Intrucât textul Ordonanţei de urgenţă nu a fost făcut public de la început, iar în toată mass-media s-a vorbit doar de apariţia unor cărţi de identitate cu cip, cu termenele limită când trebuie schimbate de fiecare cetăţean, am tras concluzia că nu există alternativă şi că sunt obligatorii. De câteva zile s-a publicat în monitorul oficial textul integral, de unde putem înţelege că vor fi cărţi de identitate fără cip, în conformitate cu standardele specificate în OG nr. 69/2002, doar că acestea vor trebui obligatoriu să le înlocuiască pe cele actuale. Adică, cetăţeanul are de ales între cele două variante, cu cip sau fără cip, dar schimbarea celor de până acum este obligatorie conform termenelor afişate aici, chiar dacă încă mai sunt valabile. Motivul pentru care s-a vrut confuzie este lesne de înţeles, nouă nerămânându-ne decăt să refuzăm pe cele cu cip şi să ne lămurim ce este cu cele fără cip. Mai jos aveţi textul integral al Ordonanţei ce reglementează noile acte de identitate:
ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 4 decembrie 2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 838 din 12 decembrie 2012
Având în vedere că, potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, actul de identitate naţional are funcţia de document de călătorie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, astfel încât se impune producerea unor acte de identitate sigure, în măsură să conducă la evitarea utilizării de documente de identitate false sau falsificate, fapt care s-a intensificat în ultimii ani, ţinându-se seama de necesitatea sporirii gradului de siguranţă al actului de identitate, relevată, inclusiv prin mass-media, şi în situaţii care priveau derularea unor tranzacţii imobiliare ilicite ori din domeniul traficului de persoane sau al migraţiei ilegale, în baza necesităţii alinierii la iniţiativele europene în materia evidenţei persoanelor şi a e-serviciilor, respectiv preocupările de interconectare a sistemelor referitoare la identitatea electronică, pentru crearea premiselor necesare introducerii şi compatibilizării soluţiilor de e-adminstraţie, în concordanţă cu obiectivele care se subscriu proiectului european la scară largă, STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed), care îşi propune să implementeze recunoaşterea la scară europeană a identităţii electronice, ceea ce va permite întreprinderilor, continuare »