Tag Archives: card cu cip

Cardurile de sănătate vor fi obligatorii doar după ce se finalizează distribuirea acestora

REFUZ_cardul-de-sanatate-cu-cipConform AvocatNet.ro:

 „Nu toți asigurații au intrat în posesia cardului […] motiv pentru care cardul nu este folosit momentan. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a explicat […] pentru AvocatNet.ro că noile documente vor putea fi folosite de către asigurați și vor deveni obligatorii DOAR DUPĂ CE se finalizează distribuirea acestora și după ce vor fi achiziționate cititoarele de carduri de către furnizorii de servicii medicale.” [1]

Prin urmare, dacă nu se finalizează distribuirea, nu pot deveni obligatorii. Sau, altfel spus, refuzul lor de către cetăţeni este echivalent cu imposibilitatea obligativităţii lor. Cei ce îl primesc, și îl păstrează chiar fără a-l activa, de fapt consimt şi ajută la impunerea lor în mod obligatoriu pentru toţi.

Până în prezent acțiunea românilor a fost una activă, în limitele bunului simţ tipic românesc, în speranța că , în urma sesizărilor primite, forurile abilitate vor include în textul legii  dreptul la alternativă pentru cei care nu doresc astfel de acte din motive legale și  întemeiate.

continuare »

Solutii practice de refuz a cardurilor bancare

I . PERSOANELE DIN SISTEMUL BUGETAR:

În temeiul excepţiei de neconstituţionalitate pronunţată de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 859/16.06.2009, instituţiile bugetare au obligaţia să ne plătească salariile în numerar, la casieria unităţii, aşa cum se proceda anterior intrării în vigoare a OUG nr.149/2007 modificată (ale cărei articole: 5-8) au fost declarate neconstituţionale.

CE FACEM:

1)     Cerere scrisă ( SOMAŢIE ) către unitate prin care se cere achitarea salariului începând cu luna … în numerar, aşa cum obligă  Dec.nr. 859/16.06.2009 a Curţii Constituţionale. În somaţie se va menţiona expres  că, în caz de refuz, se va proceda la acţiune în instanţa specializată de litigii de muncă  iar unitatea va fi obligată să achite daune în plus faţă de salariu,  de 1000 lei /zi întârziere.

În timp de 5 zile de la primirea somaţiei se va menţiona a se răspunde în scris.

2)     În caz de refuz, se face cerere la instanţa de litigii de muncă (Tribunalul judeţean din localitatea reşedinţă de judeţ, conform unui formular care va fi transmis de avocaţi pe internet). continuare »

Atentionare pentru romanii din Germania: permisele de sedere vor fi de tip card si vor contine un cip biometric

Noul eATDe la 1 septembrie, in Germania a fost introdus permisul de sedere si munca in format electronic (eAT). In locul vechiului document, lipit intre filele pasaportului sau permis standard pe hartie A4, strainii dispun de carduri cu chip, pe care sunt stocate amprentele, fotografia si datele personale ale acestora.

Taxa pentru obtinerea noului document poate ajunge si pana la 110 euro. Cardul, care inlocuieste vechiul permis pe hartie, este protejat prin existenta unui cod PIN si poate fi solicitat la Oficiul pentru relatii cu strainii.

Conform ministerului de resort, durata de prelucrare a cererii si eliberare a cardului cu chip este de sase saptamani. Prezenta la ghiseu a solicitantilor, inclusiv a copiilor trecuti de sase ani, este obligatorie (pentru luarea celor doua amprente). Cei care au implinit zece ani vor trebui sa semneze singuri cererea. continuare »