Tag Archives: troita

Părintele Justin Pârvu, comemorat la Belceşti, la Fântâna lui Pârvu

Parintele Justin - troita_belcesti

Credincioşii din comuna Belceşti, alături de preoţii lor, împreună cu autorităţile locale, l-au omagiat duminică, 27 iulie 2014, pe vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. Cu acest prilej, a fost sfinţită o troiţă şi o fântână, construite în amintirea marelui duhovnic din ţinutul Neamţului.

În comuna Belceşti din judeţul Iaşi au fost sfinţite duminică, 27 iulie 2014, troiţa şi fântâna care amintesc de vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu. Acestea se află pe locul unde părinţii părintelui Justin au avut pământul, între localităţile Munteni şi Coarnele Caprei. După cum ne-a relatat părintele Constantin Săndulache de la Parohia Ruşi – Belceşti, Protopopiatul Hârlău, în acest loc, părinţii vrednicului duhovnic au găsit loc prielnic şi au săpat o fântână. De atunci şi până astăzi, toţi locuitorii comunei Belceşti ştiu de acest loc şi au ca punct de reper „Fântâna lui Pârvu“. Acest loc este căutat de mulţi credincioşi, mai ales că s-a renovat fântâna. Prin sprijinul acordat de primarul comunei Belceşti, Constantin Ciobăniţă, al binevoitorilor şi al părintelui Constantin Săndulache, s-a realizat o frumoasă troiţă în amintirea părintelui Justin. Evenimentul religios s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi, arătând astfel dragostea şi evlavia lor pentru mărturisitorii credinţei lui Hristos. Slujba de sfinţire a troiţei şi fântânii a fost urmată de Parastasul pentru părintele Justin. La final, părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a mulţumit celor care au prilejuit acest eveniment, precum şi rudelor părintelui Justin prezente la acest moment duhovnicesc. „În ziua pomenirii Sfântului Pantelimon în conuna Belceşti a fost o zi de sărbătoare. Întreaga comunitate, compusă din cele opt parohii ortodoxe, împreună cu preoţii parohi şi cu autorităţile locale au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Cu toţii ne-am exprimat bucuria pentru că Dumnezeu a îngăduit că vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu, care a păstorit ca stareţ Mănăstirea Petru Vodă, a vieţuit printre noi. Aceasta, mai ales pentru faptul că părintele Justin, deşi s-a născut în ţinuturile Neamţului, a copilărit pe meleagurile Belceştilor. Părinţii cuvioşiei sale, ca mulţi alţi români din din zona munţilor Neamţului, au fost împroprietăriţi în această zonă cu pământ. Astfel, în comuna Belceşti s-a format satul Munteni. Aici, marturisea părintele Justin, părinţii Gheorghe şi Ana (n.r. părinţii părintelui Justin) veneau împreună cu pruncii lor de primăvară până în toamnă pentru a munci pământul şi pentru a culege roadele“, a amintit părintele Constantin Săndulache.

VIDEO+FOTO: La Pungești a fost sfințită troița dăruită de Mănăstirea Petru Vodă

[youtube=https://youtu.be/oBdwUGRs0yE]

În semn de prețuire pentru demnitatea și credința locuitorilor din Pungești, Mănăstirea Petru Vodă a donat o sfântă troiță, deosebit de prețioasă, căci a fost până anul acesta la capătâiul martirilor din cimitirul mănăstirii. Troița a fost amplasată de localnici chiar în locul unde pe 16 octombrie sătenii din Pungești s-au împotrivit cu jertfă utilajelor Chevron, care vroiau să instaleze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România. Astăzi, 27 octombrie începând cu orele 16, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie Basarabov, troița a fost sfințită. La eveniment au participat ieromonahi de la Mănăstirea Petru Vodă, preoți din zona Pungeștiului și aproximativ 200 de credincioși veniți din toată țara. Mai jos puteți citi mesajul starețului Mănăstirii Petru Vodă și puteți asculta cuvintele rostite la fața locului. continuare »

Părintele Justin Pârvu la sfinţirea Troiţei în memoria eroilor căzuţi în 1944 la Moţca

La iniţiativa Părintelui Stareţ, Justin Pârvu, în data de 10 noinembrie 2012 în satul Moţca, jud. Iaşi a avut loc sfinţirea unei sfinte Troiţe, ridicată în cinstea şi pomenirea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă , în lagăre şi închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti. Părintele a dorit să ridice această cruce pentru soldaţii care au murit în ziua de 14 aprilie 1944, dar şi pentru cei care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial. Este ştiut faptul că Părintele Justin era preot militar în comuna Moţca în timpul războiului şi a luptat alături de soldaţi. Într-una din zilele de război, 14 aprilie 1944, comuna Moţca a fost bombardată de avioanele ruseşti iar Părintele Justin Pârvu a scăpat cu viaţă din bombardamente prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu.