In atentia avocatilor ortodocsi: Maine, 20 august, va avea loc dezbatere publica in problema Cartilor electronice de identitate

Comunicat MAI, din 17 august:

În conformitate cu prevederile art.6 alin.(7) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Administraţiei şi Internelor organizează vineri, 20 august a.c., ora 12.00, o dezbatere publică privind proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, la care vor participa atât reprezentaţi ai M.A.I. cât şi ai societăţii civile.

În acest sens, vă adresăm invitaţia de a lua parte la această activitate, care va fi organizată vineri, 20 august 2010, ora 12, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (Piaţa Revoluţiei, nr.1A, Sector 1), Sala de Marmură, etaj II, intrarea A1.

Pentru detalii suplimentare:

Maria-Nicoleta Andreescu tel: 0733.078.721

Cititi si: Romania: Acte de identitate biometrice – de ce ?

12 Comments

 1. Ministerul de Interne vrea ca toti romanii sa aiba carti de identitate electronice, care vor contine toate detaliile despre titular, inclusiv amaprentele, intr-un format electronic, iar datele vor putea fi accesate si de la distanta. Proiectul de ordonanta care vrea sa modifice prevederile actuale este insa considerat periculos de catre organizatiile de aparare a drepturilor omului.

  Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) sustine ca proiectul de ordonantacontine prevederi ce aduc atingere vietii private a individului. Ministerul a anuntat ca va organiza vineri, o dezbatere publica pe aceasta tema.

  Printre cele mai importante modificari preconizate se regasesc cele privind datele ce urmeaza a fi stocate, inclusiv amprentele, si cele privind modalitatea de acces la datele cu caracter personal din Registrul National de Evidenta a Persoanelor. In forma propusa aceste modificari pot aduce grave atingeri drepturilor si libertatilor cetatenesti, in special dreptului la viata privata, sustine APADOR – CH intr-un comunicat de presa..

  APADOR-CH atrage atentia ca tehnologia folosita de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecventa) in genul celei care permite citirea pretului unui produs dupa codul de bare atasat. Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecarei persoane are rolul codului de bare atasat fiecarui produs. Aplicatia uzuala a tehnologiei este identificarea animalelor si a obiectelor.

  Extinderea acestei tehnologii la oameni a generat in permanenta controverse la nivel mondial pe motiv ca nu ofera garantii pentru respectarea dreptului la viata privata, intrucat permite aflarea datelor persoanale ale detinatorului de card electronic de identitate de catre oricine are un aparat in genul cititorului de coduri de bare. De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea in orice loc si in orice moment a oricarei persoane si prezinta riscul clonarii cipului din cardul electronic de identitate.

  Proiectul de ordonanta luat in discutie nu permite celor care considera ca tehnologia „codului de bare” nu le ofera suficiente garantii de respectare a vietii private sa opteze pentru varianta de pana acum, „clasica”, simpla, a cartii de identitate.

  Acelasi regim este prevazut in ordonanta si pentru cartile de rezidenta (pentru cetatenii straini), care vor fi numai in format electronic.

  Obligativitatea cartii electronice de identitate/rezidenta si neprevederea expresa in proiectul ordonantei a unui drept de optiune al persoanei intre cardul „simplu” de identitate si cel electronic constituie o restrangere nejustificata adusa dreptului la viata privata garantat prin art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

  De asemenea, includerea datelor privind amprentele persoanei in cardul electronic de identitate/rezidenta, in conditiile in care exista posibilitatea accesarii necontrolate si a clonarii acestor carduri, constituie masuri excesive, dispuse de autoritatile nationale fara a exista expres o asemenea obligatie in legislatia europeana invocata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta. De aceea, este necesar ca amprentele sa fie eliminate din datele biometrice preluate pentru eliberarea cardului electronic de identitate.

  Un pericol pentru viata privata il reprezinta si numarul excesiv de mare al autoritatilor prevazute in proiect ca avand drept de acces si prelucrare a datelor biometrice ale persoanelor. In consecinta, numarul acestor autoritati trebuie restrans la minimul strict necesar si trebuie inlaturata dispozitia care prevede, generic, posibilitatea ca orice persoana juridica sa acceseze aceste date, conchide APADOR – CH.

  In alta ordine de idei, schimbarea actualelor buletine cu cele elctronice costa statul roman zeci de milioane de euro, potrivit anuntului facut de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care a publicat anuntul de intentie pentru contractul in valoare de 32 de milioane de euro.

  Anuntul a fost publicat in sistemul electronic de achizitii publice si se refera la “Producerea si personalizarea cartii electronice de identitate. Se urmareste achizitionarea unor linii de productie si personalizarea cartii electronice de identitate pentru cetatenii romani”.

  Potrivit Ordonantei de Urgenta 184/2008, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, se introduce cartea electronica de identitate. Autoritatile sustin ca noul act va arata la fel cu cele emise in majoritate tarilor membre ale Uniunii Europene.

  Sunteti de acord cu introducerea cartilor de identitate electronice? Care credeti ca ar fi avantajele si dezavantajele noilor buletine de identitate?

 2. contract cu o valoare de 32 de milioane de euro Producerea şi personalizarea cărţii electronice de identitate” says:

  Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a publicat anunţul de intenţie pentru contractul cu o valoare de 32 de milioane de euro.

  Denumirea contractului: “Producerea şi personalizarea cărţii electronice de identitate”. “Se urmăreşte achiziţionarea unor linii de producţie şi personalizarea cărţii electronice de identitate pentru cetăţenii români” scrie în anunţul postat în sistemul electronic de achiziţii publice. Valoarea estimată a contractului: între 30 şi 32 de milioane de euro, fără TVA.

  Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 184/2008, începând cu data de 1 ianuarie 2011, se introduce cartea electronică de identitate. Potrivit intenţiilor autorităţilor, noul act va arăta la fel cu cele emise în majoritate ţărilor membre ale Uniunii Europene.

 3. Mai bine mor aici pe pamant,prin temnite sau prin munti dar Crestin Ortodox si nu cu cipul satanic prin acte! Frate administrator,am sa imi postez acest comentariu peste tot,pentru ca nu mai este timp! Trebuie sa ne aparam credinta pentru care au patimit Sfintii Brancoveni,Sfintii Martiri ai temnitelor comuniste si toti martirii dinaintea noastra.Eu unul sunt gata sa las tot ceea ce am,inclusiv familia daca nu ma urmeaza,pentru ca trebuiesc exemple si nu vorbe!Daca nu ne ajutam unii pe altii,fac referire la juristii si avocatii Crestin Ortodocsi,atunci nu putem decat sa ne retragem din aceasta lume pe alte cai(prin pesteri,prin munti,oriunde) si sa ne rugam!
  Exista frati de ai nostri din alte tari Crestin Ortodoxe,si care prin protestele masive din strada si nu ascunsi pe internet,au cerut si au primit si alternativa la actele cu cip satanic,adica acte vechi in genul celor dinainte de 1989.
  Noi Crestin Ortodocsii Romani suntem oameni si nu vite sau conserve care suntem purtatori de coduri malefice .
  Va rog mult sa incercati macar seara daca mai aveti curaj sa va uitati in oglinda si sa va intrebati : sunt Crestin Ortodox sau robul placerilor lumesti?Nu ne trebuie mult,decat sa luam pozitie dar in strada si impreuna,ca eu nu pot de unul singur decat cu voi surorile si fratii mei intru Iisus Hristos! …”Marturisesc un Botez intru iertarea pacatelor”….

 4. Nu sunt de acord cu introducerea cartilor de identitate electronice, deoarece nu vad sensul trecerii la acest sistem.
  Sunt inginer in tehnologia informatiei si stiu cat de usor se pot scapa de sub control informatiile stocate in format digital. Nu mai spun de citirea lor de la distanta ca este o mare bresa de securitate, oricat de criptata ar fi informatia si de securizata. Asta e praf in ochi pentru spalatii pe creier( http://www.youtube.com/watch?v=eE2M0Pr0m_I ).
  Sa stiti ca cel putin din motive economice, acest sistem nu este facut pentru a fi sigur din punctul de vedere al securitatii, deoarece daca s-ar face in asa fel incat datele sa nu poata fi sparte, el nu ar mai avea sens sa fie inlocuit/imbunatatit in viitor pe motive de securitate. (vedeti exemplul sistemului de carduri bancare compromis din punct de vedere tehnologic http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8511710.stm si http://www.cl.cam.ac.uk/research/security/banking/nopin/oakland10chipbroken.pdf ) De vreme ce el ar fi perfect, d.p.d.v. economic aceasta ramura ar fi inghetata. Asadar in sistemul capitalist actul de autodistrugere globala ( http://video.google.com/videoplay?docid=-1247883637271752945 ) un sistem fara vulnerabilitate nu prezinta interes. E mare viclenie aici.
  Doamne ajuta!

 5. Recomand celor ce vor fi maine acolo sa isi arunce un ochi pe legea 52/2003 in baza careia se organizeaza dezbaterea publica (se gaseste pe net). Ar fi ceva probleme legate de procedura, dar poate nu interpretez eu corect. Consultarea publicului se face punand la dispozitie textul proiectului de lege pentru un anumit interval de timp. Apoi se centralizeaza propunerile cetatenilor si abia dupa aceea, la finalul procedurii de consultare se organizeaza dezbaterea publica, aceasta fiind faza finala. Si dezbaterea trebuia anuntata cu cel putin 3 zile inainte, in mass-media, nu de azi pe maine. Accesul in sala este permis in numarul locurilor disponibile. Imi pare rauca nu pot sa ajung maine in Bucuresti.

  Doamne ajuta!

 6. nu am cum să ajung şi îmi pare rău. dar cred că ar trebui să meargă şi preoţi care nu sunt vânduţi sistemului nu doar avocaţi sau preoţi care au absolvit dreptul; să sperăm că nu are să fie o cacialma cu mulţi aplaudaci ai sistemului…

 7. Ar trebui sa mearga acolo crestini care stiu cum si ce sa vorbeasca, care sa stie sa se impuna prin cuvant, care cunosc tehnologiile si stiu sa vorbeasca usor despre ele, sa cunoasca drepturile omului si mai ales ce spun sfintii parinti. Restul ar trebui sa-i sustinem la acea ora cu rugaciune

 8. Am trimis un mesaj pe adresa e-mail data de Dana mai sus.
  Redau aici continutul:

  “Buna ziua,

  Va scriu in legatura cu proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

  Consider ca ar trebui sa se tina cont de parerea a numerosi cetatenti romani, exprimata anul trecut in diverse forme, inclusiv mitinguri, asupra cartilor de identitate electronice.
  MARE PARTE DIN CETATENII ROMANI NU DORESC SA AIBA CARTI DE IDENTITATE ELECTRONICE.
  S-au strans anul trecut mai mult de 1.000.000 (un milion) semnaturi impotriva acestora (din initiativa calugarilor de la Manastirea Petru Voda, si, mai ales, a Parintelui Justin Parvu).
  Au fost trimise semnaturile la Dl. Presedinte Traian Basescu, cu cererea sa se organizeze Referendum national pe aceasta tema. Raspunsul Presedintiei a fost vag.
  DAR NU SE POATE IGNORA OPINIA UNUI NUMAR ASA MARE DE ROMANI.
  Motivele pentru care aceste carti de identitate nu sunt dorite sunt multe si, desigur, le cunoasteti deja:
  – Desi par ca ofera mai multa siguranta, in fapt s-a demonstrat deja ca cipurile RFID pot fi citite de la distanta de persoane diferite de oficialitatile in drept;
  – Se atenteaza la demnitatea umana si la prezumtia de nevinovatie prin amprenterea tututror in mod nediferentiat;
  – Se atenteaza la libertatea cetateanului, care in felul acesta poate fi urmarit indeaproape;
  – Nu in ultimul rand se face un pas spre controlul total al persoanei prin implantarea cipului electronic, fapt considerat de crestinii ortodocsi ca fiind marcarea cu semnul antiHristului, proorocit in Biblie.
  Am spus doar cateva din ratiunile pentru care un milion de romani nu vor sa aiba carti de identitate electronice.
  Ne dorim o tara crestina, cu legi armonioase, in care omul sa fie respectat si nu tratat ca un criminal potential. Ne dorim sa traim in armonie cu religia noastra.
  Nu se pot calca in picioare aceste doleante. Este vorba de patria in care traiti si dumneavoastra. Nu uitati ca aveti parinti, bunici, mosi si stramosi crestini! Nu calcati in picioare credinta lor. Dumnezeu este sus si le vede pe toate. ”

  Si eu cred ca e bine sa scriem azi, cat mai multi, mesaje pe adresa [email protected]
  Imi pare rau ca nu am stiut mai devreme. Poate acum nici nu le mai citesc cei de la MAI. Oricum, merita sa incercam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments
scroll to top