Tag Archives: Alexandru Vişinescu

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată de Parchetul General fiind acuzat de crimele comise în perioada când a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat unde a instituit un regim de teroare căruia i-au căzut victime deţinuţii politici, au declarat pentru Gândul surse judiciare, informaţia fiind ulterior confirmată de Ministerul Public. Fostul călău comunist este acuzat şi va ajunge în faţa instanţei pentru crime împotriva umanităţii. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER), instituţia care a sesizat Parchetul, a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici. În premieră în România, Gândul a prezentat anul trecut, profilul complet al fostului comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, în cadrul campaniei derulate în parteneriat cu IICCMER. Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, şi liderul ţărănist Ion Mihalache.

Gândul a publicat,anul trecut, pe 30 iulie, în cadrul unui proiectmedia în premieră pentru România, derulat în parteneriat cu IICCMER, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat. La aceeaşi dată, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva torţionarului, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. continuare »

Torționarul Alexandru Vișinescu nu-și recunoaște vina că a ucis și traumatizat oameni în închisorile comuniste

alexandru_visinescu tortionarAlexandru Vişinescu a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3, că nu se consideră vinovat pentru traumele prin care au trecut deţinuţii politici din penitenciarul din Râmnicu Sărat, în timpul comunismului. Vişinescu a spus că nu de el depindeau condiţiile în care erau ţinuţi deţinuţii şi că aspectele legate de programul sau hrana acestora erau stabilite de minister. Torţionarul a mai declarat că nu a putut să facă nimic împotriva sistemului şi că se temea pentru funcţia lui. De asemenea, Vişinescu a ţinut să precizeze că a pornit din pătura de jos a societăţii. Vişinescu ar putea fi primul torţionar comunist condamnat pentru crimele sale. Acesta ar fi responsabil pentru moartea a zeci de deţinuţi politici în perioada comunistă. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului susţine că deţinuţii politic erau pedepsiţi crunt pentru orice abatere minoră.
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, joi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împotriva lui Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluării în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

Solicitarea vine după ce, miercuri, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. “În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, precizează reprezentanţii PICCJ. continuare »

Documentele care arată pedepsele inumane aplicate de torţionari deţinuţilor politici

Se spune că o minune durează 3 zilei, iar dacă ar fi să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în țara noastră am putea spune că așa este. Torționarii din România se plimbă nestingheriți, se bucură de pensie și își trăiesc bătrânețe foarte liniștiți, mai liniștiți chiar decât mulți bătrâni care au muncit o viață pentru stat, iar acesta îi batjocorește. Documente explozive, seziarea de la Institutul pentru Investigare a Crimelor Comusimului din România adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și altele vă sunt dezvăluite în cadrul ediției de astăzi a emisiunii “Sinteza ZIlei”.

În timp ce Regele Mihai primeşte de la statul român o pensie de 1.000 de lei, trei torţionari cunoscuţi au încasat pensii extrem de mari, la care cei mai mulţi dintre români nici nu pot visa.
Colonelul de Securitate Gheorghe Enoiu, supranumit şi „măcelarul de la Interne”, a încasat de la statul român o pensie de 60 de milioane de lei vechi (6.000 de lei noi).
De aceeaşi pensie s-a bucurat şi generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă.
Torţionarul Alexandru Vişinescu încă dispune lunar de o pensie de 6.000 de lei.
Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea  Sinteza Zilei o serie de documente impresionante care exemplifică supliciile pe care le-au suportat victimele torţionarilor Gheorghe Enoiu, Nicolae Pleşiţă sau Alexandru Vişinescu.
Printre metodele de pedeapsă menţionate în aceste documente se numără bătaia la tălpi, bătaia pe capre, metoda tapetului sau bătaia la testicule.

UPDATE: Parchetul militar NU va ancheta cazul Vişinescu. Ce se întâmplă cu dosarul torţionarului de la Râmnicu Sărat

Parchetul militar a anunţat, miercuri, că îşi declină competenţa în cazul torţionarului Alexandru Vişinescu, în cazul căruia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus plângere penală, informează gândul.info.
Potrivit jurnaliştilor gândul, seful Parchetelor militare, procurorul militar Ion Vasilache, a explicat că, din 2007, competenţa pentru anchetarea acestor infracţiuni a fost mutată la Parchetul General.
Şeful parchetelor militare le-a declarat jurnaliştilor gândul că infracţiunile torţionarilor s-ar fi prescris, însă este contrazis de o lege din 2012 care spune că infracţiuni precum genocidul, omorul deosebit de grav nu se prescriu.
Parchetul militar şi-a declinat competenţa şi a trimis plângerea penală la Parchetul general, condus de Tiberiu Niţu.
Gândul.info mai scrie că Polonia, Ungaria, Israel şi Germania au demarat, după Al Doilea Război Mondial, adevărate campanii de identificare a torţionarilor nazişti. Iar după 20, 30 sau chiar 70 de ani, ofiţerii nazişti consideraţi responsabili de crime odioase împotriva evreilor sunt şi acum anchetaţi, judecaţi şi trimişi după gratii.

| video news