproba cererea deputatului român din parlamentul Republicii Moldova, Ana Guţu, de a se înlocui terminologia eronată de limbă moldovenească cu cea de limbă română.
Motivaţia cererii dar şi a soluţiei ce va fi dată este una extrem de simplă: inclusiv Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a solicitat public acest lucru. Nu există nici o bază ştinţifică recunoscută internaţional iar Curtea Constituţională va valida cererea înaintată în primăvara acestui an.
Avem o limbă, un popor şi două state. În curând vom avea o limbă, un popor, un stat. De Lulea Marius Dorin – Adevarul
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Deja aceste miscari proRomânia se pare ca sunt urmarea unor hotariri deja luate in "umbra". Ca urmare Olanda (desi mica, are degetul mai in toate oalele prin clubul bilderberg) a mutat de curand acreditarea ambasadei Republicii Moldova pe care o detinea Ucraina, catre Romania. Deci, Ambasadorul Olandei din Romania are in raspundere si Republicia Moldova. Sarcina care pana acum era in grija Ucrainei.