Asociatia Ortodoxa pentru o Lume Noua si Facultatea de teologie ortodoxa din Sibiu l-au elogiat pe ereticul Frere Rogers, fondatorul comunitatii Taize

Acelasi ziar intunecat, Lumina, publica urmatorul articol:

Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute un dialog intre studentii anului al III-lea si Frere James din partea Comunitatii Taize – Franta. Din partea Facultatii de Teologie din Sibiu a participat pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Invitatul le-a prezentat studentilor Comunitatea Taize, a vorbit despre pedagogia micilor grupuri de studiu biblic din comunitate si de vocatia surorilor si a fratilor implicati. Pr. Constantin Necula a prezentat personalitatea lui Frere Rogers, fondatorul Comunitatii Taize. Evenimentul a fost organizat de Centrul Arhidiecezan de Diagnoza si Cercetare Catehumenala, Omiletica si in Pedagogia si Metodologia Religiei “Mitropolit Andrei Saguna”, Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” si Asociatia Ortodoxa pentru o Lume Noua.

Sibiul nu se dezmite de rolul sau in propovaduirea ereziei ecumenismului, chiar prin reprezentantii Bisericii Ortodoxe din acea zona. Despre C-tin Necula se stie de mult timp ca este un pro-ecumenist notoriu si ca are un limbaj “colorat” si bombastic chiar si cand vorbeste de cele sfinte. La Taize este o mica comunitate de calugari protestanti ce practica o dubla identitate: sunt in acelasi timp catolici si protestanti, dar doctrina lor e de fapt protestanta. Cat despre “fratele” Roger, iata ce ne spune Parintele Gheorghe Calciu:

… eu m-as gandi la Roger, “fratele” Roger, care era un demonizat, era cel mai mare pacatos. El a fost un cuib al diavolilor. Si toata Biserica plange, si se lamenteaza, si vai, ce ne facem, ca nu o sa mai fie acolo, ca sa mai trimitem tinerii astia din Romania, din ortodoxie sa ii trimitem la pierzare, acolo era pierzare. Acolo era un demon foarte mare. El isi facuse asa, o chestie demonica, un fel de administrator al tainelor, aparea in alb… Cel mai mare pacatos a fost el. Era pur si simplu un new age-ist. Toata chestia asta era New Age. Si bisericile de aici isi trimiteau copii lor la pierzare.– Deci este o mare greseala…

O mare greseala, este un mare pacat! Este un pacat de neiertat. Ce cautau aia acolo? Se duceau sa stea cu genunchii incrucisati sub ei si sa se legene ca niste oameni cuprinsi de nebunie? Asta a fost un pacat care, cred ca Dumnezeu a lovit… Adica, diavolul a vrut sa faca din acest Roger, ca nu ii spun frate, sa faca din el un martir al New-Age-ismului, trimitand tot o indracita sa il omoare. Lucrurile cred ca s-au schimbat in cele din urma pentru ca diavolul nu are perspectiva si el nu si-a dat seama ca prin asta isi taie firul acolo la… Si sper ca Taize-ul va disparea asa cum se intampla cu toate actiunile diavolesti.

Si ca dracul sa fie si mai negru, mai avem si Asociatie “ortodoxa” pentru o Lume Noua (New World…), deci un fel de new-age-ism ortodox.

Slava lui Dumnezeu ca am avut si avem Parinti care ne-au vorbit despre toate aceste pericole si sa ne tina bunul Dumnezeu in ascultare fata de invataturile lor. Sa lepadam pe invatatorii mincinosi, ce amesteca intunericul cu Lumina.

Alte ispravi ale ziarului Lumina:

Despre erezia monofizita din Ziarul Lumina. Un motiv in plus de a boicota aceasta publicatie

Ghidul Codului de Bare oferit de… cititi mai jos

SCANDALOS: Ziarul Patriarhiei recomanda VACCINUL UCIGAS

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

31 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De luat aminte:
  http://vremuriledepeurma.wordpress.com/2010/05/06/pr-adrian-fageteanu-despre-daniel-ciobotea-manastirea-lainici-aprilie-2008-trilulilu-audio-diverse/

 2. Antonia Nicolaida

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cu respect as dori sa ne gindim ca totusi acest ziar este redactat de niste oameni care ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru ratacirea intentionata pe care o tot practica de multa vreme in mod subtil .Ar trebui sa tinem mai mult la unitatea noastra ca popor ,la ceea ce inseamna viitorul nostru.Acest popor al nostru este cam neinstruit in anumite aspecte .Multi oameni nu au acces la informatii mai ample despre cum trebuie intelese toate problemele legate de ecumenism,nici nu cred ca este ceva rau de dragul postului de radio Trinitas sau de dragul Patriarhului care se exprima atit de elocvent .Oamenii chiar au incredere in onestitatea Patriarhului fata de apararea morala si crestina pe care trebuie sa o aiba fata de popor si nu citesc mai mult sau nu accepta alta informatie.De unde sa astepte acest popor un ajutor decit de la Bunul Dumnezeu.Dar constientizam ca popor cit trebuie sa ne rugam,sa ne marturisim si sa ne schimbam viata dupa cum ne invata Dumnezeu,ca sa primim si ajutor?Macar daca nu se ia o initiativa mai incisiva cum au facut grecii ,sa ne gindim la un program de rugaciune pentru o ora anume,sa se roage toti cei care doresc pentru a ne salva Dumnezeu cu mila lui de ecumenisti si de pecetluire.Sa ne invatam sa cerem si sa luptam si noi putin pentru noi si copiii nostri,de ce acceptam tot ce se face cu atita indiferenta?

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  spre osanda mea adaug sminteala peste sminteala...dar si la Craiova anul aceste pr prof Picu Ocoleanu a adus celor de anul 3 un 'teolog' protestant ca sa tina vreo 3 conferinte...despre Timisoara sa nu mai vorbim,aici sunt preoti prof care te invata ca botezul in numele Sf Treimi e valabil la orice religie si diverse chestiute ecumeniste!

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  si la Fac. de Teologie din Oradea preotii profesori propovaduiesc ecumenismul...nu toti fac asta...dar ajunge sa ai doua cursuri si un seminar intr/o zi cu un profesor eretic...

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ecumenismul si-a gasit niste slujbasi de nadejde in preotii corupti, indragostiti de avere, tematori tot timpul sa nu supere pe cineva mare , adica pe unul din structurile ocultei, dar si in laicii nehotarati, care vor sa fie si cu Dumnezeu si cu tatal minciunii. Cred ca tot raul ni se trage de la faptul ca suntem o natie usor manevrabila, inclinata spre compromisuri, spre cedari. Si diavolul atata asteapta, sa-i cedezi macar o unghie, caci dupa aceea are grija, prin viclenie mestesugita sa-ti ia totul, inclusiv sufletul. De ce n-au parasit studentii clasa cand a venit sectarul sa le tina predici ? Le-a fost teama de profesor ? Dar de Hristos nu le e teama ? Unde ne este frica de Dumnezeu daca acceptam ca toti ratacitii sa ne dea lectii de crestinism ? Cristian Pomohaci, a adus un sectar acum cativa ani sa predice in biserica, nu stiu daca l-a sanctionat cineva. Noi toate le trecem cu vederea, dar asemenea lucruri nu trebuie tolerate.Trebuie sa ne batem pt. credinta noastra, la nevoie, chiar sa ne jertfim pt. ea ca Brancovenii. Sa ne rugam la sfintii martiri si marturisitori sa ne dea mai multa tarie de caracter !

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cititi, va rog, comentariul "Un om care iubeste dreptatea" ( postat pe 14 mai,2010 la orele 18:28) pe situl Parintelui Savatie :http:/savatie.wordpress.com, la fragmente din romanul "Diavolul este politic corect".
  "Un om care iubeste dreptatea" are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.........

  Ce se mai asteapta? De ce nu este dat jos "Preafericitul" Daniel din Scaunul Patriarhiei? Acest Tradator trebuie sa plece din fruntea Bisericii Ortodoxe Române, împreuna cu ceilalati Tradatori din asa zisul Sfânt Sinod........

  Ce faci Preafericite? Când ai de gând sa-i eliberezi din închisoare pe Sfintia Sa Daniil Petru Corogeanu si pe cele patru Maicute ( Neonila, Anastasia, Pahomia si Siluana), de la Sfânta Mânastire Tanacu? Tinându-i pe ei dupa gratii, IL TII, DUPA GRATII, PE HRISTOS............ce zici, nu îti este frica de JUDECATA LUI DUMNEZEU?
  Stiu ca esti bolnav, întoarce-te macar acum la ADEVARATA CREDINTA, INTOARCE-TE LA HRISTOS, PASTE TURMA CARE TI-A FOST ÎNCREDINTATA, CUM SE CUVINE, si daca vei pastori Turma dupa Poruncile Domnului vei fi iertat, iar daca vei continua sa-ti bati joc de Sfânta Biserica ( care este Trupul lui HRISTOS), boala te va roade pe acest pamânt si focul iadului te va arde o Vesnicie............DINCOLO..........
  Slujeste lui DUMNEZEU cu frica si cu cutremur, caci se cuvine a asculta mai mult de Dumnezeu decât de oameni ( de stapânii acestei lumi)!

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Intrebare:

  Daca omul a fost "eretic" inseamna ca nu mai e chipul lui Dumnezeu si ca in el nu se gaseste nimic bun???

  De ce sa fim atat de duri si sa nu recunoastem ce e bun in fiecare, si chiar sa elogiem daca e ceva de elogiat...

  Nu sunt pro "ecumenism"-ul asta de care se tem toti, dar nici nu neg pe oricine care nu crede ca mine... Daca cineva nu merge pe drum cu mine, nici eu nu merg pe drum cu el, insa fara a-l ingropa in "pacate" si "erezii"...

  Eu cred ca trebuie sa deschidem ochii mai bine, sa condamnam ce e de condamnat doar daca si avem curajul sa "elogiem" ce e de elogiat!!!

 8. uncrestinortodox2

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Axa: e o făcătură. Aproape perfectă, dar e totuşi o făcătură. Cine-l cunoaşte pe Părintele, îşi dă seama.

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Ionela
  Dupa cum gandesti, esti o victima sigura a lucrarii de inselaciune care s-a declansat. Nu exista lumina amestecata cu intuneric. Erezia este erezie, iar ereticul eretic. Asa i-au numit Sfintii Parinti, iar noi ne credem mai buni si mai destepti decat ei. Mare greseala !

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca nu tai raul de la radacina risca sa se imprastie pe o suprafata tot mai mare si sa acapareze tot ce prinde in cale (ca puroiul)! Mare atentie la tot ce ne inconjoara. Sa invatam sa citim printre randuri, sa nu ne indepartam de traditie, valori si de Sfintii Parinti si invataturile lor, pentru ca din pacate doar astea ne-au mai ramas. Daca le pierdem ne-am pierdut si noi si totodata mantuirea sufletelor noastre. Doamne Ajuta! si da-ne putere sa luptam si sa biruim acest razboi spiritual (care cred ca este de fapt cel de-al treilea razboi mondial).

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  buna ziua,
  pt o lume noua-spune-ti tuturor ce obligatii au preotii in parohii.
  pt ca la sfirsit,primesc o pensie-ce trebuie sa faca pt fiecare om din parohia lui,fara sa astepte bani.
  CARE SUNT OBLIGATIILE LUI ?CE SERVICII TREBUIESC PLATITE ?
  CINE A FACUT IMPARTEALA ASTA PE PAROHII ?Vrei nu vrei apartii de biserica de la colt.Daca te cununi la o anumita biserica trebuie sa-l chemi si pe popa de la colt.Cine a hotarit asta,in numele meu ?Am devenit proprietatea unui anumit popa ?Cine m-antrebat pe mine daca vreau sa fac parte din parohia x?
  NU VI SE PARE CA AVETI ATITUDINE MAFIOTA ?
  VOI DUCETI ORTODOXIA DE RIPA,POPII.

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  PT MIHAELA-razboi e in capul POPILOR.razboi cu buzunarele noastre.

 13. VELA GHEORGHE

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pt. Nicolae....cel indignat...de preoti!

  Adevaratii (nu cei la care te referi matale...in zeflemea)...PREOTI (si nu "popi") ai lui Hristos au ca principale obligatii in parohii:

  - sa aiba o familie model (cu multi copii, si cu o imagine publica cat mai ireprosabila),
  - sa rabde saracia, si sa-si creasca copiii (cei multi...pe care ii au) cu salarii de mizerie,
  - sa faca drumuri in interesul parohiei, cheltuind bani din propriul lor venit...,
  - sa faca acte de caritate fara ca sa aiba "fonduri" de la episcopie sau stat pentru asta,
  - sa vorbeasca si propovaduiasca pe Hristos intr-o lume care este "satula" sa auda predici,
  - sa rabde injurii de la "crestini" care nu stiu pe ce lume traiesc si care se indigneaza de preoti numai pentru simplu fapt ca-i vad pe strada in sutana,
  - sa suporte sa aiba in parohie crestini care nu cotizeaza nimic (pentru ca sunt si ei "membri" ai parohiei), nici macar..."cotizatia cultusului" (care nu depaseste contravaloarea a doua pachete de tigari si doua sticle de bere...),
  - sa suporte sa aiba in parohie "specimene de crestini" care vin doar de cateva ori in viata la Biserica, dar care stiu doar sa conteste si vocifereze ca tine...neconvendu-le nimic din ce are Biserica...,
  - SA NU OBLIGE PE NIMENI nici a crede in Dumnezeu, nici a le cere sa vina la Biserica, nici a le cere sa contribuie baneste pentru reparatii la Biserica sau pentru acte de caritate,
  - SA NU OBIECTEZE deloc la jigniile pe care le aduc altii fata de persoana si familia lor,
  - SA SE ROAGE si pentru cei care ii urasc,
  - sa isi duca "crucea" data lor de Hristos intr-o lume to mai dusmanoasa si impotrivitoare fata de Crestinism si Ortodoxie...,
  - Si apropo SA DEA SOCOTEALA (evident in particular) celor care II INTREABA ca de ce le percep taxe pentru serviciile prestate...!
  - Si sa nu se supere ca aud INEPTII si "vorbe" tampite si proaste din gurile unor oameni care sunt "paraleli" si nu au nici in clin si nici in maneca cu Biserica si cu viata de Credinta si care nu cunosc nimic din viata comunitatii parohiale din care ar trebui sa faca si ei parte, dar din care s-au autoexclus prinr-un stil de viata PACATOS si dusmanos fata de Poruncile si Legea lui Dumnezeu...!

  Cam astea ar fi "obligatiile" cele mai importante ale adevaratilor Preoti ai lui Hristos...!

  Insa ei au si DREPTURI IN LUME (si nu numai "obligatii"), si unul dintre ele este DREPTUL de a fi "respectati" cu o minima decenta buna cuviinta, care se pare ca tie iti lipseste, daca nu cu desavarsire, totusi intr-o mare masura...!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti...!

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Uncrestinortodox 2
  Sa compromiti cuvantul unui avva (Parintelui Adrian) e un gest extrem de grav! Vai celui care a facut asemenea sminteala! Personal, va multumesc. (Nu toti suntem in tara).

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vela Gheorghe, iti multumesc pentru comentariul tau. Nicolae, omule, daca esti ortodocs ai grije ce spui , daca esti altceva lasa-ne .

 16. Un om care iubește dreptatea

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ ghenadie
  Dumnezeu nu osândește pe cel ce spune adevărul. Poate trăi un creștin în minciună? Oare nu este scris: „Ca fii ai luminii să umblați – pentru că roada luminii este în orice bunătate, dreptate și adevăr - ,osebind ce este bine plăcut Domnului.
  Și nu fiți părtași la faptele cele neroditoare ale întunericului, ci mai degrabă osândiți-le fățiș; căci pe cele ce le fac ei întru ascuns, rușine este chiar a le spune.
  Dar toate cele osândite fățiș sunt vădite de lumină, căci tot ceea ce-i vădit e lumină.
  De aceea zice: deșteaptă-te tu, cel ce dormi, scoală-te din morți și-asupra ta va lumina Hristos.” (Ef. 5, 8-14)?
  Smintitor este acel înalt prea nesfințit pe nume Irineu, care a declarat că întrunirea de la CBE de la Lyon are ca scop „reprezentarea tuturor Bisericilor Europene şi unirea lor în scopul de a marca viitorul Europei.” Va să zică unirea cu pocăiții ne așteaptă, că acesta este viitorul Europei.
  Se spală creiere la greu prin facultățile de teologie din țară, este o realitate tristă. Iar ierarhi ca cel mai sus pomenit nu numai că smintesc, dar sunt pierzători de suflete. Pe mulți vor trage în iad după ei, inclusiv profesori universitari care le execută ordinele și cheamă protestanți să țină prelegeri studenților ortodocși, cu scopul de a-i pregăti pentru mult trâmbițata unire a Bisericilor europene.
  O bună parte din ierarhie lucrează împreună cu politicienii „jafurile nedreptății”, vrând cu tot dinadinsul să piardă acest popor și a lui credință ortodoxă.
  Însă scris este:
  „ Eu sunt Domnul, Cel ce iubește dreptatea
  și urăsc jafurile nedreptății ;
  și drepților le voi da osteneala lor
  și legământ veșnic voi face cu ei.” (Is.61,8)
  „Fericiți cei care-și spală veșmintele, pentru ca să aibă ei putere peste pomul vieții și prin porți să intre-n cetate! Afară câinii și …închinătorii la idoli și toți cei care iubesc și lucrează minciuna!” (Ap.22,14-15)

 17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ptr. NICOLAE
  Imi pare rau ca nu reusesti sa "citesti printre randuri", si vezi doar partea materiala si negativa a acestei lumi.

  Concret: am vrut sa spun ca, aparent este un razboi financiar (vezi miscarile si implicatiile pe plan mondial a relatiei EUR vs USD, criza politica din tara si din afara, etc) dar in realitate este un razboi spiritual... sper sa poti vedea dincolo de ziduri! (Grecia este o tara ortodoxa, Romania la fel !?...). Cine vrea sa distruga ortodoxia? Raspunsul sper ca il stii!

  Eu personal cred ca este o mare diferenta intre "POPI" (asa cum le spui tu) si PREOTI. "Nu judecati si nu veti fi judecati...". Toleranta, dragostea fata de aproapele, smerenia - iti suna cunoscut?

  Pentru ce si de catre cine a fost rastignit Domnul Iisus Hristos? Care a fost activitatea Sa pe pamant, cum a vorbit si s-a comportat El in lume?

  Citind anumite comentarii, stau si ma intreb: suntem noi demni sa ne mai numim urmasi ai Sai si sa afirmam ca suntem crestini ortodocsi?

  Doamne Ajuta! si iarta-ma daca te-am suparat, nu asta mi-a fost intentia. (este doar un punct de vedere personal)

 18. Un om care iubește dreptatea

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Moș Ioan
  Zice Sf. Apostol Pavel: „Fiindcă aceia care s-au luminat o dată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului ce va să vină și au căzut, cu neputință este ca ei să se înnoiască încă o dată spre pocăință, fiindcă ei pe seama lor înșiși Îl răstignesc a doua oară pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură.
  Când un pământ bun bea ploaia ce-i vine adesea și rodește ierburi folositoare celor pentru care-au fost lucrate, el binecuvântare de la Dumnezeu primește; dar dacă face spini și ciulini, atunci netrebnic se face și-i aproape de blestem; iar sfârșitul lui este să ardă.” (Evr.6,4-8)
  Cel ce a „gustat darul cel ceresc și părtaș s-a făcut Duhului Sfânt” iar mai apoi a început să-i slujească lui satan (adică slujind partidul, securitatea, masoneria, ecumenismul), cu neputință-i este să se mai întoarcă la Dumnezeu.
  Cu neputință-i este acestui Ciobotea să se mai întoarcă din rele. El și toate slugile lui nu se mai pot întoarce din rele și în consecință trebuie să plece. Dacă nu, poporul român va plăti un preț greu, pentru că a ținut acești antihriști în fruntea instituției Bisericii. Deja am început să plătim.

 19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Noi suntem cei de pe urma, datorita pacatelor noastre suntem in starea critica in care ne aflam.
  Mai multe puteti afla din viata, minunile si profetiile Sfantului Arsenie Boca
  http://www.arhiva-ortodoxa.info/autoindex2/index.php?dir=0.upload/carti/audio/

 20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  pt VELA GHEORGHE si nu numai...

  1)-sa aibe fam model.........de -asta au popii amante,altii sunt homosexuali;altii se bat in biserica ca sa se alunge unul pe altu'-pt imagine ireprosabila,pt ca nu vor sa imparta --VOR TOT.
  2)SA RABDE SARACIA......de ce nu s-au facut doctori ?sau altceva .Nu stiu cum de nu-ti este rusine sa faci asemenea afirmatie,cind ei au masini luxoase,case mari,pensiuni,fac excursii in streinatate,copiii sunt scoliti in streinatate-TOATE ASTEA CU SALARII DE MIZERIE
  3) da din banii cui sa cheltuiasca ?
  4)daca imi spui un p.... care face acte de caritate din banii lui.....
  5)specimene de crestini-asta-i turma,sa se ocupe de ea.dar se ocupa ?
  6)sa rabde injurii-oare ISUS-n-o fi rabdat nimic
  7)sa suporte sa aiba in parohie crestini care nu cotizeaza nimic -CUM ADICA NU COTIZEAZA,Ce este cotizatia cultusului?-n-am auzit de asa ceva. SI DE CE AR TREBUI SA COTIZAM, DACA STATUL AJUTA BISERICILE ?MAI EXISTA SPONSORIZARI.
  Adica p..... trebui sa aibe mai mult decit crestinul din parohie ?INTERESANT PDV.(trebui dezbatut)
  8) Si totusi vreau un raspuns-DE CE PERCEP TAXE PT SERVICIILE ADUSE DACA EI SUNT PLATITI DE STAT ?
  9)Se pare ca decenta iti lipseste tie,cind pui MITA, mai presus de orice,cind obligi omu sa cotizeze la popa,pt ca acesta sa fie respectat.
  DA,SUNT ORTODOX DIN DIN TATA-N FIU,EU SI FAMILIA MEA.
  MA DOARE CIND VAD JOSNICIA............

 21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule Nicolae,
  pe mine m-ati convins, sunteti ortodox 100%.
  Daca Dl. Vela Gheorghe nu cunoaste nici un preot care sa faca milostenie din banii lui (ceea ce nu cred), va fac eu cunostinta cu parintele meu duhovnicesc.
  Nici mie nu-mi place josnicia, nici chiar la ortodocsii din tata-n fiu, aceeia de familie, vreau sa zic.

 22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  IOANA,
  C-AM ACIDA ULTIMA FRAZA,NU CREZI ?!
  nU spun ca toti preotii sunt asa,dar cei care conduc parohii(sau cum le-o spune).........
  nu eu trebuie sa apar ortodoxia,ei trebuie s-o faca si sa ma invete si pe mine cum s-o fac.
  Trebuie ''sa taiam raul de la radacina''cum spunea MIHAELA mai sus,nu le mai luati apararea,asa aparam biserica,datii in vileag pe cei care nu sunt preoti, pt ca FLORIN CHILIAN sa nu mai ironizeze intreaga masa de preoti-http://www.trilulilu.ro/Tezeul/f0ab75536c6d30-asculta-ti va rog cu atentie.
  DA SUNT ORTODOX,de la maimuta incoace toti din familia mea sunt ortodocxi,nu avem rataciti.
  Josnicie inseamna,inseamna sa vrei sa nu vezi ce se intimpla linga tine,sa ascunzi nemernicia,puneti umarul la curatarea BISERICII ORTODOXE.

 23. Un om care iubește dreptatea

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Marius8eu
  Spui: „datorita pacatelor noastre suntem in starea critica in care ne aflam.” Ai perfectă dreptate aici.
  Dar atunci când zici: „Noi suntem cei de pe urma”, greșești amarnic. Desigur orice creștin vrea să trăiască a Doua Venire a Domnului. Însă nu omul și nici cuantumul păcatelor sale nu hotărăște vremea sfârșitului. Dacă era după păcatele omenirii, se scufunda de multă vreme pământul sub noi.
  Timpul este al lui Dumnezeu, doar El hotărăște asupra lui. Nici o secundă în plus sau în minus nu va fi față de vremea hotărâtă de Dumnezeu pentru sfârșitul lumii acesteia, vreme pe care El a știut-o încă din vechime.
  Țara aceasta a tot trăit apocalipse până acum, dar mentalitatea sănătoasă a țăranului român, întărit și de credința lui în Dumnezeu, au făcut ca neamul acesta să existe până în ziua de azi. În vremea marilor domnitori se pomeneau românii cu o sută de mii de turci peste ei, își vedeau satele arse și recoltele distruse. În primul război mondial trei sferturi din țară a fost ocupată de germani, iar în restul a izbucnit epidemia de tifos și oamenii mureau pe capete. Dacă și ei decretau că trăiesc vremurile de pe urmă și fugeau care încotro și nu mai luptau, se alegea praful și de țară și de tot. Nici că mai existam noi acum să ne plângem pe internet de niște amărâte de cipuri.
  Asta este tragedia noastră, comunismul a distrus mentalitatea sănătoasă a poporului român. A…, vrei să-mi dai cipul, să mă însemnezi cu 666? zicea: dă-l încoace și lua o piatră și-l făcea pulbere. Asta ar fi făcut țăranul român, dacă nu l-ar fi distrus comunismul.
  Mentalitatea creștinului din ziua de azi este extrem de păguboasă, pentru că fiind dus cu pluta în vremea sfârșitului, nu mai luptă pentru bine în lumea în care trăiește. Iar nemernicia lumii de azi se hrănește și din această mentalitate păguboasă a creștinului. Magistral prinde Părintele Savatie acest aspect în cartea recent lansată, în dialogul dintre episcop și lordul mason.
  Vremurile de azi, deși par a fi cele din urmă, ele nu sunt, ci doar le preînchipuie pe acestea. Pentru că dacă te uiți cu atenție în Apocalipsa Sf. Ioan, vezi că lucrurile vin gradat, mai întâi la o treime din intensitate, ca o pregătire, ca o avertizare, după care doar la sfârșit vor lovi la intensitatea lor maximă.
  Nu rețin ca Sf. Arsenie Boca să fi spus că antihristul va veni după revoluție. A spus că vom îndura multe, dar nu știu să fi spus că suntem ultimii.
  Spunea Părintele Arsenie Boca:
  „Veți vedea și veți înțelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru…
  Ea va intra și în sânul Bisericii. Aproape că oamenii își vor pierde speranța.
  Doar cei care își vor păstra credința adevărată vor fi salvați și mare va fi slava lui Dumnezeu peste ei.”
  „Hidra cu răsuflare otrăvitoare, care urmărește prin toate mijloacele să împiedice lumina și voința dumnezeiască” va fi înfrântă de către cei drepți în credința cea adevărată și „mare va fi slava lui Dumnezeu peste ei”.
  Aici se referă la păstrarea Ortodoxiei și la salvarea acestei țări din mâna hoților și a escrocilor.
  Iar în cartea „Noi mărturii despre părintele Arsenie Boca”, vol. 2, ed. Agaton 2005, la pag. 106 apare un lucru extrem de interesant. Sunt consemnate spusele Părintelui: „Bucureștiul are să fie al doilea Ierusalim”. Și nu se referea la Ierusalimul cel pomenit în cap. 21 din Apocalipsă.
  „Bucureștiul va fi al doilea Ierusalim.” – ce să însemne oare?

 24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dl.Nicolae,
  da, foarte acida, si pentru asta imi cer iertare. Sincer.
  Eram f indignata ieri, si comentariul dvs a fost picatura care a umplut paharul.
  Cred ca sunteti botezat ortodox, dar nu unul practicant. Nici in gluma nu spune crestinul ca se trage din maimuta.
  Treaba mea e sa ma curat pe mine, nu Biserica Ortodoxa, ca vedeti bine ce rautacioasa am fost cu dvs.
  Nu are nevoie Biserica de mine, eu am nevoie de ea, cu tot cu preotii ei pacatosi. Sunt fiii acestui popor, nu veniti de aiurea, si ma doare si pe mine sa vad atatea nereguli.
  Inca o data, va rog sa-mi iertati rautatea de ieri.
  Am simtit nevoia sa imi apar duhovnicul - este o datorie a crestinului.

 25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Hristos a Inaltat!

  Nicolae, am ceva nelamuriri la ceea ce ai spus mai sus. Cum se scrie numele Fiului Lui Dumnezeu si ce ai vrut sa spui prin aceasta afirmatie: "6)sa rabde injurii-oare ISUS-n-o fi rabdat nimic"? (Vei cauta un comentariu si vei gasi cum se scrie corect!).

  Nu inteleg ce au vrut sa spui mai exact cu aceasta expresie : "DA SUNT ORTODOX,de la maimuta incoace toti din familia mea sunt ortodocxi,nu avem rataciti." Omul se trage din maimuta sau este chipul si asemanarea Lui Dumnezeu? Ce inseamna pentru tine "a fi ratacit"?.

  Se pare ca faci o grava confuzie intre ceea ce presupune a fi crestin ortodox si pozitia sociala a omului din moment ce afirmi: "Nu eu trebuie sa apar ortodoxia,ei trebuie s-o faca si sa ma invete si pe mine cum s-o fac."
  Ai auzit de expresia *omul sfinteste locul*? Ortodoxia trebuie si poate fi aparata de ORICINE - si de un prunc si de un mirean si de un preot si de un batran si de un ratacit (botezandu-se) sau pacatos (prin marturisire dreapta si recunoastere a greselilor - ex. talharului de pe cruce) cu orice pret, chiar al sacrificiului suprem! Acum inteleg de ce te exprimi astfel. Cred ca esti la inceput de drum si abia acum descoperi anumite lucruri, fiind stapanit inca de influente negative din nestiinta. Iti recomand sa citesti din scrierile Sintilor Parinti, vei intelege foarte multe aspecte ce iti vor linisti zbuciumul sufletesc (care, poate acum te determina sa fii asa).

  In legatura cu nemernicia, si asta are multe fete... trebuie doar sa fin atenti si sa nu cadem in capcane dar in nici un caz sa nu blamam. Mantuitorul spune: "Cine este fara de pacat sa arunce primul cu piatra!"...

  Daca acesta este numele tau de botez si intradevar esti crestin ortodox, atunci sa stii ca am sa ma rog pentru luminarea mintii si pentru pacea sufletului tau pentru ca, vad cat esti de razvratit si tulburat in afirmatiile tale (din nestiinta cred si sper).
  Doamne Ajuta!

 26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Totusi,
  vreau un raspuns de la VELA GHEORGHE-
  pt o lume noua-spune-ti tuturor ce obligatii au preotii in parohii.

 27. VELA GHEORGHE

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Nicolae!

  Vrei un "raspuns" sau un prilej de "polemica"...?
  Oare de ce as da un raspuns unui om care NU MERITA sa primeasca un astfel de raspuns cata vreme "atirtudinea" cu care vorbeste si se raporteaza la SLUJITORII LUI HRISTOS este lipsita de un minim respect...?

  Ore de ce ar trebui sa vorbeasca cineva cu tine despre "preotii" Ortodocsi, cand se poate observa clar din scrisul tau ca esti pus pe "harta", si ca ai o gandire de tip "neoprotestant" (din moment ce si Numele Domnului IISUS Hristos il scrii doar cu un singur..."I), si arati aceeasi "dusmanie" veninoasa fata de preoti asa cum arata protesantii fata de sacerdotii ortodocsi ?

  (Fiindca port barba, intr-o zi un "misionar" protestant, m-a confundat cu un "preot" ortodox (eram imbracat intr-un costum negru la culoare), si s-a indreptat spre mine, mi-a dat un pliant, si mi-a spus "As vrea sa aflati cateva ADEVARURI DIN BIBLIE...!". Eu am apucat doar sa-i replichez, "Eu am citit si citesc BIBLIA!", ca sarmanul a si luat-o la sanatoasa...uitandu-se inapoi oarecum speriat de vreo doua ori, de parca l-ar fi gonit cineva...)

  Din scrisul tau, Nicolae, razbate si emana un "damf" DUSMANOS la adresa Ortodoxiei, oricat ai spune tu ca esti ortodox!

  Un crestin Ortodox AUTENTIC, ADEVARAT si PRACTICANT, are fata de Preotii ORTODOCSI un profund "respect", si nu-i este ingaduit sa ii vorbeasca de rau, decat intr-un singur caz, si anume cand fac GRAVE GRESELI DE INVATAURA, si nici atunci nu trebuie sa-i jigneasca, ci doar sa IA ATITUDINE CLARA fata de DEVIERILE de la CURATIA INVATATURII adevarate Orthidioxe care a fost lasata si trasata de Sfintii Parinti!

  Or, tu aminteai de "amante", de "masini", de faptul ca preotii ortodocsi nu ar face (din cate zici ca ai stii tu...) " milostenie" si acte de caritate fata de cei saraci...!

  DE CE PACATUIESTI MAI OMULE, mai crestinule ortodox, care esti "orthodox"?? de la maimuta incoace...??

  Vorbesti de faptul ca unii "preoti" ar avea ..."amante"....!
  O fi, frate, dar aceia sunt "POPI" (cum ti s-a mai atras atentia, de catre alti comentatori mai sus, asupra acestei "diferente" esentiale care exista intre cei care isi spun (preoti) si nu PREOTI!

  Dar ceea ce tu nu stii (sau poate nu te intereseaza sa afli), este faptul ca au fost "cazuri" (si mai sunt si acum...), cand unor preoti (tineri si nu in varsta) li s-au imbolnavit grav preotesele, care preotese au ajuns sa fie paralizate sau chiar au murit, iar ei nu s-au mai putut "bucura" de femeile lor date de Dumnezeu, ci si-au dus cu resemnare si CURATIE "Crucea" RABDARII sau a VADUVIEI pana la capat, traind in lume ca si calugarii!
  Oare sa nu stii si sa nu fi auzit nimic despre astfel de ADEVARATI PREOTI ORTODOCSI, mai crestinule orthodox?

  Spui ca unii preoti ar avea masini scumpe...
  O fi frate!
  Dar iar iti spun ca au fost si sunt (acum in zilele noastre) CAZURI de preoti care pastoresc parohii de gradul III (adica cu putini credinciosi si foarte sarace, si situate in catune si sate izolate...), care ar avea nevoie de un "4X4" unde pastoresc, ca sa ajunga prin noroaie si drumuri infundate de tara si de munte la credinciosii lor, si care NU AU MASINI, si merg pe jos, vara si iarna, pe timp frumos si pe timp nefavorabil, in cizme de cauciuc, si imbracati in pelerine de ploaie ca sa ajunga la Biserica din catun sau ca sa ajunga la cimitire sau la casele enoriasilor lor, unde trebuie sa faca slujbe si sa savarseasca Taine si Ierurgii! Despre asemenea preoti ai auzit ceva??

  Spui ca preotii nu fac milostenie si acte de caritate?

  Mai omule, cu asta m-ai suparat rau...!

  De Valea Plopului ai auzit?
  De Partintele Nicolae TANASE care are grija de sute de copii orfani si pe care nu numai ca ii creste dar ii si aseaza la casa lor (a inzestrat cu zestre de nunta o gramada de fete orfane, dupa ce le-a crescut si le-a maritat...!)

  Cantine, Orfelinate, Azile de Batrani, chiar CLINICI MEDICALE si mai nou SCOLI ORTHODOXE , sunt intretinute de Preoti Orthodocsi, fara ajutorul statului si prin chivernisere propie si din colectele care se astrng din donatiile facute de crestini milostivi! Despre aceste acte de caritate ai auzit cumva??

  Matale ti se pare gresit ca de ce Biserica si preotii ar percepe "taxe" pentru Serviciile divine pe care le fac oamenilor, si faci aluzie ca Hristos nu a facut asta, cand a venit pe pamant...!

  IA CITESTE BINE NOUL TESTAMENT!
  Mai ales Cartea Faptele Apostolilor, si Epistolele Sf. Ap. Pavel!

  DA! Domnul Hristos NU A CERUT DE LA NIMENI BANI, cata vreme a fost in lume!
  Dar A PRIMIT OFRANDA JERFELNICA a unor femei care IL urmau si care ii slujeau Lui si Apostolilor (si cauzei Predicarii Evangheliei in lume), din propria lor avere (cf. Evanghelia dupa Luca, cap. 8, vers.3)

  Apoi tot in Noul Testament ni se spune ca PRIMII CRESTINI isi vindeau averile si dadeau banii primiti din vanzarea averilor APOSTOLILOR (cf. Faptele Apostolilor cap.2, vers.45, si cf. cap.4, vers.37) pentru ca acestia sa-i foloseasca IN FOLOSUL COMUNITATII si al Bisericii!

  Te intreb pe tine "frate" crestine...orthodox, care zici ca esti "orthodox", de la maimuta incoace...., ai fi matale capabil sa vinzi ceva, vreun bun, vreo avere din bunurile pe care ti le-a dat Bunul Dumnezeu si SA DONEZI banii incasati, Bisericii Ortodoxe sau altor "frati" crestini de credinta, ca de numit Orthodox, te numesti cu emfaza...?? Ia zi?
  Ma indoiesc ca ai face o asmenea fapta vrednica de lauda, din moment ce obiectezi cu dezinvoltura si inversunat ca de ce trebuie crestinii orthodocsi sa plateasca pana si unele "taxe" modice...!

  Mai frate, nu numai la "ortodocsi" se platesc taxe si contributii (insa sa-ti fie clar pentru totdeauna ca acestea sunt MODICE la ...ortodocsi, si daca totusi ti se cere sa le dai...din buzunarul tau...de catre unii preoti, totusi le "dai" (platesti) numai daca vrei!, fara ca sa te oblige cu forta acesti "preoti", si fara ca sa-ti bage ei samavolnic mana in buzunar si sa te "jefuiasca"!...DA!, Biserica Ortodoxa NU cheama in instanta, sau in judecati, si nu executa silit pe nici un crestin orthodox care nu-si palteste contributia (cultusul) pe care ar trebui sa-l plateasca in fiecare an...!!!, te rog sa nu uiti asta!..., dar statul roman, si fiscul te executa silit daca nu-i platesti ce-i datorezi...!),

  Ci "contributii" platesc si credinciosii altor culte care isi spun "crestine" sau care nu sunt crestine!
  Spre exemplu, Adventistii si Iehovistii si alti Neoprotestanti PLATESC ZECIUIALA congregatiei din care fac parte!

  Contributii PLATESC si musulmanii si mozaicii si hindusii si membrii altor religii decat cea crestina!

  Chiar daca primii crestini nu percepeau taxe, totusi Apostolii (chiar insusi Sf. Apostol Pavel s-a ocupat expres de lucrul acesta) ASTRANGEAU REGULAT AJUTOARE (cf. 1 Corinteni, cap.16, vers.1; 2 Corinteni, cap.9, vers.1) de la crestinii din unele comunitati pentru crestinii saraci din alte comunitati!
  Dupa modelul ramas de la Apostoli si primii crestini, in Biserica Orthodoxa, s-a inradacinat obiceiul ca in fiecare an sa se astranga UN FOND MISIONAR in care sa se adune bani si ajutoare materiale (date de bunavoie de crestinii care doresc asta si sunt milostivi (si nu impuse...SA NU UITI ASTA!!), pentru crestinii saraci si pentru batrani si orfani si handicapati si pentru Parohiile foarte sarace!

  Biserica Orthodoxa NU ARE "PERCEPTORI" si "Executori" judecatoresti sau bancari sau de alta natura (recuperatori...), precum are fiscul statului, sau unele banci si institutii publice sau private, ci ea are "CUTIA MILEI", in care fiecare crestin Orthodox care merge la Biserica pune cati banuti vrea si doreste dupa cum il lasa inima...!
  Biserica Orthodoxa NU IMPUNE si nu PRETINDE fortat si samavolnic vreo danie sau vreo taxare a credinciosil, ci doar recomanda si te sfatuieste SA FII MILOSTIV si SA-TI AJUTI APROAPELE care este in nevoie, si sa PARTICIPI daca vrei la Activitatea sa sociala si filantropica de ajutorare si ocrotire a unor semni care sunt in nevoi si suferinte, pe care ea, Biserica o savarseste in lume...!

  Imi pare rau ca nu ai stiut si aflat si cunoscut aceste lucruri elementare despre viata si activitatea SOCIALA a Bisericii si a Preotilor Bisericii!

  Nu vreau sa mai constinui sa mai scriu...!

  Si stii de ce? Pentru ca am banuiala ca tu NU CREZI in PUTEREA HARICA a "Preotiei" Sacramentale si Sacerdotale cu care au fost investiti si daruiti si "mandatati"de Hristos Insusi, Preotii Lui!
  Si am impresia ca tu ii vezi pe Preotii Crestini Ortodocsi doar ca pe niste simpli "functionari" ai unei isntitutii sociale si comunitare si atat...!
  Si nu vezi in ei niste oameni care au real si adevarat O PUTERE HARICA care exista si curge prin mainile lor, si prin care sunt "mandatati" de Hristos ca sa ii MANTUIASCA pe cei care le-au fost incredintati spre grija si pastorire!

  Daca NU CREZI asta, orice polemica cu tine este de prisos!
  Daca in schimb crezi ca prin PREOTII ORTODOCSI curge si lucreaza o putere DUMNEZEIASCA a Harului Divin si ca ei pot PREFACE si TRANSFORMA painea si vinul in Sfantul TRUP si Sfantul SANGE al Domnului Hristos, atunci ar trebui sa crezi si faptul ca ei, PREOTII (inclusvi cei care se comporta numai ca..."popi") ORTODOCSI, sunt constienti ca vor da socoteala in fata lui Hristos de felul cum au pastorit "oile cuvantatoare" ale "turmelor lor" de credinciosi si ca oricat ar fi unii dintre ei de pacatosi, AU GRIJA ca sa se mantuiasca nu numai sufletele enoriasilor lor, ci si ei insisi si sufletele lor,, stiind ei bine ca pentru a se mantui si a fi pusi de Hristos, DE-A DREAPTA LUI, la Judecata Sa, obligatoriu trebuie sa faca VOIA LUI in lume...!

  Poate ti-oi mai scrie, daca ma voi convinge ca discut totusi cu un crestin cat de cat...Orthodox...!

  Doamne Ajuta!

 28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  pt FORUM,
  pina acu' am primit vorbe-vorbe-vorbe;
  Biserica Orthodoxa NU IMPUNE si nu PRETINDE fortat-LEGEA 489/2006 PCT 2,4,5,24-va rog cititi legea.
  Daca biserica vrea sa faca atita bine de ce nu solicita credinciosilor sa dirijejze 2 %,catre biserica ortodoxa si atunci preotii din parohii sa faca tot ce spuneti DVS,
  ..................................................................................
  sa detaliez 2 situatii traite de mine:
  -merg la spovedit ca tot omu' m'asez in genunchi,se termina ma ridic sa plec iar popa zice BANU, DA BANU-la biserica sf nicolae,sector 2 bucuresti
  CUMVA POPA INTERMEDIAZA IERTAREA PACATELOR MELE,CONTRA COST ?
  -merg la spovedit,dupa lectia de mai sus,biserica sf arhangheli-brasov,ma ridic in picioare si cind plec las sa cada in pocal o monede metalica,popa zice -esti somer fiule,esti somer.
  CUM INTERPRETATI STIMATI DOMNI ?
  Eu sunt de vina,nu ?
  Intr-o noapte(ora 21) se rataceste un popa la usa mea
  buna seara-buna seara.Popa zice -eu sunt cel care v-am pastorit atitea ani.......,DA SI ?si a plecat.
  De fapt eu abia ma mutasem aici,el nici nu ma cunostea,nici eu pe el.
  Era sa uit -vorbeati de cutia milei......
  fata popii fiind in clasa cu fata unor prieteni de familie,ne-a povestit urm:iese in recreatie si se duce cu fata popii la biserica ,aceasta deschide cutia milei ia bani si se duce la chiosc sa-si cumpere struguri ca avea pofta.
  Deci cutia milei este pt fata popii si nu numai.......
  Pina la urma problema este urmatoarea:
  =pt o lume noua-spune-ti tuturor ce obligatii au preotii in parohii.
  pt ca la sfirsit,primesc o pensie-ce trebuie sa faca pt fiecare om din parohia lui,fara sa astepte bani.
  Eu NU CRED-ca DUMNEZEU cere bani popilor pt iertarea pacatelor ,pacatosilor din parohii.

  CU TOATA STIMA

 29. VELA GHEORGHE

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Nicolae!

  Intr-o zi, calatoream cu trenul catre casa (eram in primul an de facultate, citeam in compartiment niste “psalmi” din PSALTIREA MAICII DOMNULUI, a Sf. Dimitrie al Rostovului),
  Pe la Videle, doua dintre femeile care merqau cu mine in compartiment au intrat in vorba cu mine despre “credinta”, si discutia noastra a incetat abia cand au coborat la Turnu – Severin sau la Orsova, nu imi amintesc bine!

  Ele erau “pocaite”! Mi-au dat si niste carti de-ale Fostului Preot Ortodox Tudor Popescu (de la Biserrica Cuibul cu Barza din Bucuresti, si-mi tromboneau mereu…”vezi acesta a fost un “preot ortodox, care a aflat Adevarul si pe Domnul IIsus…”‘)!

  Discutia a fost destul de aprinsa despre “Pururea Fecioria Maicii Domnului”! Aici eu am lasat “buna cuviinta” si le-am spus cam vehement si dur “sa le fie rusine ca spun ca Maica Domnului a mai avut copii” (le-am adus in discutie faptul ca in Ortodoxie exista fete tinere fecioare, atat calugarite, cat si mirence, care POT sa suporte “focul” Crucii Fecioriei DE DRAGUL LUI HRISTOS, si daca acestea pot sa-si pastreze fecioria, fiind femei simple, cu atat mai mult Cea care L-A AVUT PE DUMNEZEU IN PANTECE, a ramas CURATA VESNIC (fara sa mai fie “intinata” de samanta vreunui barbat pamantean) dupa ce a fost “curatita” de Duhul Sfant care s-a salasluit in ea (la Buna Vestire), Sfintiind si pregatind ca un “salas” pantecele ei preacurat pentru INTRUPAREA Lui Hristos)!

  Insa ceea ce este curios este faptul ca si ele mi-au pus aceeasi “placa” a unor “intamplari” asemanatoare cu cele pe care le-ai amintit matale mai sus (incat nu pot sa nu ma intreba, daca nu cumva prin unele cercuri neortortodoxe, “circula”, ca un cliseu sau o “poezie”, sau “set de argumente impotriva ortodocsilor”, “manunchiul de intamplari cu fapte controversate din Viata unor Preoti Ortodocsi”…). Caci si aceste femei mi-a spus si mie despre:

  - fata popii, care ia din banii din cutia milei,
  - amantele popii,
  - banii dati la spovedanie de unii credinciosi ca “preotul sa le ierte” pacatele. Aici i-ar le-am replicat ca in Biserica ortodoxa nu exista …”indulgente”, adica cumpararea iertarii de pacate….pe bani,
  - iar cand au ramas fara argumente au mai adaugat unul “hilar” de tot, si anume, au spus ca au fost ele intr-o zi la preotul lor de parohie , la el acasa (inainte de a se pocai…), si ca era taman in Vinerea Mare, si l-au gasit pe “popa” in bucatarie si-i “sfaraiau carnatii in tigaie…”, iar el a mancat de dulce in fata lor, taman in Vinerea Mare…!

  La Sfarsitul dicutiei, mi-au dat si un “sfat” bun, si anume sa ma rog fierbinte ca sa-mi arate Domnul LUMINA si sa imi “clarifice” el mie, credinta, ca eu eram pentru ele “baiat bun” care aveam ravna, dar dupa mintea lor, trebuia sa vin la cunoasterea Adevarurilor…Protestante, si numai acolo mi-as fi gasit “pacea deplina”….!

  Ca un paradox, cand m-am intors de acasa inapoi in Bucuresti, la scoala, Dumnezeu mi-a si scos in cale, o carte a Parintelui Staniloae “Biserica si Sectele”, si m-am apucat sa o citesc cu rabdare, clarificandu-mi pentru totdeauna ce si cine sunt “sectele”!

  De ce am scris toate acestea….?

  D-le Nicoale, seamana “cam prea mult” argumentatia dumitale cu a celor doua femei pocaite de care amintit mai sus.
  Razbate aceeasi “nemultumire” a domniei tale (fata de preoti (numai ca la matale aceasta nemultumire/indignare”, este imbracata intr-o (chipurile) preocupare “sincera” pentru clarificarea si solutionarea unei asa-zise “situatii anormale din Biserici”. Nu te-ai exprimat chiar asa, dar din cele ce ni le-ai scris si “relatat”, tocmai asupra acestor “chestiuni”, ne-ai facut atenti, si ne-ai cerut parerea noastra).

  Eu insa cred ca esti “nesincer” D-le Nicoale…si ca ai in inima nu o dorinta “sincera” de a fi “lamurit” ce sa faci…si cum sa te descurci in viata de credinta (in ipostazele delicate prin care zici ca ai ajuns sa treci), ci cred ca ai deja acumulat ca un set si manunchi bogat, MULTE PREJUDECATI si pareri aprioric formate si “alimentate” in minte despre ceea ce sunt (chipurile... "in realitate") preotii ortodocsi…
  Si uite pentru ce spun ca esti nesincer, si anume pentru ca la inceput, cand ai deschis discutia despre "preoti", te-ai referit strict la "taxe" si ti-ai aratat nemultumirea "ca de ce iau bani prorii pentru seriviciile lor"...
  Apoi ai trecut la "faptele de moralitate....indoilenice" ale preotilor!
  Apoi te-ai luat de familiile lor (exemplul cu fata popii)...

  Si cu toate ca ti s-au adus argumente din partea noastra a tinerilor si comentatorilor care scriem pe acest forum de dicutiii, crestin ortodox, despre "alti multi" ADEVARATI si autentici si devotati PREOTI AI LUI HRISTOS, totusi pentru dumitale, toate aceste "lamuriri" sunt doar "simple vorbe" si atat, si nimic mai mult, adica NU ARE DELOC RELEVANTA pentru domnia ta, ca unii preoti traiesc in saracie, ca au familii model cu multi copii, ca fac acte de caritate, ca unii sunt vaduvi si au preotesele paralizate iar ei traiesc in curatie trupeasca, ca ajuta oamenii nevoiasi, ca fac misiune pentru cauza RASPANDIRII EVENGHELIEI IN LUME, cu sacrificii banesti din propriilor lor venituri, care "venitur" si asa destul de modeste...
  NU! Aceste fapte si sitfuatii concrete din viata unor adevarati preoti ortodocsi ai Lui Hristos si din cadrul BOR, sunt pentru dumitale ...doar "vorbe"...??

  Nu spun ca poate nu ai trecut prin situatiile de care ai facut vorbire.
  Dar din “modul” cum te plangi de “neregulile” din Biserica, arata clar de la o posta, ca dumitale ai cel putin “un sambure si un mugure” (daca nu chiar un serios procentaj...) in mentalitatea dumitale de…gandire protestanta!

  Am crezut ca “iti exprimi” parerea despere “HARUL” PREOTIEI (iti ridicasem "mingea la fileu" si abia steptam sa vad ce parere sincera ai despre PUTEREA SACERDOTALA HARICA a Preotilor ortodocsi, prin care ei savarsesc “lucrarile”dumnezeiesti in Via Bisericii lui Hristos), dar ai “ocolit” si “glisat” discret si subtil conversatia pe un alt canal de discutie si pe o alta “frecventa de comunicare.”

  Am intalnit in viata si in perioada de aproape 15 ani de cand sunt crestin ortodox practicant, destui oameni care sufera de boala “criticilor” (intemeiate, si justificate si pertinente…chipurile) la adresa Bisericii, asemantatori pana la un punct cu dumitale.
  Acesti “critici” sunt in cea mai mare parte a lor…ortodocsi NEpracticanti, intelectuali, si care nu EXPERIAZA practic si personal ce inseamna viata Bisericii, si cu deosebire viata LITURGICA a Bisericii, insa prefera sa critice mereu si sa spuna ca au si ei chipurile "in inima" o credinta si ca stiu ei bine ce vorbesc...

  Dar cu deosebire am intalnit cativa “contestatori” ai Bisericii (nu ai Ecumenismului din Biserica, sau a unor “devieri doctrinare si canonice de la Doctrina si Randuielile disciplinare si canonice ale Bisericii Ortodoxe), care sunt mult "mai versati" ca ceilalti, si care “contesta’ si pun la indoiala insasi VALBILITATEA si TEMEINICIA RATIUNII si a NECESITIATII "existentei" Slujbelor si Sacramentelor Bisericii si a pastrarii lor in forma traditionala in care s-au pastrat in decurssul timpului pana acum), care contestatori au ceva “in plus’ fata de ceilalti “contestatori” (si prin asta sunt mai periculosi pentru viata normala a Bisericii Ortodoxe decat ceilalti).
  Si anume acest "soi" de critici si de "nemultumiti" de Viata si Preotii Bisericii Ortodoxe a lui Hristos, NU RESPING aprioric nimic din ceea ce are Biserica. Nu militeaza pentru o “reformare’ doctrinara si ritualico-liturgica a Bisericii sau pentru vreo “aggiornare” a Slujbelor ei si adaptare a lor la situatia “moderna si contemporana” a lumii de azi.
  Nu isi exprima niciodata oficial si ferm si radical vreo parere si opinie prin care sa “conteste” argumentele si ratiunile pentru care Sfintele Slujbe si Sacramente ale Bisericii sunt asa cum au fost ele stabilite de veacuri…

  DAR…”carcotesc” si “condamna” si “dezaproba” (piezis si pe ociolite si eschivandu-se sa se pronunte clar aupra invataturii si vietii litugice a Bisericii ) tocmai "esenta "VIETII SACRAMENTALE si CULTICE A BISERICII, pornind de la exemple alese cu grija din Vietile si "FAPTELE" Slijitorilor Altarelor (folosindu-se insa de cateva “exemple negative din viata unor preoti, dar facandu-se ca NU VAD si NU STIU despre VIATA CURATA si SFANTA si CONSACRATA si DEVOTATA LUI HRISTOS si slujirii semenilor, chiar pana la jertfelnicie, a altor PREOTI din Biserica lui Hristos….),

  Or, prin ceea ce fac acesti "critici" (prin criticile lor…fin imbracate in indignari chipurile "indreptatite" si intemeiate...), insinueaza aluziv si discret si subtil, dar urmarind clar asta, (ca pe atingerea unui “obiectiv important”) ca preotii ortodocsi sunt ca vai de capul lor, si sunt asa si pe dincolo, pentru ca…(chipurile) de vina este pentru aceasta situatie tocmai “habotnicia invatamantului teologic” si “disciplina rigorista” a Bisericii in care ei sunt scolarizati si formati, si ca NICIODATA nu se vor indrepta lucrurile (rele si anacronice, chipurile...) in BIserica, pana si la noi nu se va schimba mai si intai….”inavatamantul” teologic, si in egala masura si “randuielile” existente care sunt “invechite”, “anacronice”, “depasite”...

  Ceea ce nu stiu acesti “contestatori” sireti ai SITUATIEI din Bisericile Ortodoxe , este ca Turmele de Oi Cuvantatoare ale Bisericii Ortodoxe, au si CAINI TEOLOGI, care “simt" si “mirosesc’ si “surprind” DUHUL INSELATOR al celor care vin cu astfel de “idei” si “jalbuiri” si “nedumeriri” si “suparari” si “indignari” imbracate in fine "argumente", cu care se plang in mijlocul altor frati/confrati de credinta Ortodoxa despre starea de lucruri (chipurile) "jalnica" care exista in viata Bisericii…!

  Nu mai continui frate...sper sa nu fi unul din "ostasii" Domnului simerieni...care vorbesc siret despre cele ce trebuiesc schimbate in Biserica, batandu-se pe de alta parte cu pumnul in piept ca ei sunt ortodocsi...'sadea'....!

  O mica recomandare, daca nub esti multumit de preotul de Parohie, SCHIMBA-L, mergi la altul, cauta-ti unul care sa-0ti placa, cauta chiar un duhovnic la Manastirile din Moldova, si nu se poate sa nu afli un “indrumator” care sa corespunda “standardului de exigenta” al domniei tale..

  Doamne Ajuta!

 30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ceea ce am relatat mi s-a 'ntimplat mie,nu este din auzite,sa u preluari de pe la colturi.Eu nu vorbesc de ceea ce i s-a intimplat altuia.
  a-pro-pos de =“HARUL” PREOTIEI (iti ridicasem “mingea la fileu” si abia steptam sa vad ce parere sincera ai despre PUTEREA SACERDOTALA HARICA=in duminica de rusalii am participat pt prima data la o vecernie,la o biserica din sect 6 bucuresti,unde preotul a facut o referire la HARUL PREOTIEI,a mai spus ceva despre SFINTUL DUH care a cobarit asupra apostolilor si cum se transmite acest har prin preoti(ora de catehism).Sunt multe lucruri pe care nu le stiu sau nu le inteleg prea bine,dar nu am de gind sa trec la discutarea acestora pina nu aflu -OBLIGATIILE PREOTILOR.

  CU STIMA

 1. Pingback: Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu l-au elogiat pe ereticul Frere Rogers, fondatorul comunităţii Taizé « b'LOGOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*