Minunea de pe Muntele Tabor, povestita de Maica Ecaterina Fermo

La fiecare sarbatoare praznicala avem bucurii foarte mari, oriunde le-am sarbatori. Dar in Tara Sfanta ele se inmiesc, asa incat plutesti ca purtat de un nor. Uneori nici nu stii ce este cu tine, daca esti sau nu mai esti pe pamant! Si aceasta nu e valabil numai la mine, ci la toti care au trecut prin Tara Sfanta si au avut bucuria sa participe la sarbatorile acestea.
Pe langa Sf. Lumina, una dintre marile revelatii si bucurii duhovnicesti ale sarbatorilor praznicale este Schimbarea la Fata, care se petrece pe Muntele Taborului, in data de 6 august (calendarul pe stil vechi, n.n.), dupa cum bine stim, si care descopera o fateta nevazuta a acestei sarbatori pe care, desigur, intr-un cerc de credinciosi, intr-o biserica oarecare din lume, poate nu ai ocazia sa o vezi, decat in cazul in care Dumnezeu ar vrea sa ti-o descopere in mod particular. Dar acolo, in vazul tuturor, al miilor de credinciosi sau necredinciosi care participa pe Muntele Sfant al Taborului, in noaptea din 5 spre 6 august, in timpul Sf. Liturghii, coboara asupra Sfantului Munte un nor. Cei necredinciosi – cum i-am si auzit pe multi din ei -, ar spune ca este o manifestare meteorologica. Norul acesta este insa cu totul altceva decat norii aceia obisnuiti, laptosi, pe care ii vedem coborand uneori dimineata peste muntii nostri. In primul rand, pentru ca el are o forma de manifestare cu totul aparte. Incepand de la ora la care se petrece in biserica privegherea, vezi, din varful muntelui, dinspre Nazaret, pe cerul intunecat de noapte, la distanta foarte mare, dintr-o data, o bucata portocalie! Si aceasta se tot muta si vine exact perpendicular pe biserica si sta pana pe la douasprezece-unu noaptea sub forma unei limbi portocalii, intunecate, la o distanta destul de mare, de cativa kilometri buni de Muntele Taborului. Si cam pe cand incepe Liturghia, dar in mod special spre momentul Heruvicului, din orizont incepe sa se deplaseze acest nor, vine spre munte si, cand se apropie de noi, comporta diverse forme, diverse consistente, si incepe sa se rupa din el cate o bucata, cate o fasie, sau mai multe fasii, mai multe mingi rotunde, lunguiete, sub forma de ingeri, sub forma de pasari, si sa vina, pe deasupra turlei bisericii – biserica are in varf, unde este turla, si o terasa, fiind construita ca mai toate casele in zona orientala, cu terase in capatul cladirii -, unde lumea se urca si invoca Duhul lui Dumnezeu! Cuvintele sunt extraordinar de mici sa exprimi ce simti cand bucatile acelea ca de vata vin si le atingi cu mainile, le simti pe chip… Ai vrea sa te urci pe acea bucata si sa pleci, sa nu te mai intereseze nimic.[slideshow] Concomitent cu minunea aceasta, se raspandeste in aer un miros extraordinar parca de tamaie, dar nu este tamaie; parca de rasinoase, dar nu este de rasinoase; e o combinatie de conifere orientale, cu tamaie naturala, din rasina pomului. Bineinteles, se gasesc si aici cei care sa puna la indoiala minunea, spunand ca au facut grecii vreo noua smecherie sau ca e doar un proces meteorologic. Aici este insa o manifestare generala a bucuriei! Totul tresare de bucurie acolo, ceea ce nu se intampla nicicum in alte locuri, in alti munti, in cazul fenomenelor meteorologice.
Bineinteles ca dupa ce vii de pe Tabor, cu priveghere de toata noaptea, cu Liturghie, cu cantari facute de greci, de arabi, de bulgari, de rusi si de romani, care toti canta Scimbatu-Te-ai la Fata, Hristoase, in munte, aratandu-Le ucenicilor Tai Fata Ta, pe cat li se putea!…, nu mai poti pune pret de nimic lumesc, ci ai dori sa traiesti asa vesnic! Si in cazul acesta, ca si in cazul Sf. Lumini, aratarile acestea, formele acestea de mangaiere sunt tot pentru cei care cred, pentru ca asa cum spune in Scripturi, „am venit sa dau celor ce au si am venit sa iau celor ce nu au”! Cum asta, ca nu am inteles niciodata acest cuvant cand eram in afara Bisericii! Pai bineinteles ca Domnul ia de la cei carora li se pare ca au putina credinta si incep sa comenteze si sa puna sub lupa existenta lui Dumnezeu, prezenta Sa si manifestarile Lui. Iar cei ce cu adevarat cred si marturisesc cu sinceritate Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!, acelora li Se releva bucuria cea mai mare! Intr-adevar, acolo, pe Tabor, il intelegi pe Sf. Ap. Petru cand Ii spune Mantuitorului ca nu-i mai trebuie sa plece de acolo! Intr-adevar, nu mai vrei sa pleci de acolo, de pe Tabor! Toate manifestarile lumesti, cat ar fi ele de mari, de intense, palesc in fata acestei manifestari, infim de mici in raport cu harul lui Dumnezeu! Va dati seama cum va fi atunci, in fata Tronului Ceresc, cand vom ajunge acolo…

fragment din cartea “Metanii de dor”, de Maica Ecaterina (Monica Fermo)

20 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Coplesitor pana la lacrimi!

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Slava lui Dumnezeu !...,,Cred Doamne,ajuta necredintei mele !''

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Eu sunt unul dintre necredinciosi, dar am ajuns, sa citesc aceste randuri, sa privesc filme religiose, din cauza unei persoane, care pe cat de frumoasa si desteapta este, pe atat de credincioasa este, acest lucru il il cred eu despre ea. Ea tot timpul cand ii spun ca este credincioasa, ma corecteaza si spune ca nu am dreptate... O alta intamplare care ma facut sa cred in credinta ei, a fost faptul ca nu ma lasat sa o alint "micuta credincioasa" , orice alt cuvant dar sa nu adaug credincioasa.

  Trecand peste toate aceste lucruri, textul mi-se pare extraordinar, desi, eu fiind unul dintre pacatosi, nu pot sa zic ca am simtit un sentiment foarte puternic. Desigur, mi-ar placea sa ajung si eu pe acele meleaguri.

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Uluitor cate minuni ne arata Dumnezeu si noi ramanem tot nemultumitori ! Pana cand, Doamne, ne vei rabda pe noi ?

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Coborarea norului pe muntele Tabor nu are loc pe nouasprezece august?

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  f emotionanta povestirea maicii. te face sa-ti doresti sa ajungi acolo, in tara sfanta.

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Adevarat, minunea are loc pe 19 august stil nou, 6 august stil vechi. Se mentioneaza in text.

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Există filmări ale momentului?

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca minunea se intampla dupa calendarul iulian de ce b.o.r. tine calendarul gregorian(papistasesc)? Praznicele in ceruri se petrec tot dupa calendarul vechi....deci unde e adevarul din B.O.R.?

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Minunat, iar pentru cei care au ajuns in Tara Sfanta le multumesc, pe linga ei gustam si noi din acele momente pe care le-au trait ei acolo, prin imaginile care le posteaza, descrierile, chiar ma emotioneaza parca sunt acolo.

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  am fost si eu anul trecut pe tabor de schimbarea la fata si am vazut norul , o minune a fost absolut extraordinar.

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si eu am fost anul trecut. Pentru cine e interesat pot trimite 2-3 poze ale norului.
  Daca a fost cineva anul acesta si are deasemeni foto, ma intereseaza!

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  astept adresa maicii Ecaterina de mail:ma poate ajuta cineva?????

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  as vrea sa vad shi yo niste poze ale norului sau o filmare daca are cineva,sa-mi trimita pe mail [email protected] cineva in ce loc al pamintului mai au loc minuni vizibile,aparitii mariale sau alte manifestari sfinte,actual,anual sau sporadic?

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Deci cei de pe stil vechi au dreptate cand sarbatoresc dupa calendarul iulian. ce ma deranjeaza la ei este ura manifestata fata de credinciosii de pe stilul nou si ostilitatea lor. Daca BOR-ul stie bine ca: norul se coboara pe Muntele Taborului pe 19 august stil nou, ingerii canta in Bethleem cand e Craciunul pe vechi, Iordanul se intoarce la Boboteaza pe stil vechi, totusi de ce nu spune la lume cand tin si predicile? De ce multa lume nu are habar cand se petrec aceste minuni?! Ce interes au cei din BOR sa spuna ca astea au loc pe calendarul gregorian cand ei stiu fff bine ca de fapt si de drept se petrec dupa 2 sap de la sarb oficiale?! Un popa a insinuat odata ca Iordanul se intoarce si pe vechi si pe nou. Ce prostie! Nu exista de doua ori pe an!! Nu sunt pe stil vechi, dar cei care mint- sa le fie rusine!

 16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca BOR-ul stie adevarul, sa pastreze dpv astronomic calendarul nou, dar sa celebreze sarbatorile ca lumea, pe 19 ugust Schimbarea la Fatza, pe 7 ianuarie Nasterea Domnului etc. Cum fac rusii si sarbii! La paste ne impacam cu cei de pe stil vechi pentru ca ABIA ATUNCEA vine Sfanta Lumina, nu dupa Pascalia papistasilor! Curios: numai la Paste ne impacam dar la restul sarbatorilor NU! a stiut Domnul de ce nu lasa o data fixa la Paste! Si ink ceva: e foaaaaarte interesant ca Patriarhul Serbiei a fost caterisit pentru ca a respins ideea ecumenismului!

 17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Stiti ca in anul 2000 Patriarhul Romaniei a mers in Israel cand era Craciunul pe vechi si nu "pe nou"?

 18. popovics maria

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  DOAMNE AJUTANE SA AJUNGEM MACAR O DATA AN VIATA PE PAMANTU SFANT

 1. Pingback: MINUNEA DE PE MUNTELE TABOR | Viata fantastica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*