Cine vrea răul Bisericii ? Şi cine este de fapt Biserica ?

“Dar au fost în popor şi prooroci mincinoşi, după cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare şi, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, îşi vor aduce lor grabnică pieire” (II Petru 2, 1:2)tradarea-lui-iuda

Asistăm zilele acestea la dezvăluiri tulburătoare din interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe este făcută publică realitatea unor fărădelegi ce dăinuie de prea mult timp în cadrul bisericii noastre. E bine sau nu să se ştie aceste lucruri ? E bine sau nu să fie spus adevărul ? Cine vrea acest lucru ? Care va fi rezultatul ? Trăim deja timpurile când urâciunea va pângări şi sfintele biserici ?

Încercăm să ne spunem punctul de vedere, asumându-ne răspunderea pentru cele spuse.

Pornim de la principiul că adevărul trebuie mereu spus, iar minciuna este urâciune în faţa Domnului. Dar ce ne facem când spunând adevărul, rezultatul nu este cel firesc, adică de luminare, de îndreptare, de bucurie, de găsire a liniştii interioare şi de împăcare cu Dumnezeu ? Poate fi acesta rezultatul unei mărturisiri ? Dacă vorbim de propria persoană, de păcatele proprii, înseamnă că nu am făcut tot ce trebuie; poate a lipsit rugăciunea, poate nu am spus tot, poate nu ne-am iertat cu fraţii noştri etc. Cert este că depinde în totalitate de noi să avem o mărturisire completă.

Ce ne facem când problema se extinde la un număr mai mare de persoane ? De ce rezultatul nu este cel aşteptat şi asistăm la tulburări, conflicte, judecări şi dezbinări ? Oare să fie alte principii care se aplică în acest caz ?

Totul se reduce la cât de pregătiţi sunt oamenii pentru a primi adevărul, dar mai ales la cât de mult iubesc Adevărul. Fiind vorba de o persoană oficială, păcatul săvârşit se răsfrânge asupra unui număr de oameni corespunzător ariei de influenţă a acelei oficialităţi. Cu atât mai mult este important să fie demascată o faptă ce afectează un grup de persoane, ce aduce atingere unei credinţe şi provoacă sminteală printre credincioşi, mai ales celor ce se află la începuturi în ale credinţei.

Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă în Biserica Ortodoxă Română de câteva decenii încoace, dar mai grav în ultimii ani arată că unii ierarhi şi preoţi din BOR nu sunt adevăraţi slujitori ai Bisericii lui Hristos. Diferitele pacturi cu monofiziţii, împărtăşirea la greco-catolici a mitropolitului Corneanu, săvârşirea slujbei de sfinţire a apei cu romano-catolicii a episopului Sofronie Drincec, participarea la diferite întâlniri ecumeniste a majorităţii ierarhilor, printre care cel mai activ pare a fi IPS Joantă, mitropolitul BOR al Germaniei, Europei centrale şi de nord şi intensele pregătiri pentru sinodul pan-ortodox din Cipru de anul acesta, sinod despre care Sfinţii Părinţi spun că va fi unul tâlhăresc. Apoi este de sancţionat statutul BOR de membru în Consiliul Mondial al Bisericilor, o adunătură în duh new-ageist, manevrată de masoni şi jidovi, precum şi lipsa unei atitudini de împotrivire faţă de noile documente electronic, cu cip.

Cu toate acestea şi multe altele, vine întrebarea : oare mai reprezintă astfel de slujitori Biserica ? Mai fac ei parte din Biserică ? Nu sunt ei lupi în piei de oaie, duşmani ai Bisericii ? Ş-atunci cum să fim acuzaţi că vrem răul Bisericii, când arătăm faptele lor împotriva Bisericii ? Şi oare nu Şi-a ridicat Dumnezeu mâna de deasupra lor, dacă au ajuns să cadă unul, câte unul şi să le fie dezvăluite fărădelegile ? Şi ei cad tocmai pentru că trădează adevărata Biserica a lui Hristos, care este Biserica Ortodoxă.

Parintele Arsenie Papacioc ne lamureste unde este Biserica : “Adevărul e unul. Şi dacă unul singur ţine adevărul, acolo e Biserica. Nu e numai o fracţiune din Biserică, e toată Biserica. Aveţi ocazia să fiţi acel unul (…) Acum sunt semne de sfârşit de veac şi dracul vrea să schimbe adevărul (…) Am trăit şi continuăm să trăim în vremuri apostolice. Adevărul rămâne acolo unde n-ai cedat. Dacă unul singur ţine adevărul, acolo e Biserica. Ortodoxia va supravieţui prin el.

Linişte şi pace interioară vă dorim în mărturisirea Adevărului !

 

22 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Este minunat ceea ce spuneti, si ingrozitor ceea ce se intampla.Este o mare discordanta intre noi , oamenii obisnuiti , si cei ce detin puterea,in BOR,in mass media , in parlament, in guvern,de parca ar fi o mare schizofrenie nationala.Mie mi se pare clar ca traim "acele " vremuri, dar noi doar ne lamentam , constatam si criticam. Poate ca atata putere ne este data .
  Dureros mi se pare ca , daca incerc sa-i constientizez pe unii apropiati, constat la ei o reziztenta enorma , ei nu accepta nici sa citeasca acest tip de literatura , nici sa ma asculte.;pur si simplu nu-i intereseaza.
  De multe ori ma intreb daca ei nu fac parte cumva ,fara ca eu sa stiu, din "acele "organizatii .
  Despre aceste tulburatoare dezvaluiri, eu cred ca sunt BINE VENITE;intr-adevar, partea institutionala a Bisericii ortodoxe are destui "muguri" de ratacire.
  Nu prea stiu ce este de facut, in afara de rugaciune,asta astept de la cei mai destepti ca mine:un sfat , o indrumare.
  HRISTOS A INVIAT!

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  In vremurile acestea de sfarsit nu se mai poate schimba mare lucru... Indiferent de lupta unuia sau a altuia. Boala este in stadiul de metastaza. Ca in toata societatea, pacatul a cuprins si Biserica, si asta cam in profunzime. Este vremea lui "scapa cine poate " sau mantuiasca-se cine poate si vrea. Cei care doresc mantuirea stiu ce au de facut : sa nu atarne de materia asta putreda, sa tinda mai mult spre cele ceresti. Cred ca este o utopie sa se mai incerce acum curatarea BOR. Cred ca cel mai bine este ca sa ne mantuiasca cei care vor. Este si periculos sa incerci ceva, te poti ineca cu ei. Lasati-i pe ei cu ale lor. Iertati-ma daca gresesc...

 3. Ion de la Chiuiesti

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Dar au fost în popor şi prooroci mincinoşi, după cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare şi, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, îşi vor aduce lor grabnică pieire;
  Şi mulţi se vor lua după învăţăturile lor rătăcite şi, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită;
  Şi din poftă de avere şi cu cuvinte amăgitoare, ei vă vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăboveşte şi pierzarea lor nu dormitează."

  Sigur ca Biserica a fost intotdeuna penetrata de diferite persoane, care, asa cum spune scriptura in A doua epistola a lui Petru , au fost invatatori mincinosi. Dar au fost invinsi. Acum cred si eu ca trebuie sa rostim adevarurile, oricat de dureroase ar fi, chiar daca rostirea asta nu va duce la rezultate. In rest, totul merge conform celor spuse de Sf. Ap. Ioan in Apocalipsa. Sa ne intareasca Dumnezeu in credinta !

 4. Robert Antal

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Hristos a inviat!

  Pt Mihaela,
  nu astepta sfaturi de la cei mai destepti ca tine, ci mai degraba cauta-i pe cei intelepti si smeriti cu inima. Primul dintre ei fiind Insusi Hristos, Domnul nostru. Ca argument, crezi ca daca El nu era "destept" se mai lasa rastignit pe Cruce? Deci, cei curati cu inima sa fie calauza ta si a celor care doresc Mantuirea.
  Intradevar, in Biserica noastra Ortodoxa, se intampla multe faradelegi, dar acestea nu O dezonoreaza si nici macar nu ii stirbesc din autoritatea Ei castigata prin moarte de Om. Personal cred ca cel mai bine ne este sa fim in rugaciune permanenta si sa savarsim faptele cele bune ca si cand nimic nu s-ar intampla, pt ca este stiut ca asa cum ne va gasi sfarsitul, in aceea vom fi judecati. Sunt parinti cu har care spun azi, ca nici o conferinta, nici o prelegere, nici o cuvantare nu mai are efect in a opri Fiara. Insa, ele trebuie sa continue pentru a zidi cat mai multe suflete chiar si cat un inceput.
  Sa fim treji si sa punem fapta buna acolo unde se cere, deci sa o facem concret, atat cu ce putem ajuta noi.
  Cum spunea si parintele Adrian Fageteanu (idee preluata si mai sus): "este vremea lui scapa cine poate". Asta nu inseamna ca suntem in fata unui tren in care ne inghiontim care mai decare pt ca sa urcam primii nepasandu-ne de cei care raman. Cred ca e tocmai invers: sa ajutam pe cat mai multi sa urce in acest tren chiar daca noi ramanem jos. Caci spune si Sfantul Apostol Matei in Evanghelia Sa : "Că cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde; iar cine îşi va pierde sufletul pentru Mine îl va afla".
  Asadar, aceasta sa fie atitudinea noastra in fata a ce va urma de acum in colo.
  Doamne ajuta ! Hristos a inviat!

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pantru Robert Antal
  Multumesc mult . Mi-ai fost de mare ajutor.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cu ajutorul camerelor asunse aflam mai multe vesti proaste decat poate suporta mintea noastra. Chiar daca am fi absolut siguri ca pacatele altora s-au inmultit, noi tot de pacatele noastre vom raspunde. Dumnezeu sa ne ajute sa punem inceput bun pocaintei noastre si sa-i putem ajuta si pe altii, prin puterea exemplului personal si a rugaciunii.

  Asa cum spunea Sfantul Paisie de la Neamt, in vremuri de racire a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti. Avem povatuitori -- scrieri mai multe ca niciodata, nu putem spune despre nimic duhovnicesc ca nu am stiut. Sa mergem cu tarie pe calea lasata de Sfinii Parinti.

  Am avut o perioada in care, impreuna cu o persoana foarte curioasa, despicam firul in patru incercand sa patrundem in tainele lui Dumnezeu legate de anumite persoane. Ajunsesem sa privesc anumite persoane cu ura, de pe pozitia judecatorului. In acea perioada mi-am pierdut linistea. Linistea mi-a revenit dupa ce am inceput sa-i privesc din nou cu compasiune pe cei care au cazut in diverse pacate, asa cum m-a sfatuit un duhovnic de incredere.

  Nu stiu de cat folos este sa evidentiem insistent pacatele ierarhilor, mai ales daca avem tendinte sa osandim pacatosul si nu sa dispretuim pacatul. Diavolul prin anumite slugi ii ,,ajuta'' pe unii sa pacatuiasca, iar prin alte slugi le ii arunca in disperare, vadindu-le pacatul. In cele din urma, toti pacatosii sunt de plans, caci isi bate joc de ei diavolul. Pe el ar trebui sa-l uram. Cei nepregatiti duhovniceste cad si mai mult si-si justifica pacatele spunand c-au luat pilda de la ,,popa''.

  Ne aflam, practic, intre ciocan si nicovala. E bine sa stim cam pe ce maini a cazut Biserica, dar nu e bine sa deznadajduim nici sa fim mai atenti la altii decat la noi. Din cauza pacatelor noastre, Dumnezeu a imputinat fantanile cu apa vie. Mantuirea noastra depinde de modul in care luptam cu propriile pacate.

  Sfintii inchisorilor in ce conditii s-au mantuit? Ce lectie de pret au invatat ei si noi nu putem? Au invatat sa lupte cu ei insisi supraveghindu-si gandurile, vorbele si faptele, au invatat sa ierte si sa se roage pentru prigonitori. Au invatat rugaciunea inimii.

  Iar pentru spovedanie merita sa cantarim bine pana alegem un duhovnic, caci aceasta devine o problema serioasa. N-as merge la un preot mason sub nicio forma. Unii sfinti ne avertizeaza ca vor veni timpuri sa ne spovedim si la icoana si sa spunem rugaciunea lui Iisus pentru a ramane in comuniune cu Iisus. A se vedea scrierile Sfantului Lavrentie de Cernigov.

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.ortodoxmedia.com/opinie.php?o_id=36

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Se stie cine vrea raul Bisericii: diavolul. Iar "cine este de fapt Biserica", se stie cu atat mai mult: trupul lui Hristos. Ca in interiorul Bisericii s-a strecurat diavolul si i-a ratacit pe unii clerici, se stie si asta de mult timp, de la intemeierea Bisericii, caci asa s-a intamplat mereu. Iar ca in Biserica sunt si clerici cu frica de Dumnezeu, adevarati pastori ai oilor lui Hristos, este incontestabil. Aceia vor ajuta Biserica, si vor forma adevaratii marturisitori, iar ei nu se vor feri de martiriu si mucenicie. Cred ca nu trebuie sa ne temem pentru altii, ci mai degraba fiecare pentru el, ca suntem cernuti tare in acest ceas. DOMNUL SA NE MILUIASCA ! Amin.

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pentru axa: FELICITARI GIGEL CHIAZNA !

 10. mos gheorghe

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  HRISTOS A INVIAT !
  Draga Antonia iti multumesc pentru randurile dtale. Ceea ce ai spus mi-a mers drept la suflet. Si eu mai am multe de invatat, chiar la varsta mea........
  DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE !

  Va multumesc tuturor celor care scrieti pe "Comentarii", avand si afland astfel
  pareri diferite. Stiu ca " APOLOGETICUM" este vizitat de peste 100.000 de persoane, oare de ce nu scriu mai multi ? Oare DUMNEZEU si BISERICA nu fac parte din viata lor ? Oare HRISTOS NU S-A RASTIGNIT SI PENTRU EI ? OARE HRISTOS N-A INVIAT SI PENTRU EI ? Sunt foarte trist cand vad atata indiferenta fata de MANTUITORUL LUMII si DE BISERICA LUI. Rugati-va, scrieti, aratati ca va pasa de DOMNUL si de BISERICA LUI ! Nu-i lasati pe Dusmanii Crucii sa faca prapad in sufletele si mintile oamenilor ! Fiecare sa contribuie in felul sau la lupta impotriva dusmanilor lui HRISTOS ! NU AVEM VOIE SA RAMANEM NEPASATORI CAND DUSMANII CRUCII IL RASTIGNESC PE HRISTOS IN FIECARE ZI ! LA LUPTA, CU DUMNEZEU INAINTE !

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  'Parinte, a venit ceasul! Preaslaveste pe Fiul tau, ca si Fiul sa Te preaslaveasca pe Tine". ...Si Eu nu mai sunt din lume, iar ei in lume sunt ;i Eu vin la Tine. Parinte Sfinte, pazaste/i in numele TAu, in care MI i/ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi. Cand eram cu ei in lume eu ii pazeam in numele TAu, pe cei ce Mi i/ai dat; si i/am pazit si n/a pierit niciunul dintre ei, decat fiul pierzarii, ca sa se implineasca scriptura!" (In. 17:1; 17:11/12).
  Cine sunt cei chemati sa fie una? Si cine este fiul pierzarii? Si cine sunt cei nechemati?

 12. Iulia Cirneala

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ca sa nu ne istoveasca stirile de tot felul si, aceasta in mod special special,
  iata un raspuns mangaietor:

  Sf. Nicolae Velimirovici :"Scrisoare casierului de plasa B. Dj.,
  Despre Preoti

  Nu sunteti multumit de preotul dumneavoastra.

  Si, intr-adevar, este pacat ca va amaraste cel ce ar trebui sa va mangaie si sa va aline.
  Din aceasta pricina insa dumneavoastra v-ati revoltat impotriva tuturor preotilor din lume.
  Prin aceasta dovediti si dumneavoastra cat de greu este sa se vindece oamenii de boala generalizarii exceptiilor.

  Va voi arata printr-un exemplu cat de chibzuiti si drepti erau in aceasta privinta oamenii cu adevarat mari.

  Marele scriitor rus Gogol-oricat de mare ca scriitor, si totusi mult mai mare ca minte si caracter-a fost atacat odata de alt scriitor rus, Belinski, deoarece spusese adevarul despre clerul rus.
  Raspunzand la acest atac, Gogol i-a scris lui Belinski:

  "...De unde vi se pare dumneavoastra ca eu inalt osanale clerului nostru ?
  Si de unde in dumneavoastra un asemenea duh de ura ?

  Eu insumi stiu o sumenedenie de popi rai si as putea sa va povestesc multe istorii caraghioase privitoare la ei.

  Pe de alta parte, am intalnit si oameni a caror viata sfanta m-a uluit, si am vazut ca ei sunt produsul Bisericii noastre de Rasarit, nu al celei apusene.

  Asadar, eu nu inalt nicidecum osanale acelui cler ce a adus rusine Bisericii noastre, ci celui care a inaltat-o...care prin mucenicia sa a pecetluit adevarul fiecarui cuvant al lui Hristos si care si pe calaii sai i-a istovit rugandu-se lui Dumnezeu pentru ei".

  Straduiti-va si dumneavoastra sa ganditi ca marele Gogol.

  Cum ar fi fost Hristos daca, sa zicem, i-ar fi urat pe toti apostolii Sai din pricina lui Iuda vanzatorul ?
  Si totusi, El nu l-a urat nici pe Iuda, ci la Cina cea de Taina a incercat sa-l faca a nu se da singur pierzarii prin vanzarea Fiului lui Dumnezeu.

  Iar dumneavoastra ganditi-va ce slava veti avea in Imparatia lui Dumnezeu daca mirean fiind, va veti arata mai bun crestin chiar decat un pret ! "

  (Sfantul Nicolae Velimirovici -"Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi" , editura Sofia)

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  La ce folos sa mai luam apararea unor ierarhi asteapta din ce in ce mai cu ardoare ziua apostaziei. Ca sa nu zicem ca deja au apostat... si ingaduinta ne este prea mare fata de ei? Eu nu cred ca se intampla nimic fara ingaduinta lui Dumnezeu in Biserica Lui. Puteau pana acum, de mii si mii de ori sa pateasca una ca aceasta,i aca aratarea rusinii lor. Poate ar trebui sa ne intrebam> Oare nu cumva Domnul vrea sa ii descopere? Oare nu cumva rabdarea noastra fata de ei pana acum este peste margini? Ei s/au facut Iuda pe care Hristos L/a pierdut. Oare Sfintii Apostoli de ce nu au acoperit simonia lui Anania?
  Eu zic sa ne facem curaj si sa ne cerem episcopi ortodocsi in fapta si in cuvant.
  Dar ei prefera sa le fie credinciosii Papilor, aniversand zile pe care Sfintii nostri Parinti le/ar da anatemei. Dar mai stii... poate vom aniversa in curand Ziua cea mare a veniriii Papei in Romania, cu cruce rosie si eventual si cu un pestisor acolo.
  Sa recunoasca macar ca au gersit! Nu le refuzam pocainta! Doamne fereste!

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Antonia
  @Iulia Cirneala
  Subscriu la comentariile expuse de voi si imi pare bine ca ne unim in duh pe aceasta pagina.
  Va recomand cu toata dragostea sa cititi din Sfantul Nicolae Velimirovici - Invataturi despre bine si rau_editura Sofia,unde gasiti multe cuvinte care sa va lumineze cugetele,iar apoi vom fi cu mai multa luare'aminte inainte de a emite judecati.Sa nu uitam de cei care vor cadea inainte sa fi invatat sa se ridice,ma refer la fratii nostri care pornesc spre o viata duhovniceasca si care afla astfel de dedesupturi din lumea preoteasca si,din nefericire, se pot sminti pentru ca nu au apucat inca sa invete "alfabetul" duhovnicesc.Va spun toate acestea pentru ca am primit replici de genul:"Mai lasa-ma si cu popii tai! Tu nu vezi ce fac,iar eu sa le pup mana?!" Tocmai de aceea e bine sa nu incetam a ne ruga pentru pastorii nostri.
  Ascultati-l pe Parintele Amfilohie Branza de la Manastirea Diaconesti(gasiti multe inregistrari pe Calauza Ortodoxa),unul ca acesta ne reprezinta,pentru restul.....Dumnezeu sa-i aiba in paza.
  Hristos a Inviat !

 15. Iulia Cirneala

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Am o greseala la penultimul rand, corect este:
  " chiar decat un preot"

  iertati!

 16. ierom gavriil

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Biserica este Mama mea si oricine imi spune despre mama mea ca a vazut o band sau curvind , nu ma bucur si nici nu descopar acest lucru tuturor vecinilor pentru ca o iubesc si ma incalzesc la sanul ei .

 17. Marius Zarnescu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ” Inainte abordam biserica avand o mentalitate de consumator cu spirit de discernamant. Consideram serviciul de inchinare un fel de spectacol: ofera-mi ceva ce imi place, fa-ma sa ma simt bine. Vorbind despre oameni ca mine, Soren Kerkegaard a spus ca avem tendinta de a considera biserica un fel de teatru: stam in sala si urmarim cu atentie actorul de pe scena care atrage toate privirile spre el. Daca spectacolul este de buna calitate, ne exprimam recunostiinta aplaudand si ovationand. Dar biserica trebuie sa fie total diferita de un teatru. In biserica, Dumnezeu este publicul inchinarii noastre. Departe de a juca rolul principal, lucratorul crestin trebuie sa fie ca un sufleur discret care sta in spatele scenei si ajuta sufland cuvintele.

  -Philip Yancey, Biserica Frustrare si Implinire-

 18. Felix-Gabriel Lefter

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Biserica este ECCLESIA (adunare - doi sau trei in numele Domnului). Nu este BASILEA (cladire, institutie). Nu e romana, greceasca, ruseasca etc. Nu e nationala. Are un singur Mare Preot, Domnul Iisus Hristos.
  Punct.

 19. mos gheorghe

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Raspuns Ieromonahului Gavriil :
  HRISTOS A INVIAT, PARINTE !
  Biserica este Mama mea....spune Sfintia Ta. Sunt de acord, dar daca Mama greseste, incerc s-o indrept deoarece o iubesc foarte mult. Aratandu-i greseala, o fac din dragoste, pentru a se indrepta. Adevarata Biserica ( care rtebuie sa fie mama noastra, a tuturor), TREBUIE SA PROPAVADUIASCA ADEVARUL. CACI CINE PROPAVADUIESTE ADEVARUL, IL PROPAVADUIESTE PE INSUSI HRISTOS. Sa luam aminte ! Cand vad ce se intampla in lumea in care traiesc, nu inghit orice mi se serveste. Ma rog Domnului, bineinteles, dar sunt foarte atent la propaganda dusa de dusmanii lui HRISTOS. Parinte Gavriil, ce parere aveti de faptul ca suntem bombardati zi si noapte de dusmanii Crucii, cu tot felul de ticalosii ? Oare nu traim timpuri acum, cand se face totul pentru a distruge Crestinismul ?

 20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ptr Ierom gavriil
  Cinstit vorbind, daca mama mea greseste, ripostez, o critic ,chiar am o discutie in contradictioriu, nu ma supun orbeste.Este adevarat ,sufar, ma doare, dar TOCMAI pentru ca tin la ea, incerc sa clarific situatia.Daca insa greseala ei este foarte mare, ea devine publica,este sanctionata de societate,de legislatie.Cam aici se gaseste problema coruptiei ierarhilor bisericii noastre: a devenit publica si nu mai poate fi ascunsa.
  Ar fi bine sa lasam demagogia si vorbele mestesugite , pacatul nu poate fi acoperit asa.

 21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Eu nu inteleg de continuati sa va dueti la biserica si sa dati bani... voi chiar sunteti orbi? 90% dintre popii din romania sunt corupti intr-un fel sau altul, fie ca va place fie ca nu.

 22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @mircea,
  Trebuie sa mergem la biserica macar pentru a marturisi prin asta crezul nostru, chiar daca 90% dintre "popi"sunt corupti. Acolo unde este adunarea crestinilor, in mijlocul lor se coboara prin Duhul Sfant si Hristos, Mantuitorul, dupa cum a promis. Sfintele taine care se savarsesc in acea biserica, daca nu se savarsesc prin mana nevrednica a "popii" se savarsesc prin mana Domnului nostru Iisus Hristos, prezent acolo spre rusinarea celui nevrednic. "Popii" pustiirii s-ar bucura mai degraba sa vada bisericile goale (nu si visteria... dar asta e alta poveste...) iar multimea celor ce vin la biserica va fi pentru ei o infrangere.
  Dumnezeu a lasat chiar si in biserica sa o cale de cadere prin slava desarta, prin superficialitate, prin iubirea de sine, prin iubirea de bani (ale omului, se intelege) dar si o cale de inaltare prin pocainta, prin smerenie, prin iubirea aproapelui si jertfa. Si aici trebuia separat graul de neghina si nu va ramane dreptate nefacuta.
  Incercati sa cautati mai degraba pe acel slujitor al bisericii caruia i se spune "cuviosul" decat pe cel ce-si spune "preasfintitul" caci mai multe roade de credinta veti gasi la acela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*