Comunicat al Parintelui Justin cu privire la constructia manastirii de la Aiud

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=X3Ug621WkuY]

Urmarind articolele de pe internet aparute in ultima vreme, am aflat o serie intreaga de lucruri care nu sint deloc adevarate, si care se lanseaza in urechile poporului nostru, niste aberatii care nu-si au locul in conceptia noastra cu privire la manastirea de la Aiud.

Biserica Manastirii Aiud nu a ramas pe seama nimanui. Nimeni nu este in masura sa ne dea indicatii – cum trebuie sa fie ridicata, cum trebuie sa fie aparata, cum trebuie sa fie slujita – decit numai cei care au participat la toate durerile generatiei de la 1948 si pina in prezent. Si aceia, insa, care inca mai au capacitatea de gindire si pot sa dea un sfat; numai ei sint in masura. Iar, cit priveste chestiunea aceasta pe care am discutat-o noi acum la Aiud, n-a fost vorba sa fie lasata pe seama nici unui alt barbat vrednic sau mai putin vrednic. De altfel, nu s-a vorbit despre a ramine cineva in situatia de a dirija o opera ca aceasta a Aiudului, care, de altfel, depaseste si viata noastra spirituala, si viata morala, si viata crestin ortodoxa, pentru ca aici nu mai este vorba de niste oameni. Aici este vorba de Sfinti, de Martiri care depasesc granitele natiunii noastre. Aici este vorba de Martirii intregii crestinatati europene si ai lumii intregi. Sfintul care traieste in Rusia, sau care traieste in Iugoslavia, sau in România, este un merit al acestei natiuni, pentru ca acolo s-a nascut acest mare om de valoare. Dar asta nu inseamna ca el ramine aici; pentru ca rugaciunile pe care le face sint pentru toata lumea, si pentru unii, si pentru altii, si pentru buni, si pentru rai, si pentru tradatori, si pentru Sfinti, si pentru toate manifestarile noastre crestine.

Iar cit priveste asezarea unei biserici, desi sint atitea discutii, socotesc ca intr-adevar aceste discutii au loc, dar nu din partea celor binevoitori, ci din partea rau-voitorilor, care au fost de la inceput rai si ramin in veci in rautatea lor. Pentru ca diavolul nu se schimba, ramine in aceeasi rautate si lupta impotriva binelui. Asta, ca avem discutiile acestea intre noi si se produc aceste neintelegeri, nu este altceva decit, oarecum, opera lor distructiva. Dar noi nu ar trebui sa fim furati de aceasta inselaciune diabolica, ci ar trebui sa raminem in armonia noastra, in tendinta noastra de bine, ca lucrurile sa mearga mai departe inspre realizarea acestei mari opere de invatatura teologica si morala si ortodoxa pentru Biserica noastra.

Biserica de la Aiud nu este o biserica oarecare. Nu este o biserica de parohie; si acolo, cind vorbim despre biserica, ea trebuie sa ramina pentru viata sufleteasca a omului, a crestinului. Biserica nu este supusa curentului politic sau indemnului politic sau ajutorului politic, pentru ca Biserica este curata, nepatata inaintea lui Dumnezeu, fara prihana, si de aceea si ajutoarele care se dau aici trebuie sa fie o jertfa curata si fara impatimire si fara intentii altfel decit frumoase, pentru cinstea si ridicarea neamului nostru, a martirilor nostri si a celor ce urmeaza inca sa mai traiasca pentru aceasta gindire crestina ortodoxa.

La Aiud nu au fost, intr-adevar, numai legionari. A fost tineretul nostru, au fost generatiile noastre din 1948, 1952, pina in 1964. Caci au intrat in puscarie si unii care au fost incarcerati inainte cu citeva ore, si li s-a dat drumul imediat, intrind in decretul din Martie 1964. Ei, dar si acestia sint eroi, sint martiri, sint oameni care s-au angajat cindva; ca au venit in ceasul al noualea, in ceasul al doisprezecelea, numai iconomia lui Dumnezeu stie cum isi va lua fiecare plata dupa ostenelile lui.

De aceea, as avea un cuvint cu toata seriozitatea: Sa nu mai primiti nimic din tot ce apare cu privire la aceasta opera de structura ortodoxa, bizantina, decit numai ceea ce se publica din partea noastra cu toata seriozitatea si greutatea.

Sursa: PetruVoda.ro

13 comments

 1. ierom. gavriil

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  deci ai inteles frate , ciocu mic , sau incearca sa fi serios . bucurie .

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nadajduim ca mesajul Parintelui Iustin va fi inteles cu inima de catre cei ce se impotrivesc sau vor sa schimbe rostul lucrarii in care Parintele s-a angajat! Dumnezeu sa mangaie inima Parintelui Iustin, atat de prigonita de dusmanii Adevarului ( cei mai vechi si cei mai noi... ) pentru rugaciunile Sfintilor romani care ,,Golgota neamului romanesc '' au suit si sa ne mantuiasca pe noi !

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Slava Tie, Doamne! Dumnezeu il va rasplati fara indoiala pe Parintele cu puterea de a ridica si a sfinti Manastirea Sfintilor Inchisorilor. Sa fim alaturi de el!

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  M-AM RUGAT SI EU CU TOATA INIMA LA MAICA DOMNULUI SA NI-L LASE INCA MULTA VREME PE PARINTELE IUSTIN PARVU SI AM SIMTIT CA MI-A FOST ASCULTATA MICA RUGACIUNE SPONTANA SI FIERBINTE; TOTODATA AM TRECUT LA "INARMARE", AM IMPRIMAT DE PE INTERNET TOT PATERICUL EGIPTEAN (DE PE "SFATURI ORTODOXE") CU INVATATURILE MARILOR SFINTI SI AM COMANDAT PRIN INTERNET SI PRIMIT CELE XII VOLUME CU VIETILOR SFINTILOR PE LUNILE ANULUI CARE TOT MAI GREU SE GASESC LA VANZARE SI CAUT SA DESCARC SI FILOCALIA, CARE TOATE ALATURI DE SFANTA SCRIPTURA IMI VOR INTARI FAMILIA IN VREMURILE CARE VOR URMA. CITIND ZILNIC VIETILE SFINTILOR SI DIN BIBLIE AM MULTA PACE, CURAJ SI DORINTA DE A LE URMA PILDA VIETII PENTRU MANTUIRE, PENTRU VESNICIE...

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  asteptam de mult aceasta luare de pozitie! in sfarsit se face lumina si nu cred ca vor mai exista contestari rau voitoare. tot parintele ne scoate la lumina, a cata oara?

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dumnezeu nu ne lasa fara luminatori. Iata ca Parintele Iustin ne-a dat raspunsul pe care-l asteptam. Cuvintele lui sunt si mangaiere si incurajare , dar si fermitate ca ceea ce este rau nu se schimba. In cuvintele Parintelui se simte lupta surda cu Sistemul . El nu se amageste nici o clipa ca dusmanii lui (si ai nostri implicit) se transforma peste noapte in mielusei. Sa nu ne amagim nici noi, ci sa luptam lupta cea buna ! Sa ne rugam ca sa nu ne paraseasca Dumnezeu si sa nu lasam totul doar pe umerii Parintelui !

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Marius Liviu
  Si eu am inceput sa adun dupa posibilitati cat mai multa literatura ortodoxa adevarata:toate volumele Parintelui Paisie Aghioritul,Sfantul Ignatie Brancianinov,Serafim Rose, Parinele Arsenie Boca.Ma tem ca odata cu globalizarea si ecumenismul care ni se flutura pe sub nas nu vom mai gasi la fel de usor astfel de carti sau poate ca da,insa mult prea "cosmetizate",asa cum o cere noua religie ce ni se cam impune Cu toata dragostea va recomand sa adunati in biblioteca personala astfel de carti pentru copiii nostri, pentru familiile noastre si poate chiar pentru dusmanii nostri ,care ratacesc uneori din lipsa de cultura religioasa ortodoxa sau poate din exces de zel,ma refer la cei ce se pretind mari traitori sau "vorbitori" in fata lumii.
  Am mare nadejde ca Bunul Dumnezeu prin vocea Parintelui Iustin incearca sa destupe urechile celor care desi le au, nu aud.Sa ne rugam cu nadejde si cu inima curata .Nu suntem singuri si nici putini cei ce credem ca Iisus va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor.
  Doamne ajuta.

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Draga frate Marius Liviu sa-ti ajute Bunul Dumnezeu si Maicuta Lui sa-ti indrumi macar familia pe calea mantuirii, caci mare sminteala este in lume.
  Alaturi de parintele Iustin din tot sufletul. Cu Dumnezeu inainte. AMIN

 9. Iubesc Patriarhul

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Da, da, da si eu mi-am facut stoc de cartii, de la sfintii din vechime pana la cei mai actuali. Mi-am format acest obicei de a cumpara cate o carte in fiecare duminica, dupa slujba. Si o aplic de vreo 6 ani. Deci s-au strans. M-am axat in special pe parintii din vechime. (Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul etc...)dar am cumparat si din cei mai noi.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dragilor ,

  Pentru pacatele noastre Dumnezeu ne cearta ,ne bate ,desi El ne iubeste atat de mult si ne primeste ...Asa cum spunea si bunul Parinte Arsenie Boca , -sa pricepem nevoile vietii acesteia ,sa ne intarim cu rabdare , sa iubim necazurile si pe toti cei care ne necajesc . Numai asa vom sta linistiti ,"pe conducera lui Dumnezeu" , numai asa ne vom putea duce crucea incercarilor ,avandu-l asistent nevazut si contemporan viu pe Iisus Hristos .Tot in aceeasi limba a iubirii ne vorbeste si bunul Parinte Iustin Parvu , neobositul si neinfricatul Parinte ...Sa-i oferim si noi acestui Sfant in viata simplitatea si curatia gandurilor noastre ,sa-l ajutam in demersurile sale prin fapte sincere si sa-i multumim Bunului Dumnezeu ca pentru dreapta deprindere a credintei ne-a scos in cale un duhovnic cu larg orizont interior .Dumnezeule Drag si Bun ,ajuta cererilor Parintelui Iustin Parvu si iarta-ne noua obarsia gandurilor fara duh !

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multumim Doamne,multumim Maica Domnului ,multumim Puteri Ceresti ,multumim Tuturor Sfintilor si Sfintilor inchisorilor,multumim Sf Cruce.Sarutam mana Parinte Iustin.

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multumim ,Doamne ,pentru "oamenii simpli "care stiu sa lacrimeze in rugaciune ,si care au ca arme asupra diavolului:numele Domnului ,numele Maicii Domnului si ale tuturor Sfintilor , si nu au uitat nici de arma nebiruita - arma Sfintei Cruci .

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vroiam sa va intreb daca stie cineva programul slujbelor de vineri de la Aiud, daca se face Sf. Maslu. As vrea merg acolo si sa stau vineri si sambata. Va rog sa imi spuneti daca stiti si daca sunt posibilitati de cazare in zona. Va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*