Documente interne ale Institutului Geologic Român arată că notele finale ale specialiștilor care s-au deplasat la Roșia Montană pentru a prospecta zona cuprind cu totul și cu totul alte date decât cele prezentate în rapoartele oficiale ale instituției.
Una au spus specialistii, alta a aparut in avizul favorabil al Institutului Geologic Român necesar pentru acordul de mediu la Rosia Montana.
De asemenea, deplasarea specialiștilor de la Institutul Geologic la Roșia Montană a fost făcut pe banii Roșia Montană Gold Corporation, a arătat reporterul Realitatea TV Cătălin Doscaș. Deplasarea geologilor a durat numai patru zile și s-a petrecut în luna decembrie 2011. În baza constatărilor de suprafață, ei au cerut o analiză în detaliu, care n-a mai avut loc.
“În momentul în care finanțezi un studiu, în mod clar îl influențezi. Statul român trebuia să găsească surse de finanțare pentru ca studiul să fie neutral”, susține consultantul în management Valentin Ionescu.
“Ar fi nevoie și de o autoritate științifică de la Parchet, care să stabilească și legalitatea acestui demers”, susține realizatorul Realitatea TV Edward Pastia.
“În procesul de extragere și prelucrare a minereurilor auro-argintifere de la Roșia Montană nu s-a folosit cianură. Lacurile cu cianuri care ar exista deja reprezinte un fals. Lacul de cianură care va fi construit ocupă o suprafață de aproximativ 400 de hectare. Malul stâng al văii Corna sunt roci permeabile străbătute de o serie întrega de fracturi. În partea superioară a bazinului Văii Corna, peste rocile sedimentare se află aglomerate vulcanice, andezitice, în care sunt acumulări foarte mari de apă. La fiecare zece metri întâlnești câte un izvor. Vreau să spun că partea superioară a bazinului Corna și versantul stâng prezintă mari fenomene de instabilitate, alunecări de teren, falii, care pun în pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare”, avertizează Aurel Sântimbrean, geolog Roșia Montană.
“IGR a fost la Roșia Montană, a investigat zona Corna, iar în 2011, în urma acelei vizite în teren, dânșii au dat un aviz favorabil. Amplasamentul Văii Corna a fost investigat de mai multe instituții și a fost abrobat de Consiliul Marilor Baraje. Mai mulți experți au studiat acest aspect, iar toate rapoartele au fost favorabile. Amplasamentul barajului este foarte sigur. Lucrul acesta a fost confirmat de Universitatea București, de Institutul Geologic Norvegian, care este cel mai de prestigiu la nivel european”, a spus Dragoș Tănase, director Roșia Montană Gold Corporation.
Iată câteva exemple ale falsurilor legate de avizul favorabil al Institutului Geologic Român:
Avizul oficial dat de IGR pentru emiterea acordului de mediu:
„Bazinul iazului de decantare nu prezintă falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita aparţia unor infiltraţii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare”
Concluzia reală a experţilor trimişi la Roşia Montană:
„În teren există, cel puţin în versantul stâng, mai multe izvoare naturale care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului proiectat. (…) apar zone verticale de mare permeabilitate chiar sub barajul virtual, zone ce sugerează existenţa unei importante zone de faliere”
„Litoteca Naţională… terenul pe care este situată aparţine SC Prospecţiuni SA, societate concurentă cu capital privat (…) conducerea IGR nu a intreprins nimic …. s-au pus în pericol informaţii de interes naţional, rezultatele cercetărilor geologice ale României pe parcursul a 120 de ani”.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Roşia Montană – o bibliotecă de 6,3 trilioane de dolari
Intr-un studiu publicat pe blogul personal, inginerul Doru Apostol atrage atentia asupra celorlalte minereuri care afla la Rosia Montana si face o analiza asupra sumei ce ar putea fi obtinuta de pe urma tuturor bogatiilor subterane din Tara Motilor – 6,3 trilioane de dolari.Deci ce facem cu biblioteca Roşia Montană?
http://apostoldoru.blogspot.ro/2013/10/rosia-montana-o-biblioteca-de.html#comment-form