Patriarhul Daniel: Cei ce nu cinstesc icoanele, nu-l urmeaza pe Hristos

Surprinzator, dar avem de-a face cu o declaratie marturisitoare(sic!) a sanctitatii sale Daniel, care in Duminica Ortodoxiei incearca sa mai potoleasca norodul smintit de blasfemia savarsita prin oferirea de sfinte moaste papistasilor. La acea data, a precizat ca ortodocsii, catolicii si protestantii au in comun marturisirea lui Hristos. Oare tablourile papistasilor pot fi numite icoane? Iar dupa cate stim protestantii nu sunt cinstitori ai sfintelor icoane, ba unii chiar le mai si hulesc, si iata cum patriarhul se contrazice pe sine, marturisirea-i fiind anulata. Tot sanctitatea sa mai face referire la Sinodiconul Ortodoxiei, ca fiind un “act solemn…care lauda pe Sfintii marturisitori si anatematizeaza ereticii”, doar ca este citit in “anumite locuri”, catedrala patriarhala nefiind unul dintre acestea, ca majoritatea bisericilor si manastirilor din Romania; aceasta ca urmare a faptului ca patriarhia nu incurajeaza astfel de randuieli, caci incalca corectitudinea politica a forurilor ecumeniste si secularizate din care face parte. Iar ereticii care sunt, in opinia sanctitatii sale? Oare coincide cu cea a Sfintilor Parinti, ce-i considera eretici pe papistasi(romano-catolici), greco-catolici, monofiziti si protestanti? Raspunsul este dovedit ca fiind negativ, prin toate actiunile si misiunea sanctitatii sale.

Prin urmare, ortodoxia romaneasca nu se poate numi si una marturisitoare, asa cum sta scris in Sinodiconul Ortodoxiei:

“Aceasta este credinta Apostolilor; este credinţa Parintilor; este credinta ortodocsilor; aceasta credinta tine lumea locuita.”

45 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ..nu mai am incredere in preoti !!! mi-am luat-o in plin ! dar cred cu tarie in Dumnezeu si imi mentin religia ortodoxa dealtfel singura adevarata..!
  am un amic care din cauza preotilor acu' doua saptamani a plecat la religia (daca o putem numi religie) budhista.. si la propriu in tibet !
  oare nu va raspunde nimeni pt sufletele astea ravasite si folosite..???!!!

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dupa roadele lor ii vesti cunoaste! Cea ce face acum Daniel ar avea cam doua alternative:
  1. Marturiseste ortodoxia si astfel arata ca habar nare ce vrea cu ecumenistii sincretisti.
  2. E o diversiune in care se incearca o confuzie, adica: vedeti eu marturisesc ortodoxia, dar traim in mileniul 3 si astfel si ortodoxia e altfel decat ca la inceputul ei.
  O idee: multa rugaciune si trezvie, ca astfel cu mila Domnului sa putem deosebi lupii de pastori.

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Apropo de instrainarea de Sf. Moaste... parca si eu ne-au dat noua, de mai multe ori. Ma gandesc ca poate schimbul a fost conditionat sa dam si noi ceva in schimb... nu stiu, zic si eu.

  De exemplu in 1600, Mihai Viteazul a primit moaste ale Sf. Nicolae (o mana intreaga) de la catolici, care le furasera in prealabil si le dusesera la Bari. Stie cineva daca a trebuit sa dea si el ceva in schimb?

  Bogdan.

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Bogdan

  Bineinteles ca Mihai Viteazul a dat ceva la schimb - o insemnata suma de bani .

  Dca ei (catolicii) ne-au dat noua Sfinte moaste, noi nu trebuia sa primim , daca asta era conditionat de faptul ca si noi sa dam la schimb Sfinte moaste .

  Ei nici macar nu cinstesc Sfintele moaste.

  Cautati pe internet si vedeti ce sfinte ,,moaste,, de dupa schisma , au catolicii prin bisericile lor .
  Iata un link : http://www.catholicapologetics.info/library/gallery/incorrupt/incorrupt.htm

  Parca e o moarte care nu mai moare, o moarte fara inviere, niste trupuri care nu vor sa se desprinda de lumea aceasta .

  Catolicii ofera lumii un model de inviere cu acelasi trup , in aceeasi lume stricacioasa , nimic schimbat, nimic induhovnicit , nu ,,cer nou si pamant nou,, , oamenii nu vor fi ,, ca ingerii lui Dumnezeu in ceruri ,, , si probabil ca stapanul , dupa inviere va fi tot papa, in conceptia lor .

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  nu stiu daca gestul lui Daniel cu moastele e sau nu in traditie cu parintii, dar catolicii au sfinte moaste si le cinstesc: sf Nicolae spre exmplu... problema lor e ca nu renunta la ceea ce i-a separat si la noile inventii dogmatice.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ''Nu-ti face chip cioplit''

  Cu asta cum ramane ?

  Credinta e in inima omului, nu in oase, tablouri, si '' Catedrala Mantuirii Neamului Prost''

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   vai de capul vostru care huliti sfintele icoane . In primul rând prima icoana facuta de Dumnezeu este omul insusi el este icoana vie. Si în biblie de sunteti atenti la iesire cum sa facut chivotul legii si cortul adunarii???A zis domnul sa se faca doi heruvimi la chivot si cortul adunarii sa se deseneze heruvimi si serafimi .Iar insusi Hristos când la sters Maria Magdalena pe fata când ducea crucea in spate si-a lasat imprimat chipul sau si exista nenumarate argumente biblice despre sfintele icoane daca vreti. Fii a lui antihrist voi sunteti

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sa traducem: crestinismul nu e valabil decat cu conditia incalcarii poruncii a doua...

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Niculina rade necuratul de tine sora, auzi nu mai crezi in preoti?! Sora dar tu crezi ca te mantuiesti singura, asa de capul tau numai cu Hristos cum spun ereticii?
  Daca era asa nu mai instaura Mantuitorul Hristos Biserica sa-Ortodoxa, care retine nu e religie cum vor sa creada rationalistii scolastici, Ortodoxia e Revelatie Dumnezeiasca, cum spune si parintele Serafim Rose, pentru ca daca ii dam ortodoxiei denumirea de religie o limitam la acest termen. Este ca si cum am zice ca Dumnezeu are margini, si noi oamenii nu putem gandi asa.
  Da vremurile sunt foarte tulburi un adevarat razboi parapsihologic se desfasoara, insa sora aruncate in hrana duhovniceasca a Sfintilor Parintii unii dintre ei au fost si ei preotii, mai sunt preoti ortodoxi sa sti, ancoreazate in asa ceva pentru ca ce vijelii duhovnicesti ne pasc numai acest lucru o sa ne tina pe linia de plutire. Sa fim in vita lui Hristos care ne duce la mantuire nu sa facem noi de capul nostru.
  Un exemplu I.P.S Bartolomeu, parintele Iustin, Arsenie Papacioc etc, cauta, pentru ca daca o sa faci de capul tau te faci singura idol.
  Curaj sora, BISERICA LUI HRISTOS-ORTODOXA NICI PORTILE IADULUI-ecumenismul NU-O SA O POATA BIRUI!

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Niculina: Din toti preotii ortodocsi nu ai gasit NICI UNUL pe placul tau?!.... Pentru ca mantuirea nu este posibila decat cu respectarea Sfintelor Taine..... Botez, Spovedanie, Impartasanie, etc... Nu doar preotii s-au facut mai putin buni.... nu vezi ca noi toti ne-am inrait, ne-am stricat..... incat nu mai stiu cum de ne mai suporta pamantul si Bunul Dumnezeu..... Spune Dumnezeu ca de-am avea credinta cat un graunte de mustar am putea muta si muntii din locul lor... credinta noastra e praf si pulbere.... si avem, desigur, conducatorii (politici, spirituali) pe care ii meritam..... Iar daca prietenul tau a parasit dreapta credinta..... este DOAR vina lui! Sa nu-ti faci iluzii ca din cauza altora.... Dumnezeu l-a lasat liber pe om sa aleaga calea pe care o doreste.... iar el a ales.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ niculina: Mai sunt şi preoţi buni.

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ortodoxia chiar e diferita de cum era in inceputurile ei.

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Thefireageinmyheart@Felix Gabriel Lefter voi sunteti neoprotestanti si nu cunoasteti credinta ortodoxa si nici macar nu ati dori sa ne cunoasteti,sunteti departe de adevar si v-ati ratacit mult,oare nu va considerati voi sfinti si mantuiti,asteptand asa zisa rapire?Cititi singuri SFANTA SCRIPTURA si o interpretati adliteram,uitand ca sunt lucruri anevoie de inteles,caci stiinta ucide dar duhul te face viu,Martin Luther a inceput aceasta ratacire a lui spre sfarsitul crestinismului si nu la inceputurile lui,oare asa zisi predicatori ai vostri au duhul sfant obtinut prin punerea mainilor?Voi criticati ceea ce nu cunoasteti ,inconjurati pamantul sa va faceti discipoli si faceti din ei fii ai gheenei!Dar poate uitati ca BUNUL DUMNEZEU a ales lucrurile slabe ale lumii ca sa le rusineze pe cele tari,le-a ales pe cele de neam jos ale lumii,pe cele nebagate in seama,pe cele ce nu sunt,ca sa nimiceasca pe cele ce sunt,in cazul vostru nefericit stiu ca mintea va este invaluita de amagirile vrajmasului si oricat ati dori sa scapati de ratacirea acestuia, fara rugaciune adevarata si fara dorinta de indreptare ,nu o sa reusiti niciodata!

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Interesele natiunii noastre in diferite momente ale istoriei
  au decis uneori la unele compromisuri fara a compromte
  - dogmatica ortodoxiei - in esentza ei .
  Nu trebuie declarat un razboi confesional aratind
  altora (papaistashi ori protestanti ) dreapta noastra
  credinta fara a tine cont de marimea putintei noastre
  in realitatile lumi . Daca actualemente Rusia (super atomica )
  sta la vorba (diplomatic),noi romanii trebuie s-a apelam
  pentru supravietuire la intelepciunea cunoscuta shi folosita la vremi de rascruce ale domnitorilor ce-au reusit s-a faca faca
  situatiilor - ca doar asha a fost posibil s-a raminem ce suntem.
  Trebuie clarificata cu mai multa staruinta de catre ideologii teologi a interdependentei shi apartenentei ortodoxului
  roman la vointza comuna ca entitate indestructibila ...
  JD

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pentru sectarii care au scris mai sus de ,, chipul cioplit,,

  Dumnezeu a zis : sa nu-ti faci chip cioplit ...si celelalte , dar apoi a zis lui Moise sa faca chipuri de heruvimi pe peretii Cortului Marturiei si sa toarne doi heruvimi pe capacul chivotului legii . Dumnezeu nu se contrazice .

  Deci chipul cioplit e alt ceva . Dar voi aveti alta problema ...

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pt ce va rataciti cu buna stiinta si va lasati inselati fratilor?
  Voi nu stiti ca insusi preotii la-u dat pe mana autoritatilor in putere ca sa-l judece si sa-l condamne la moarte ?
  Dece? pt asi putea pastra locurile lor linistite si bine platite!
  Pt a nu fi dati de gol in fata poporului ca sunt farisei si aducatori de moarte sufletelor
  EL nu a dorit nici cand sa ocupe vreo functie buna in stat, nici sa fie aclamat de popor ca rege aducator de sabie asupra vietii! a trait ca un simplu om! fara casa,fara job, fara sotie si copii umblind prin lume povestind despre adevar facand minuni si vindecand bolnavi!
  A spus adevarul si celui mic, si celui mare! nu sa inchinat decat celui prea inalt-Tatalui ,a iubit si a oferit iubire!
  Ce spune El despre cei bogati si despre preoti?
  Cati dintre ei lau iubit? si dece nu au facuto? pina si cel ce la strapuns in coasta a vazut adevarul sa sa pocait ! si era un simplu soldat!
  Exista o singura [lege]!data de Dumnezeu oamenilor!
  cele 10 porunci
  Nu credeti ca acolo sta tot adevarul lui Dumnezeu?
  Si nu va aduceti aminte de conventia aceia intre biserica ortodoxa si papa!?
  Ce istorie are biserica catolica? va mai amintiti? ea nu va spune nimic?
  Nici noua ordine mondiala nu va spune nimic?
  Nici de unde si cum apar aceste boli -virusuri?si taman se si gasesc vaccinul contra?
  Cine credeti ca poate ierta pacatele fecarui individ? poate vreun om sa faca asta?...cica ar fi unul! dar stiti cine e?
  si daca da chiar il credeti?....ca e doar un simplu OM cu exceptia unei coroane!...si aia facuta de mana omului.

 16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu sunt acelas [marian] care a scris
  [entru sectarii care au scris mai sus de ,, chipul cioplit,,

  Dumnezeu a zis : sa nu-ti faci chip cioplit …si celelalte , dar apoi a zis lui Moise sa faca chipuri de heruvimi pe peretii Cortului Marturiei si sa toarne doi heruvimi pe capacul chivotului legii . Dumnezeu nu se contrazice .

  Deci chipul cioplit e alt ceva . Dar voi aveti alta problema …]
  Cu toate ca nu ai intels nimic omule cu MOISE!

 17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pentru Marian cel cu dilema preotiei.
  Omule daca vrei sa-l urmezi pe Hristos atunci nu-l urma dupa capul tau sau cum zic unii dupa''inteligenta''lor.
  Cerceteaza inainte sa vorbesti nu de alta dar cuvintele trebuie sa aiba valoare nu vorbe aruncate in varf.
  Nu sunt preot, insa daca vreau sa-l urmez pe Hristos si nu parerea mea atunci nu trebuie sa fac acest lucru dupa capul meu. Ok? Succes!

 18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pt Marian

  Poate n-ai inteles , dar aici se discuta probleme ale Bisericii Ortodoxe nu ale iudaismului .

  Nu preotii Bisericii l-au dat pe Iisus la moarte ci preotii iudei a caror lege ne indemni sa o tinem .

 19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  idol,simbol,icoana adica paganism/iudaism/crestinism cititi articolul lui Staniloae despre interdictia semita a chipului cioplit si ce este icoana. Daca Iisus Hristos s-a intrupat atunci avem icoana lui.Nu icoana nu intrupare a Lui crestinilor

 20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Marian: Iata ce a raspuns Mucenicul in blogul sau (mai frumos si mai explicit de atat nu se poate si ii multumesc pentru asta):
  mucenicul, pe 26/02/2010 la 10:52 :
  @ marius512
  adventistii, baptistii, penticostalii, iehovistii si toate noile culte asa-zise evanghelice sunt neo-protestante. adica nu au cruce, nu au icoane, etc. si sont fondate de evreii-sionisti. esenta acestei carte nu era sambata ci ceea ce propovaduiesc aceste culte. daca te uiti atent la acea dragoste si bunavointa pe care ei o propaga prin toate mijloacele vei vedea ca duce exact la ceea ce propovaduiesc toti ecumenicii, adica la unificarea religiilor. nici o casa de rugaciune de a lor nu respecta descrierea pe care o face Biblia bisericii lui Dumnezeu. Lozinca “sa nu-ti faci chip cioplit” pe care ei isi intemeiaza lipsa icoanelor si a crucii este o deturnare a sensului acesteia. Versetul se gaseste in doua locuri in Biblie si suna asa: 1.” Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.” Deuteronomul,5.8 si 2: ” Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!” Exodul, 20.4. Dupa cum vezi, in primul se spune ” a celor ce sunt ” in mod cert nereferindu-se la Dumnezeu , care locuieste deasupra cerurilor. Pe pamant, sub pamant si in apa traiesc oameni si animale. Deci se refera a nu te inchina oamenilor si animalelor sau oamenilor animale. In vremea aceia oamenii se inchinau la idoli semi-umani si la animale. In al doilea se specifica clar ” nici un lucru”. Oamenii venerau pietre, obeliscuri, altare pagane. Pana la venirea lui Iisus pe pamant, oamenii n-au vazut cum arata Divinitatea. Ceea ce au vazut ei erau ingerii cazuti si urmasii acestora. Deci n-aveau de unde sa stie cum arata Dumnezeu. De fapt, nimeni nu stie cum arata, in afara de Fiul sau, pentru ca nimeni nu se poate uita la el, nici macar ingerii. Crestinii l-au pictat pe Iisus pentru ca acesta a existat cu adevarat si a fost vazut. Nicaieri in Noul Testament nu vei mai gasi aceasta interdictie. In asta consta diferenta dintre cei care l-au primit pe Iisus cu adevarat si cei care doar se fac ca l-au primit.

 21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  pentru toti care au o problema cu noi ortodocsii care cinstim icoanele si ne inchinam in fata lor...
  Personal, cand ma inchin icoanei, nu ma inchin lemnului, ci atunci cand ma inchin, imi ridic mintea si sufletul la Dumnezeu si ma inchin. Eu, lui Dumnezeu ma inchin cand stau in fata icoanei, nu ma inchin unui chip cioplit..., nu ma inchin unei poze...
  Icoana nu e chip cioplit, in icoana in mod simbolic este zugravit chipul lui Dumnezeu sau al Sfintilor, ele ne ajuta sa ne ridicam mintea la Dumnezeu, ele vorbesc prin desen, pictura, de Hristos, de Dumnezeu Tatal si de Sfinti. Ce Sfintele Scripturi spun prin Cuvant, icoanele incearca sa spuna prin desen.
  Iar daca ma inchin Sfintilor, ma inchin tot lui Dumnezeu, ma inchin Sfinteniei Sfintilor care cum bine stim de la Dumnezeu vine.

 22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  " Apoi DOMNUL s-a aratat iarasi lui AVRAAM la stejarul Mamvri,intr-o zi pe la amiaza,cand sedea el in usa cortului sau.Atunci ridicandu-si ochii sai,a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui:si iata cum I-a vazut,a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant.Apoi a zis : DOAMNE de am aflat har inaintea TA,nu ocoli pe robul Tau. " (facerea,18,2-3 ). " Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara,iar Lot sedea la poarta Sodomei.Si vazandu-i,Lot s-a sculat inaintea lor si s-a plecat cu fata pana la pamant "...De ce noi ortodoxii ii cinstim pe sfinti si pe sfintii ingeri?Pentru ca inainte de noi DUMNEZEU ii cinsteste..." Cinstita este inaintea DOMNULUI moartea cuviosilor sai "Sfintii sunt sfintii lui DUMNEZEU si cinstindu-i pe sfintii lui DUMNEZEU pe DUMNEZEU Il cinstim ,pentru ca Il credem neconditionat ca EL i-a ales si ii considera prietenii sai si nu numai atat ci chiar fii ,dar daca sunt fii,sunt si mostenitori,mostenitori ai lui DUMNEZEU si impreuna mostenitori ai lui HRISTOS. " MINUNAT ESTE DUMNEZEU INTRU SFINTII SAI,DUMNEZEUL LUI ISRAEL "( ps.67,36) . "Prin sfintii care sunt pe pamantul Lui,minunata a facut DOMNUL toata voia intru Dansii "( ps.15.3) . " Laudati pe DUMNEZEU intre sfintii Lui " ( ps.159,1 ) . MANTUITORUL ne arata ca cine cinsteste pe sfinti, pe EL il cinsteste : ' ' Cine va primeste pe voi,pe mine ma primeste " (Matei,10,40) . " Voi sunteti preietenii mei " ( Ioan,15 ,14 ) ." A crezut Avraam lui DUMNEZEU si i s-a socotit lui spre dreptate si prietenul Lui DUMNEZEU s-a chemat " ( iacov,2-23 ).Deci,ii cinstim pe sfinti pentru ca sfintii sunt prietenii lui DUMNEZEU,ii cinstim pe sfinti pentru ca i-a ales DUMNEZEU,pentru ca sfintii se roaga pentru noi si rugaciunea lor este primita,aduceti-va aminte cum Avraaam s-a rugat pentru nepotul sau Lot,si fiind Avraam prieten al lui DUMNEZEU ,rugaciunea i-a fost primita si astfel Lot a fost scapat de urgia ce avea sa vina.II cinstim pe sfinti pentru dragostea lor desavarsita catre DUMNEZEU,pentru ca l-au slujit neincetat pe DUMNEZEU.i-au daruit sufletul BUNULUI CREATOR si si-au dat cu bucurie trupurile mortii si chiar moarte napraznica pentru iubirea de DUMNEZEU,ii cinstim pe sfinti pentru ca sunt modele vii pentru noi,exemple demne de urmat,aud rugaciunile noastre si le duc inaintea lui DUMNEZEU pentru noi ( Apocalipsa 5,8-14 ) .

 23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doar cine nu vrea sa inteleaga nu intelege.... Domnul Dumnezeu a dat porunca "Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare si sa te inchini lor" pentru ca oamenii se inchinau LA PROPRIU acelor idoli facuti de mainile lor.... le aduceau jertfe...le dadeau fetele sa le dezvergineze ii cinsteau ca pe niste fiinte vii si atotputernice!.....Noi, crestinii ortodocsi nu facem acest lucru cu icoanele. Va intreb pe voi, Marian, Florin et compania..... voi cand priviti fotografia unei persoane dragi.... a mamei, a copilului vostru sau a unui frate plecat departe, la munca in strainatate.... voi iubiti bucata aceea de hartie, sau iubiti persoana care este reprezentata in acea fotografie? Prin icoane noi cinstim sfintii reprezentati in acea icoana.... nu lemnul ori vopseaua ... Voi, sectarii care ne acuzati pe noi de idolatrie.... sunteti capabili sa vedeti diferenta dintre idolatrii care-si duceau fiicele statuii sa le dezvergineze, care-i duceau statuii mancare si podoabe de aur.... care credeau ca statuia insasi este zeul.... o divinizau ca pe o persoana vie....... si noi, crestinii ortodocsi, care cinstim doar sfintii reprezentati in pictura icoanei..... exact cum facem cand privim fotografia mamei sau copilului nostru...?
  Eu citesc mereu aceste bloguri ortodoxe..... si mereu imi spun sa nu raspund provocarilor celor care si-au lepadat dreapta credinta ....... insa nu reusesc tot timpul si cateodata (foarte rar) scriu un comentariu. Stiu ca e in zadar..... doar am citit despre bogatul nemilostiv care a ajuns in iad si s-a rugat sa fie inviat Lazar, sa mearga la fratii sai sa le spuna sa se schimbe, sa nu ajunga si ei in iad..... dar raspunsul a fost: " Şi i-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci; să asculte de ei. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi. Si i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi." Eu, in locul sectarilor, mi-as pune o intrebare simpla: De ce sa las eu credinta in care m-am nascut, veche de 2000 de ani.... si sa o schimb cu alta noua de sau cel mult de ani?!?... Noi stim ca un om....chiar de-ar avea 1001 de calitati..... iar smerenie nu are.... nu AJUNGE DECAT IN IAD.... si prin smerenie putem ajunge cel mai usor in rai....! Un sectant nu poate fi smerit.... pentru ca, atunci cand isi lasa credinta pentru altceva..... clar ca s-a gandit: "MOSII SI STRAMOSII MEI AU FOST NISTE PROSTI CARE NU AU INTELES CUVANTUL LUI DUMNEZEU! EU SUNT MAI DESTEPT SI CITESC (STUDIEZ!!!!!) BIBLIA SI ASA CA LAS CREDINTA MOSILOR SI STRAMOSILOR MEI!!!" Fratilor, nu vom imparati pamantul! Mai devreme sau mai tarziu toti vom pleca din lumea aceasta.... si atunci vom vedea clar adevarul..... vom vedea cum dracii vor rade de noi ca au reusit sa ne insele atat de usor, gadilandu-ne mandria..... DAR ATUNCI VA FI PREA TARZIU! Mantuirea este doar in lumea aceasta, dragii mei.... Ma rog si eu alaturi de toti ca Bunul Dumnezeu sa ne deschida ochii si, in iubirea Lui mare, sa nu ne lase pana in sfarsit...

 24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Din pacate, cei mai multi ortodocsi declarati se inchina de fapt la icoana pur si simplu. N-are rost sa ne eschivam in fata adevarului. Aceasta traditie a provocat multa sminteala in randul oamenilor simpli si a franat enorm de mult expansiunea ortodoxiei. Asta nu inseamna ca nu exista si ortodocsi care se inchina Lui Dumnezeu "prin icoana", icoana fiind in cazul acestora perceputa ca o "fereastra" catre divinitate, ca o reprezentare imagistica a unor momente din adevarul religios, dar tot un compromis ramane asa cum si scrisul este la urma urmei un compromis fata de vorbirea prin "viu grai".
  Nu am inteles niciodata de ce unii simt nevoia sa-L vada Pe Dumnezeu materializat printr-o reprezentare "cioplita de mana omului" (pentru ca originea acelei reprezentari nu o poate contesta nimeni) si nu inteleg nici azi de ce nu I se pot inchina Lui Dumnezeu in mod direct si nemijlocit. Oare se tem cumva ca nu-i vede sau nu-i aude? Si apoi, L-a vazut cineva pe Dumnezeu ca sa-l picteze? "Li s-a aratat Dumnezeu intrupat", spun unii dar acelora li s-a aratat de fapt "Fiul Omului" (nu e cazul sa explic aici semnificatia) dupa cum chiar Iisus le-a spus, Pe Fiul Lui Dumnezeu, dincolo de "Fiul Omului", dincolo de trup, ochii lor nu l-au vazut deoarece nu era de natura materiala sa-L poata vedea.

 25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Inainte crestinii nu stiau carte..... asa ca nu puteau citi Biblia. Icoanele erau un fel de Biblie in imagini, un ajutor in intelegerea Bibliei pentru oameni. De asemenea, cantarile religioase. Stim cu totii ca un cantec se memoreaza mult mai usor decat o pagina de proza. Icoanele nu pot sminti pe nimeni dintre cei alesi. Cei alesi sunt oamenii care au inima si tot sufletul indreptate cu credinta spre Domnul Dumnezeu, fara carteli, viclenii si mandrii... Doar atat....putina VOINTA.... in rest, completeaza Dumnezeu cum stie mai bine... Noi stim ca nu toti care spun "Doamne, Doamne" vor ajunge in rai... dar stim ca, daca ai sufletul curat indreptat spre Adevar.... iti trebuie doar un strop de vointa, restul va veni de la Dumnezeu. Noi nu putem judeca pe nimeni, doar Dumnezeu judeca....pentru ca vei fi platit cu aceeasi masura: cu cat judeci mai mult, cu atat vei fi judecat, la randul tau, de catre Dumnezeu, mai minutios.... este vorba de smerenia ta. Iarta si vei fi iertat! Dumnezeu ne vrea pe toti "alesii Sai", nu vrea sa piarda pe nimeni.... si ne iubeste pe toti cu aceeasi iubire infinita, jertfelnica... Dumnezeu ne asteapta pana in al 12-lea ceas, iar daca noi aducem acel strop de vointa, acel strop de smerenie, de dragoste, de cainta..... El ne primeste fara rezerve. De ce trebuie sa lasam credinta noastra veche de 2000 de ani pentru ceva recent aparut, de numai 100 sau 200 de ani?!? Eu vad ca sunt mult mai putin credincioasa decat bunica mea....iar bunica a fost, la randul ei, mai putin credincioasa decat bunica ei... credinta noastra scade cu fiecare generatie..... asa ca eu am infinit mai multa incredere in Sfanta Traditie si in interpretarea Bibliei de catre Sfintii Parinti, decat in cei care acum nascocesc secte&secte&secte. Bunul simt imi spune ca tot ceea ce ma invata credinta mea ortodoxa (iubire, smerenie, intrajutorare) nu poate fi rau... pentru ce sa schimb? Daca sectarii cred ca Iisus Hristos nu este Dumnezeu care s-a facut om pentru noi, oamenii si pentru-a noastra mantuire.... si este doar un om simplu, ii provoc sa incerce sa fie doar pentru 1 an exact ca El: fara de pacat nici in ganduri, nici in fapte. Nimeni dintre noi nu va putea asta, pentru ca doar Dumnezeu este fara de pacat.

 26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  agerstress,este un inceput bun ca ai ascris numele MANTUITORULUI cu doi de II.Omul pesterilor inainte de a stapani vorbirea articulata,de a lasa izvoare scrise prin cuvant,a folosit un altfel de " cuvant " si anume pictura.Acele desene rupestre sunt o marturie vie a trairilor si intamplarilor acelor oameni specifice perioadei in care au trait.Pictura alaturi de cuvant,a fost si este dovada necontestata a personajelor si a intamplarilor importante din istoria omenirii,dovedind realitatea existentei acestora,dovezi care se numesc izvoare istorice. De ce cinstim Sfintele icoane?Icoana reprezentand pe MANTUITORUL sufletelor noastre IISUS HRISTOS,este o marturie ca Fiul Lui DUMNEZEU s-a intrupat cu adevarat,asa cum marturisim in crezul nostru de credinta "...Lumina din Lumina,Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, N A S C U T,iar nu facut "Este adevarat ca pe DUMNEZEU,nimeni nu L-a vazut vreodata,dar asa cum SFANTA SCRIPTURA ne da marturie ,, FIUL cel UNUL-NASCUT,CARE ESTE IN TATAL,Acela L-a facut cunoscut ". Pe DUMNEZEU TATAL L-a facut cunoscut FIUL SAU prin intruparea sa.In raspunsul dat de MANTUITORUL la intrebarea unuia dintre ucenici,FILIP : " Doamne arata-ne noua pe TATAL si ne este de ajuns ",DOMNUL IISUS raspunde '' De tata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut Filipe ? " " Cel ce M-a vazut pe Mine,a vazut pe TATAL ."( Ioan 14,9 ).HRISTOS cel intrupat este DUMNEZEU ADEVARAT si OM ADEVARAT.Daca n-am infatisa pe DOMNUL IISUS HRISTOS in icoane ar insemna sa negam firea sa cea o m e n e a s c a,existenta SA pe pamant si rastignirea.Cinstirea sfintelor icoane are o baza si in Vechiul Testament,cand Moise a primit porunca de la DUMNEZEU, sa aseze chipurile heruvimilor la chivotul Legii( Exod 25,18-22;36,8) in fata carora poporul se inchina si cadea cu fata pana la pamant si in fata carora se aduceau jertfe si preotii tamaiau inaintea lor.Sfantul Vasile celMare spunea : " Ceea ce cuvantul transmite prin auz,pictura arata in tacere prin imagine ".Daca cuvantul si cantarea Bisericii sfintesc sufletul prin auzire,icoana sfinteste sufletul prin vaz,caci asa cum spune Sfantul Evanghelist Matei (6,22 ) :" Luminatorul trupului este o c h i u l;."Icoana zideste sufletul omului, si asa cum spune Sfantul Apostol Pavel in intelepciunea sa data de DUMNEZEU '' Iar noi toti,privind ca intr-o oglinda,cu fata descoperita,SLAVA DOMNULUI,,ne prefacem in acelasi chip din slava in slava,ca de la DUHUL DOMNULUI ."2 Corinteni 3,18. " O,galateni fara de minte,cine v-a ademenit pe voi sa nu va incredeti adevarului,-pe voi,in ochii carora a fost zugravit IISUS HRISTOS rastignit?" Galateni 3,1.

 27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  agerstress,spui :Pe Fiul lui DUMNEZEU ,dincolo de "FIUL OMULUI",dincolo de trup,ochii lor nu l-au vazut deoarece nu era de natura materiala sa-L poata vedea ." Dar la Sfantul Evanghelist Marcu scrie : '' Si dupa sase zile a luat IIsus cu Sine pe Petru si si pe Iacov si pe Ioan si i-a dus intr-un munte inalt,de o parte,pe ei singuri,si s-a schimbat la fata inaintea lor.Si vesmintele Lui s-au facut stralucitoare,albe foarte,ca zapada,cum nu poate inalbi asa pe pamant inalbitorul ."Deci cei trei ucenici au fost martori ai schimbarii la fata a MANTUITORULUI.schimbare care le-a fost marturie a slavei dumnezeiesti,a trupului cel de slava care v-a imbraca trupurile cele pamantesti,si atat i-a inspaimantat pe ucenici ca Petru nici nu mai stia ce sa spuna (Marcu 9,3-7). si iata ce scrie sfantul evanghelist Luca '' Si pe cand vorbeau ei acestea,EL a stat in mijlocul lor si le-a zis:Pace voua.Iar ei inspaimantandu-se si infricosandu-se credeau ca vad duh.Si IIsus le-a zis: De ce sunteti tulburati si de ce se ridica astfel de ganduri in inima voastra? " Da ochii celor care nu au Sfantul Duh si sfintirea data de BUNUL DUMNEZEU nu il pot privi pe DOMNUL IISUS HRISTOS in slava cea dumnezeiasca ,dar iata ca sfantul Apostol si Evanghelist IOAN l-a descris pe Mielul care a ridicat pacatul lumii,in cartea Apocalipsei, asa cum i-a aratat duhul, in toata marirea si slava cereasca pe care TATAL i-a dat-o FIULUI IUBIT

 28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  LA PAPISTASI ALEA NU SUNT MOASTE SUNT PAPUSI DE CEARA,
  DACA DAI CEARA LA O PARTE SUNT OASE PUTREDE!
  FOLOSESC TEHNOLOGII AVANSATE PENTRU A ARATA CA AU SI EI CEVA! apoi papistasii nu cinstesc moastele, doar le pun la expozitie!

 29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  A DA MOSTE UNOR PAPISTASI ESTE O BLASFEMIE, ARUNCARE DE MARGARITARE IN GURA PORCILOR!

 30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  doar ortodoxia,
  Cam acelasi lucru l-am spus si eu despre icoane dar intr-un mod mai sumar in fraza: "Asta nu inseamna ca nu exista si ortodocsi care se inchina Lui Dumnezeu “prin icoana”, icoana fiind in cazul acestora perceputa ca o “fereastra” catre divinitate, ca o reprezentare imagistica a unor momente din adevarul religios, dar tot un compromis ramane asa cum si scrisul este la urma urmei un compromis fata de vorbirea prin “viu grai”."
  Tu ai adus cateva argumente si completari in plus, binevenite dealtfel si trebuie sa-ti multumesc pentru asta.
  Nu trebuie sa intelegi ca sunt impotriva icoanelor si a simbolurilor religioase sau a obiectelor de cult. Vreau doar sa fie pregatiti oamenii pentru momentul cand icoanele nu le vor fi l-andemana si sunt foarte multe situatii de acest fel in viata unui om. Deasemeni, atunci cand va parasi aceasta lume, nimeni nu va putea lua cu sine vreo icoana.
  "Fiul Lui Dumnezeu" si "Filu Omului" (din contextul evanghelic) sunt una, dar ochii oamenilor nu au vazut decat a doua parte (din punct de vedere strict optic, sa nu se mai interpreteze altfel...).
  Cand Mantuitorul i s-a adresat lui Filip nu la imaginea optica s-a referit ci a spus: "De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut Filipe ?" ori a cunoaste pe cineva nu se rezuma la a percepe vizual acea persoana/ fiinta / entitate chiar daca Filip ceruse o prezentare vizuala.
  Ceea ce au cunoscut apostolii este dincolo de ceea ce se poate zugravi pe panza. Daca toti crestinii L-ar fi cunoscut astfel pe Mantuitorul, nici unul nu s-ar clinti azi in credinta sa, oricate minciuni ii va "bombarda" urechile si vazul (cu precadere din directia televizorului dar si din toata mass-media contemporana). De aceea este extrem de important prntru credincios nu doar sa priveasca icoanele ci sa si citeasca si reciteasca Sfanta Scriptura, Evanghelia in special.
  In zilele noastre, majoritatea cunosc scrisul si nu mai au o ascuza in nestiinta.

  In legatura cu scrisul meu... nimeni nu e perfect. Cateodata mai "mananc" cate o litera, cateodata tastez "n" in loc de "m" sau "e" in loc de "a", etc. Se-ntampla si la "case mai mari". Sunt greseli tipice de dactilografie, ce sa fac, nu m-am nascut cu tastatura in brate.

 31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @doar ortodoxia,
  Si daca eu, ortodox fiind, vreau sa ma-nchin in mod direct Lui Dumnezeu, ce e rau in asta? Poate ca eu nu-L vad, dar El ma vede; poate ca eu nu-L stiu, dar El ma stie si inchinarea mea, care Lui este adresata, evident ca nu poate fi "furata" de altcineva sau altceva. Nimeni si nimic nu poate sta in calea acestei inchinari, tot asa cum nimeni si nimic nu poate sta in calea rugaciunii credinciosului catre Dumnezeu.

  Va veni o zi in care icoanele noastre vor fi distruse de vrasmasi si in locul lor vor pune icoana fiarei si ne vor sili sa ne inchinam la eceea, este scris in Apocalipsa.
  Pentru acele vremuri trebuie sa ne pregatim inca de pe acum ca sa nu ne fie credinta in Dumnezeu dependenta de icoane. Le cinstim atata timp cat inca le vom mai avea dar trebuie sa fim pregatiti si pentru vremurile de dupa. Icoanele nu trebuie sa fie elementul definitoriu al Ortodoxiei ci "dreapta-invatatura". Se incearca aceasta identificare absoluta a Ortodoxiei cu icoanele tocmai pentru ca acestea pot fi cu usurinta distruse, interzise (cel putin asa cred vrasmasii) de catre o autoritate pamanteasca antihristica, pentru a da astfel "lovitura de gratie" Ortodoxiei insisi. Dar artizanii acestei conspiratii uita ca mai e si Dumnezeu prezent in mijlocul ortodocsilor si nu va permite acest lucru atata timp cat va fi inca o farama de credinta in inimile lor. Dar atunci cand totul se va face doar in mod formal, superficial si pervertit (deja se cenzureaza slujbele sau chiar se modifica textele acestora pentru a nu fi deranjante unora) in biserica, de la slujbe, pana la inchinare, acei pretinsi (superficiali) crestini vor fi victime sigure ale antihristilor. Si de noi depinde ca aceia sa fie cat mai putini. Superficialitatea credintei lor trebuie sa incercam de pe acum sa o transformam in credinta adevarata pentru a fi cat mai putini aceia care percep ritualul religios in modul caricatural pe care nu vreau sa-l reproduc aici. Multi dintre aceia s-ar pocai si ar crede cu adevarat daca li se explica asa cum se cuvine.

  Ceea ce spui in ultimul tau comentariu de mai sus este adevarat, dar ceea ce au vazut apostolii (ca exceptii din randul oamenilor) nu poate fi reprodus pe panza, sticla, lemn... fara a rezulta o umila caricatura IN COMPARATIE CU ceea ce au vazut ei acolo. Slava Lui Dumnezeu nu poate fi pictata, pur si simplu si nici ochii omului n-o pot vedea in deplinatatea ei ci doar estompat, asa cum li se arata lor, protejandu-i. Nici la soare nu te poti uita cu ochiul liber, cu cat mai putin la creatorul lui?

 32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Parinte Timotei

  Si eu cred ca sfiintia voastra , ca a da sf. moaste la papistasi este pe langa blasfemie si sacrilegiu ( profanare de cele sfinte ) . Dumnezeu si sfintii Lui sa ne ierte pe toti .

 33. doar ortodoxia

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  agerstress,in primul rand tind sa cred ca nu esti ortodox,dar daca zici ca esti,ai frecventat adunarile sectantilor,pt. ca multe din ideile pe care le-ai expus si felul cum ai scris numele MANTUITORULUI cu un singur I,mi-a clarificat multe lucruri.Spui ca este important sa citim SFANTA SCRIPTURA si asa este!Dar depinde cum o citim,pentru ca in Cartea Sfanta sunt lucruri tainice ,cu anevoie de inteles,pe care cei mai multi si aici ma refer la sectanti,nu o fac spre zidire,ci spre ratacire si implicit spre pierdere.Atunci cand vrei sa citesti Sfanta Scriptura trebuie sa iei binecuvantarea de la parintele duhovnic si neaparat sa citesti o Biblie ortodoxa,dar nu fara a face o pregatire anterioara. Este indicat sa incepi cu scrierile sfintilor parinti,pentru ca acolo gasesti sclipirea care iti va lumina calea in cautarea intelesurilor duhovnicesti ale SFINTEI SCRIPTURI.Exact ca un bebelus ,mai intai te vei hrani cu lapte si mai tarziu cu hrana solida.Sectantii au tendinta sa dea o interpretare stiintifica SFINTEI SCRIPTURI,dar nu uita ,asa cum este scris '' Litera ucide dar duhul te face viu".Si Duhul Lui DUMNEZEU il au Sfintii nostri parinti si preoti,care l-au primit prin punerea mainilor de 2000 de ani,din vremea sfintilor apostoli.In vremea prigoanei daca suntem crestini cu adevarat si mergem pe calea cea dreapta nu trebuie sa ne ingrijoram ce vom face si ce vom spune ,caci BUNUL DUMNEZEU v-a pune atunci cuvintele in gurile noastre si ne va da putere( daca nu ne lepadam de credinta )sa primim si moarte muceniceasca.Daca cinstim sfintele icoane si daca purtam cruce la gat nu inseamna ca suntem superficiali.Gandeste-te cine va fi cel mai expus atunci cand va incepe prigoana crestinilor,cine va fi recunoscut atunci cand va merge pe strada,la servici ,va primi vizite acasa ?Sau mai bine zis cine va fi recunoscut drept crestin in vremurile acelea?Daca ajungem din cauza fricii si prigoanei sa ne despartim de simbolurile credintei noastre de bunavoie,fara lupta, sa stii sigur ,ca atunci ne vom lepada si de credinta.Cine isi va pierde viata o va castiga si cel ce va dori sa castige viata ,o va pierde.Te-ai gandit de ce de PASTE SFANTA LUMINA vine numai la noi,la ortodoxi?De ce sfintele moaste izvorasc un miros de buna mireasma?De ce de mii de ani,oameni care s-au rugat cu credinta in fata sfintelor icoane s-au vindecat ?Ca in vremea Sfantului Apostol Petru ,cand numai umbra acestuia trecea peste oameni capatau vindecare si multe alte minuni se petrecea.Si DOMNUL IISUS HRISTOS le-a spus CA MINUNI MAI MARI DECAT ACESTEA VOR FACE,atunci cand le va trimite DUHUL SFANT.Spui ca crestinii vor fi victime ale antihristilor. Atunci cum vom primi cununa muceniciei?NU cumva murind pentru credinta in numele DOMNULUI IISUS HRISTOS? " Cinstita este inaintea DOMNULUI moartea cuviosilor sai " Si asa cum spun sfintii parinti,cum a inceput crestinismul asa va fi si la sfarsit si anume toti care nu se vor lepada de credinta in DOMNUL IISUS HRISTOS,vor fi martirizati. "Fericiti cei morti,cei ce de acum mor intru Domnul "Apocalipsa 14,13.

 34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @doar ortodoxia,
  Unde tot gasesti acel nume scris cu un singur "i"?
  Sau trebuie sa recitesc toata povestea cu Dan Puric sa vad unde este de fapt "mobilul" pentru care am fost "luat in vizor"? Din cate imi amintesc eu acolo am scris numele Mantuitorului gresit si m-a corectat o domnita sau domnisoara, Mihaela, daca-mi amintesc bine.

  Sunt de acord ca nu oricine poate citi Biblia fara o pregatire adecvata. Dar Dumnezeu te vede cand cauti adevarul cu sinceritate si te va ajuta sa-l afli... doar daca vrei sa-L primesti, desigur, sau daca nu cauti altceva... Atunci cand incerci sa cauti adevarul dar modelat dupa preferintele tale (cum fac sectantii de pilda cand studiaza Biblia) ei bine, atunci nu vei gasi decat amagire. Mai e si puterea rugaciunii si a postului care ajuta foarte mult, sau poate vrei sa spui ca nu au nici o putere?

  Eu nu am spus sa ne lepadam de simbolurile religioase sau de obiectele de cult (cred ca este mult prea evident ca sa mai insisti cu aceasta idee) ci sa ne intarim credinta pentru situatia in care nu le-am avea (si in situatii de acest fel suntem pusi adeseori fara voia noastra, am dat si cateva exemple).

  Poate nu am fost suficient de clar in ce fel vor fi victime acei crestini slabi in credinta in fata antihristilor: VICTIME AI INSELARII, AI AMAGIRII SI ASTEA POT FI EXTREM DE GRAVE PENTRU SUFLETUL LOR. Nu despre martiri vorbeam acolo.
  Poate vrei sa spui ca adevaratii crestini sunt deja numarati si nu mai sunt locuri libere... (apropos, sectantii spun asta) nu trebuie sa se mai pocaiasca nimeni, nu trebuie sa se mai nasca nimeni, celor ce stau sa cada sa nu cumva sa le intindem o mana...
  Unde este rolul apostolic al bisericii atunci? S-a incheiat cumva si pacatosul de mine nu stiam?

 35. doar ortodoxia

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  AGERSTRESS,imi cer iertare,intr-adevar ,ai drepatate,cred ca nu am vazut bine,am verificat si nu ai scris nicaieri numele MANTUITORULUI cu un singur I,in privinta sfintelor icoane ,citeste ultimul articol postat de fratele apologeticum.Fara cinstirea sfintelor icoane,nu ne putem numi ortodocsi.

 36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @doar ortodoxia,
  Sunt de acord, dar Dumnezeu nu ne-a facut cu cate o icoana in mana. Ba mai mult decat atat ne-a facut pe noi insine un fel de icoana vie ("...dupa chipul si asemanarea noastra"), faptul ca unii isi bat joc de aceasta "icoana" si nu o cinstesc cum se cuvine, e altceva.

  Revenind la icoanele in intelesul traditional...
  Pe oriunde ne poarta pasii nu vom avea tot timpul icoane la-ndemana, prin urmare, relatia dintre om si Dumnezeu nu trebuie in nici un caz sa fie CONDITIONATA (in sensul "nu se poate fara") de icoane.
  Pentru ortodocsi icoana este o necesitate complementara nu una exclusiva, eliminatorie, desi unii mai amesteca lucrurile. Nu este cu putinta ca un lucru facut de mana omului sa stea ca bariera (conditie) intre om si Dumnezeu.
  La urma urmei, indrazneste cineva sa aleaga intre Dumnezeu si icoana? Cu aceasta ultima intrebare nu ma adresez tie (stiu ca nu e cazul), e doar o intrebare retorica.

  Nu vreau sa smintesc pe nimeni. Cine nu poate intelege aceste lucruri, mai bine sa le ignore.

 37. doar ortodoxia

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  o icoana facuta de mana omului nu poate fi facuta fara voia BUNULUI DUMNEZEU,nu oricine si nu oricum poate fi pictata o icoana. " Cand harul Sfantului Duh coboara asupra unui om,nu-i arata acestuia anumite lucruri obisnuite sau sensibile,ci il invata in taina ceea ce inainte nici nu si-a inchipuit.Atunci mintea este initiata tainic in misterele ascunse si sublime pe care,cum spune dumnezeiescul Pavel,ochiul omului nu poate sa le vada si mintea nu poate sa le cuprinda...Pana ce ramane la masura propriilor sale puteri si nu este unita cu DOMNUL,mintea omeneasca rationeaza in limita capacitatilor sale.Dar atunci cand este unita cu focul dumnezeirii si cu Sfantul Duh,ea este in intregime patrunsa de Lumina dumnezeiasca,ea devine pe de-a intregul lumina,ea se aprinde cu focul Sfantului Duh,ea se umple de cunoasterea lui DUMNEZEU.In acest foc divin,ea nu mai poate gandi la sine,nici la cele inconjuratoare. " "O,adancul bogatiei si al intelepciunii si al stiintei lui DUMNEZEU!Cat sunt de necercetate judecatili Lui si cat de nepatrunse caile Lui!Caci cine a cunoscut gandul

 38. doar ortodoxia

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  caci cine a cunoscut gandul DOMNULUI sau cine a fost sfetnicul Lui?Sau cine mai inainte I-a dat Lui si v-a lua inapoi de la EL?Pentru ca de la EL si prin El si intru EL sunt toate.A LUI SA FIE MARIREA IN VECI.AMIN!( Romani 11,33-36) imi cer scuze ca nu am postat tot comentariul odata,dar am apasat din greseala pe tasta.

 39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @doar ortodoxia,
  Sunt cazuri si cazuri...
  Unii fac o adevarata afacere cu icoane. Pur si simplu productie pentru profit financiar.
  Printre pictorii induhovniciti "opereaza" si acestia in stilul lor. Printre icoanele facute cu har circula MASIV si acele "icoane" din zona "kitsch-ului" si nu putini sunt aceia care nu pot face diferenta.
  E si asta o realitate, nu?

 40. doar ortodoxia

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Toata lumea trebuie sa traiasca si sa-si castige painea,mai ales cand BUNUL DUMNEZEU te inzestreaza cu un talent,un talent care ajuta la zidirea cea duhovniceasca a omului.Si chiar nu cunosc vre-un pictor de icoane care sa fie putred de bogat. Majoritatea ajung celebri post mortem.Cei care picteaza in manastiri cu banii castigati asigura cu greu mijloacele de subzistenta ale obstii,sau ii folosesc pentru intretinerea caselor de copii si a caselor pentru persoanele fara adapost ,pe care le patroneaza,si multe alte lucruri minunate.M-as bucura sa stiu ca toata lumea ar picta si ar vinde icoane si astfel ar face un ban cinstit,fara sa minta,fara sa fure,fara sa se drogheze,fara sa omoare,fara sa insele...fara sa atate imaginatia si poftele omenesti in mod rusinos .Pentru cei ce cinstesc sfintele icoane,acestea reprezinta o invitatie catre cer si poate ca din cauza acestei invitatii, preocuparea unor oameni cu adevarat credinciosi , este pregatirea calatoriei catre cer. " In icoana imaginea omeneasca este dezbracata de toata materia grea si pieritoare pe care o contine viata biologica,si este drept ca ea sa fie dezbracata si readusa la liniile sale originare:caci sfintii pe care ii infatiseaza icoana sunt oameni care in ciuda trupului lor facut din carne,au trait asemenea ingerilor lipsiti de materie.In icoana deci chipul si trupul omenesc sunt debarasate,usurate,purificate,curatite de tot lutul,de toata tarana si de toate materiile pamantesti grele si efemere.Icoana,e imaginea pura si integrala a omului,in toate dimensiunile sale pamantesti si ceresti,in icoana trupul omenesc e eliberat de legile materiei,timpului si spatiului.Redus astfel la formele si proprietatile sale initiale,originale,chipul omenesc este vesnic si asemenea LUI DUMNEZEU,care i-a servit drept model ."

 41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  buna ziua sunt un ajutorul parintelui banica marinica georgica eu sunt din parepa jud. parova com. colceag eu am o rugaminte catre patriahul Daniel vreu sa ii spun daca poate sa ne ajute sa renovam biserica sf treime sf.dimitrie biserica are si un monument istori unde este biserica era un gard din pietre si caramizi in care parintele nu va lasa sa distruga acest gard istoric iar biserica a participat la razboiul al doi lea mondial biserica sa transformat de turci ii grajd de caii inainte fiind clopotele in turn acuma parintele lea dat jos finca tavanul biserici este puted si se poate sa picam daca nusuntem atenti acuma clopotele sunt jos la biserica noatra trebuie renovata si in interior-exterior ne avand bani pt aceasta renovare va rugam frumos daca ne puteti ajuta multumesc
  sunt recunoscator daca ne puteti ajuta eu am doar 13 ani si il aut pe parinte de la 3-4 ani
  cu drag Dragu gabi

 42. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Hai sa scoatem putin capul pe fereastra si sa vedem in istorie cat si in prezent cateva aspecte despre moase:

  1. Inainte de venirea lui Iisu inchinarea la moase nu era un obicei si daca totusi se intampla era considerat un mare pacat!

  2. Ortodoxia nu este nicidecum o majoritate si nici un etalon intre celelalte culte!

  3. Care sunt texte Nou Testamentale care sustin inchinarea moastelor daca in Vechiul Testament erau interzise?

  4. Daca Apostolii nu se inchinau inaintea Moastelor inseamna ca ei nu slujeau lui Hristos?

  5. Ce anume da putere moastelor...daca au vre-o putere...?

  6. Ce intelegeti prin chip cioplit? Daca acea porunca se refera la alte religii (inchinarea la zeitati, statuete) si nu la crestini...atunci de ce nu este o porunca din scrierile lor...si nu ale noastre.

  7. Este coresct sa interpretam exceptii scoase din context pentru sustinerea unei traditii care este impotriva Bibliei?

 43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Lica, invata sa vorbesti romaneste, poate si ceva ortografie, dar mai ales logica!

  1. Unde ai auzit tu ceea ce spui acolo? Arata-ne tu unde in Scripturile vechi-testamentare se arata ca inchinarea la moaste ar fi pacat! ("mare pacat", zici tu)

  2. Crestinismul adevarat nu a fost niciodata majoritate printre celelalte culte si nici nu are cum sa fie etalon, ar insemna ca ceilalti sa devina ortodocsi. Afirmatia ta este un dublu truism fara nicio logica.

  3. Arata unde in Vechiul Testament este interzisa "inchinarea moastelor" - cum zici tu - si apoi vezi si IV Regi 13.21

  4. Unde scrie ca Sfintii Apostoli nu se inchinau la moaste?

  5. Indumnezeirea

  6. Ti s-a explicat mai sus. Reciteste.

  7. Desigur ca nu. Dar ce legatura are cu discutia? Pana una-alta, nu ai adus nici macar UN SINGUR text din Scripturi impotriva sfintelor moaste. Toate ideile tale se bazeaza pe traditia mincinoasa a urmasilor papilor de la Roma: Luther, Calvin, Zwingli si altii asemenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*