Tag Archives: cultura

Agricultura salvează România. Avem recolte-record în acest an

cultura grau recordAgricultorii se pot mândri anul acesta cu recolte-record. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România are cea mai bună recoltă de grâu din ultimii opt ani. O producţie-record s-a înregistrat şi la rapiţă.

“S-a încheiat campania de recoltat. Cultura grâului şi a secarei. Cifrele ne arată că avem în acest an cea mai mare cultură din ultimii ani. Vorbim de 7,296 de milioane de tone obţinute, cea de-a doua cultură de grâu din ultimii 40 de ani. Cultura la orz şi la orzoaică – ca şi randament, prima cultură din ultimii 23 de ani, 3,2 tone la hectar. La orz vorbim despre a doua cultură din ultimii 40 de ani: 1,96 tone la hectar. La rapiţă avem cea mai mare cultură din ultimii 38 de ani”, a spus, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Notă: Iată că Bunul Dumnezeu se milostivește de noi, cu tot amarul de păcate pe care le facem. Să drămuim bine aceste resurse și să facem milostenie mai multă, ca să ne adunăm comori în cer și har pentru vremurile ce vin.

Fara sfintenie nu exista cultura si educatie; fara sfinti nu exista pedagogi si invatatori

„Spre cer ridic ochii inimii mele, spre Tine,
Mantuitorul meu, mantuieste-ma cu stralucirea Ta!”
(Antifonul 1, glas 2 Octoih)

In afara sfintilor nu exista invatatori si pedagogi adevarati, nicio cultura adevarata fara sfintenie. Numai sfantul este adevaratul pedagog si invatator; numai sfintenia este adevarata lumina. Cultura adevarata, luminarea adevarata nu sunt nimic altceva decat iradierea sfinteniei. Numai sfintii sunt cu adevarat luminati. Sfintenia traieste si respira prin lumina, iradiaza si actioneaza in lumina. Sfintind, sfintenia in acelasi timp lumineaza si invata. Exista o anumita identitate intre sfintenie si luminare. In realitate, cultura inseamna luminare, luminare prin sfintenia in Duhul Sfant, Care este purtatorul si creatorul sfinteniei si al luminii si al cunostiintei. Si, intrucat sunt sfintiti si luminati de Duhul Sfant, sfintii sunt si adevarati invatatori si pedagogi.

Sfintenia este unirea dupa har cu Dumnezeu, adica unirea cu Logosul cel vesnic, cu sensul vietii si al existentei; tocmai in aceasta consta plinatatea si desavarsirea personalitatii si existentei omenesti. O astfel de sfintenie harismatica este sufletul culturii. Fiindca, daca cultura nu ne descopera sensul cel vesnic al vietii, mai este, oare, nevoie de ea? Mai bine sa fii tigru in mijlocul junglei sau leu in pustie decat un om lipsit de cultura sfinteniei. continuare »