Tag Archives: Chevron

Chevron go home! … şi s-a dus. Cine (ce) va veni?

A protester holds banners during a protest over a decision by Romania's government to award exploration rights to US giant Chevron to drill for shale gas at the Black Sea shore in the region of Dobrogea, in downtown Bucharest

Compania Chevron a anunțat vineri că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, fără a motiva de ce, scrie The Wall Street Journal.

„În 2014, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron. Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România. Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business”, se arată într-un comunicat al companiei, transmis la solicitarea Digi24.

Anunțul, făcut de un purtător de cuvânt al companiei, vine după ce, luna trecută, Chevron anunțase că se retrage din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia.

Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost în Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masă rotundă la care au venit mai multe firme americane, printre care și Chevron. Anul trecut, Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de șist și din Lituania și Ucraina.

Este un pas înapoi pentru industria gazului de șist care tocmai se năștea în Europa, scrie cotidianul economic american The Wall Street Journal.

Publicația amintește că rezultatele explorărilor din Polonia au fost dezamăgitoare. La aceasta s-a adăugat opoziția locală față de fracturarea hidraulică, în timp ce țări precum Franța și Germania au impus un moratoriu asupra acestei tehnici. În Marea Britanie, unde un moratoriu în acest sens a fost ridicat la sfârșitul anului 2012, companiile trebuie să obțină nu mai puțin de șapte permise și să treacă printr-un proces de planificare laborios înainte de a trece la explorare și exploatare propriu-zisă.

| digi24

Institutul Geologic al României: “Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă”

Oamenii de știință români confirmă pericolul fracturării hidraulice de mare volum, metodă folosită pentru exploatarea gazelor de șist. Institutul Geologic Român sparge gheața: fracturarea hidraulică nu se mai vindecă! Tehnica de explorare și exploatare a gazelor de șist se încadrează în “regimul tehnologic incorect”. Pe baza acestor declarații ar fi normal ca și Academia Română să se pronunțe legat de acest subiect. Implicit, nădăjduim că și Patriarhia Română va da o hotărâre privind gazele de șist. Cel puțin așa a fost în cazul Roșia Montană…

[youtube=https://youtu.be/S1dNPCQ35Iw]

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară, a declarat ieri Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR). Domnia sa a precizat: “Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case”.

Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor. În acelaşi timp, specialistul afirmă că au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi distrugerea infrastructurii rutiere, precum şi poluarea fonică.

mircea-ticleanu-2Mircea Ţicleanu a mai spus că, dacă se va ajunge la exploatarea temeinică a anumitor zone, acelea vor fi compromise şi nu vor mai putea fi exploatate pentru alte substanţe în afara gazelor de şist.

“Pe termen lung, apele de adâncime vor fi afectate de contaminarea cu fluide toxice rezultate din exploatarea gazelor de şist. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate şi contaminări cu metan a pânzei freatice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în ţara noastră începând cu partea de est a Câmpiei Române. În plus, cutremurele vor accelera procesul de contaminare a acestor ape şi vor împinge aceste lichide toxice către suprafaţă”, a încheiat oficialul IGR. Mircea Ţicleanu a mai explicat de ce ”fracturarea hidraulică apare ca o metodă susţinută de distrugere şi poluare a subsolului iar perspectiva economică devine cu totul secundară faţă de nişte bombe ecologice plantate în subteran – cu explozie întârziată. Parcă scopul principal nu ar fi cel de obţinere a unor beneficii economice, ci acela de a submina sistematic subsolul”.

La final, domnul profesor Mircea Vintilescu a propus realizare unei legi care să vizeze protecţia mediului geologic. Domnul Heredea, autor al unui articol cu ipoteze noi, care consideră fracturarea hidraulică un procedeu tehnologic care ţine mai degrabă de chimia industrială, decât de industria extractivă, gazul de şist, fiind de fapt produs prin reacţia cu aditivii chimici, el neexistând ca atare anterior reacţiei chimice, a adus în discuţie două concepte pe care proponenţii fracturării hidraulice le ignoră cu bună-ştiinţă: protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. Tot el a propus organizarea unei conferinţe pe tema protecţiei mediului geologic, care să fie găzduită tot de Institutul de Geologie.

Primele lucrări de exploatare a gazelor de şist din ţara noastră au fost realizate de compania americană Chevron în localitatea vasluiană Pungeşti. După ce americanii au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construcţie a primei sonde autohtone de exploatare a gazelor de şist, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.

PETRE BARAC | bursa.ro
gaz de sist poluare panza freatica

Chevron minte că a terminat explorarea la Pungești, ca să arate că este inofensivă

sonda PungestiChevron declară că a terminat explorarea la Pungesti!

Compania Chevron a anuntat printr-un comunicat de presă că explorarea gazelor de sist la Pungesti a fost finalizată. Conform avizului de mediu, dat doar pentru explorare, în acest moment compania ar trebui să-si demonteze sonda. Evident, asta nu se va întâmpla deoarece toate actiunile derulate de Chevron la Pungesti au fost de fatadă. Conform unor surse din interior, Chevron nu a urmărit altceva decât să demonstreze că explorarea este o operatiune inofensivă fată de mediu. Practic, acestia s-au prefăcut că explorează pentru a da un exemplu pozitiv în vederea montării celor 2800 de sonde planificate pentru judetul Vaslui. Altfel spus, tactica Chevron este simplă: vedeti că nu s-a întâmplat nimic periculos la Pungesti? Haideti să montăm si celelalte sonde!

Nu întâmplător, ultimii presedinti si premieri ai României au avut consultanti PR din SUA. În această tară sunt cei mai buni specialisti în manipularea opiniei publice. O astfel de manipulare a fost planificată de acum câteva luni, atunci când Chevron a întâmpinat rezistenta pungestenilor. Sefii acestei companii au realizat atunci că exploatarea gazelor de sist în România nu va fi asa simplă de făcut precum în Africa. (A nu se uita că Thomas Holst, cel care conduce operatiunile în tara noastră, vine aici după o altă misiune asemănătoare îndeplinită în Angola.) În aceste conditii, după scandalul de la Pungesti, Chevron nu si-a permis să forteze nota, chiar dacă în plan mai erau încă două sonde care trebuiau să fie ridicate imediat după cea de la Pungesti: una la Băcesti si cealaltă la Puiesti. Având în vedere că doar o singură sondă a adus grave prejudicii de imagine atât firmei Chevron cât si Guvernului României, era clar că trei sonde ar fi triplat aceste inconveniente. Opozitia puternică a pungestenilor si activistilor de mediu i-au convins pe sefii Chevron să adopte “planul B”. continuare »

Prospecțiuni terorizează un sat de bătrâni prin amenințări

homiceni-neamtDeși geografic este situat undeva în centrul județului Neamț , satul Homiceni – din comuna Bârgăuani nu a reprezentat un punct de interes pentru autorități sau afaceriști. Cel puțin nu până în ultima perioadă.
70 de suflete își duc veacul aici. Media de vârstă a sătenilor depășește 65 de ani. Sunt oameni simpli, cu frică de Dumnezeu, care nu vor altceva decât să-și trăiască zilele în voie bună. Dar cum nu toate poveștile au un final fericit, cei 70 de săteni sunt terorizați de societatea Prospecțiuni SA, care își trimite oamenii și utilajele pe terenul localnicilor, sp le tulbure liniștea:
„Vin și vor să ne devasteze satul! Pe mine m-au băgat în toți sperieții! Au venit cu mașinile de la Prospecțiuni (…) Mai avea un sfert de metru și era să-l calce pe soțul meu! Nici nu au stat de vorbă, să ne explice măcar ce vor de la noi”, ne mărturisește vizibil speriată o bătrână din Homiceni.
Din spusele sătenilor, lucrările de explorare comandate de Romgaz și executate de Prospecțiuni SA în satul Homiceni se desfășoară pe proprietatea lor privată, deși sătenii nu și-au dat acordul. “Noi, cu orice preț, nu-i primim în satul nostru!” Spun ferm aceștia.
Cum obține Prospecțiuni SA acordul sătenilor?
Metoda 1: Angajații Prospecțiuni SA amenință bătrânii să iscălească documentele pentru a avea frâu liber:
M-au amenințat să iscălesc! A zis că acolo sunt gaze de șist! N-am ieșit la poartă, mi-era frică!” (săteancă, 75 ani)
Și fiindcă amenințările n-au avut succes,
Metoda 2: „Care iscălește, primește bani în schimb, asa ne-au zis! Au insistat, veneau-plecau, veneau-plecau de la poarta mea!”, afirmă un alt sătean din Homiceni.
Reprezentanții companiei de prospecțiuni precizează că desfășoară o activitate perfect legală. Dacă a mitui și a amenința sătenii pentru obținere de semnături este legal, atunci vai de Justiția Română! Fie asta, fie mint cei 70 de locuitori ai satului Homiceni, majoritatea trecuți de vârsta a doua.
Sătenii au fost asigurați de către primar că nu există absolut niciun pericol. Tot primarul, care inițial a stabilit împreună cu sătenii că fără permisiunea lor, Prospecțiuni nu are ce căuta in satul Homiceni, s-a întors 180 de grade: „A zis că oamenii ăștia sunt chemați de Culiță Tărâță și el nu se poate pune rău cu Județul! a conchis unul dintre săteni.

| ziarpiatraneamt

Liber la explorarea gazelor de sist in 13 comune din judetul Vaslui. Si comuna Puiesti a pierdut procesul cu Prefectura

sonda PungestiIn luna noiembrie a anului trecut consilierii locali din Puiesti au votat in unanimitate interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei. La fel ca si in cazul celorlalte comune care au actionat similar, Prefectura Vaslui a cerut in instanta anularea hotararii, aratand ca “autoritatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsol, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului”.

Compania Chevron a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui, la inceputul lunii aprilie, autorizatia de construire pentru sonda de explorare a gazelor de sist ce urmeaza a fi amplasata in extravilanul localitatii Puiesti. Eliberarea autorizatiei de construire la Puiesti s-a facut dupa ce Chevron obtinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de sist in extravilanul localitatii respective. Compania petroliera a depus solicitarea pentru obtinerea acordului de mediu la Puiesti in toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc si dezbaterea publica pe marginea proiectului, sedinta care s-a desfasurat, pe o perioada de doua ore, printre huiduieli si fluieraturi ale localnicilor si activistilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Pe langa procesul cu Puiesti, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, CL Bacani si CL Pungesti atacand cu recurs sentintele instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

Compania Chevron detine patru acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist, in localitatile Silistea – Pungesti, Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si doua autorizatii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmeaza a fi montate sondele de explorare de la Silistea – Pungesti si Puiesti. Pana acum, Chevorn a inceput lucrarile de foraj in comuna Pungesti, la inceptul lunii mai.

| ziare.com

Guvernul Ponta a cedat gazele de şist din Transilvania: Rusiei, Austriei şi Ungariei

Harta-perimetre-ANRMÎn timp ce atenţia mediatică în privinţa explorării si exploatării gazelor de şist a fost îndreptată spre zona frontierei de est a României, cu predilecţie împotriva companiei americane Chevron care acţionează la Pungeşti, în Transilvania, pe tăcute, au început deja prospecţiile companii care au de a face cu Rusia, Austria şi Ungaria, ţări cu trecut şi interese imperiale asupra nord-vestului României. O expertă în privinţa gazelor de şist a avertizat la o manifestare recentă a Forumului Transilvania Furată că licenţele acordate de Guvernul Ponta companiilor NIS – Gazprom, Rompetrol – KazMunaiGaz, OMV – Austria si Rusia sau MOL – Ungaria sunt atat pentru explorare cât şi pentru exploatare şi dezvoltare, respectiv extragerea de hidrocarburi prin metode neconvenţionale. La Forumul derulat la Palatul Parlamentului s-a arătat că cele trei ţări numite au o istorie comună împotriva drepturile istorice româneşti în Transilvania, amintindu-se ocupaţia austro-ungară şi înfiinţarea de către ocupantul sovietic al României a aşa-numitei “Regiunii Autonome Maghiare”.

“Gazprom are patru perimetre în vestul ţării şi povestea cu “independenţa” faţă de ruşi care ni se serveşte pe toate canalele este o falsă poveste. De fapt, nu numai că vom fi dependenţi de alţi străini dar şi de ruşi”, afirmă experta invitată la Forumul Transilvania Furată, doamna inginer Marina Ştefan, de la asociaţia neguvernamentală “România fără ei“. ActiveNews prezintă în exclusivitate in filmarea de mai jos expozeul acesteia privind exploatarea gazelor de şist din Transilvania de către companii ruseşti, austriece şi ungare, firme de apartament, cu câte cinci sau chiar un singur angajat, sau provenind, ca şi Gazprom, tot din spaţiul CSI, cum este KazMunaiGaz, actuala proprietara a Rompetrol. Prelegerea se încheie cu hărţile tuturor zonelor din Transilvania cedate de Guvernul Ponta.

Participanţii la Forumul Transilvania Furată au apreciat că statul român avea posibilitatea singur să exploreze şi să apere resursele naturale ale României, având în vedere şi următoarele elemente istorice reliefate de experta în cauză:

România a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale, în anul 1857:

Prima ţară din lume cu o productie de ţiţei, oficial înregistrată în statisticile internaţionale, dupa cum atestă “The Science of Petroleum” (1938). Conform aceleaşi publicaţii, România înregistra oficial o producţie de 275 tone, fiind urmată de Statele Unite ale Americii în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863.

Prima rafinărie din lume: în decembrie 1856 începe construcţia „fabricii de gaz” din Ploieşti.

Bucureşti, primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant, la 1 aprilie 1857.

De asemenea, România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, încă din anii 1900.

În 1937, România deţinea locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, după URSS, SUA, Irak, Iran, Venezuela şi Indiile Olandeze, cu o rezervă estimată la 95.000.000 tone, adică 5,4% din rezervele mondiale.”

În perioada celui de-al doilea război mondial, România a fost obligată să cedeze Ungariei nordul Transilvaniei, cu toate resursele sale inestimabile. După război România a predat Rusiei sovietice uriaşe cantităţi de “aur negru”. Astăzi, în baza unor interese geoeconomice, statul român cedează, “de bună voie şi nesilit de nimeni”, controlul asupra solului şi subsolului ţării unor companii din aceleaşi zone de influenţă geopolitică şi cu aceleaşi pretenţii geostrategice asupra spaţiului carpato-danubiano-pontic şi a istmului ponto-baltic.

VIDEO

| ActiveNews

Violențe la Pungești: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yi26WEvHMLc]

Cum au gazat-o jandarmii pe Sandra Steingraber

Sandra Steingraber, un om de stiintã recunoscut în SUA, premiat pentru activitatea sa în domeniul mediului, a venit la Pungesti, pentru a prezenta efectele fracturãrii hidraulice de mare volum în exploatarea si explorarea gazelor de sist. Însã jandarmii i-au fãcut o primire specialã cu gaze lacrimogene, bastoane si o bãtaie în toatã regula.

Sandra Steingraber a sosit la Pungesti cu o echipã de filmare. Dupã ce a tinut un discurs oamenilor din comunã, arãtând efectele nocive ale fracturãriii hidraulice (dovezi adunate de comunitatea stiintificã din SUA) a dorit sã meargã cãtre sondã. Jandarmii aflati la limita zonei de sigurantã au blocat drumul judetean cu garduri metalice si au fãcut un cordon. Cei 50 de sãteni care au însotit-o au protestat vehement cã accesul le-a fost restrictionat. La un moment dat s-a iscat o busculadã. Încercând sã blocheze trecerea, jandarmii au intervenit brutal si au folosit gazele lacrimogene. Sãtenii s-au înfuriat si mai tare si incidentul a escaladat rapid. Este inexplicabil de ce jandarmii au actionat în acest mod, fiindcã numeric îi depãseau cu mult pe protestatari. Lucrurile s-au calmat cu greu. În cele din urmã jandarmii au decis sã permitã accesul echipei de filmare la sondã însã Sandra Steigraber a cerut sã fie însotitã de câtiva sãteni, lucru cu care jandarmii nu au fost de acord. “Ceea ce s-a întâmplat în aceastã searã aratã cum se fractureazã o democratie. E jenant cum douã tabere se înfruntã în stradã, mai ales cã au acelasi interes, sã trãiascã într-o tarã liberã” a fost comentariu omului de stiintã american, oripilat de ceea ce a vãzut, dar mai ales de modul brutal în care a actionat Jandarmeria Românã. continuare »

Hotărâre de interzicere a explorării gazelor de şist în Găgeşti, declarată ilegală de către instanţă

Până la urma dorința oamenilor, chiar dacă și din politica locală, nu este respectată de cei năimiți de Chevron. Se calcă practic în picioare vieți de oameni!

Exploatarea gazelor de şistPrefectura Vaslui a câştigat în instanţă, joi, procesul intentat în vara anului trecut Consiliului Local Găgeşti, care a interzis printr-o hotărâre explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron deţine deja acord de mediu pentru explorare.

Exploatarea gazelor de şist

Tribunalul Vaslui a admis cererea Prefecturii Vaslui de anulare a hotărârii Consiliul Local Găgeşti, prin care se interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, prin metoda fracturării hidraulice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hotărârea anulată de instanţă, după un proces cu multe amânări şi care se află pe rolul Tribunalului Vaslui din august anul trecut, a fost adoptată de consilierii locali din Găgeşti la sfârşitul lunii iunie 2013. Aleşii din această comună au luat decizia interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist cu puţin timp înainte ca societatea Chevron să obţină acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în extravilanul localităţii Popeni.

Decizia de joi a Tribunalului Vaslui, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Compania Chevron mai deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt montate sondele de explorare de la Siliştea – Pungeşti şi Puieşti.

Până acum, compania Chevorn a început lucrările de foraj în comuna Pungeşti, la începutul lunii mai.

Pe lângă procesul cu Găgeşti, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui alte zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective, CL Băcani şi CL Pungeşti atacând cu recurs sentinţele instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

| realitatea.net

Chevron calcă pe cadavre: mușamalizarea faptului că un muncitor ar fi murit în exploatarea de la Pungești

pungesti sonda chevronLuna trecută, angajatul unei societăți contractate de Chevron pentru activitățile de explorare/exploatare a gazelor de șist din perimetrul Pungești ar fi decedat la locul de muncă, în condiții suspecte. Deși toți localnicii știu despre acest eveniment, iar în ziua cu pricina au fost văzute la sonda amplasată în localitatea Siliștea autospeciale sanitare și mașini de poliție, nici la Inspectoratul Teritorial de Muncă și nici la Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Vaslui nu a fost raportat un astfel de eveniment. Surse demne de încredere susțin că trupul neînsuflețit al presupusei victime a fost dus direct la Bacău, unde Chevron a putut pune mult mai ușor batista pe țambal, cunoscut fiind faptul că, în județul nostru, animozitatea pentru gigantul petrolier american a atins cote paroxistice.

„De-a lungul timpului, cei de la Chevron au avut foarte multe accidente, pe care le-au ascuns foarte bine. Toți muncitorii, inclusiv cei de la noi din localitate, au clauze de confidențialitate și nu vorbesc despre ce se întâmplă acolo”, spune Zâna Domintean, unul dintre liderii Mișcării de rezistență de la Pungești.

Într-o notă de presă publicată pe pagina argentina.indymedia.org se vorbește despre faptul că, în noaptea de 18-19 mai, pe platforma Chevron de la Pungești a murit o persoană, care se pare că ar fi inhalat vapori toxici proveniți de la substanțele care se folosesc la extracțiile de gaze de șist. Indymedia mai spune țn textul publicat că mass-media și autoritățile din România încearcă să mușamalizeze respectivul accidentul de muncă. Muncitorul la care se face referire sursa citată era angajat al firmei Dafora, unul dintre cei mai importanți jucători din piața forajelor din România. Deși societatea le impune angajaților restricții draconice, localnicii spun că unii dintre angajații deplasați la Pungești au confirmat evenimentul cu princina.

Mai mult, sătenii din localitatea Siliștea, unde este amplasată sonda Chevron, spun că, în ziua respectivă, în perimetrul de exploatare au fost mai multe ambulanțe și mașini de poliție.

„A venit mai întâi o salvare, iar pe urmă am mai văzut una. Apoi a apărut și poliția. Nu puteam să mă duc să văd ce s-a întămplat acolo, pentru că, după cum știți, nu avem voie să ne apropiem de sondă, că tăbărăsc jandarmii cu bastoanele pe noi. Am auzit mai târziu că ar fi murit un inginer, ceva, de la Târgu Mureș, care cică ar fi inhalat niște substanțe toxice”, ne-a declarat un localnic care a preferat să-și păstreze anonimatul.

După episoadele repetate în care au fost efectiv hăituiți de forțele de ordine puse de statul român la dispoziția Chevron, sătenii din Pungești se tem să-și mai comunice public opinia față de exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Totuși, nucleul auto-intitulatei Mișcări de rezistență a rămas pe poziție. Și membrii acestuia au auzit despre incidentul de la sonddă.

„Dacă e așa cum se spune, au ascuns acest incident foarte bine. Noi am încercat să aflăm ce s-a întâmplat acolo, dar nu am reușit. Au fost ambulanțe, poliție a fost… Am încercat pe mai multe căi să aflăm ce s-a întâmplat acolo, însă nimeni nu a vorbit cu noi. Le-a fost, probabil, teamă. (…) Nu știm dacă s-a întâmplat așa cum vorbește lumea, însă știți cum se spune, nu iese fum fără foc”, ne-a declarat Zâna Domintean, unul dintre liderii marcanți ai Mișcării de Rezistență.

Autoritățile nu confirmă un astfel de eveniment

Sursa menționată a contactat atât autoritățile din Vaslui, cât și cele din Bacău în legătură cu decesul muncitorului de la sonda Chevon din Pungești. Reprezentanții inspectoratelor teritoriale de muncă și inspectoratelor de poliție din cele două județe au declarat că nu au cunoștință despre un astfel de eveniment.

Surse demne de încredere susțin însă că trupul neînsuflețit al angajatului firmei de foraj mort la Pungești a fost dus la Bacău, de unde a fost predat familiei, căreia i s-a „menționat” în mod insistent clauza de confidențialitate din contractul semnat de victimă și i s-a „menționat” insistent posibilitatea unui sprijinul material aparent necondiționat.

„Nu e prima dată când cei de la Chevron exclud astfel de evenimente. Au avut foarte multe accidente pe care le-au ascuns foarte bine. La noi chiar este posibil așa ceva. Să nu uităm că, în primul rând, toate contractele semnate cu Chevron sunt confidențiale, cu acordul statului. La Lespezi, acum doi ani de zile, a mai fost un deces asemănător, la altă companie și nimeni nu a aflat nimic. La nivel mondial, în industria forajelor sunt de șapte ori mai multe accidente decât în domeniul construcțiilor, spre exemplu… Numai la noi, în România, astfel de accidente nu există oficial, deși toți oamenii vorbesc despre ele”, a mai spus Zâna Domintean.

Efectele fracționării hidraulice se simt deja la Pungești

Faptul că nimeni nu a anunțat accidentul grav ar putea fi încă un argument în favoarea ideii că autoritățile încearcă să suprime orice informație, cu scopul de a evita alimentarea tensiunilor dintre activiștii din sat și autoritățile care s-au declarat de acord cu exploatarea gazelor de șist prin fracționare hidraulică. De altfel, efectele nocive ale substanțelor folosite în procesul de foraj la mare adâncime se fac deja simțite la Pungești.

„Sătenii au început să se plângă de dureri de cap, amețeli, dureri în gât, stări generale de rău… Noi am monitorizat sursele de apă în permanență și, deocamdată, nu au fost prea mari probleme în aceastș direcție. Vom încerca în continuare, atât cât vom avea posibilitatea, să preîntâmpinăm apariția problemelor”, a mai spus Zâna Domintean.

În afară de riscul seismologic ridicat, exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice mai poate distruge ecosistemul local, mai ales dacă nu se asigură un minim de protecție a mediului. Dacă substanțele de foraj pătrund în pânzele freatice, flora și fauna vor fi cumplit afectate, iar apa nu va mai fi bună pentru consum.

Un primar controversat

Deși inițial s-a opus exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice în perimetrul Pungești, primarul comunei, Mircia Vlase, a avut o schimbare radicală de opinie. Astfel, deși anul trecut Consiliul Local Pungești s-a declarat împotriva exploatării gazelor de șist printr-un proiect de hotărâre supus aprobării la inițiativa primarului, la puțin timp după adoptarea normativului Vlase s-a răzgândit. Hotărârea de consiliu a fost atacată în instanță de Prefectura Vaslui, iar Chevron s-a instalat confortabil la Pungești, concesionat de nimeni altul decât… Mircia Vlase.

Chevron pleacă din Bulgaria și se va concentra pe România

Compania americană Chevron se retrage din Bulgaria, unde explorarea pentru gaze de șist a fost blocată de autorități, iar noua strategie în regiune va viza țări precum Polonia, România și Ucraina, care asigură condiții favorabile pentru investiții, scrie presa locală, citată de Novinite.

Potrivit cotidianului Pressa, expertul bulgar în domeniul energiei Ilian Vasilev, care are legătură cu activitatea Chevron în Bulgaria, a confirmat informația. Noua strategie a companiei se va concentra pe țări din Europa Centrală și de Est precum Polonia, România și Ucraina, care asigură condiții favorabile pentru investițiile riscante ale Chevron, a spus Vasilev. Chevron nu a putut să urmeze “modelul din Bulgaria” și să implementeze metode eficiente pentru “motivarea” cercurilor politice și a oficialilor guvernamentali, a scris Vasilev pe blogul său, potrivit agenției Focus. Vasilev a fost în trecut ambasadorul Bulgariei la Moscova. În iulie 2011, Chevron a câștigat o licitație pentru un contract pe cinci ani vizând operațiuni de prospectare și explorare pentru identificarea de gaze de șist pe un teritoriu de 440.000 de hectare, scrie Novinite. În ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării pentru gaze de șist folosind procesul de fracturare hidraulică și a blocat astfel activitatea Chevron în Bulgaria. Potrivit estimărilor agenției pentru informație în domeniul energiei din SUA, Bulgaria are resurse potențiale de gaze de șist totalizând circa 480 de miliarde de metri cubi și 180 de milioane de barili de petrol de șist. În România, Chevron a început în luna mai forajul de explorare a gazelor de șist în comuna vasluiană Pungești, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susținând că lucrările se desfășoară “într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător”. Lucrările de explorare a gazelor de șist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliștea din comuna Pungești, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Alex Sava | estnews

În urma protestelor de stradă, Chevron se retrage din Bulgaria!

chevron acasaaaaGigantul petrolier din SUA Chevron se retrage din Bulgaria, a anuntat expertul de energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova. Retragerea a fost confirmata si de ziarul Capital care citeaza doua surse indepedente. Decizia nu este nicio surpriza pentru ca, dupa anul 2011, compania nu a mai avut nicio activitate la sud de Dunare, scrie Agerpres.

In vara anului 2011, guvernul conservator al premierului Boiko Borisov a acordat companiei Chevron dreptul de a face prospectiuni legate de zacamintele de gaze de sist din nord-estul tarii, dar in urma unor proteste de amploare, autoritatile au decis sa-si revizuiasca decizia, impunand un moratoriu total care interzice explorarea si exploatarea de gaze si titei prin fracturarea hidraulica cu apa sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari.
Nici guvernul socialist investit in anul 2013 nu a dat niciun semn ca ar putea renunta la acest moratoriu. 

“Nici o companie respectabila nu-si poate permite sa piarda bani in conditiile in care autoritatile bulgare se dovedesc complet neinteresate de una dintre putinele posibilitati pentru exploatarea de gaze si titei pe teritoriul tarii”, comenteaza Vasilev in blogul sau. 

In opinia sa, spre deosebire de alte companii, Chevron nu a putut sa-si permita o ‘abordare balcanica’ aplicand metodele cunoscute pentru motivarea politicienilor si functionarilor de stat.
Chevron oferise statului bulgar 30 milioane euro pentru explorarea unui bloc cu suprafata de 4.398 kilometri patrati in nord-estul tarii. Ministrul economiei si energiei de atunci, Traicio Traikov, a spus ca gigantul ofera si un program de lucru la o valoare de 50 milioane de euro. 
Potrivit datelor Agentiei americane pentru informatii in energie, Bulgaria are zacaminte de gaze de sist care se ridica la 481 miliarde de metri cubi si de inca 200 milioane de barele de titei.

Dupa retragerea din Bulgaria, Chevron isi va continua proiectele in Romania si Polonia, precizeaza Vasilev in blogul sau.

La Pungești a început forajul pentru gazul de șist

sonda chevronChevron Romania a confirmat, marti, ca a inceput activitatile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Silistea, comuna Pungesti, din judetul Vaslui.

Potrivit unui comunicat de presa difuzat de Chevron Romania, activitatile de foraj au demarat dupa finalizarea tuturor verificarilor de siguranta si performanta. Sonda va fora continuu pana cand va ajunge la adancimea dorita, de aproximativ 4.000 de metri.

“Se vor efectua diverse masuratori si vor fi luate probe de roci pentru a determina daca gazul natural este prezent, precum si modul in care acesta poate fi produs. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam.

Instalatiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toata durata de viata a sondelor, avand un design robust si fiind continuu testate pentru verificarea integritatii. Puturile de foraj Chevron au mai multe straturi de otel si ciment. Acestea creeaza o bariera ce protejeaza apele subterane prin pastrarea fluidelor si hidrocarburilor in gaura de sonda”, se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii companiei petroliere afirma ca o conditie a sistemului Chevron de gestionare a apelor presupune construirea unor puturi pentru monitorizare in cadrul platformei sale.

Chevron va colecta mostre din aceste puturi pentru a monitoriza calitatea apei inainte, in timpul si dupa finalizarea operatiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispozitia autoritatilor din domeniu.

ziare.com

pungesti vandut americanilor

Victor Ponta vrea să se asigure că peste cinci ani nimeni nu va mai putea bloca exploatarea gazelor de şist

1petrol-si-gazeVictor Ponta a anunțat că  în România nu vor fi exploatate gaze de șist în următorii cinci ani, dar este important să-și asigure independența energetică, precum și pe cea a Republicii Moldova, din producție internă și cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, a declarat joi, la RRA, premierul Victor Ponta.

“Deocamdată și în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de șist. În al doilea rând, mă uit pe harta Europei și cam toți vecinii noștri au dat deja — cu excepția Bulgariei, e adevărat, care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică — autorizații pentru explorări pentru gaze de șist. Trei, că în următorii cinci ani, România are obligația de a-și pune la punct cea mai performantă și modernă legislație de protecție a mediului, în așa fel încât, dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanțiile”, a afirmat premierul, scrie Agerpres.

Victor Ponta a adăugat, totodată, că problema exploatării gazelor de șist trebuie pusă și în contextul asigurării din resurse proprii de către România a necesarului de gaze.

“Aici lucrurile sunt simple: dacă nu avem gaze din producția internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze. Or, eu cred că pentru România, să asigure pentru România și pentru Moldova independența energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia”, a mai declarat premierul.

Prin trădarea celor ce ne conduc, Chevron obţine autorizaţie de explorare și la Puieşti

explorare-gaz-sist-afpChevron a obţinut cea de-a doua autorizaţie de construire în Vaslui, după cea de la Pungeşti, pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist în Puieşti, documentul fiind eliberat de Consiliul Judeţean după depunerea tuturor actelor de către compania petrolieră.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a emis societăţii Chevron România SRL o nouă autorizaţie de construire pentru “Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Puieşti”, document obţinut de compania petrolieră la mai bine de jumătate de an după declanşarea procedurilor în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Autorităţile vasluiene susţin că eliberarea autorizaţiei s-a făcut, ca şi în cazul de la Pungeşti, cu respectarea legislaţiei în domeniu, după depunerea la dosar de către Chevron a tuturor documentelor solicitate.

“O autorizaţie de construire, indiferent despre ce obiectiv este vorba, se eliberează doar dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale. Societatea Chevron România Exploration and Production SRL a realizat toate cerinţele impuse în certificatul de urbanism astfel încât a obţinut autorizaţia de construire pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Puieşti” , a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Eliberarea autorizaţiei de construire la Puieşti s-a făcut după ce Chevron obţinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de şist în extravilanul localităţii respective. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obţinerea acordului de mediu la Puieşti în toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc şi dezbaterea publică pe marginea proiectului, şedinţă care s-a desfăşurat, pe o perioadă de două ore, printre huiduieli şi fluierături ale localnicilor şi activiştilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Societatea Chevron România mai deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Popeni – Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea – Pungeşti.

Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind demarate efectiv pe 2 decembrie 2013.

| mediafax

RUȘINE NAȚIONALĂ: Jandarmeria Română, firma de pază a Chevron la Pungești

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c5wbuCkYnw0]

La Pungești, la plimbare în jurul sondei, la pas cu jandarmii, paznici ai unui obiectiv de siguranță națională, sonda Chevron. Jandarmeria Română este oficial firma de pază a companiei Chevron, multinaționala americană care exploatează gaze de șist la Pungești pe terenul primarului PSD Mircia Vlasă.

CHEVRON forează la Pungești după apele subterane. 30 000 litri pe zi vor fi folosiți pentru exploatarea gazului de șist

Iată încă o păcăleală, marca Chevron!

 Avansarea lucrărilor la sonda de explorare din Pungesti scoate la ivealã ilegalitãtile comise de societatea care efectueazã lucrãrile. Evident, institutiile abilitate sã ia mãsuri nu miscã un deget pentru a nu deranja investitia “strategicã”. În fapt atât oficialii Chevron cât si cel mai înfocat avocat al firmei, presedintele Dumitru Buzatu, au sustinut cã apa folositã în procesul tehnologic va proveni din surse externe. În acordul de mediu, eliberat de APM Vaslui, se precizeazã cã Chevron va folosi apa pe care o va cumpãra, în baza unui contract, de la Aquavas Negresti. Este vorba de peste 30 de mii de litri pe zi, întreaga cantitate fiind transportatã cu cisternele! Totusi, la mai bine de 3 luni de la începerea lucrãrilor la Pungesti, nu a fost semnat niciun contract cu Aquavas Negresti! În schimb, pe perimetrul concesionat la Pungesti se foreazã în cãutarea apelor subterane. Mai mult decât atât, în contractul tip semnat de Chevron si proprietarii terenurilor concesionate se specificã faptul cã vor fi folosite apele subterane!

“Prima sondã de explorare va fi amplasatã în extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totalã pe care se va întinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. continuare »

Românii din Austria și Italia au protestat duminică împotriva exploatării gazelor de șist din România

Pentru a 5-a duminică consecutiv, românii din diaspora au fost alături de cei din țara mamă în lupta contra exploatării abuzive a gazelor de șist. Cinste lor că nu au uitat de unde au plecat și că își iubesc pământul strămoșesc, chiar dacă se află pe tărâm străin. Exemplul lor poate fi urmat și de românii din alte țări, dar mai ales de românii din țară, care ar trebui să iasă cu zecile de mii în stradă.

Protestul de la Viena (23 feb.)

Protestul de la Milano

Juriștii iau atitudine: Gazele de şist explodează, iar cei loviți vom fi noi

gaz de sist explozieExplodează gazele de şist? Mă tem că da, iar dacă o vor face, sigur cei loviţi de explozie vom fi noi, toţi.

„Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi!” Astfel de fraze geniale se nasc în mintea oamenilor doar la momente de mare efervescenţă socială, de mare „emoţiune”, ca să mă exprim în limba anului 1848, an în care Simion Bărnuţiu a rostit fraza de mai sus şi care este valabilă atâta timp cât vor exista popoare.

Iată că gazele de şist şi proiectul de la Roşia Montană produc acum o stare de mare temere, de frământare, de revoltă care cuprinde o parte tot mai mare de ţară: Vaslui, Constanţa, Bîrlad, Arad, Bihor, Timiş, Alba, Bucureşti, şi sigur vor urma şi alte zone. Companiile care vor să exploateze aceste gaze ne asigură că nu este absolut nici o problemă de poluare. Cum au interes în cauză şi ştim că în ţări mult mai puternice şi dezvoltate s-au produs catastrofe ecologice, nu-i putem crede. Pe guvernanţii noştri actuali nici atât, câtă vreme au încălcat, fără scrupule, contractul social cu noi. Când erau în opoziţie şi strigau tare, tare că proiectul de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist sunt proiecte poluante, murdare, că ei le vor sista, i-am crezut şi i-am trimis la putere, iar după aceea, fără nicio jenă, susţin aceste proiecte, au încheiat contracte de concesiune pentru gazele de şist, se dau de ceasul morţii să pornească proiectul de la Roşia, împotriva voinţei marii majorităţi a românilor, dar şi în ciuda tuturor studiilor făcute de specialişti, a experienţelor altor state, a indiciilor, a elementelor care demonstrează că ele nu trebuiesc făcute. Nu-i deranjează nici protestele disperate ale oamenilor. Trimit jandarmii să rezolve problema. Poate şi râd de noi.

Pentru că noi, juriştii, suntem, de obicei oameni de atitudine, nu putem să nu intrăm în arenă ca să analizăm câteva probleme juridice care se pun şi sper că vom reuşi, împreună, să dezlegăm în folosul nu doar a celor aflaţi în pericol iminent, dar şi a noastră, pentru că toţi vom fi afectaţi într-un fel sau altul. Îndeplinim astfel şi porunca marelui paşoptist ardelean.

Se discută dacă aceste gaze sunt sau nu incluse printre bogăţiile de interes public, naţional ale subsolului şi care constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice, conform art. 136 din Constituţie şi dacă sunt incluse în sfera de reglementare a art. 1 din Legea nr. 238/2004, Legea petrolului. Se poate argumenta şi într-un fel şi în altul, după bunul obicei al juriştilor. Alin. 3 al art. 1 din Legea nr. 238/2004 enumeră limitativ felurile de gaze naturale la care se referă,iar cele de şist nu se regăsesc printre ele. Dacă se voia includerea lor în categoria gazelor naturale, nimic nu-l oprea pe legiuitor să o facă în mod expres. Legile trebuie să fie clare şi să nu lase loc de interpretări după bunul plac al fiecăruia. În anul 2004 nu era pe tapet exploatarea acestor gaze, astfel că în mod cert legiuitorul nu le-a avut în vedere, deci ele nu sunt cuprinse în reglementarea acestei legi. Dacă textul folosea doar noţiunea de gaze naturale, fără a le enumera limitativ, se putea aprecia că ele sunt incluse în această categorie, dar câtă vreme ele nu se regăsesc printre cele indicate expres de text, nu putem adăuga la lege. continuare »